augusztus 3

0 hozzászólás

Életmetaforák: A kulcs, a kilincs és az ajtó

augusztus 3, 2020


A metafora nagyon leegyszerűsítve egy hasonlat, bár erősebb egy "sima" hasonlatnál. 

"Olyan a szemed, mint egy kispárna." Ez a Bizottság együttes örökbecsű dalából egy idézet. Elgondolkodhatnánk azon, miképpen is hasonlít egy kispárnára egy szem, és érdekes következtetéseket vonhatnánk le, de minek? A szerző talán semmit sem akart ezzel mondani. Akárhogyan is, a fenti mondat egy hasonlat.

"Ez a város egy távoli bolygó." Ez már egy metafora  (mellesleg az Európa kiadó szövege). Ha benne lenne az "olyan, mint", akkor ez is hasonlat volna, de nincs benne.

Egyébként teljesen mindegy, hogy benne van-e az olyan mint, sokkal fontosabb, hogy mit mihez hasonlítasz, vagy mivel azonosítasz.

"Az élet egy izgamas kaland." Ez egy jó metafora.
"A házasságom egy  tragikomédia." Ez lehet találó, de nem hasznos, ha így van.

Alapvetően határozza meg a gondolkodásmódod egy metafora, így érdemes tudatosan is létrehozni néhány képzettársítást.

Életmetaforák

Kreatív írás, metafora, önfejlesztés, életmetaforák

Sok mindent jelenthet az életmetafora, például az életről szóló metaforát ("az élet egy végtelen utazás") vagy az életünk különféle területeiről szóló metaforák csoportját, amelyek szólhatnak például a házasságunkról, párkapcsolatunkról, munkahelyünkről, a pénzről, félelmeinkről, vágyainkról.

Ha a párod sárkánynak látod, akkor a sárkány a te életmetaforád.

Nem mindegy?

Nem mindegy, hogy mi az én életmetaforám? Mit lehet ezzel kezdeni?
Csudajó dolgokat. Ha már megvan a metafora, tovább lehet azt vinni a saját keretében.

Ha a párod egy sárkány, akkor szelídítsd meg, s aztán repüljetek el a hercegnőért, s hazafelé a sárkány maradhat is egy kicsit, s te haztérhetsz a hercegnőddel. (Aki továbbra is a te kedvesed.) Tudom, banális, hogy a hercegnő kiszabadítása a végcél, de mennyivel kedvesebb ez a sugallat, mint a sárkánnyal való hadakozás?

A metaforákban pontosan ezekben a részletekben mélyedünk el. Hogy mi történjék a mesés hasonlatban.

Gyakori metaforák

A gyakori metaforák jók. A legtöbbje, legalábbis. Az "élet egy utazás" jó metafora, mert az utazás is lehet jó, van célja, de már az út is izgamas, és rendkívül sokféle módon történhet. Számos ilyen közkedvelt képzettársítás létezik, de vegyünk most csak hármat ebből.

A kulcs, a kilincs és az ajtó

Ez a három dolog összetartozik, bár megvannak egymás nélkül is. Egységében tudod őket helyesen értelmezni, de érdemes mindhármat külön-külön szemügyre venni.

A kulcs

Kreatív írás, metafora, életmetafora, kulcs

Ha egy kulcsra gondolsz, egyrészt rengetegféle dolog megjelenhet előtted, másrészt javarészt ugyanazt fogja jelenteni.

Végtelenfajta kulcs létezik a világon alakját, méretét, színét, anyagát tekintve. Sokat jelent, hogy régi vagy új, hogy milyen a hangulata, a szépsége. Fontos az is, hogy mihez való. Egy luxus Moszkvics-slusszkulcs , egy kasszát nyitó mágneses kártya, vagy a kincses kamrához vezető gyémánt kulcsocska.

Minden kulcs illik valahová, kinyit vagy becsuk egy zárat, némelyik akár többféle zárat is képes megnyitni, másokból csak egyetlen létezik.

Rögtön ki is próbálhatod.

Képzelj el egy számodra kedves kulcsot! 

Milyen? Hogy néz ki? Lásd magad előtt, érezd a kezedben a súlyát, tapintását,  halld koppanását az asztalon, érezd az illatát. Akár le is írhatod, milyen ez a kulcs.
Mit nyit ez a kulcs? Mire való?

Például leírhatod, hogy ez a kulcs egy tenyeredbe simuló gömbölyded, díszes, aprólékosan megmunkált ezüstkulcs, amely egy barátságos faajtó zárjába illik.
Az ajtón kilincs. A kilincsnek is megvan a szerepe, érdemes hát jobban is szemügyre venni. Milyen ez a kilincs?
Ha egyszerűen csak elképzelsz egy ajtót kilinccsel és zárral, és egy kulcsot hozzá, és képes vagy részletesen leírni, hogy tudod mindezt elképzelni, akkor megalkottál egy gondolati képet, amelyet metaforává alakíthatsz, ha összekötöd azt a valósággal.

Odaát

Gondolj egy célodra, amelyet már jó ideje nem tudsz elérni. Lehet ez bármi, egy új ház, autó, tengerparti nyaralás, vagy kevésbé kézzelfogható dolgok, mint például belső béke, nagyobb önbizalom vagy lángoló szerelem. Utóbbi tárgya persze jó esetben igenis kézzel fogható.

Egy olyan célodra gondolj, amelytől mintha elválasztana egy látható vagy láthatatlan akadály. Például akármit csinálsz, nem elég a pénz, pedig már mindent megpróbáltál. Vagy az összes kapcsolatod ellaposodik.
Írd fel ezt a célt. Ez az, ami az ajtó mögött vár rád.

Az ajtó

Az ajtó az akadály, ami eddig zárva állt előtted. Meg tudod nevezni ezt az ajtót? Sokféle névvel illethetik az ilyeneket, a nevük lehet félelem, bizalmatlanság, lustaság, alacsony önértékelés, tudatlanság, és még sok más.

Ha már tudod, mi az, akkor talán részletesebben is megfigyelheted, milyen az az ajtó. A bizalmatlanság ajtaja talán fémből készült, sok-sok zárral védett monstrum. A félelem ajtaja lehet nyikorgó, pókhálós tákolmány. A tiéd milyen is?

S ha ez így van...

Mi lehet a kulcs? 

Kreatív írás, metafora, életmetafora, belső erőforrások

Mi az, ami átvezet a bizalmatlanságon, át a félelmeken, önmagad korlátain?
Valami van benned, ami a kulcs. Talán a bátorság vagy a kreativitásod. Konok akarat, bölcs nyugalom vagy szelíd humor. Tele vagy belső erőforrásokkal, de ezek nem mindig jönnek a felszínre, pedig ezek között találod meg a kulcsot, amely a zárba illik.

Mi is a kulcsa a te ajtódnak? Egy képesség? Egy nagyszerű tulajdonság? Mi jót találsz, ha odabent szétnézel?

A kilincs

Nos, ha megvan a kulcs is, használd. Az a minimum, hogy a zárba illeszted, és elfordítod. Mi történik ekkor? Halk kattanás, vagy zömmügés? Esetleg csillámpor hullik és angyalok kórusa dalol?

Néha ennyi is elég, de van, hogy használni kell a kilincset is. Ez fizikai munkával jár. Fel kell emelni a kezedet, le kell nyomni a kilincset, és kinyitni az ajtót.

A nagy kérdés:
Hajlandó vagy-e lenyomni a kilincset, és belépni a változás világába, vagy arra vársz csupán, hogy ő nyisson be hozzád?

Párhuzamos dimenziók

Kreatív írás, metafora, életmetafora, párhuzamos dimenziók

Ha szeretnél előbbre jutni, közelebb kerülni a megoldáshoz, akkor kétféle módon gondolkodhatsz.

1. Odafent

Tudatosan képzeld el, hogy használod a belső erőforrásod, amivel túljutsz az akadályon. Lásd és halld magad, ahogyan másokkal beszélgetsz, vagy éppen futsz, tanulsz, valamit csinálsz, és lásd, hogy mindez hogyan vezet túl a nehézségeken. Szőhetsz tervet, vagy csak álmodozhtasz. Mindkettő hasznos.

2. Mélyebb szinteken

A metaforák világa mindig mélyebb szinteken okoz változást. Képzeld el részletesen, ahogy a kezedbe veszed a kulcsot, és a zárba illeszted. Mit találsz a szomszéd szobában, ha lenyomod a kilincset? Milyen volna ott lenned?

Két világ, tudatos és tudattalan, valóság és metafora, a kettő együtt él benned, s együtt változik. Miért is ne használnád ezt ki?

Vajon a te kulcsod minek az ajtaját nyitja? Kíváncsian látom a gondolataidat a hozzászólások között.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Tibi

A szerzőről

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

Ez is érdekelhet:

Előjelentkezés a TITKOS KERT c. metaforikus gyakorlatcsomagra 2021. augusztus 2-ig

00
Nap
.
 
00
Óra
.
 
00
Perc
.
 
00
Mp

You missed out!

>