Kreativitás

NLP, személyiségfejlesztés, kreativitás, villanyégő

A szavaknak ugyan van jelentésük, utánanézhetünk, pontosan mit is takar pl. a “takaró”, mi bújik meg a “bújócska” mögött vagy pontosan mire is utal az “utal”. De legtöbbször már itt is rájövünk, hogy sajna egyáltalán nem egyértelmű, mit jelent egy-egy szó, mert a szavaknak legtöbbször sok különböző
jelentésük van.

kreativitás is egy ezerarcú szó, és mivel a júliusi témánk éppen ez, így nem árt rávilágítani néhány vonatkozására.

A kreativitást tekinthetjük egy pozitív erőforrásnak (mint pl. az önbizalom vagy a türelem), de ugyanígy gondolhatunk egy állapotra. Amikor találékonyan, ötletesen és újszerűen viselkedünk, akkor ebben az állapotban vagyunk.

NLP, önismeret, ökológia, dilemmák, döntések

Magam a kreativitást sokszor döntési helyzetekben tapasztaltam meg, vagy amikor egy feladatot meg kellett oldani. Nem csak az a kérdés, megoldható-e, inkább az, hogyan? Észrevettem, hogy a fejemben lévő lehetőségek száma az, amely alapvetően befolyásolja a kreativitásom. Ha egy problémára tudok 3 megoldást, nem biztos, hogy bármelyik megfelelő volna. Ha azonban tudok 13-at, nagyobb az esélyem.
Ha 113-at…
(Éppen ezért az egyik legjobb módja a kreativitás fokozására a teljes elmés olvasás.)

Ez még önmagában nem elég a kreatív megoldásokhoz. Ha a igazi találékonyság minden akadályt elsöprő erejét akarod az irányításod alá vonni, meg kell tanulnod a dobozon kívül gondolkodnod. Az Edward de Bono nevéhez fűződő ún. laterális gondolkodás megnyitja előtted a nagyvilágot.
A laterális gondolkodás egyik kevésbé ismert eredete pedig a Youngman technika, amit Henny Youngman komikus egyik vicce ihletett. A vicc így szól: 

NLP, személyiségfejlesztés, kreativitás, smiley

Az amerikai-mexikói határőr észrevesz egy embert, aki egy biciklivel kel át épp az amerikai oldal felé, és akinek e biciklikormányára egy doboz van felerősítve.
Az őr félreállítja az embert, kinyittatja vele a dobozt, de abban csupán egyszerű homokot talál. Ez így megy napról napra 2 teljes hónapon keresztül. Minden nap megjelenik a biciklis egy dobozzal a kormányán, minden nap megállítják, de sosem találnak egyebet, mint homokot. Egy nap az őr találkozik a férfival egy boltban. Megszólítja: “Nézd, haver, totál kikészítesz minket. 2 hónapon át minden áldott nap megjelentél egy doboz homokkal… Áruld már el, mi volt az, amit csempésztél?” A férfi így válaszol: “Biciklit.”

Mi az, ami érdemes elgondolkoznunk?
– Milyen lehetőségek vannak, amelyeket nem veszünk észre, mert nem látunk tovább az orrunknál?
– Mi kell ahhoz, hogy tudjunk kreatívan gondolkodni?
– Képes vagy-e kilépni egy bizonyos nézőpontból, hogy szélesebb látóteret nyerj?
– Melyik a kreativitásnak az a formája, amely NEKED a legtermészetesebb vagy leghasznosabb?
– Megvan-e az egyensúly az ötletelő-álmodó és a kritikus-bíráló részeid között?
Túl földhöz ragadt vagy, totál elszálltál, vagy sikerül megtalálni a megfelelő középutat?
– Hogyan tudnál elegánsan kilépni egy olyan helyzetből, amelybe már régóta beleragadtál?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>