Találd meg a saját utadat!

Azt gondolni, hogy a sorsunk eleve meg van írva, bizonyos szempontból rendkívül kényelmes dolog. Nem kell különösebb erőfeszítést tennünk ahhoz, hogy megváltoztassuk az életünket, hiszen ha nincs benne a Nagy Könyvben a változás, akkor hiába is erőlködnénk – ha pedig benne van, akkor meg ugyan, minek is strapálnánk magunkat? Előbb-utóbb úgyis bekövetkezik az magától. 

Minden meg van írva?

NLP módszer, találd meg saját utad, sorsok

Erre a kérdésre nehéz volna válaszolni, de talán nem is ez az igazi kérdés. Sokkal fontosabb volna azt megtudni, hogy egészen pontosan mi az, ami meg van írva?
Vajon gazdag leszek és híres, vagy szegény és otthontalan? Nagy család vár rám, vagy magány és elszigeteltség? Zongoraművészként élem majd az életem vagy karbantartó leszek egy nagy vállalatnál? Ha meg is vannak írva valahol ezek a dolgok, ha létezik is valahol a Nagy Könyv, amely a válaszokat tartalmazza, sosem fogod megtalálni könyvtárakban, de az interneten sem.

A választ egyetlen helyen találhatod meg: Önmagadban.

A bűvös feladat

A most következő gyakorlathoz szükséged lesz néhány nyugodt, csendes percre. Helyezkedj el kényelmesen, ülj le, vagy feküdj le! Lélegezz egyenletesen, mélyen, s engedd magadtól távol a múlt és a jövő gondolatait.
Érzed, ahogy a szíved nyugodt, békés tempóban pumpálja véredet. Ezután képzeld el, hogy egy reggel, amikor felébredsz, különös dolgot tapasztalsz. Megmagyarázhatatlan módon ugyanis, az éjszaka folyamán fantasztikus csoda történt: minden álmod valóra vált. Minden probléma megoldódott az életedben, minden akadály elhárult az utadból, minden célodat elérted. Az életed pontosan olyan lett, amilyennek mindig is álmodtad.

Nézz körül hát, és mondd meg: egészen pontosan miből tudod, hogy bekövetkezett a csoda? Mi az, ami más lett, mint eddig? Mit látsz, mit hallasz, és mit érzel? Milyen emberré váltál? Mivel foglalkozol? Hogyan telnek a mindennapjaid? Kik azok az emberek, akik körülvesznek? Mit mondanak? Vedd
észre, milyenné váltál Te magad, s hogyan teljesedett ki az életed.

Ha elegendő időt adsz magadnak, és elég mélyre mész, akkor ezzel a gyakorlattal megkaphatod a választ a tudattalan elmédtől a kérdésre: Mi az én utam? Mi a végső cél, mi a küldetésem?

Tudatosan

Ha megtapasztaltad, milyen lehetőségek állnak előtted, akkor ezzel még nincs vége a gyakorlatnak. Az igazi gyakorlat csak ezután következik: cselekedj! A sors sok mindent kijelölhet a számodra. Eléd fektetheti az utat, s az úton elhelyezhet számtalan lehetőséget és akadályt is. Mindig vannak elágazások és kereszteződések, szakadékok, és vannak korlátok is. Megteheted, hogy egyszerűen és közömbösen végigsétálsz az úton, s jutsz, ahova jutsz. Ugyanakkor élhetsz tudatosan is. Ilyenkor észreveszed azokat a kincseket, amelyek az úton hevernek, és lehajolhatsz értük. Ha nyitott szemmel jársz, képes leszel elkerülni az akadályokat és csapdákat, amelyek szintén előtted hevernek. Te leszel az, aki eldönti, melyik irányba indulj, ha egy elágazáshoz érsz, és csakis te veheted észre a rejtett ösvényeket, amelyek elvezetnek majd a Csodához, ahol elmondhatod: ez az én küldetésem.

A tudatos élethez nagyszerű lehetőség a célkitűzés módszere. Megfelelően felmérve jelenlegi helyzeted tudni fogod, honnan indulsz. A jövőbe tekintve megtalálhatod a célt. Megfelelő módszerekkel és gyakorlatokkal megbizonyosodhatsz róla, a cél valóban érdemes és elérhető, és azt is megtudhatod, merre indulj. A teljes út persze sosem látható előre, hiszen a világ folyamatosan változik, ahogy te is. Ha ezt is figyelembe veszed, meglepően gyorsan elérhetsz olyan célokat is, amelyeket azelőtt megvalósíthatatlannak tartottál.

Tudattalanul

A tudatos élet és a határozott célok által vezérelve képes leszel folyamatosan előre jutni, fejlődni. Ehhez persze sokat kell tanulnod és változnod, csak így juthatsz előre. Azonban a tudatos döntések nem mindig a legjobbak – nyitottnak kell lenned ahhoz, hogy meglásd azokat az apró jeleket, amelyeket első pillantásra talán véletlennek hinnél. Véletlenek pedig nincsenek, csakúgy, ahogy spontán sem történik semmi. Mindennek oka és jelentése van, csupán nem mindig vagyunk képesek megfejteni ezeket.

Voltál már úgy, hogy "véletlenül" máshol kötöttél ki, mint ahová indultál?
Vagy bekapcsoltad a rádiót, és pont egy különös beszélgetés szólt? Összefutottál már ezer éve nem látott ismerősöddel? Akadt már meg a szemed egy apróhirdetésen anélkül, hogy tudatosan keresgettél volna? Ötlött már a fejedbe különös gondolat, oda nem illő, furcsa képek, hangok vagy érzések formájában?

Mindenkivel előfordulnak hasonló esetek, de nem mindig tulajdonítunk neki különösebb jelentőséget. Márpedig az intuíciónk, a tudattalan elménk bölcsessége az, amely képes ráhangolódni azokra a láthatatlan rezgésekre, amelyek megmutatják neked a valódi utat.

Egyensúly

Felmerülhet benned a kérdés ezek után: akkor most mit tegyek?
Hallgassak a hatodik érzékemre, és éljem az életem ösztönösen? Vagy mindent gondoljak át alaposan, és határozzam meg céljaimat, hogy tudatos lépésekkel elindulhassak a küldetésem beteljesítése felé?
A harmóniát minden dologban a megfelelő összetevők egyensúlya teremtheti meg. Végezz rendszeresen meditációkat, vagy hangolódj rá bármilyen más módon a tudattalan elméd üzeneteire! Tartsd nyitva minden érzékszerved, és figyelj fel minden lehetőségre, amellyel találkozol!

Használd az agyad mindkét féltekéjét! Hagyatkozz a balra, amikor logikus, kritikus gondolkozásra, tervezésre van szükséged, oldd meg a problémáidat, használd a képességeidet, vedd a kezedbe az irányítást! Amikor szükséges, használd a jobb agyféltekédet: jelölj ki új utakat, ébreszd fel szunnyadó belső erőforrásaidat, hangolódj rá az Univerzum hullámhosszára! Írd fel az álmaid, és gondolkozz el rajtuk!


Mikor kezdjem el azt, amit már rég el kellett volna kezdenem?

Talán már régóta úgy érzed, életed meghatározott kerékvágásban halad. Ha meg vagy ezzel elégedve, akkor minden rendben. Csak így tovább!

Az is előfordulhat azonban, hogy egyáltalán nem vagy elégedett. Ellenkezőleg: fásultan, fáradtan és közömbösen totyogsz abban a bizonyos kerékvágásban.

Talán ismered a mesét a békáról, aki egy ilyen keréknyom fogságába került. Már hosszú-hosszú ideje ült ebben a mély hasadékban, és egy arra haladó társa segítségét kérte: húzza ki őt onnan. Ez azonban nem sikerült, túl mély volt a gödör – egyedül pedig képtelen volt kimászni, így a társa otthagyta őt. Hamarosan azonban azt vette észre, hogy a bajba jutott béka hatalmas ugrásokkal követ őt az út mellett.
"Mi történt veled, hogyan tudtál kimászni?" – kérdezte csodálkozva?
A másik csak ennyit felelt: "Jött egy kamion."

Mi volna, ha nem várnád meg a kamiont?

Üdvözlettel:
Szűcs Tibor
NLP mester

Megjelent az Ezotér magazin 2010. szeptemberi számában.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>