július 26

5 hozzászólás

Amit még tudni kell a sárkányodról

július 26, 2021


Az előző bejegyzésben egy pszichológia gyakorlat egyszerű, kivonatos, de gyakorlatban bárki számára elvégezhető változatát osztottam meg. A célom ebben a két fő dologban rejlett: Egyszerűség és alkalmazhatóság.

Az élet egyszerű: Megszületünk, élünk és meghalunk. De az élet végtelenül bonyolult és összetett is egyben.

Mikor melyik megközelítés válhat a hasznunkra? Szerintem kezdetben az egyszerűségre kell törekednünk, és amikor azt már megértettük, utána érdemes belemenni a részletekbe, miközben folyamatosan szem előtt tartjuk az alapokat. Sokan elvesznek a részletekben.

Nos, a múlt héten megjelenítettük a sárkányunkat, majd átalakítottuk és elengedtük azt. Most azonban szeretnék kitérni néhány fontos részletre, amelyről nem beszéltünk. Hogy ezeket megértsd, feltétlen szükséges ismerned az előzményeket. Nem szeretném, ha teleraknád a szobádat sárkányokkal anélkül, hogy tudnád, mit kezdj velük. Tudod, egy sárkány nagy felelősséggel jár.

Nézzük hát a fontos részleteket.

Érted van

NLP módszer, Neuro Lingvisztikus Programozás, metafora, a sárkányod érted van

Talán ez a legfontosabb.

Mondjuk, hogy van egy régi félelmed. Például azért nem mész bele egy komolyabb kapcsolatba, mert félsz a csalódástól. Hogy átvágnak, hogy becsapnak, kihasználnak, fájdalmat okoznak.

Van ilyen, mindannyian tudjuk, hogy van ilyen, még akkor is, ha nekünk aztán nincsen, de másnak van. Ha meg nekünk is van, akkor meg pláne ismerjük ezt a szituációt.

Ez a félelem lehet sok minden, de most legyen akkor ez is egy metaforikus sárkány. Van neki teste, feje (akár több is), lába, karma, szárnya. Érezheted a bőrének tapintását, a leheletét (talán tüzet is fúj), s hallhatod a körmének a kopogását a konyhakövön (ha épp a hűtőszekrényben turkál). Egyszóval egy minden extrával felszerelt, érezhető és érzékelhető, hallható és látható sárkányként is meg tudod jeleníteni a félelmedet.

Az első, amit el kell fogadnod: A sárkány érted van.

Nem ellened. Nem rossz. Nem akar bántani. Téged szolgál.

Hogy honnan szedem ezt a sok sületlenséget? Nos, ez az NLP. Az NLP ugyanis azt mondja:

Minden emberi viselkedés jó szándékú.

Tűnjék az bármilyen ésszerűtlennek, akár önrombolónak is, a te javadat szolgálja.

Példánkban is találhatunk erre jó okot. Félsz a csalódástól, ezért bele sem mész egy kapcsolatba. Nem kell tehát többet csalódnod, senki sem bánthat, mert a sárkányod megvéd. Ha valaki netán közeledne feléd, a sárkány bizton küld felé egy figyelmeztető füstfelleget, s ha az illetőnek ez nem elég, könnyen megpörkölődhet a bokszeralsója (vagy a bugyija, ezt neme válogatja) (meg hát, ízlés dolga, ki mit szeret).

Minden emberi viselkedés jó szándékú, minden sárkányod érted van.

Feladat:

Minekutána az előző gyakorlat során megalkottad a saját metaforikus sárkányod, ideje elgondolkodnod azon, hogy mi az ő pozitív célja. Milyen jó dolgot akar számodra? Toll, füzet és néhány nyugodt perc megadhatja a választ.

A következő fontos dolog:

Nem volt mindig veled

NLP módszer, metafora, sárkány nem volt mindig veled

Legtöbbször nem születünk sárkányokkal. Nincsenek félelmeink, csalódásaink csecsemőként, legalábbis nem sárkányszintűek azok a megrendülések, amelyeket ekkor átélünk.

A sárkányok később csatlakoznak hozzánk. Kiválthatja megjelenésüket egy esemény, egy negatív érzelem, egy trauma vagy egy másik ember.

Nézzük tehát a példánkat. Egészen logikus lehet, hogy egy korábbi csalódás során vetett árnyékot ránk a sárkány fejünk fölött elsuhanó sziluettje. De akkor talán még csak a magasból tekintett le ránk. Mi még bizalmat szavaztunk egy másik nagy őnek. De aztán egy vagy több újabb csalódást követően a sárkány alászállt az égből, s óvó szárnyait köréd fonta, mert szükségünk volt valamire, ami megvéd bennünket a további csalódásoktól.

Ha megtalálod azt a pillanatot az életedben, amikor a sárkányod melléd szegődött, akkor jobban megértheted őt – és természetesen a félelmedet.

Feladat:

Találd meg, mikor csatlakozott hozzád a sárkányod! Tudod kötni egy konkrét eseményhez, vagy egy meghatározott korszakhoz az életedből?

De van egy kérdés, amit tisztáznod szükséges, ha pozitív változásra vágysz.

El akarod engedni?

NLP módszer, metafora, sárkány elengedése, zárt ajtó

Hülye kérdésnek tűnik, de már te is érted, azt gondolom, hogy ez a sárkány nem is olyan rossz társ. Érted van, jót akar neked.

Sajnos azonban mégsem a valódi megoldás bújik meg a szárnyai alatt. Azért ugyanis, mert háromszor csalódtál a szerelemben, még nyugodtan lehet egy értékes, örömteli és szeretettel teljes párkapcsolatod. Az embernek túl kell lépnie a problémákon.

A kérdés, hogy hajlandó vagy-e megválni a sárkányodtól. Vagy becézgeted egész életedben? (Süsükém...) Képes vagy megválni tőle, vagy gondosan elzárod magadnak, amíg világ a világ?

Sokan egész életükben ragaszkodnak a problémájukhoz. Annyira képesek bezárkózni, hogy már csak a saját fájdalmuk élteti őket. Ez nem jó.

Ha ezt a szintet nem tudod meglépni, nincs miről beszélnünk.

Feladat: 

Gondolkodj el azon, van-e olyan félelmed, fájdalmad, sérelmed, amelyhez tulajdonképpen saját magad ragaszkodsz foggal-körömmel.

Nem könnyű erre választ találni, mert sajnos a gödörben ülve bármennyire is kinyitod a szemed, nem látsz ki a gödörből. Nagyfokú nyitottság és rugalmasság kell ahhoz, hogy egyáltalán feltételezd, hogy nincs igazad. Nem is képes erre mindenki. Tisztelet a kivételnek. Te, aki ezt a blogot olvasod, rálátsz a saját vakfoltodra is. Talán eddig nem ment, de most már érted, mi történik, legalábbis elfogadhatod, hogy vannak más utak is. Mert ez az utolsó fontos tényezője a sárkányoknak:


Másképpen is szolgálhatnak

Ha a céljuk a védelem, akkor másképpen is megvédhetnek. Az a viselkedésed, amelyet eddig produkáltak, nem volt célravezető, még akkor sem, ha érted volt.

Ha megszelídíted a sárkányodat, ha varázsszavadra átalakul, újjászületik, akkor elengedheted őt. Így új lehetőségek nyílnak előtted egy olyan helyzetben, amelyben korábban nem a megfelelő módon viselkedtél.

De az is lehet, hogy az új, az újjászületett sárkányod veled marad, és továbbra is megvéd téged, de ezentúl MÁSKÉPPEN teszi ezt.

Például nem elzárkózol az új kapcsolatok elől, hanem csupán óvatosabb leszel. Közel engedsz magadhoz másokat, de miközben teljes bizalommal fordulsz a másik ember felé, mindvégig figyelsz a saját elveidre, a saját értékeid fényében kezeled a kapcsolatot, önmagad maradsz, és azok, akik megpróbálnak visszaélni a bizalmaddal, könnyen egy korábbi sárkány sorsára juthatnak: elengeded őket.

Az emberi viselkedés végtelenül összetett, de MINDEN emberi viselkedés érted van. Te képes vagy hatni ezekre a viselkedési mintákra, legyenek azok tudatosak vagy tudattalanok.

Feladat:

Gondolj egy félelmedre, amely korábban akadályozott téged a céljaid elérésében! Vajon miképpen működhetne most MÁSKÉPPEN ez a viselkedés? Mi az az új viselkedési forma, amely ugyanúgy megőrizné a pozitív célját, miközben új lehetőséget teremtene számodra ahelyett, hogy korlátozna valamiben?

Hát, ezek elég mélyre ható kérdések, még akkor is, ha egy teljes héten át gondolkodhatsz róluk.

Ha valami az eszedbe jut, ne fogd vissza magad. Oszd meg a gondolataidat a hozzászólások között.

  • hirtelenjében 2 sárkányomra is rábukkantam, mindketten megszelídültek. egyiktől könnyes búcsút véve de képzeletben elküldtem valaki máshoz, akinek nagyobb szüksége van az ő védelmére. a másikkal pedig konstatáltam, hogy így nem fogom tudni megvalósítani az álmaimat ha a félelem velem marad, így őt elengedtem. 🙂

  • Kedves Tibor az én sárkányom ahogy egyre kézzelfoghatóbbá vált, úgy lett egyre barátságosabb és nem rémisztő, mert egy sárkány vattacukor illattal, ugye minden, csak nem rémisztő.Lehet hogy ez a félelmem már egyébként is menni készült?.

    • Hát, nem is tudom, Zsuzsi, vattacukor illatú sárkánnyal még nem találkoztam, de nagyon vonzónak tűnik 🙂 Köszönöm, hogy megosztottad!

  • Az én sárkányom még gyerekkoromban csatlakozott hozzám és most egy kedves madárrá változott.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Tibi

    A szerzőről

    A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

    Ez is érdekelhet:

    >