augusztus 23

1 hozzászólás

Ne állj be a sorba!

augusztus 23, 2021


Erre a hétre egy nem túl könnyű feladatot hoztam neked. Azért nem könnyű, mert bizonyos esetekben jó csak alkalmazni, más esetekben éppenséggel az ellenkezőjét célszerű csinálni, ezért az elején hasznos lehet kissé körbejárni a témát.

Kezdjünk egy igen fontos NLP előfeltevéssel:

Az élőlények jelenségei rendszerszerűek.

Az NLP előfeltevéseit nem szükséges bizonyítani. Ezt persze könnyű volna igazolni, hiszen mindannyian ismerjük az élőlények rendszereit.

Az egész szervezeted ugyanis egy hatalmas rendszer. A testedben számtalan különféle rendszer működik. Elegendő csak a vérkeringésedre, az emésztésedre vagy a légzésedre gondolni. De itt van még az immunrendszer, az idegrendszer, a hormonok és szövetek és nyirokerek és minden egyebek rendszere is.

Ha azonban kifelé kezdünk el lépkedni, akkor is rendszereket találunk. A családod is egy rendszer. A munkahelyed, a városod. A nyugdíjas klub, a focicsapat, a szülői munkaközösség. Társadalom.

És persze, hogy ne szaladjunk egyből az univerzumig, a világunkban található számtalan egyéb rendszer is az eszedbe juthat. Közlekedés, közigazgatás, pénzügy. És mennyivel természetesebb volna a természet rendszereiről beszélni. Évszakok, állatok, rovarok, növények, gombák, vizek, szelek, áramlatok.

Nos, egyértelmű, hogy te egy rendszer vagy, és egy rendszer része is. Ebből pedig egy dolog egyenesen következik:

Ha sikeres akarsz lenni az életben, akkor tanulj meg rendszerekben gondolkodni.

Neuro Lingvisztikus programozás, személyiségfejlesztés, rendszerben gondolkodás

Ha tudod azt például, hogy te a társadalom része vagy, akkor elképzelhető, hogy megpályázol egy támogatást, amit vagy megkapsz, vagy nem. Azonban az biztos, hogy ha nem pályázod meg, akkor nem kapod meg.

Ha figyelembe veszed, hogy a szervezeted egy rendszer, akkor nem zabálod tele magad süteménnyel, miközben épp fogyni szeretnél.

Ha a családodat rendszerként kezeled, akkor elbeszélgetsz a gyerekeddel, mert igenis, tudod őt befolyásolni. Vagy alkalmanként családi megbeszélést tartasz, hiszen minden egyes családtag ugyanannak a rendszernek a része.

Egy sima, egy fordított

Neuro Lingvisztikus programozás, személyiségfejlesztés, rendszerben gondolkodás

Amiről eddig írtam, az sima ügy. Sajnos azonban, ennek pont a fordítottjáról szeretnék írni.

Sokszor ugyanis úgy tűnik, hogy egy rendszer nem természetes módon működik. Főleg a nem természetes rendszerek.

Itt van például a társadalom, vagyis az emberek, akik körülötted élnek. Ha szétnézel a világban, azt látod, hogy megvannak a "szokásos szokások".

A legtöbb ember egyformán viselkedik. Hogy csak néhány példát említsek:

  • az emberek tévét néznek
  • az emberek gyors kaján élnek
  • az emberek dohányoznak
  • az emberek panaszkodnak
  • az emberek egy csomó időt töltenek a mobiltelefonjukkal
  • az emberek nem sportolnak
  • az emberek rendszeresen fogyasztanak alkoholt

És így tovább. Ezek mind rossz szokások voltak. Hogy egy szokás rossz vagy jó, az persze nézőpont kérdése, de azért ezek javarészt nem az épülésünket szolgálják. Tudom, hogy nem mindenki csinálja ezeket, de azt beláthatjuk, hogy ez vagy ezek egy része mostanában jellemző.

Nos, adja magát, hogy mi magunk is ilyen tevékenységeket folytassunk, hiszen ezt látjuk magunk körül, ez a "normális". Ha mi is ilyenek vagyunk, akkor könnyebb beilleszkednünk, kevesebb ellenállásba ütközünk.

Márpedig én pont az ellenkezőjét javaslom:

Ne állj be a sorba!

Neuro Lingvisztikus programozás, személyiségfejlesztés, rendszerben gondolkodás

Van, amikor érdemes csatlakozni a többiekhez, és van amikor nem.

Egyértelmű, hogy ha szembe mész a tömeggel, akkor bizony nehézségekbe ütközöl. Én mégis arra bátorítalak, hogy állj ki magadért. Ehhez adok pár fontos tippet.

1. Legyen meg a magad értékrendje

Ez nagyon fontos. Fontos, hogy tudd, mi a fontos. Mi az, ami igazán számít. Ez egy ötös lista formájában a legegyszerűbben meghatározható.

Például mondhatod ezt:

Az életemben az öt legfontosabb dolog:

  1. Egészség
  2. Család
  3. Emberi kapcsolatok
  4. Természetvédelem
  5. Tanulás

(A lista csak egy példa, természetesen mindannyiunknak más az értékrendje.)

Ha ezt sikerül így meghatároznod, akkor ezután már csak arra kell figyelned, hogy ennek megfelelően élj. Ez tehát a kettes pont:

2. Tarts magad az értékrendedhez!

Mit jelent ezt? Hogy soha, semmilyen körülmények között ne rombold a saját értékeidet, hanem építsd azokat. Erre néhány példa:

  • Ha fontos az egészség, nem elégszel meg napi öt óra alvással. Nem dohányzol. Nem zabálsz.
  • Ha fontos a család, nem hagyod el őket, és mindent megteszel, hogy a családot erősítsd. Családi programokat szervezel. Minden családtagra odafigyelsz.
  • Ha fontosak számodra az emberi kapcsolatok, akkor keresed mások társaságát. Elfogadod a meghívásokat. Értesz az emberek nyelvén.
  • Ha fontos a természetvédelem, akkor nincs szükséged szelektív hulladékgyűjtőre, mert nem is veszel semmit, ami műanyag. Vagy éppen vegán életmódra térsz. Vagy csak helyi élelmiszert vásárolsz.
  • Ha lételemed a tanulás - nos, akkor tanulsz.

3. Légy makacs, mint egy szamár!

Neuro Lingvisztikus programozás, személyiségfejlesztés, rendszerben gondolkodás

Van, amikor fontos meghallgatnod másokat.

Én most a másik esetről beszélek, amikor csak az számít, amit a fejedbe vettél.

Ha például tanulni szeretnél, de mindenkitől csak azt kapod: Ugyan, minek? Ezt a sulit el sem tudod végezni. Ki sem tudod fizetni. Úgysem tudsz vele semmit sem kezdeni.
Nos, ebben az esetben ellenállásba ütközöl, ha hagyod. Ne hagyd. A környezet nem mindig támogató. Az igazán fontos célokhoz makacs kitartásra van szükséged.

A legtöbbször persze vannak olyan barátok, vagy a szeretteid közül valaki, akire számíthatsz, mert minden körülmények között segíteni fognak. Ők valószínűleg nem akarnak lebeszélni arról, ami számodra fontos. Sajnos azonban, nem mindig vannak ilyen emberek körülöttünk.

A lényeg, hogy ha tudod, mit akarsz, és szent meggyőződésed, hogy az a helyes, akkor ne állj be a sorba, ne hagyd magad lebeszélni. Légy kitartó és eltántoríthatatlan. Így érheted el a célodat.

Hogy miért mondom ezt?

Azért, mert...

Más vagy, mint a többiek

Ez tény. Te más vagy. De csak akkor, ha megengeded magadnak, hogy kiteljesedj. Ha kiállsz magadért azokban a helyzetekben, amikor tudod, hogy helyes, amit teszel. Akkor is, ha mindenki le akar beszélni.

Ha nemcsak képes vagy erre, hanem meg is teszed, akkor sokkal nehezebb dolgod lesz, mint egyébként. De ez nem baj. A sikerért meg kell dolgozni. Ha ragaszkosz az elveidhez, akkor valóban más leszel, miközben önmagad maradhatsz.

Ne aggódj, ez nem jelenti azt, hogy a többi embertől eltávolodsz. Ellenkezőleg, így, hogy te magad erősebbé válsz, nekik is többet tudsz majd segíteni.


Feladat neked

Ha szeretnéd ezt az egészet gyakorlati alapokra helyezni, íme, néhány egyszerű lépés:

  1. Határozd meg a legfontosabb értékeidet. Ez legyen egy ötös lista. Ha nehezen megy, itt a Garanciajáték.
  2. Írd össze a céljaidat, amelyek összhangban vannak a listáddal. Hogyan tudnád ezeket az értékeket megerősíteni, valóra váltani az életedben? Milyen változásra volna szükség?
  3. Láss hozzá! Vélhetően nagy munka lesz elérni, amit kitűztél. Ez nem baj. Van időd. Nem hajt a tatár.
    Bónusz tipp ehhez a lépéshez: Gondolkodj szokásokban! Az egyszeri tettek helyett rendszeres cselekvés az, ami előbbre juttat.

Mire jutottál? Mondd el egy hozzászólásban!

  • Szeretem a Garanciajátékot.És vele ezt a feladatot is. A metaforák jelenlétével olyan könnyeddé és érthetővé, játékossá és szórakoztatóvá teszed az értékrend felállítását. Alkalmazom, mert ahogyan haladok, látom azt is, ahogyan az Élekerekem színesedik. És én színezem kitartóan, ahogyan haladok a céljaim felé, magam mögött hagyva mérföldköveim.Nagy munka van mögöttem, és előttem is.
    Merek tenni érte, még ha néha félek is kicsit.
    Köszönet és Hála, hogy megcsinálhattam ezt a feladatodat is. Mint mindig, ha leírom, szembesülök azzal, mit kell másképpen tennem, még akkor is, ha magammal kell kompromisszumot kötnöm érte: Álmodozó és Realista énemmel.És a Kritikust még meg sem említettem.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Tibi

    A szerzőről

    A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

    Ez is érdekelhet:

    >