Mérföldköveink

Mit szeretsz jobban? A változást vagy az állandóságot?
Szívesen kezdesz bele új, izgalmas dolgokba, vagy inkább ragaszkodsz ahhoz, ami már megszokott, jól ismert és biztonságos? Mindkettőnek megvan a maga előnye, a harmonikus élet egyik összetevője részben pont ebben rejlik. Néha kitartunk a megszokásaink mellett, néha pedig új utakat keresünk. Bizonyos utakon azonban mindenképpen végig kell mennünk, és ha ezt nem fogadjuk el, akkor bizony kétségbeesetten ülhetünk az út szélén egy-egy mérföldkő mellett.
Minél tovább ülünk ott, annál később érjük el valódi úti célunkat.

A kezdetek

Önismeret, mérföldköveink, kezdetek

Életedet saját magad irányítod, ez tény, ugyanakkor gyermekkorunkban még nagy szükségünk van mások támogatására, segítségére, védelmére. Anyu és apu a legjobbat akarják nekünk, s bár gyerek fejjel is kerülhetünk döntési helyzetekbe, bizonyos események előbb-utóbb bekövetkeznek, ha akarjuk, ha nem. Milyen óriási változás az, amikor óvodába kerülünk! Az egyik percben még otthon vagyunk, és természetes a szüleink állandó közelsége, a másik percben pedig egy idegen házban, idegen gyerekekkel, ahol egy (jó esetben) kedves és odafigyelő óvó néni figyel ránk és az összes többi gyerekre. Hirtelen minden más lesz: új szabályok, új ételek, új ágyacska, új napirend. Az egész életünk a feje tetejére áll. Vannak gyerekek, akik nehezen tudják ezt elfogadni, mások gyorsan feloldódnak. Nem vagyunk egyformák, soha nem is voltunk azok.

A gyógyító idő

Akárhogyan is éljük meg a változást, az idő előbb-utóbb mindent megváltoztat. Talán még mindig szívesebben játszunk otthon a szüleinkkel, mint az óvodában, de a változás hullámai előbb-utóbb belesimulnak a mindennapjainkba, s megszokássá válnak. Természetes már, hogy óvodába járunk, megismerjük a többieket, megszeretjük az óvó nénit, és otthonosan mozgunk a szobában, a folyosón és az udvaron is. Az életünk részévé válik az óvoda.

Újabb változások

Ez persze még csak a kezdet. A nagy változást kisebb változások kísérik folyamatosan. Megtanuljuk azokat a dolgokat egyedül is elvégezni, amit eddig segítséggel végeztünk csak el, Egyedül öltözünk, egyedül mossuk a fogunkat, levisszük a szemetet. Önállóbbá válunk. Ezeket a kisebb változásokat könnyebben elfogadjuk, némelyik kifejezetten örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket. A kisebb változások mellett azonban előbb-utóbb jön a következő éles váltás: az iskola. Az iskola után a gimnázium, majd a főiskola, egyetem, vagy a munkahely. Ezek még „csak” a tanulásról szóltak, ettől függetlenül az egész életünkre kihatással vannak.

Mérföldkövek

Az életünk egy út, és ha tudjuk, mit akarunk, mi fogjuk eldönteni, merre tartunk. Bármerre is indulunk, előbb-utóbb hatalmas mérföldkövekhez érünk. Ezeket a mérföldköveket nem tudjuk elkerülni, mert minden úton ott állnak. Ilyen mérföldkövek az óvoda, iskola és a munkahelyünk is. Ugyanakkor vannak olyan fordulópontok is, amelyeket nem feltétlenül láthatunk előre.
Azt is mondhatnánk ezekre, hogy “véletlenek”. A véletlenek azonban sosem véletlenek, mindennek megvan a maga oka, legfeljebb nem ismerjük fel azt. Így sokszor tanácstalanul állunk egy-egy mérföldkő mellett, mert azt hisszük, valami rossz dolog történt velünk, és nem tudjuk, hogyan tovább. Ha alaposabban szétnéznénk – s ehhez néha befelé, máskor kifelé kell figyelnünk -, megfejthetnénk az eseményekben rejlő pozitív üzenetet, ez pedig segítene abban, hogy felálljunk, és tovább induljunk.

Házasság

Önismeret, mérföldköveink, házasság

A párkapcsolat az egyik ilyen mérföldkő az életünkben. A legtöbbször örömmel tölt el bennünket, mert az út, amin elindít, örömtelinek és boldognak ígérkezik.
Valóban hatalmas változás ez, és sokszor egész életünket beragyogja a fénye, hiszen a legértékesebb emberi kapcsolataink egyikéről van szó. Az is előfordulhat persze, hogy egy idő után azt vesszük észre, az út, amin járunk, már nem annyira vidám, egyre inkább üresebb és kietlenebb.

Nem szabad azt gondolnod, hogy a döntéseid be vannak betonozva.
A múltat már nem tudod megváltoztatni, de a jelent igen, és ezzel a jövődet formálod. Minden útról le lehet térni. Ha úgy érzed, a jelenlegi házasságod nem megfelelő a számodra, hát lépj ki belőle! Természetesen ez komoly döntés, és a legtöbb esetben nem csak kettőtöket érinti. A legnagyobb kincs, amire most is vigyáznod kell, a gyermeked.

Gyermek

Ha gyermeked születik, az az egyik legnagyobb változás az életedben. Egy új ember került a világba, akinek az életét elsősorban a te döntéseid határozzák meg. Ez óriási felelősség. Teljesen mindegy, hogy milyen értékrended volt eddig – most a gyerek kerül az első helyre. Ez nem azt jelenti, hogy minden mást fel kell adnod – sokszor azonban igencsak kreatívan kell gondolkoznod, hogy másra is maradjon időd, energiád.

Attól, mert gyermeked van, még ugyanúgy szembetalálkozhatsz életed mérföldköveivel, ez pedig nagy feladat lehet számodra. Ráadásul a gyermeked életében is eljönnek ezek a fordulópontok, és ezekben is a te segítségedre lesz szüksége. A gyereknevelés tehát az egyik legnagyobb feladat, amit ember kaphat, de nem csak a legnagyobb, hanem a legszebb is egyben.

Betegségek

Minden betegség változást hoz az életedbe. A kisebb betegségek átmeneti változással járnak csupán, mégis hasznos odafigyelned, mit üzen a tested általuk. Ha komolyabb betegséget kapsz, akkor az abban lévő üzenet is komolyabb. Gondolkozz el rajta: mi az, amit másképp kellene csinálnod, hol borult fel az életedben a harmónia? A változás adott esetben lehet óriási, úgy érezzük az egész életünk a feje tetejére állt. Kérdés, vajon valóban ilyen rossz a helyzet, vagy csupán mi nem tudunk mit kezdeni vele?

Veszteség

Az is fordulópont az életben, ha valami veszteség ér minket.
Ellophatják az autónkat, megszűnhet a munkahelyünk, vagy eleshetünk egy hosszú évek óta folyósított támogatástól. Ezek megnehezítik az életünket, és kétségbe eshetünk. Még ennél is nehezebben élhetjük meg, ha egy fontos személyt veszítünk el. Ez természetes, egy fontos emberi kapcsolat vége gyakran jár fájdalommal.

Változás és elfogadás

Önismeret, mérföldköveink, elfogadás

Ha úgy érzed, fájdalmas változás állt be az életedben, vagy komoly problémáid adódtak rajtad kívül álló okok miatt, akkor két dolgot tehetsz: változtatsz vagy elfogadsz. Talán súlyos nehézségeid adódtak, de te nem adod fel, erődön felül teljesítesz, mindent megmozgatsz, és fáradhatatlanul küzdesz, amíg le nem gyűröd a problémát. Ezzel a hozzáállással a jég hátán is megélhetsz.
Sokan a kivételesen sikeres emberek közül is így jutottak a csúcsra. Bármi történt is, sosem adták fel.

Bizonyos helyzeteken azonban egyszerűen nem lehetséges változtatni. Ilyenkor ülhetsz magadba roskadva az út szélén hosszú időn keresztül, miközben azon rágódsz, miért pont te vagy az, akinek ez jutott, mit rontottál el, miért kerültél ebbe a helyzetbe. Ha ezt teszed, valódi zsákutcába kerülsz. Ha azonban elfogadod a megváltoztathatatlant, megrázod magad, és felállsz, akkor könnyebben megtalálod az utadat, hiszen mindig van egy út, amely tovább vezet. S ha úgy érzed, a fájdalmad elviselhetetlen, akkor egyszerűen nézz előre, s az idő lassan begyógyítja ezeket a sebeket is. A legfájdalmasabb események mindig megtanítanak valamire. Vedd ezt észre, ha ilyen helyzetbe kerülsz!

Sorsfordulók

Ezek a mérföldkövek az életutadon a változás hírnökei.
Sorsfordulók, amelyeket nem mindig kértél, mégis megkaptad. Ha azt gondolod, tőled független tényezők eredményei, akkor talán igazad van. Nem minden a saját döntésünk eredménye, nem mindig az történik, amit szeretnénk, vagy amit elterveztünk. Akárhogyan is történtek ezek a dolgok, egy biztos: változást hordoznak magukban. Akármilyen is volt eddig az életed, most már nem lesz ugyanaz. Valami megváltozott, valami nagy dolog, és rajtad áll, mit kezdesz ezzel a változással. A küzdelem, az erőfeszítések sokszor késleltetnek dolgokat, de a megváltoztathatatlannal hiába is vívnál szélmalomharcot. A döntés mindig a te kezedben van. Ha már új utakon kell továbbmenned, akkor légy tudatos, és válaszd ki te, melyik legyen az-az út!

Önismeret, mérföldköveink, tanulás

Gondolkozz csak el rajta, mi volt az utolsó nagy változás az életedben! Hogyan élted meg? Milyen irányba léptél? Mi tanultál belőle?

S ha most úgy érzed, hibát követtél el, akkor csak örülhetsz, hiszen felismerted ezt a hibát, még ha utólag is. A kérdés az: mit kezdesz magaddal MOST, ebben a percben? Mert sosincs késő, mindig találhatsz új utakat. Felkészültél hát a változásra?

Üdvözlettel:
Szűcs Tibor
NLP mester

Megjelent az Ezotér magazin 2011. januári számában.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>