Benned is ég a tűz?

Tudod, milyen az, amikor valamit szívvel-lélekkel csinálsz?
Amikor olyan lelkes vagy, hogy még fizetni is hajlandó volnál, csak folytathasd, amit teszel? Amikor meg vagy róla győződve, hogy amit csinálsz, az jó és fontos, és alig várod, hogy megtehess valamit, bármit, hogy közelebb kerülj a célodhoz?
Ez egy rendkívüli belső erő, amelyet te magad is megtalálhatsz, ha jó helyen keresed.

NLP, Pozitív Gondolkodás magazin, benned is él a tűz

Az első lépés: tudd, mit akarsz!

Tisztában vagy vele, mit akarsz elérni az életben? Talán a munkádban akarsz kiemelkedő eredményt elérni, esetleg még tanulsz? Könyvet írsz, házat építesz, emberekkel foglalkozol, vagy nagy családod van, és a gyerekeid fejlődése az első a számodra?

Bármilyen irányba is haladjon az életed, a legfontosabb az, hogy tudd, mit akarsz, és tegyél is érte. Ez nem olyan egyszerű, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mik a céljaink az életben. Ha alapvetően jól érzed magad a bőrödben, akkor is érdemes átgondolni, milyen utak állnak előtted. Ha úgy érzed, valami nem stimmel, esetleg komoly belső ellentmondásokkal küszködsz, akkor pedig még nagyobb jelentőséggel bír az, hogy tisztázd magadban, melyek a legfontosabb dolgok a számodra az életben. Talán a szórakozás, az utazás és az emberi kapcsolatok? Talán a művészetek, a zene vagy a szex? Az alkotás, a tanulás és a család? Az anyagi biztonság, az egészség vagy a személyes fejlődésed?

Ha ezekkel a dolgokkal tisztában vagy, akkor azt is látni fogod, az életed mely területén vannak még hiányosságok. Ekkor egyszerűen olyan célokat kell kitűznöd, ami az adott területre irányul. Ha számodra fontos a pénz, a kényelem és a szerelem, és jelenleg anyagi biztonságban élsz gyönyörű házadban, de magányosan, akkor egyértelmű, hogy a harmonikus párkapcsolat kialakítása hozhat minőségi változást az életedbe. Ez azt jelenti, ha felfedezed az életedben a hiányosságokat, akkor felismerheted, melyik úton indulj tovább.

A másik módszer, hogy megkeresed azokat a tevékenységeket, amelyek a legnagyobb örömöt okozzák az életedben. Mindegy, hogy ez az autóvezetés, a színház, a gyerekekkel történő foglalkozás – a lényeg, hogy olyan célt tűzz ki, ahol közel kerülhetsz ezekhez a dolgokhoz. Ha a munkádban sikerül megtalálnod a szenvedélyed, akkor biztos lehetsz abban, mindig örömmel fogod azt csinálni.

Tiszta szívből

Ha megtaláltad a célodat, akkor gondold át alaposan, hogyan érheted azt el. Számít a gyorsaság: a lehető legrövidebb úton szeretnénk megszerezni azt, amire szükségünk van. Számít a minőség is: ha valamit csinálsz, akkor azt csináld jól! Ha orvos vagy, szeresd az embereket, és a lehető legnagyobb segítséget nyújtsd számukra, ha autószerelő vagy, ne csak arra törekedj, hogy menjen az autó, válaszd a leggazdaságosabb, leggyorsabb és legjobb megoldást, hogy az emberek elégedettek legyenek a munkáddal! Minél jobban koncentrálsz a feladatodra, minél teljesebb az a fókusz, ami figyelmedet a lényeges dolgokra összpontosítja, annál eredményesebb leszel. 

Hinned kell

NLP, Pozitív Gondolkodás magazin, benned is él a tűz, hinned kell

Ahhoz, hogy mindig lelkes maradj és aktív, fontos, hogy teljes meggyőződéssel haladj az úton. Ehhez pedig hitre van szükséged! A hit azt jelenti, tudod, hogy képes vagy megtenni, amit elterveztél, tudod, hogy el fogod érni a célodat, azért mert egészen pontosan tudod, mit kell tenned. A hit nem a könnyű sikert jelenti, hanem a biztosat. Bármilyen akadályba is ütközöl, a hit segít abban, hogy túllépj ezeken. Az, hogy teljes szíveddel hiszel a céljaidban, nem zárja ki azt, hogy két lábbal a földön járj, és képes legyél józanul megítélni az eseményeket.
Higgy magadban és a célodban, s ha akadályba ütközöl, akkor légy kreatív és rugalmas! Mindent meg fogsz oldani. 

Ami a tetteket hajtja: a motiváció

Előfordul, hogy a legszilárdabb meggyőződésünk ellenére is a hosszú úton elveszítünk valamit. Ez a valami a meggyőződéseink ereje. Amikor kitűztük a célunkat, még lelkesek voltunk, a pozitív jövőkép vonzásában álltunk.
A hosszú út azonban gyakran elvonja a figyelmünket a távoli céltól, és a nehézségekre helyezi a hangsúlyt, amelyekkel út közben találkozunk. Kell hát valami, ami folyamatosan biztosítja számunkra a lelkesedést, ami erőt ad és kitartást, hogy teljes lendülettel és örömmel haladhassunk mindvégig az úton. Ezt a valamit úgy hívják: motiváció. A motiváció a változás üzemanyaga, amellyel tetteink motorját meghajthatjuk. A motiváció a legnehezebb percekben is segít, a leghosszabb és legkeményebb útszakaszokat is napsütéssel melengeti fel, ébren tartja bennünk a hitet, és folyamatos cselekvésre sarkall.

A belső hajtóerő

A motivációt önmagadban is megtalálhatod. Számtalan eszköz áll ehhez a rendelkezésedre. Az egyik eszköz pl. a napló. Ha a céljaidról naplót vezetsz, ha gondolataidat papírra veted, akkor folyamatosan tapasztalhatod majd, mennyi mindent megtettél már, és mennyivel közelebb jársz a célodhoz, mint hetekkel vagy hónapokkal, akár évekkel ezelőtt. Ha egy speciálisan kialakított, ún. célkitűzési naplót vezetsz, akkor garantáltan jelen lesz az életedben a motiváció. A célkitűzési napló nemcsak az eseményeket dokumentálja, hanem különböző gyakorlatokat is tartalmazhat, amely a jobb agyféltekéd hatékonyabb kihasználásával a tudattalan elméden keresztül is lelkesít majd.

Vannak más technikák is, vizualizációs gyakorlatok és meditációk, amelyek ébren tartják benned a tüzet. Olvashatsz inspiráló könyveket, vagy nézhetsz nagyszerű filmeket. Gyűjthetsz magadnak motivációs képeket, amelyeket a naplódba ragasztasz vagy a pénztárcádban tartasz. Számtalan eszköz áll a rendelkezésedre.
A célkitűzés igazán széles kínálatát nyújtja a motivációs gyakorlatoknak. 

Speciális módszerek

A célkitűzésen kívül még számtalan külső eszköz is a rendelkezésedre áll. Beiratkozhatsz önbizalom erősítő tréningekre, NLP alapú tanfolyamokra, vagy belemerülhetsz bármely olyan módszerbe, amely a céljaidra összpontosít, és pozitív életszemléletre tanít téged. Vannak speciálisan kialakított hanganyagok is, amelyek segítenek ébren tartani azt a belső erőt, ami hajt téged. Ha megtalálod a számodra legmegfelelőbb módszert, és kellő mélységre merülsz benne, akkor a külső erőforrás belsővé alakul, és hamarosan fantasztikus erővel tudsz majd a feladatodra koncentrálni. Tartsd észben: bármennyire fontos is alaposan átgondolnod és eltervezned mindent, a változást elsősorban fizikai tettek útján fogod elérni.
Nincs mese, tenni kell érte, menni kell utána, ki kell nyújtani a kezed, hogy elérhesd! A motiváció pedig pont a fizikai tettekre sarkall téged. 

Nem vagy egyedül

Aki megfeledkezik az emberi kapcsolatairól, az nagy hibát követ el. Az NLP egyik híres előfeltevése így szól: “Mindig kapcsolatban állunk”.
Ez azt jelenti, hogy nem tudsz nem kommunikálni, képtelenség magad függetleníteni a többi embertől, te hatsz rájuk, és ők is folyamatosan hatnak rád. Ha a kitűzött céljaid felé tartasz, akkor a többi ember reakciói mindenképpen befolyásolni fognak téged. Kérdés, hogy hajtanak a cél felé, vagy épp ellenkezőleg: fékeznek téged. 

Tartsd titokban!

NLP, Pozitív Gondolkodás magazin, benned is él a tűz, titokban

Az igazán nagy eredményekhez bizony magasra kell tennünk a lécet. A nagy sikerekhez vezető úton sokan el sem indulnak, mert nincs hozzá elég hitük vagy bátorságuk.
Ha neked van, akkor célba is fogsz jutni. Ugyanakkor belefuthatsz a hitetlen emberek seregébe, akik nem fognak támogatni, hanem saját kételyeiket gördítik majd eléd akadályként. Amikor valami nagyot szeretnél, és tudod, hogy igenis képes vagy rá, akkor előfordul, hogy mások kinevetnek, összesúgnak a hátad mögött, vagy csak egyszerűen, jóindulatúan felhívják azokra a nehézségekre a figyelmedet, amelyek ugyan valóban problémát okozhatnak, te azonban már alaposan átgondoltad, hogyan győzheted le ezeket az akadályokat.

Ha ilyen emberek vesznek körül, akkor egyszerűen ne oszd meg velük a terveidet! Ne kezdj el nekik lelkesen mesélni, hogy azután hideg zuhanyként öntsék fejedre a negatív gondolataikat! Majd később, amikor már közelebb vagy
a célhoz, talán ők is megtudhatják. Most csak a feladatra koncentrálj! 

Oszd meg!

Nem csak negatívan gondolkozó emberek vesznek körül. Vannak nagyszerű barátok, szülők, ismerősök, akik lelkesedéssel kísérhetik szemmel az utadat, és kedves szavakkal biztathatnak téged. Ha sikereket érsz el, együtt ünnepelnek veled. Ha valamit nem jól csinálsz, akkor tőlük megkaphatod az egyik legfontosabb dolgot, amelyek az emberi kapcsolatodból származnak: a visszajelzést.
Talán egyedül nem veszed észre a hibákat, de mások segíthetnek ebben. Keresd hát a támogató emberek társaságát, és oszd meg velük a célodat! Talán lesz köztük egy kiválasztott, aki nem csak pozitívan gondolkodik, hanem bölcsességével is támogat majd. Ő lehet a segítőt, tanácsadód, mentorod. Az ő támogatása pedig hihetetlen erőt adhat számodra, igazi motivációt biztosít majd, hiszen nem vagy egyedül!

Ha hiszel tehát a célodban, és képes vagy az életedben folyamatosan biztosítani a motivációt, akkor olyan belső erő árad szét testedben és lelkedben, hogy a legnagyobb akadályokat is ugródeszkának használhatod majd a célod felé vezető úton.

Mi újság is van veled? Mik a céljaid? Mit is tettél meg ezért mostanában? És mit fogsz megtenni a közeljövőben?

Mi az, amit még ma megtehetsz? Tudod már? Hát akkor gyerünk!

Megjelent a Pozitív Gondolkodás c. magazin 2011 januári számában.

>