május 23

0 hozzászólás

NLP kezdőknek

május 23, 2021


Szeretem az alapoktól felépíteni a dolgokat. Bár, az építkezés sosem volt az erősségem, ezért csak beszéljünk metaforikus értelemben.

Itt azonban, a blogban, roppant szeszélyes a témaválasztásom, s a bejegyzések javarészt csapongó gondolataimból pattannak ki.

Úgy döntöttem, nem engedhetek meg magamnak ilyen fokú fegyelmezetlenséget, ezért most tervszerűen egy dolognak az alapjairól fogok írni. Legyen rögtön az, ahonnan sok évvel ezelőtt elindult ez az egész oldal, az NLP.

Ebben az írásban úgy foglalom össze az NLP lényegét, mintha arról még sosem hallottál volna. Mivel egy kivételesen szórakoztató önfejlesztő módszerről van szó, remélem, akkor is élvezni fogod a cikket, ha te már rég mestere vagy azt NLP-nek. Abszolút kezdőként pedig mazsolázz kedvedre, és indulj abba az irányba, amerre kedved tartja.

Mi az ördög az az NLP?

Az NLP a Neuro-lingvisztikus programozás rövidítése. Két amerikai ember agyából pattant ki a hetvenes években. Az egyik Bandler volt, matematikus programozó, a másik Grinder, nyelvészprofesszor.

Az NLP azonnal virágozni kezdett, Bandler és Grinder munkájához sok nagyszerű koponya csatlakozott. A siker titka a lustaságban rejlett. Ahelyett ugyanis, hogy elkezdtek volna mindenféle okosságokat kitalálni, hogy mit hogyan kell csinálni, egyszerűen megkeresték azokat a zseniket, akik valamit már eleve kiválóan csináltak, és pimaszul leutánozták a viselkedésüket, majd elkészítették annak a leírását. Hogy ez ne legyen túl feltűnő, gyorsan nevet is adtak ennek a folyamatnak: Modellezés.

Így született meg a legjobb használati utasítás az emberi viselkedéshez. Az NLP napjaink egy egyik legnépszerűbb önfejlesztő módszerévé nőtte ki magát, s a kommunikációs modellje is világhírűvé vált.

Hogyan kell enelpézni?

Enelpézni pont úgy kell, ahogy NLP-zni.

Az NLP-zés két dolgot jelent. Vagy a gondolkodásmódod hangolod össze az NLP alapelveivel, és ekkor NLP-s szemlélettel látod a világot, és ennek megfelelően hozod meg a döntéseidet, vagy konkrétan NLP gyakorlatokat csinálsz. A kettő jól kiegészíti egymást.

Vajon neked melyik volna a hasznosabb? Lássuk csak...

Milyen az NLP-s életszemlélet?

Neuro Lingvisztikus Programozás, NLP előfeltevések, NLP módszer, mosoly

Nagyon egészséges, jó kedved lesz tőle.

Az NLP-t ugyanis különféle ijesztő nevű tudományokból rakták össze (transzformációs nyelvészet, kibernetika, stb.), de szerencsére azokból főként az alapelveket merítették. Ezeket az alapelveket előfeltevéseknek nevezték el. Az előfeltevések azt jelentik, hogy már előre - mielőtt még bárki vitába szállhatna velünk -, feltételezzük, hogy az adott dolog igaz.

Ez megnyugtató. S ha ez ilyen egyszerű, nem kell bizonyítani sem a dolgot. Manapság mindenki mindent be akar bizonyítani. Az NLP-nél semmi sem szükség nincsen erre.

Az a jó az NLP-ben, hogy nem kötelező. Szabadon választható. Az előfeltevéseket úgy képzeld el tehát, hogy egyszerűen csak úgy csinálsz, mintha ezek a dolgok valóban így lennének, és ennek következtében képes leszel valóra váltani azokat.

A leghíresebb előfeltevés például így szól:

A térkép nem a terület.

Ez sok mindent jelent, például azt, hogy amit valóságnak gondolsz, az valójában annak csak egy általad megalkotott képe (a világképed). Ez igen messzire ívelő gondolat, én pedig most nem szeretnék nagyon ívelni, így inkább megmutatom a (nagyjából) teljes listát: NLP előfeltevések.

Ha az NLP előfeltevéseit megismered, és elkezdesz ezeknek megfelelően élni, csupa jó dolog történik az életedben. Elkezded magad megismerni, felfedezni, és elindulsz a fejlődés útján. Jobb lesz a kapcsolatod az emberekkel, és jobban is fognak szeretni, mert elfogadóbb és pozitívabb leszel.

De nézzük a gyakorlatokat.

Milyen egy NLP-s gyakorlat? 

Neuro Lingvisztikus Programozás, NLP előfeltevések, NLP módszer,  egyensúlyi lépés

Nagyon sokféle gyakorlat létezik, mondhatnánk, hogy se szeri, se száma.

Egy egyszerű gyakorlat során kérdésekre kell válaszolnod. Ilyenkor mindig többre jutsz, ha a kérdéseket le is írod. De nem biztos, hogy neked kell leírnod, mert NLP-zni nem csak egyedül lehet. Sőt!


Az NLP gyakorlatok szereplői

Ha abban a szerencsében van részed, hogy az NLP-t élő tanfolyamon sajátítod el, nagyszerű felfedezések várnak rád. Az NLP ugyanis emberközpontú. Emberekről szól, és emberek között lehet a legjobban megtanulni, így tudod azonnal megtapasztani a varázsát a közvetlen megéléseken keresztül.

Három szereplője lehet egy NLP gyakorlatnak.

A Felfedező

A Felfedező az, aki csinálja a gyakorlatot. Ő válaszol a kérdésekre, ő figyel az érzéseire, ő hajtja végre az utasításokat, ő játszik a fejében lévő képekkel. Felfedezi a saját élményeit, és megváltoztatja azokat. A cél mindig a pozitív változás.

A Kalauz

Nem, nem kéri a jegyeket. A Kalauz vezeti a Felfedezőt az NLP játékos útjain. Megmondja, mit tegyen, mire gondoljon, hova álljon, mit csináljon. Így a Kalauznak képben kell lennie a gyakorlatot illetően. Lehet tapasztalt vezető, akinek a kisujjában van minden, ha pedig még ő is tanulja az NLP-t, a kisujja helyett egy papíron tartja a tudását, magát a gyakorlatot, és onnan nézi le, mi a soron következő lépés.

A Megfigyelő

Ő a harmadik, a kívülálló. Tényleg kívül áll a gyakorlaton, kissé messzebb a többiektől. A szerepe, hogy tartsa nyitva a szemét, a fülét, még az orrát is, hogy lássa, hallja és kiszagolja, ha valami nem a szokásos menetrend szerint történik.

Úgy is mondhatnánk, a Felfedező önmagára figyel, a Kalauz a Felfedezőre, a Megfigyelő meg mindkettőre, meg még az egész gyakorlatra is kívülről. Így ő figyelmeztetheti a többieket, ha esetleg vakvágányra futnának.


A gyakorlatok típusai

A legegyszerűbbek a kérdezz-felelek típusú gyakorlatok, amelyek közben persze a fejünket is használni kell, és nem elég csak válaszolni egy kérdésre, hanem változtatnunk is kell bizonyos dolgokon.

Kérdések és válaszok

Ha például nézünk egy célkitűző gyakorlatot, legyen mondjuk a "Sikeres célok 7 legfontosabb feltétele" c. gyakorlat, akkor az elején meg kell határoznod, hogy mi a célod. Mondhatod például azt, hogy "Meg akarok szabadulni ettől az átkozott adósságtól."

Az első kérdés az lesz, hogy pozitív-e a megfogalmazásod. Mondhatod, hogy nem, de ez nem elég. Változtatnod kell rajta, például így: "Anyagi biztonságot akarok teremteni az életemben." Máris jobban érezheted magad a bőrödben. Megváltozott a fókuszod.

Fejben végezhető gondolati játékok

Ez kicsit olyan, mint amit relaxáció közben is szoktak csinálni. Elképzelhetsz bizonyos dolgokat, például felidézhetsz egy nem túl kellemes emléket, amikor például a főnököd bunkó volt veled. Ezután fejben átalakíthatod ezt az emléket. Például elképzelheted a főnököd nyuszifüllel, és megnövesztheted a szemfogát. Ha még mindig neki áll feljebb, nyomj a szájába egy nagy répát. Ez így viccesnek tűnhet, de csak azért, mert tényleg vicces.

Gyakori, hogy nem a tartalmat módosítjuk, csupán az úgynevezett szubmodalitásokat, vagyis a belső élmény szerkezetét. Például a főnöködről alkotott képet elszürkíted, és lekicsinyíted.

Rögzítéses gyakorlatok

A rögzítések során érintéssel, látvánnyal, hanggal vagy ezek kombinációjával tudunk állandóvá tenni egy-egy nagyszerű belső állapotot. Például a nyugalmat, bátorságot, éberséget.

Ilyenkor a Kalauz megérinti a Felfedezőt, például a vállán. Az érintés szerepe, hogy összekötődjön, később pedig kiváltsa a szóban forgó pozitív állapotot. Ezeket lehet kombinálni, rendkívül érdekes és összetett dolgokat érhetünk el. Egyedül is elvégezhetők az ilyen gyakorlatok.

Lépegetős gyakorlatok

Gyakorta fektetünk le a földre egy képzeletbeli egyenest, ami az Életfonalunkat szimbolizálja. Talán ezek a legizgalmasabb NLP gyakorlatok, mert időutazást hajthatunk végre általuk, ez pedig nagyon menő.

Az Életfonalon például elmehetsz egy gyerekkori emlékedbe, ott rögzítéssel (pl. érintéssel) magadhoz vehetsz egy kis kreativitást, és elhozhatod azt a jelenbe, sőt, akár a múltba is.

Néha papírlapokat helyezünk a földre, és több Életfonallal is dolgozunk, vagy épp nem az időt kötjük ezekhez a helyekhez, hanem belső állapotokat, vagy mást.

Transzok

Neuro Lingvisztikus Programozás, NLP előfeltevések, NLP módszer, transz, fejhallgató

Ezeket nem mindenhol sorolják az NLP gyakorlatok közé. Úgy képzelj el egy ilyen transzot, mint egy vezetett relaxációs gyakorlatot, amelyben sokszor két hang vezeti az elmerülést (ilyenek a paraliminális hanganyagok is), és amelyben az egész belső utazás az NLP előfeltevéseire épül. Élő tanfolyamok legszebb perceit élhetik át ilyenkor azok a Felfedezők, akiknek megadatik ez az élmény.

Nálunk több online tanfolyam is tartalmaz ilyen hanganyagokat.

Hogyan lehet megtanulni az NLP-t?

Rengeteg olvasmány található az interneten, de ennél azért jobbak a könyvek. Magyarul is elérhetsz könyveket, ha szeretnél.

Bár elég csapongó, szeszélyes, és nem az NLP megtanítása a célja, de ajánlom figyelmedbe a 100 részes NLP hírlevelet. Ez jó sokáig érkezik a postaládádba.

Ha nem ismered, máris feliratkozhatsz rá:

Ismerd meg az NLP-t MOST!

Vannak nagyszerű élő tanfolyamok - ha vannak -, és van online NLP tanfolyam is, például ez.

És persze, ha bármi érdekel, csak írj egy hozzászólást, és örömmel segítek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Tibi

A szerzőről

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

Ez is érdekelhet:

>