Mi az NLP és mire való?

Nos, erről rengeteget lehetne írni. Sőt, írnak is róla rengeteget. Hát én most nem fogok rengeteget írni, csupán egy rövid-közepes cikkecske erejéig kukkantsunk bele az NLP-be.

Az NLP a hetvenes évek elején indult útjára Amerikában. A helyszín California, Santa Cruz​-i egyetem. Két ember nevéhez kötődik igen erősen az NLP.

Az egyik: Richard Wayne Bandler. Bandler matematikus-programozó volt, ebben az időben húsz év körüli, hosszú hajú, láncdohányos pszichológus hallgatóként egy ún. Gestalt terápiás csoportot vezetett a Santa Cruz-i egyetemen.

A másik ember John Thomas Grinder. Ő a 60-as évek elején végzett pszichológusként, aztán az Egyesült Államok hadseregében szolgált kapitányként a különleges haderőben Európában a hidegháború alatt, majd dolgozott egy amerikai hírszerzési ügynökségnek is. Ebben az időben (hetvenes évek eleje) Grinder a harmincas éveiben járt már , és visszatérvén az egyetemre transzformációs nyelvészetet tanított.

Itt ismerkedtek meg, és Bandler meghívta Grindert a terápiás csoportjába.

Bandler és Grinder együttesen kezdtek el tanulmányozni olyan kiválóságokat, mint Fritz Pearls, Virginia Satir és Milton Erickson. Miközben ezt tették, felfedezték, hogy ezek a zseniális emberek különleges módon képesek pozitív változást kiváltani másokból, gyakorlatilag csodákra voltak képesek. Azonban azt is megfigyelték, hogy az a mód, ahogyan ezeket a csodákat elérték, megfigyelhető, és pontosan leírható. Az első könyvüket 1975-ben adták ki "A csoda szerkezete" címmel.

Bandler és Grinder 1976-ban ültek össze, hogy kitalálják, minek is nevezzék azt a valamit, amelyet együtt fedeztek fel. Így született meg az NLP név, amely a következőt jelenti: Neuro Lingvisztikus Programozás (Neuro Linguistic Programming). Ha szeretnéd tudni, mit jelent ez a kifejezés, akkor olvasd el a "Mit jelent az NLP? " című rövid bejegyzést.

Nos, mivel ez a cikk nem az NLP történetéről szól, csak megemlítem, hogy a következő korszakot nevezhetjük az NLP hőskorának is, amikor Bandlerhez és Grinderhez számos nagyszerű koponya csatlakozott, akikkel együtt nagy jelentőségű felfedezéseket tettek az emberi viselkedéssel kapcsolatban. A nyolcvanas és kilencvenes években a Bandler és Grinder között kialakuló civakodások és pereskedések azt eredményezték, hogy az NLP két táborra szakadt, amely még ma is megfigyelhető. Ugyanakkor számtalan NLP módszer, könyv, konferencia, tanfolyam és iskola van a világon, és kellő körültekintéssel mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet ezek közül.

Egy dolog nem változott az NLP-ben a hetvenes évek óta: még mindig csodákra vagyunk képesek.

Nagy kérdés tehát: mi a csuda az az NLP???

Több fajta válasz is helytálló.

Az NLP egy módszer, amely bizonyos fokon hasonlatos a pszichológiához. A nagy különbség a kettő között, hogy nincs szükség orvosi képesítésre hozzá, hogy valaki használja. Az NLP-t játékos, elegáns és könnyed módon képes bárki használni, aki csak szeretné. Megszabadulhatunk ilyen módon lelki és testi betegségeinktől, legyőzhetjük fóbiáinkat, feloldhatjuk belső ellentéteinket, megoldhatjuk problémáinkat.

Az NLP művészet. A kiválóság művészete. Az NLP olyan hatékony módon képes bármely emberi viselkedést modellezni, hogy bátran kijelenthetjük: ha valaki képes valamire, akkor arra TE is képes vagy. Mivel sosem a tartalomra koncentrál, hanem a szerkezetre, ezért bármilyen emberi viselkedésre használható.

Az NLP tudomány. Számtalan területről merít és legalább ugyanennyire fejti ki hatását. Nyelvészet, pszichológia, kibernetika, rendszerelmélet, kommunikációelmélet - és még számos szakterülettel alkot közös metszetet az NLP-t.

Az NLP egy új szemlélet Önmagadról és a világról. Az NLP előfeltevései olyan módon képesek átalakítani az életedet, amelynek hatására a világ ugrásszerűen kitágul a számodra.

Mire jó hát az NLP? 
Az NLP hasznos lehet a számodra a következő területeken:

-Személysiégfejlesztés, önismeret
-Tanulás, tanítás
-Üzleti élet
-Gyógyulás vagy gyógyítás
-Kommunikáció
-Konlfliktuskezelés
-Párkapcsolati problémák
-Gyereknevelés
-Hatékony célkitűzés
-Nem kívánt viselkedés átalakítása
-Megfelelő (erőforrásokkal teli) állapotok elérése
-Idővel való viszonyunk javítása
És még egy csomó minden...

Ha többet szeretnél tudni az NLP-ről, iratkozz fel az ingyenes NLP hírlevélre (amely főként az NLP-ről és Rólad szól, s csak részben tartalmaz tanfolyami információkat), olvass utána ezen a weblapon vagy bárhol az interneten, vagy - és ez a legintenzívebb módja az NLP-vel való ismerkedésnek - válogass kedvedre a tanfolyamok között.

>