január 12

0 hozzászólás

Vannak céljaid? Hát projekted, az van-e?

január 12, 2023


Nem tudom, te mit szólsz az idegen szavakhoz. Engem kicsit zavar, amikor a műhelyt workshop-nak hívjuk, a találkozót meg meeting-nek. Szeretek viszont olyan szavakkal villogni, mint a kardinális kérdés, az indifferens és a kompetens. (Amúgy nem, de néha vicces.)

Ugyanakkor van egy szó, a projekt, ami belopta magát a szívembe, meg az életembe. Angolul ez project, magyarul meg projekt, szóval nem mindegy. Egy kicsit azért mindegy, de nekem a projekt jobban tetszik. Ez olyan, minthogy a magyarok nem szoktak sexelni, csak szexelni.

Úgy érzem, elkanyarodtam a témától. Szóval most már tényleg rátérek arra, ahol el van ásva a kutya lényege.

A célok

Vannak célok. Az én célom például, hogy ebben az évben elolvassak hatvan könyvet. Hogy befejezzek egy edzésprogramot. Hogy magasabb szintre vigyem az angolom. Hogy rendet tegyek magam körül.

De az is cél, ha valaki le akar fogyni 20 kilót. Vagy fel akar szedni tízet. Vagy akar venni egy rózsaszín Jaguárt. Ha ez egy autó, akkor is nagy kihívás, de ha egy nagymacska, akkor még nagyobb. Maradjunk a verdánál.

Ezek tehát célok. Célok KELLENEK, szóval őszintén remélem, neked is megvannak a céljaid. Nagyon fontosak a célok, de sajnos nem könnyű velük zöld ágra vergődni. Pedig egyszerű lenne, mert mit is jelent a cél?

Mi az a cél?

Kanyarodjunk kicsit vissza a gépjárműs példához.

Mondjuk, hogy van a jelenlegi állapotom (ez az "A" állapot), amikor nincs rózsaszín jaguárom, és van a jövőbeli állapot, amikor viszont van (ez a "B" állapot").

A "B" állapotot jelöljük meg célként. A cél tehát nem más, mint az áhított állapot, de ezzel még nincs vége. Feladatunk van. El kell jutnunk A-ból B-be.

De hogyan? Mert, ha csak ennyit tudok, akkor ott tartok, ahol a part szakad, és közben még a ló is benéz az ablakon.

Épp ezért van szükségünk projektekre.

Projektek

Vannak céljaid? Jaguár

A Wikipédia szerint projekt minden olyan vállalkozás, amelyet egyénileg vagy közösen hajtanak végre, és amely adott esetben kutatást vagy tervezést is magában foglal, és amelyet gondosan megterveznek egy adott cél elérése érdekében.

Jipííí! Ez kell nekünk. Projekt.

Kutatnom kell, hogy hogyan lehet rózsaszín jaguárt szerezni. Vagy Jaguárt. Ha megtalálom, egyből konkrétabbá válik a célom. Látom, akár meg is tapinthatom a szalonban. Bele is ülhetek. A kereskedő nem fog feltétlen örülni ennek, ezért a legjobb öltönyömben kell mennem, de még jobb egy zizegős melegítő, vastag aranylánc a nyakba, egy frankó makkos cipő hozzá - így már fizetőképes vásárlóerőnek tűnök, ami persze megtévesztés, de a cél szentesíti az eszközt.

Tehát fizikailag megtapasztaltam a célállapotot.

Most át kell gondolnom, mire lesz szükségem, hogy megszerezzem álmaim autóját. Nem árt egy jogsi, hogy használhassam, és az sem baj, ha haza is tudom vezetni a kocsit (nem mindenki tud vezetni, akinek van jogosítványa), és kell még hozzá három dolog: pénz, lóvé és zsé.

Ekkor jön a tervezés. Mondjuk, hogy van jogsim, vezetni is tudok, de az anyagi forrásaim elapadtak. Így erre kell szőni egy tervet. ha már gombot nem tudunk rá varrni.

Hogyan lehet ennyi pénzt szerezni? Számos megoldás kínálkozik.

Vagy nyélbe ütünk egy jó üzletet, vagy felveszünk egy rahedli hitelt, vagy azt mondjuk: Anyám, add el a házat. Mondjuk, az első megoldást választjuk, mert elvégeztünk az NLP ökológia vizsgálatát, és ez az egyetlen elfogadható. Nyélbe kell ütni egy jó üzletet.

És akkor erre elkezdünk összerakni egy megfelelő tervet a jó üzletre.

Most nem akarlak végigvezetni ezen a folyamaton, már azon is csodálkozom, ha eddig vele maradtál. A lényeg ugyanis, hogy nem célokra van szükséged, hanem projektekre. Végrehajtható cselekvési tervre, jól felépített stratégiára. Lehetőleg írottan. Éves terv, negyedéves mérföldkövek, havi részcélok, napi feladatok. Szokások.

Épp ezért kérdezem kérdezem tőled: Megvan már a projekted 2023-ra? Mert nekem négy is van. Állati izgalmas mind a négy.


Tervezzük együtt a projektjeinket!

Önfejlesztők klubja 2023
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Tibi

A szerzőről

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

Ez is érdekelhet:

>