Belemerülés

Tudsz úszni? Nem baj, ha nem, most úgyis a merülésről lesz szó, azt meg mindenki tud.
Talán hallottál már a Flow-ról. Csíkszentmihályi Mihály világhírű könyvében fogalmazza meg, hogy mi az a Flow, vagy áramlatélmény.

NLP, önismeret, flow, belemerülés

Voltál már úgy, hogy egy tevékenységbe annyira belemerültél, hogy elfelejtettél minden mást, teljes figyelmeddel csak arra koncentráltál, amit épp csináltál, az idő átalakult, szinte nem is érezted, ahogy telnek a percek, vagy épp ellenkezőleg, egyetlen perc is örökkévalóságnak tűnt? Ilyenkor a hétköznapi gondok megszűnnek létezni, nem marad semmi más, csak a feladat vagy maga az állapot, az egyértelmű és tiszta cél, és saját magunk.

A belemerülés a figyelmünk maximális felhasználását jelenti. A fókuszodba egyetlen dolog kerül, így minden más kiesik onnan.

Azt gondolnánk, a művészeknek a legkönnyebb belemerülni valamibe, és ez talán igaz is, hiszen egy jó színész teljesen belemerül a szerepébe, egy zenész képes a zene ritmusára lélegezni, egy festő teljes lelkivilágát tükrözi a vásznon. De már tudjuk azt is, hogy sokkal hétköznapibb tevékenységek is okozhatnak áramlatélményt, hiszen képesek vagyunk teljes odaadással és belemerüléssel mosogatni, főzni, dolgozni, tanulni, szerelmeskedni, gyerekekkel játszani, írni, olvasni vagy sportolni.

Mielőtt belemerülnél valamibe, célszerű egy jó nagy levegőt venni. Kikapcsolni az elektromos kütyüket, csipogókat, kijelentkezni mindenhonnan, és biztosítani az ideális körülményeket a merüléshez. Ez mindig más és más, hiszen elmerülhetsz egy komolyzenei album hangjaiban vagy egy extrém sportban is. Az egyikhez nyugalom és béke kell, a másikhoz több méteres hullámok vagy meredek hegyoldal.

Amikor már benne vagy, akkor a figyelmeddel tudod irányítani a folyamatot. Mi az, ami fontos ebben a pillanatban? Mire figyelek ebben a helyzetben? A legtöbb tevékenység során több mindenre kell figyelni egyszerre, ezért ki kell zárnod minden mást, hangokat, képeket, érzéseket. Ha valamibe belemerülsz, akkor a zavaró tényezők maguktól szűnnek meg.

A belemerülést nem lehet félvállról venni, azt csak jól lehet csinálni, különben nem merülünk le. Ehhez az kell, hogy a maximumot hozzuk ki magunkból.

Ha képes vagy elmerülni egyetlen dologban, akkor az jót tesz neked. Megnyugtat, elfoglal, gondolkoztat, fejleszt. Számíthatsz rá, hogy más területeken kreatív ötleteid lesznek.

Néhány tipp, ha nem jut eszedbe semmi, amiben elmerülhetnél:

NLP, önismeret, flow, belemerülés, zene

– egy zene, hallgasd meg valakinek az összes lemezét, olvass utána az előadónak, a dalszövegeknek
– egy író, olvasd el az összes könyvét és az életét
– egy nyelv, ilyet beszélj, olvass, hallgass, nézz, filmek, zenék, emberek
– a munkád
– a hobbid
– a viszonyod a sógoroddal
– sütés-főzés

NLP, önismeret, blog

– írj egy blogot 30 napon át
– csinálj, amit akarsz, csak jó legyen

Jó merülést!

>