december 22

5 hozzászólás

Újraindulás (kreatív írás-gyakorlat)

december 22, 2022


Mindenkinek vannak elakadásai. Ezek lehetnek kisebb problémák, amikor például fogalmam sincs, mit adjak a fiamnak karácsonyra, de ezeken muszáj túljutni. Nem mindegy persze, hogy hogyan oldjuk meg a helyzetet (már megint zokni!).

Előfordul azonban, hogy komolyabban is elakad az életünk. Valahol történik valami, és nem tudunk továbblépni (elhagyott a kedvesem), vagy éppen, hogy nem történik valami, amit vártunk volna. Például elindulunk a vállalkozásunkkal, de nem hozza a várt bevételt, és ha azóta már eltelt két év, akkor bizony egy helyben toporgunk. Ugyanígy vannak elakadt házasságok, fogyókúrák, iskolák, meg minden.

Nem tudom a tuti megoldást (szerintem nincs is olyan), ismerek viszont egy módszert, amellyel akár túl is lehet jutni a legmakacsabb nehézségen is.

Az "akár" azt jelenti, hogy vagy igen, vagy nem, de van rá esély. Nyilvánvaló, hogy ezek a helyzetek maguktól nem oldódnak meg, hanem tenni kell érte. Az is egyértelmű, hogy a legtöbbször semmit sem tesznek az emberek, hanem ehelyett várnak. Valakire, valamire.

Van egy nagyon fontos feladatod. Illetve mindenkinek, aki elakadt. Hogy elérje az áttörési pontot.

Áttörési pont, kreatív írás

Az áttörési pont

Mi a csuda az az áttörési pont? Az a pillanat, amikor elkezdesz cselekedni.

Ha például egy hölgy tíz éve senyved undok férje mellett, akkor az a tíz év elvesztegetett idő. Ha ekkor eléri az áttörési pontot, és tesz VALAMIT, ami lehet akármi is (vagy bármi )is annak érdekében, hogy megváltozzon az áldatlan állapot, akkor innentől már a változási időszak következik, amikor bármi megtörténhet.

Hogy mondjuk, beszél a férjével, kidobja a házból, elveri a sodrófával, ő maga költözik el, az most indifferens. A lényeg, hogy történjék valami. Mert innentől VAN esély, előtte pedig nem volt.

Hogyan érhető el az áttörési pont?

Nos, szükség van valamire, ami átlendít ezen a ponton. Magától nem szokott bekövetkezni az ilyesmi.

Azonban több dolog is megteheti ezt. Példának okáért:

  • Valaki a lelkedre beszél.
  • Olvasol egy könyvet.
  • Nézel egy filmet.
  • Tanácsot kérsz egy szakértőtől.
  • Csak úgy simán betelik a pohár.

Nos, én tudok valamit, ami átlendíthet az elakadási ponton, és ez az írás. Mégpedig a szabad írás. Most nem kívánok erről hosszan értekezni, a lényeg, hogy

  • szabad írásnál KIZÁRÓLAG kézzel írunk (lábbal meg se próbáld) füzetbe
  • szabad írásnál FOLYAMATOSAN írunk, nem állunk meg gondolkozni
  • szabad írásnál sosem javítunk bele az írásba
  • senkinek sem mutatjuk meg, magunknak írunk
  • el sem olvassuk, csak írunk

Ebben az esetben ugyanis az írás egy gondolkodási eszköz.

Sok szó disznót győz (vagy valami hasonló), térjünk a lényegre. Hoztam neked egy gyakorlatot, ami átlendíthet az elakadási ponton és eljuttathat az áttörési pontra, hogy végre tegyél valamit magadért.


Újraindulás

Kreatív írás-gyakorlat

Először is írj fel a füzetedbe egy komolyabb elakadást. Bármit a saját életedből. A gyakorlat során erre fogunk összpontosítani.

Harminc percet érdemes erre a gyakorlatra szánni.

A lépések:


Bemelegítés.

Hat perc szabad írás. Írhatsz bármit, amit csak akarsz. Ami épp foglalkoztat, vagy a kedvenc könyvedről, vagy milyen az a szoba, ahol ülsz. Ez most a tök mindegy kategória.

A rideg való

A feladat, hogy gondolj a kiválasztott elakadásra, és szabad írással írd le egészen pontosan, mi történt eddig. Érdemes erre a lépésre is legalább hat percet szánni. Felső határ azonban nincs, ha neked ez húsz perc alatt kerül a papírra, az sem gond. Ami fontos: Ez még mindig szabad írás. Ne állj meg gondolkodni!


A tökéletes terv

Ha minden úgy sikerült volna, ahogy azt eredetileg elképzelted, akkor minek kell volna történnie? Írd le szabad írással az események ideális kimenetelét. Írj jelen időben, mintha épp most történne meg minden!

Hat perc szabad írás, vagy több.


Az akadályok

Most pedig szintén szabad írással írj arról, hogy mik voltak az akadályok, amelyek meghiúsították a tervet. Lehet ez külső akadály is (elfogyott a pénz), de ne feledd, hogy minden belülről fakad (ne figyeltem rá, hogy kitartson a pénz).

A három legnagyobb akadályt mindenképpen írd le, de lehet ennél több is.

Hat perc szabad írás.


Újraindulás

Ez az utolsó lépés.

Képzeld el, hogy ismét felkarolod ezt az ügyet, és az eddigi tapasztalatok ismeretében másképpen cselekedve új terv alapján elkezdesz cselekedni. Képzeld el, hogy ez alkalommal sikerrel jársz, minden úgy alakul, ahogy azt szeretnéd (s ha mégsem, teszel róla, hogy úgy történjen), és végül megvalósul a célod.

Írd le ezt a folyamatot egyes szám első személyben, jelen időben.

Szabad írás, amíg a végére nem érsz.


Ha mindent jól csináltál, eljutottál az áttörési pontra. De ezzel sajnos még nincs vége. Az áttörési ponton nem ácsorogni kell. Túl kell rajta menni. 

Remélem, megteszed az első lépést, amíg még megvan benned a lendület.

  • Na, végre nekiláttam. Köszönöm, azt remélem sokat segített. Prioritásokat állítottam fel, igyekszem betartani és remélem túljutok az áttörési ponton. Január 12.-én, pedig találkozunk.
    BUÉK

    • Köszönöm, Etelka, hogy megcsináltad a gyakorlatot, és hozzászóltál. Biztos vagyok benne, hogy túljutsz az áttörési pontot! Teszünk róla. 😊

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Tibi

    A szerzőről

    A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

    Ez is érdekelhet:

    >