édes november

18 Hozzászólás

november 14, 2010

NLP, önismeret, személyiségfejlesztés, változni sosem késő, édes november

A november lehet hűvös, szeles, sárga, esős, és még sok minden más is. 

A november lehet édes is. Megnéztem az "Édes november" című filmet, mert eszembe jutott a novemberről. Érdekes, hogy bizonyos filmek milyen erősen tudnak kapcsolódni az életünkhöz. Talán Te is keresed a válaszokat olyan kérdésekre, amiket ez a film is felvet. Ilyen kérdésekre gondoltam: 

– Mennyire fontos az embernek a munka? Talán "csak" a megélhetésről szól, de lehet, hogy sokkal többről, mert jó vagy benne, tehetséges, sőt, sikeres. Te hogy érzed magad a munkahelyeden? Csak pénzkereset, vagy több annál? 

– Ha a munkád örömteli és fontos a számodra, mekkora szeletet követel az életedből? Milyen hosszú a munkaidőd? Reggel 8-tól délután 5-ig? Vagy kora reggeltől késő estig? Vagy talán még álmodban is dolgozol? 

– Ha nagyon sokat dolgozol, biztos az, hogy megéri? Nem a pénzre gondolok, hanem arra, hogy más is van a világon. Mi az, amit kihagysz emiatt, mi az, amit elszalasztasz? 

– Rendben vannak az emberi kapcsolataid? Jóban vagy a zöldségessel, a házmesterrel, a szomszéddal? Szereted az embereket? Vajon ők szeretnek Téged? Ki az, akit közel engedsz magadhoz? 

– Vannak barátaid? Mit jelentenek a számodra? Mit jelent az, hogy barátság? Milyen áldozatra vagy hajlandó a barátaidért? 

– Szerelem. Van valakid? Szereted? Ő szeret? Ha egyedül vagy, vajon mi az oka, jó-e ez így neked egyáltalán, vagy csak áltatod magad, hogy Te így is jól érzed magad? 

– Hajlandó vagy kilépni a kényelmi zónádból? Egyáltalán, kényelmes a kényelmi zónád? 

Jó sokat tudok kérdezni, igaz? Nagyon szeretem a kérdéseket. Az "Édes november"-t tekintsd ajánlott filmnek, ha javítani akarsz az emberi kapcsolataidon! Kicsit helyre teheted vele az alapvető emberi értékeidet. Újból átgondolhatod: mi a fontosabb az életemben? A munka, a gyerek, a párkapcsolat, a család? Talán van az életedben valami, ami valójában nem is olyan fontos, mégis ez emészti fel az energiáid jó részét. 

Változni sosincs késő. A körülményeket okolni mindenért sosem vezet sehová. Nézd meg ezt a filmet, és gondolkozz el a saját életeden!

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Most megnéztem az Édes novembert, és rájöttem, hogy már láttam.Most is tetszett, mint akkor. Most azt mondta nekem a film: Mindig dönthetsz szabadon – bizonyos határok között. Így kellene élnie mindenkinek, hogy tudomásul veszi a határokat, és a legjobbat hozza ki a lehetőségekből.

  • gondolod h csak onaltatas az ha az ember egyedul is jol erzi magat?es ha ez a sorsa?

  • Hogy eszembejutott-e valami? Mindig annyi minden szembejut, hogy általában el se kezdem leírni, mert minden bejegyzésed után itt állnának a regényeim, s az borzasztó lenne… :))) Egy dolgot azért mégis: nagyon tetszik az új dizájn!

  • Minimálé: Megnézzük, köszi! :)Andi:Persze, van egy ilyen vonatkozása a filmnek, de engem ez egyáltalán nem zavar:) Nem hiszem, hogy amerikanizálódnék épp. Talán csak alacsony az inger- és magas a fájdalomküszöböm. :^)

  • A filmnek egyszerű az üzenete, kicsit szájbarágós, hogy az egyszerű amerikai néző és az amerikanizálódó európai is tutira megértse. Az ilyen filmekben azt nem szeretem, hogy a bevezető rész után már tudom az egészet, semmi meglepetés nem vár a továbbiakban. Persze ki tud ellenállni Keanu Reeves-nek (jól írtam?). Persze nem kötelező a disznótor, nyilván nem én vagyok a célközönség.

  • Utána olvastam. Tetszik. Biztos jó lesz. 🙂 Te/ti meg nézd/nézzétek meg ezt: Tempel Grandin. Szerintem zseniális film! 😉

  • Bibi, a lehetőség, a változtatás lehetősége Benned van, hallgass a szívedre és merj változtatni. Valamit, bármit, amit a szíved súg, ő tudja.

  • Köszönöm! Gyönyörű a film! Egy bajom van vele: ilyenkor a fiatalon elment testvérem jut eszembe… Meg az, hogy könnyű változtatni ott, ahol van a LEHETŐSÉG… Errefelé kicsit kevesebb található. Ha ennivalót kell a gyerekeknek adni, lehetek én bármilyen értékekkel teli ember… Csak mosolyogni tudok, sokat változtatni nem.

  • Tibi, azért olyan jó, hogy néha elgondolkodtatsz dolgokon… Mert ami nincs rendben, azt jó észrevenni és máris elkezdeni tenni valamit azért, hogy jobb legyen. Ha meg rendben van valami, akkor ezt is jó tudni és értékelni, örülni neki:)Legalább Te megteszed nekem azt a szívességet, hogy elgondolkodtatsz és nem hagysz figyelmen kívül hagyni, elnyomni, elodázni, úgy tenni, mintha ott sem lenne…Változni sosincs késő és milyen jó!

  • Nyertél! Arra gondolok. Nagy titkot nem árultam el, sejteni lehetett már a címből is, hogy nem marad a nő több darabban! Csak azt mondtam el a szendvicsról: két kenyér közt van, de nem tudod, mi! :- /

  • Mire gondolsz, az ének egyesítésére? Érdekesen hangzik a film, de nem illik egy mondatban elmesélni a sztorit! 🙂

  • Hasonló filmet láttam ma én is: Egy feleség-anya-környezetvédő aktivista eme három része megelevenedett, miközben ő maga láthatatlanná vált. Mindegyik tökéletes akart lenni a maga területén, amiből nagy gubanc lett… Végül megbeszélték a dolgot, megegyeztek, és szépen visszatértek a főhősnő irányítása alá – aki persze sokat tanult a dologból. Olyan volt a film, mintha azt a bizonyos NLP- technikát tanította volna, Ugye tudod, melyiket?!Egyből három túl sok – vagy ilyesmi volt a címe…

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >