Elengedés

NLP módszer, önismeret, Stenger Györgyi, elengedés

Ez egy gyönyörű kifejezés a magyar nyelvben. Meggyőződésem, hogy minden szó valamilyen szinten hat az érzelmekre. Nekem az elengedés felszabadító érzés, megkönnyebbülést, fellélegzést jelent. Vajon miért ragaszkodunk emberekhez, tárgyakhoz, helyekhez, eszmékhez? Miért is olyan nehéz az elengedés? Hiszen tudjuk, hogy minden ezen a világon mulandó. Senki nem él örökké, és semmi sem tart örökké. Tudomásul kellene vennünk, hogy minden véget ér. Akár egy szempillantás alatt elveszíthetjük szeretteinket, a biztonságot nyújtó otthonunkat. Ezért nem szerencsés, ha olyan módon függünk, kötődünk valakihez, valamihez, hogy tőle, tőlük függ a boldogságunk.

Azt gondolom, hogy elengedés nincs megbocsátás nélkül. Egy sérelmet akkor tudok teljesen elengedni, ha megbocsátottam a másiknak. Nem biztos, hogy mindenkinek ez a sorrend. Lehet, hogy valaki képes engedni, de nem tud megbocsátani. Szerintem a megbocsátás nagyon erős energiákat szabadít fel. Sokan azt hiszik, hogy a másik személyt büntetik azzal, hogy neheztelnek, haragszanak rá, vagy akár gyűlölik őt. Ezekkel a megterhelő érzelmekkel sajnos csak saját maguknak ártanak, előfordulhat, hogy a másikat egyáltalán nem érdekli az egész.
Már rég túltette magát azon a bizonyos helyzeten, még az is lehet, hogy már többször bocsánatot is kért.

NLP módszer, önismeret, Stenger Györgyi, elengedés

Valójában neked fontos, hogy megbocsáss és elengedd a neheztelő érzéseket, a nyomasztó gondolatokat. Erre az NLP-ben vannak konkrét gyakorlatok. Minden gondolatunknak, érzésünknek szerkezete van, valami tartja, hordozza. Pontosan azt gondoljuk és érezzük, amit ez a szerkezet „diktál”. Ha megváltoztatjuk gondolkodásunkat, nézeteinket, ezen keresztül meg tudjuk változtatni érzelmeinket, és ezen keresztül akár egész életünket. 

Akár egy háromnapos ÉNKÉP tréningen is jelentős változást lehet elérni az elengedés és megbocsátás területén is. Például meg tudod változtatni a magadról alkotott hiedelmeket, mint: haragtartó vagyok; nem tudok megbocsátani; a boldogságom másoktól függ; képtelen vagyok elengedni a gyerekeimet; ragaszkodom a reménytelen kapcsolatokhoz is; ha megbocsátok, újra megsértenek, kihasználnak; sértődős vagyok, és még sorolhatnánk. Mindenki azzal a gondolatával dolgozik, amit szeretne megváltoztatni, ELENGEDNI…

Dr. Stenger Györgyi
nlpakademia.hu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>