Gondolatok a kreativitásról

„Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani,
mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.”
Albert Einstein

NLP, Stenger Györgyi, kreativitás

Ennek a szónak nincs pontos magyar megfelelője, szerintem.
Talán a találékonyság áll hozzá a legközelebb. A találékony ember feltalálja magát a legkülönbözőbb helyzetekben. Van megoldása, vagy legalábbis ötlete szinte mindenre.

A Wikipédia például az alkotókészség kifejezést használja. Így fogalmaz: gondolati és gyakorlati képességek sajátos összerendezettsége, ami lehetővé tesz valamilyen szintű alkotást.

Az alkotás nemcsak ott van jelen, ahol az ember nagy történelmi jelentőségű műveket teremt, hanem mindenütt, ahol elképzel, kombinál, változtat, valami újat teremt, bármilyen szegényesnek is tűnjék az a zsenik alkotásához képest.

Mindenki kreatív a maga módján, hiszen mielőtt megtenne valamit, képes átgondolni, azaz elképzelni mit, és hogyan szeretne. Aki azt állítja magáról, hogy egyáltalán nem kreatív figyelmen kívül hagyja, hogy főzés közben hogyan fűszerez, hogyan teríti meg az asztalt, hová teszi a gyertyát, és milyen színű szalvétát választ.

Az is kreativitás, amikor eldöntjük, hogy mit veszünk fel, mielőtt felöltöznénk. Arról mondják, hogy kreatívan öltözködik, aki szokatlan színeket hoz össze különleges kiegészítőkkel.

Fejleszthető-e a kreativitás? Természetesen igen. Az egyik leghatékonyabb módszer a „brain storming”, amikor bírálat, ítélkezés nélkül ötletelünk. Amikor nem szabnak korlátot sem anyagi, sem egyéb feltételek. Amikor a képzeletünk szabadon szárnyal. Amikor minden lehetséges! Néha a legvadabb ötletekből születnek a legjobb dolgok. Minden találmány valamikor megvalósíthatatlannak tűnt.

Lehet, hogy már hallottátok ezt a történetet, de nagyon ide illik: egy kiváló matematika szakos diák elszunyókált az előadáson, mert előző este bulizott. Amikor felébredt gyorsan lemásolta a táblára felírtakat és hazament. Másnap szégyenkezve jelentkezett a tanáránál, hogy sajnos a házi feladatot nem tudja teljesen megoldani. A tanár elképedve nézte a diák számításait, mert előző nap a táblára három olyan példát írt fel, amelyet addig híres matematikusok sem tudtak megfejteni. A diák erről nem tudott, így kettőt sikerült megoldania.

Lehet, hogy a kreativitás korlátai bennünk vannak? Én is sokáig azt gondoltam magamról, hogy nem vagyok elég kreatív. Mert azt gondoltam, hogy Einstein, Mozart, aztán szünet és futottak még kategória… Az NLP segített abban, hogy rájöttem mindenkiben ott van az isteni szikra, csak hagyjuk kibontakozni. Mindenkiben van egy kreatív rész, egy kreatív én, amelyik időnként jelentkezik egy hang, kép vagy érzés formájában. Érdemes rá figyelni és követni.

Lehet, hogy a mai nap elkezdesz figyelni a kreatív énedre, különösen olyankor, amikor érdekes feladatok elé állít az élet. Hogyan tudnám ezt most másként megoldani? Milyen érdekes ötleteim vannak?

Mi lenne, ha…?

Dr. Stenger Györgyi
nlpakademia.hu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>