május 18

0 hozzászólás

7 dolog a változáshoz – és egy eszköz, ami kell hozzá

május 18, 2023


Nem akarom feltalálni a spanyol viaszt. Könnyű bölcsességekkel dobálózni, csak néha valaki visszakézből hozzád vágja valamelyiket. De az is igaz, hogy az emberek hajlamosak nyakig belecuppanni a problémájukba, és aztán ott dagonyázni éveken keresztül. Ezt a dagonyát látszólag a sorscsapások és a lehetetlen körülmények duzzasztják egyre nagyobbra, valójában azonban az önsajnálat, a lustaság meg a tehetetlenség netovábbja az, ami fenntartja.

Hogy a problémáid valóban olyan nagyok-e, vagy te is csak áltatod magad, hogy nem rajtad múlik a sorsod, azt elég könnyű kideríteni. Ha ugyanis tudod, mit kellene tenned, de nem teszed meg, és amikor arra gondolsz, hogy megteszed, és egyből az ugrik be, hogy “igen, de…”, nos, akkor te is csapdában élsz. A saját csapdádban.

Adok neked egy “csekklistát”. Hülye szó, de nem tudok rá jobbat.

Aztán adok egy módszert, amellyel a legtöbb dolgot kipipálhatod ezen a listán.

Kezdhetünk?

A naaagy probléma

Igen, kell egy jó nagy gond, ami veled van. Vagy amiben benne vagy. Ne aprózd el, válaszd a legnagyobbat. Magány, szegénység, betegség, fásultság, csalódottság, kisebbrendűségi komplexus - minden játszik. Szóval válaszd ki életed legbazibb, legnagyobb elakadását. Legjobb, ha le is írod. Később majd kiderül, mi abban a jó, ha le mered írni.

Megvan? Mehetünk? Rendben.

Hét dologra van szükség ahhoz, hogy megoldj egy problémát. 

Ez a hét dolog adja a csekklistát. Minél többet kipipálsz, annál nagyobb az esély, hogy kimászol a latyakból.

1. Döntés

Döntés

Tutira nem fogsz kimászni a gödörből, ha nem akarsz kimászni. Ennek persze megvan az oka, de legtöbbször az ok puszta hazugság. A legjellemzőbb példája ennek a magányos pasas, aki azzal áltatja magát: Én így érzem jól magam. Szabadon és szinglin.  Nem, mintha a hölgyekre nem volna ugyanez igaz.

De más oka is lehet annak, hogy nem akarunk változni. Például betegség. Nekem örökletes ez a betegségem. Sőt, gyógyíthatatlan. Hiszen megmondta a fehérköpenyes tekintélyszemély, hogy ezzel együtt kell élnem.
Pont.

Vagy csak simán a lustaság. Mennyivel könnyebb benyomni egy fél tepsi zserbót, mint lenyomni öt kilométert futva. Nem is akarok én lefogyni.

Szóval. Dönteni kell. Mert amíg nem hozod meg azt a döntést, hogy te meg akarsz változni, addig semmi sem fog történni.

És itt tévedés ne essék: NEKED kell változni. Nem a Jóskának. Hacsak nem te vagy a Jóska.

Neked, és nem a helyzetnek, nem a körülményeknek, nem a világnak. Neked.

Szóval, amíg nem döntöd el, hogy meg akarsz változni, addig cseszheted. Ezt jobb, ha tudomásul veszed. Főleg azért, mert logikus.

2. Fókusz

Fókusz

Ez azt jelenti, hogy foglalkozol az adott dologgal. Gondolsz rá. Agyalsz rajta.

Ha például kevés a pénzed, pedig mennyi mindent meg tudnál venni abból, ami most még nincs, akkor ezt a problémát fókuszba kell helyezned. Mivel pedig (elvileg) meghoztad a döntést, hogy változni akarsz, nem csak a probléma lesz fókuszban, hanem a megoldás is.

Ha csak a probléma van a fókuszban, abból csak rinyálás lesz. Jaj, de szegény vagyok! A Netflix-et és épp, hogy csak be tudtam fizetni! Jaj, de nincsen pénzem semmire. Szörnyű ez az állapot, rettenetes.

A megoldásra kell fókuszálnod és a változásra. A fő kérdés: Mit tehetsz te, hogy megváltozzon ez az áldatalan állapot?

Ha most eszedbe jut a saját naaagy problémád, akkor vedd észre, hogy mennyire van a fókuszban a megoldása? Szoktál vele foglalkozni? Vannak ötleteid?

Van itt egy veszélyes terület, amit elfogadásnak hívunk. Az elfogadás sokszor hasznos, de most nem erről beszélek. Ha boldogtalan vagy, tudod is az okát, de semmit sem teszel ellene, akkor elfogadod a sorsod. Beletörődsz, feladod. Mit gondolsz, ez hova vezet?

Ideje elővenned a problémád, jól megnézni azt, fogást találni rajta, és kezelésbe venni.

3. Nézőpontok

Nézőpontok

Nem egy nézőpont! Mert egy nézőpontod biztosan van. De neked egyrészt nem egy akármilyen nézőpont kell, hanem a MEGFELELŐ. Másrészt egy nem elég, hanem egy csomóra van szükséged.

Az elakadások legfőbb oka pedig sokszor az, hogy belülről nézzük a problémát. Mondjuk, hogy nem indul az autó. Te csak indítózol, nyomod a pedált, behúzod a szívatót, de a háromból csak az utolsó fejti ki a hatását, mert rendesen megszívatod magad. A szomszéd gyerek ugyanis krumplit nyomott a kipufógóba, amit odabentről sosem fogsz észrevenni. Ha azonban kiszállsz, és körbejárod az autót, megláthatod, és ki is szedheted azt a megveszekedett burgonyát - és ezzel meg is oldottad a problémádat.

Életed nagy problémáját is csak így oldhatod meg. Ki kell másznod belőle, és aztán alaposan körbe kell azt járnod.

Mert, mi is életed nagy problémája? Körbejártad már? Hány oldalról nézted azt meg? Meghallgattál már másokat? Esetleg utánanéztél, mások hogyan oldottak meg hasonló gondot?

Örök hiba ugyanazt próbálgatni. Ha folyton csak egy dolgot teszel, ha már unalmas a lemez, ha már recseg és ugrik, szerinted van esélyed arra, hogy megtalálod a kiutat?

Új nézőpontokra van szükséged, és ehhez fel kell emelni a feneked.

4. Lelkesedés

Lelkesedés

Ha elegendő ideig dagonyáztál már a saját önsajnálatod mocsarában, akkor egészen körbefonhatták a lábadat, a kezedet és tested egyéb nyúlványait az indák és hínárok. A derítőben vakációzni nem túl szívderítő érzés. Nem csoda, ha el vagy kettyenve.

Márpedig szomorúan nem könnyű változást elérni. Csak szomorú változást, ami azonban magától is eljön.

Ha tevékenykedni akarsz sorsod jobbra fordítása végett, akkor azt lelkesen, jó kedvvel és vidáman kell tenned. Ez nem feltétlenül könnyű, de lehetséges. Valamelyest az előző pontokból következik. Például, ha megtaláltad a megfelelő nézőpontot, akkor az bizonyos hozzáállást is ad. A legkisebb pozitív változást is lehet ugyanis örömmel üdvözölni.

Ha például kockahasat akarsz, de most még csak reng a pocakod, akkor megcsinálhatsz egy otthoni húszperces edzést, ami leizzaszt rendesen, és ha utána már nem zabálsz be hét kiflit nutellával, csak pár almát, akkor igaz ugyan, hogy külsőleg még semmi sem változott, de akkor is jó érzés, hogy képes vagy erre, és megcsináltad.

Ha a fókuszod a megfelelő ponton tartod, és a nézőpontod is jó, akkor lelkessé válsz. Így nemcsak esélyed lesz, hanem kedved is. Így elérheted a célodat.

5. Önbizalom

Önbizalom

Erre is nagy szükséged van. És most csak magadra számíthatsz. Mert nem mindig állnak melletted. Nem várhatod el ugyanis embertársaidtól. hogy te legyél nekik a fő szempont. Egyáltalán nem biztos, hogy támogatni fognak.

Sajnos sokaknak borzasztó fontos a külső megerősítés. Hogy mások azt mondják, ez az, szuper vagy, folytasd. De, ha ezt nem is mondják, ha nem erősítenek meg, legalább hagyják jóvá, amit csinálsz. Nem bánom, fiam, menj el arra az edzésre.

De sokszor rossz szemmel nézik a ténykedéseinket. Megkérdőjelezik, hogy van-e egyáltalán értelme annak, amit teszünk.

Nagy hibát követ el az, aki főként másoknak akar megfelelni. Az az igazán fontos, ami számodra értékes.

Az emberek kishitűek. És sajnos ez a kishit fertőző. És hiába húzol maszkot, hiába tartasz három méteres távolságot, rád ragasztják a kishitüket.

Csak azért, mert ők nem képesek valamit megtenni, ne hidd el nekik, hogy neked sem fog sikerülni.

Csak magadban bízhatsz, csak magadra számíthatsz, ez a jó hozzáállás. És persze, lesznek majd emberek, akik segítenek, támogatnak és meg is bízhatsz bennük, de ez lesz majd a kellemes meglepetés.

6. Képzelet

Képzelet

Minden nagy találmány először valakinek a képzeletében született meg. A képzeletnek teremtő ereje van, de nem kell elmenni a vonzás törvényéig ahhoz, hogy ezt belássuk. Elegendő arra gondolni, hogy ahhoz, hogy elérjünk egy eredményt, muszáj azt elsőként elképzelnünk.

Ha boldog családra vágyom, akkor azt nem látom magam előtt, hogy ülök a tévé előtt, és addig lesem, amíg be nem alszom. Nem is azt, hogy ülök az irodában, és egész nap a számítógépet püfölöm. Nem azt, hogy egyedül rakom a kirakót a nappali szőnyegén. Hanem elképzelem a gyönyörű feleségem, a három gyereket, a csodás házamat a szép kerttel. Ez fog elvezetni a boldog családhoz.

Ha sikeres vállalkozást akarsz felépíteni, el kell képzelned, hogy sikeres vállalkozó vagy. Már ennek is van ereje, de ha azt is el tudod képzelni, hogy konkrétan mitől leszel sikeres, mit adsz el, mit szolgáltatsz, hogyan valósítod azt meg, miképpen segíti ez az embereket, akkor még közelebb kerülsz a célodhoz.

Mert, ha még arra sem vagy képes, hogy elképzeld a megvalósult célodat, akkor ugyan hogyan is érhetnéd el? Képzelet nélkül esélytelen vagy.

El tudod képzelni a megvalósult célod?

7. Cselekvés

Cselekvés

Egyesek szerint 99,9%-ban fejben dől el minden. Hogy hogyan döntesz, mit akarsz, miben hiszel, mit képzelsz el, milyen a hozzáállásod. Talán ez igaz is, mert valóban nagyon fontosak ezek a dolgok.

Ha azonban visszahuppanunk a földre, akkor látni fogjuk, hogy itt bizony munka vár ránk. Tenni kell az eredményekért. Meg kell dolgozni a sikerért.

Valószínűleg úgy van az, hogy ha minden rendben van a 99,9%-ban, akkor a cselekvés már jön magától.

Nem hiszek abban, hogy CSUPÁN meditáció útján valóságot teremtek. Meggyőződésem azonban, hogy a meditáció elvezethet a cselekvéshez. Mindkét síkban hiszek.

Most akkor, ha a cselekvésre gondolsz, és a saját élethelyzetedre, mi jut eszedbe?

Mik azok a dolgok, amelyeket már megcselekedtél? Vannak olyan lépések, amiket nem csak meg kellene vagy kellett volna tenni, hanem már meg is lépted őket?

Hajlandó vagy odatenni magad és cselekedni, hogy végre történjen valami változás?

Őszintén remélem, hogy a válaszod IGEN.


Az eszköz, amit használhatsz

Szabad írás

Mert van ez a fenti hét pont. Nem akarlak arról meggyőzni, hogy ezek működnek, mert szerintem teljesen logikus, hogy így van.

Valamiért azonban nem könnyű ezeket mind kipipálni. Valahol sokszor elcsúszunk. Valami nem jön össze, és akkor marad csak a “kellene”, az “igen, de…” meg a “jaj, de szerencsétlen vagyok.”

Az eszköz, ami mindezek átsegíthet, nem más, mint

A szabad írás

A szabad írás a maga már-már arcátlan egyszerűségével ezt a hét pontot mint tudja. Ami azt jelenti, hogy mindezt megteremtheted az életedben, ha van egy tollad és egy füzeted, és használod is azokat.

A szabad írás olyan egyszerű, hogy egy mondatban le tudom írni neked:

Írd le a gondolataidat egy füzetbe tollal legalább hat percen keresztül úgy, hogy nem állsz meg közben.

Ennyi.

Persze van egy csomó kérdés, vannak feltételek, követelmények, technikák és módszerek meg gyakorlatok, de amikor mindegyiket ismered már, akkor is csak ennyi marad. Folyamatos kézírás.

Hihetetlenül hangzik? Talán, de nem érdekel, mert tudom, hogy az írás tényleg ennyire jó. Onnan tudom, hogy évek óta használom. Sőt, ezt az írást is szabad írással alapoztam meg. Mind a hét pontot szabad írás útján vetettem először papírra. Körülbelül 12 percig írtam folyamatos kézírással. Kiemeltem a legfontosabb pontokat, és aztán számítógéphez ültem.


Hogyan segíti a szabad írás a személyes változásodat?

Mind a hét dologban a segítségedre lesz a szabad írás. Vegyük csak sorra:

1. Döntés

Már az is egy döntés, hogy elkezdesz írni. De amik a fontos döntésekhez kellenek, azok igazából érvek. A szabad írás közben sorra bukkannak fel majd az érvek és az ellenérvek. Mindezek persze érzelmi alapon is megérintenek. Hogy a döntés jó lesz-e vagy sem, az nem az írástól függ, hanem tőled. Azt azonban, hogy egy döntés egyáltalán megszületik-e, az írás alapvetően befolyásolja. Így könnyen túljuthatsz egy elakadáson.

2. Fókusz

A szabad írás az általam ismert legerősebb fókuszt biztosító gondolkodási eszköz. Írás közben nem fogsz elkalandozni. Ráadásul, ha konkrét gyakorlatokat végzel, “kénytelen leszel” arra helyezni a fókuszt, ami valóban fontos. Rékényszerülsz arra, hogy a saját életeddel foglalkozz. Szembe kell nézned önmagaddal is. Nem tudom, készen állsz-e erre, de akkor is ez van.

3. Nézőpont

A szabad írásban több tucat nézőpontot kapsz. Ezek egy része NLP-s nézőpont, más része az időből fakad, de megszóltatunk különféle belső hangokat is. Olyan sokféle nézőpontból írunk, hogy nagyságrendekkel több megoldást találhatsz a problémáidra, mint amelyekre korábban gondoltál. Egészen különös nézőpontokat is átélhetsz, amelyekkel korábban garantáltan nem találkoztál.

4. Lelkesedés

Ha csak a Reggeli jegyzetelésre (Morning Pages) gondolsz, már az is átformálja a napodat. S vannak olyan gyakorlatok, amelyek kifejezetten a pozitív látásmódot erősítik benned. A rosszat kiírhatod magadból, a jót pedig beírhatod magadba. A szabad írás gyógyítja a lelked. Reggel tíz-tizenöt perc írás áthatja az egész napodat.

5. Önbizalom

Az önbizalom nem másokból fakad, az csakis belőled táplálkozhat. Az írás alapvetően magányos tevékenység, mégis lehet párbeszéd. Egy belső párbeszéd, amely erősítheti az önmagadba vetett hitet. Talán mások kritizálnak, vagy nem fogadnak el, nem hisznek benned. Mindig számíthatsz azonban a füzetedre és a tolladra.

6. Képzelet

A szabad írás mágikus ereje a folyamatosságában rejlik. Egyetlen feltétele van: Nem állhatsz meg közben gondolkodni. Ez pedig olyan szélesre tárja a kreativitás kapuit, hogy azon még egy dinoszaurusz csorda is csont nélkül beáramolhat. Ráadásul a szabad írással működik a legjobban az NLP-s jövőbe vitel. Ez annyira jó, hogy most itt le sem tudom írni.

7. Cselekvés

Írás közben egy helyben ülsz. Az írás a fejedben történik, mégis cselekvés, hiszen mozog a kezed, ahogy a gondolataidat a papírra veted. S hogy ezt a folyamatot követi-e valós cselekvés? Hogy amikor felállsz az asztaltól, akkor teszel-e valamit, ami előbbre mozdítja az életedet? Ami megoldja életed naaagy problémáját?

Miért nem próbálod ki magad?

Belső írás ÉLŐ tanfolyam

Eger, 2023. június 10-11.

18
Days
:
 
20
Hours
:
 
53
Minutes
:
 
30
Seconds

Már nem jelentkezhetsz...

 
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Tibi

A szerzőről

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

Ez is érdekelhet:

>