Mindenki képes mindenre

Ha valaki először hallja ezt az előfeltevést: "Mindenki képes mindenre", akkor talán egy kicsit megdöbben. Mit jelent ez a mondat?

Fogalmazzunk egy kicsit másképpen:

Ha valaki képes valamire, akkor te is képes vagy rá.

De mégis, hogyan?

Úgy érzem, célszerű megemlítenem, hogy ez egy olyan előfeltevés, ami már az NLP megszületése előtt nyílvánvalóvá vált. Mondjuk inkább úgy: az NLP fogantatásának pillanatában felfedezték, hogy mindenki képes mindenre.

Grinder és Bandler, – az NLP atyjai – kezdetben kivételes képességű terapeutákat figyeltek meg. A megfigyelést vegyétek igen komolyan: Bandler pl. a világ legjobb családterapeutáját, Virginia Satir-t követte az egész Egyesült Államokon keresztül, és videóra vette minden mozdulatát, mondatát, amelyet a munkája közben tett és mondott. Később kielemzték ezeket a felvételeket, és rájöttek: ők is képesek számos olyan dolgot megtenni, amelyet Virginia csinált. Ők is ugyanolyan kiválók tudtak lenni sok mindenben. (Ezért is hívják az NLP-t
a kiválóság művészetének sokszor.)

Mégis hogyan lehetséges ez? Egyszerűen leutánozták őt! Ilyen egyszerű! Persze csak elsőre ilyen egyszerű, hiszen itt nem csak mozdulatokról van szó, annál sokkal többről: testtartásról, szavakról, hagsúlyokról, gondolatokról, hangokról, képekről, érzésekről, azok változóiról és sorrendjéről. Azt a folyamatot, amellyel kiderítjük, valaki valamit hogyan csinál, és magunk is
elkezdjük alkalmazni ugyanúgy ugyanazt a dolgot, úgy hívjuk, hogy modellezés.

Az NLP alapvető eleme a modellezés. Hosszú órákat, heteket, akár hónapokat vagy éveket is tölthetünk azzal, hogy valakinek modellezük a viselkedését. Természetesen valaki olyan emberét, aki valami olyat tesz, amit mi is meg akarunk tanulni.

Az előfeltevés, miszerint mindenki képes mindenre, erről szól tehát.

Világítsuk meg egy kicsit egyszerűbben, egy hétköznapi példán keresztül.

Mondjuk… mondjuk szeretnéd magad olyan remekül érezni társaságban, mint a Tót. Mert a Tót olyan laza, mindig abszolút nyugodt, sosem jön zavarba, sosem unatkozik, mindig feltalálja magát. Egyszóval remekül érzi magát minden buliban. Te viszont erre képtelen vagy. Már a buli előtt stresszben vagy, a megérkezésedkor már zavarba is jössz, aztán legtöbbször hülyén viselkedsz, hülyeségeket csinálsz vagy mondasz, minden olyan természetellenes, és… és az egész hót ciki.

Azt gondolod: Te képtelen vagy feloldódni egy buliban, nem tudsz természetesen viselkedni.

Na és akkor itt meg is állhatunk. Hiszen ha a Tót képes rá, akkor te is az vagy. Ha az NLP azt mondja, hát legyen igaza, a francba is. De hogyan?

A Tót elég jó fej, így nincs szükség rá, hogy megfigyeljük, mit tesz – egyszerűbb ha megkérdezzük. És a Tót elárulja, hogyan is gondol ő a bulira. Számára ez az egész egy lehetőség. Jé, te eddig azt hitted, kötelesség.
De mégis, hogy csinálja? A Tót elmondja, hogy ha a bulira gondol, egy nagy és színes kép jelenik meg a fejében, ami ráadásul mozog is, filmszerű, és ő azt képes bármikor közelebb hozni, vagy eltávolítani magától. Ahogy épp jól esik neki. Na hát, neked a buli gondolatára eddig nem képek bukkantak elő, hanem érzések rohantak meg. Kellemetlen, szorító érzés a mellkasodban. És hangok, valahonnan hátulról. Valamiféle gúnyos nevetés. És nem is tudtál rajtuk változtatni.
Különös, eddig erre nem is gondoltál. Nem vetted észre.

Mi volna, ha megváltoztatnád ezt magadban? Hm? Nem olyan bonyolult!
És ez még csak a kezdet. A Tót azt is elmondja, mit jelent neki a buliba való megérkezés. Hogyan gondolkozik és hogyan cselekszik, amíg ott van.

Minnél többet foglalkoztok az üggyel, annál bonyolultabb, összetettebb lesz az egész modell. És annál működőbb.

És ez mindenre igaz:
-Képes vagy nyelvet tanulni.
-Képes vagy síelni.
-Képes vagy főzni.
-Képes vagy lefogyni.
-Képes vagy vezetni.
-Képes vagy lelépni.
-Képes vagy kilépni.
-Képes vagy változni.
-Képes vagy szeretni.
-Képes vagy boldognak lenni.

Érted már, barátom?

MINDENRE KÉPES VAGY!

És ez tök jó:))

Ezer kérdés születhet most a fejetekben. Ez csak egy iciri-piciri ízelítő volt a modellezésből, hogy megmutassa, mit jelent az előfeltevés, miszerint mindenki képes mindenre.

Szűcs Tibor
MindennapiNLP

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>