NLP, Célkitűzés, önismeret, macska a bőröndben

Na, nem a macskáról fog szólni ez a cikk. De benne kellett hagynom a bőröndben, mert ellenállhatatlan az ábrázata. Az érzelmi viharok már elvonultak az arcáról, így könnyed, kiegyensúlyozott tekintettel szemléli a világot.

Amiről azonban most beszélek, az pontosan az, amire gondolok. Nevezetesen arra célzok épp, hogy miket pakolj be feltétlenül a táskádba, hogy jól sikerüljön a heted. Ez tehát, amolyan heti felszereléslista, mondhatnánk, hogy túlélő felszerelés, de nem mondjuk, mert valójában ez nem a túléléshez kell. Ha ugyanis tényleg bepakolod a táskádba a most következő kellékeket, akkor a túlélésen túllőttél alaposan, mert annál sokkal többet kaphatsz: energikus, vidám és eredményes napokat.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nem igazi táskára gondoltam, mint például diplomata táska, övtáska, kistáska vagy a Derrick felügyelő vizslató szemei alatt gyülekező táskák, vagy neszesszer, esetleg az a kis műbőr autóstáska, amelynek vitathatatlanul legszebb megszólítása a "buzika", és amely elmaradhatatlan kelléke volt fiatalkoromban valamennyi  apukának - szóval nem ilyen igazi táskák kellenek neked, hanem csupán egy metaforikus táska, amolyan virtuálisféle. Mondjuk rá, hogy lelki táska. Képletesen szólva. Érted, hogy értem.

A szükséges összetevők ugyanis nem kézzelfogható dolgok, hanem mindenféle belső erőforrás, képesség vagy döntés, esetleg teljesen más kategóriába tartozó valamizék. Mondhatni, a táskádba szellemi és lelki táplálékot kell bepakolni, hogy tényleg jó legyen a heted. Mehet mellé még egy banán is, ha éhes lennél.

Mi kerüljön a táskádba, hogy jól sikerüljön a heted?

Elhatározás

Ez adja meg az alapját a hétnek. Idáig mindenképpen el kell jutnod. Nem mindig könnyű, vagyis ne becsüld le az akadályt.

Az elhatározás sokszor a bal arcfélen átfutó, tűnő remegésfoszlánnyal kezdődik. Ezt követően az orrcimpák észrevehetően megrebbennek, majd mély sóhajtás következik. Mindezek után szórványosan megmozdul több különféle izomcsoport, amely a mozgásért felelős. Tettre készekké válunk, mert döntöttünk.

Az elhatározás azt jelenti, hogy végre akarunk valamit, méghozzá oly nagyon, hogy tenni is fogunk érte.

Szóval szükséged lesz az elhatározásra - de ne vidd túlzásba. Csak egy gyufás skatulyányi elhatározást készíts a táskádba, de ne is ásd túl mélyre, mert pont ez kell majd először.

Hétfő van?
Akkor gyorsan határozd el magad, hogy milyen nagyszerű dolgokat valósítasz meg ezen a héten is.

Jó dolog, hogy egy teljes hétre elhatározódunk.
A hét az hét napból áll, és mindegyiknek más a neve. (Valahogy úgy van ez, mint a törpékkel.)

A hét hét napja hét különféle nézőpontot ad nekünk. Mondjuk úgy, hogy minden nap más szemmel látod a világot.
Hétfőn hétfősen, szerdán szerdául, szombaton pedig szombatul látod a dolgokat.

Mivel is fogsz foglalkozni ezen a héten?
A nagyszerű céljaiddal?
A hatalmas problémáiddal?
Talán magaddal?

  • Ha nincsenek céljaid: Tűzd ki, hogy kitűzöd őket.
  • Ha nincsenek problémáid: Ébresztő!
  • Ha fogalmad sincs, mit kezdj magaddal: Olvass tovább.

Írok pár példát az elhatározásra:

  • Elhatározom, hogy ezen a héten tenni fogok valamit a pénzügyi problémáim felszámolásáért.
  • Úgy döntök, hogy elkapom a Gizit.
  • Úgy döntök, hogy rendbe vágom a lakást.

Játékosság

Ne aggódj, ez megvan. Maga a táska a játékosság, szóval azt nem kell betenned.

Ha ugyanis képes vagy egy képzeletbeli táskába kitalált dolgokat pakolni, akkor vagy teljesen elment az eszed, vagy szeretsz játszani. Bízom benne, hogy az utóbbi (de ha az előbbi lenne, nincs gond akkor sem, szóval ne csüggedj, sőt, üdv a klubban), mert ez az egész táskásdi csak úgy működik, ha játéknak tekinted.

A játék szórakoztató. Szórakozni akarunk a héten, nem pedig agyonra unatkozni magunkat.
Légy nagyon játékos. Próbálj ki új dolgokat, csak úgy.

Cselekvés

Ja, hát sajnos, nem alhatunk délig. Ezt egyébként nehéz megszokni, és ha sikerül, bár ne sikerült volna.

Pakolj be magadnak a hétre egy kis adag tettrekészséget, és egy nagy csomó apró, esetleg néhány kisebb vagy nagyobb tettet is. Készítsd be ezeket, és legyen bátorságod használni is. A tetteket nem igazán fogod tudni túlzásba vinni, hiszen a cselekvés megmozgat, és azt mondják, az élet mozgás, így vihetsz egy kis életet az életedbe.

Intézz el mindent, ne teketóriázz.

ALTERNATÍV JÁTÉKSZABÁLY

A kétperces szabály.

Ennek lényege, hogy ha bármikor olyan helyzetbe kerülsz, ahol halogatáson kapod magad, akkor - amennyiben a halogatott dolgot kettő perc alatt el lehet végezni, azonnal meg kell csinálnod. Ennyi az egész.

Jó, tehát például úgy döntök, hogy ezen a héten végleg szakítok a zabálással. Nem érdekel, mit szól hozzá, megmondom neki, hogy közöttünk mától mindennek vége.
ÉS ezért képes vagyok bármit megtenni. Alig várom, hogy csináljak valamit.

Nevetés

Na, nem is a nevetés a lényeg, az csak úgy szimbolizál sok mást. Például a jó kedvet, a humort, a pozitív gondolkodást, a dolgok megbecsülését. A nevetés azt jelenti, hogy reggel vidáman ébredsz, és ebből a vidámságból egész nap nem engedsz. A megszokott dolgaid örömmel teszed, az új dolgokat szívesen kipróbálod. Képtelenség kihozni téged a sodrodból, ha öten mennek be érted, akkor sem mozdulsz, ott maradsz a sodrodban egész nap, kedvesen, somolygósan, és már-már pimaszul vidáman.

Na, ez nagyon jó lesz. Ez, kérlek, feldob téged minden nap. És azt ne mondd, hogy ez nehéz. A negatívnak tűnő eseményeknek a pozitív oldalát kell meglátni. Ennyi az egész.

  • Elhagyott a Sanyi. Végre, szabad vagyok!
  • Esik az eső, megázik az új frizurám! Tulajdonképpen jól áll.
  • Elvesztettem pénztárcámat. De legalább anyám nem szidott meg érte. Ha megszidott, nem bánom. Veszek egy új pénztárcát.

Ezt értem nevetés alatt.

Kreativitás

A kreativitás az a dolog, amely a nehéz helyzetekben letiltja a "nem tudom", "fogalmam sincs", "leblokkoltam" és egyéb rokonértelmű halogatóképzős igét. Ehelyett rávesz téged, hogy találj megoldást a helyzetre.

A kreativitás nem azt jelenti, hogy őrült módon elkezded kombinálni a lehetőségeidet, bár az sem rossz. Most inkább arról van szó, hogy a kézenfekvő lehetőségeidet használod ki a saját lehetőségein túl.

Például ha van egy szövegkiemelőd, azzal számos helyzetet megoldhatsz:

  • Odaadhatod valakinek (elnézést, ezt nem te hagytad el?), hogy ismerkedj.
  • Kitámaszthatod vele a szekrény lábát, hogy ne billegjen.
  • Remek játék a gyermekednek, s míg a kicsi játszik, te szabadon tevékenykedhetsz.
  • Szédületes, hogy akár szöveget is kiemelhetsz vele. Csak úgy, mert épp olyan kedved van.

Tehát ott tartunk, hogy elhatároztál egy csomó jó dolgot erre a hétre, alig várod, hogy elinduljon, és vidáman meg kreatívan megoldasz mindent.

Ez elég is lehetne, de adjunk még hozzá valamit.

Nyugalom

A nyugalomból nem kell sok, csak egy pár kanálnyi, de utána vigyázni kell rá. Mindenki a nyugalomra hajt, így a többiek majd igyekeznek megszerezni a tiédet. Ne hagyd magad. Őrizd meg a teljes nyugalmadat. Ami a tiéd, az a tiéd.

A nyugalom nagyjából annyit tesz, hogy nem idegeskedsz. Úgy alapvetően és általában semmin sem húzod fel magad.

A helyzet nehézsége egyenesen arányos a közvetlen környezetünkben felbukkanó hülyék számával. Ha nagyon sok a hülye, vagy csak egyetlen van belőle, de az orbitális pályán is megállná a helyét, akkor a türelmünk megőrzése érdekében színes szemüveget kell viselnünk, amelyben a világ bizonyos részeit figyelmen kívül tudjuk hagyni.

Ha képes vagyok egy vállrándítással lerendezni a dolgot, (mert nem az a baj, ha sok a hülye, hanem az volna a baj, ha én volnék a hülye), akkor nyugodtak maradhatunk.

Szóval, nyugalom. Nyugalom akkor is, ha épp késik a busz, ha beázik a nappali, vagy ha lelapul a hajad.. Bármi történjék is, mindig maradj a sodrodban.

Egyszerűség

Ez az utolsó.

Az egyszerűség az az alkotóelem, amely egy nagy csomó egyéb alkotóelemet kizár.
Nem kell más.
Tudd, hogy mit akarsz, és vidáman, jókedvűen, kiegyensúlyozottan cselekedj.

A többi nézőpont, dolog, kívánság, elvárás és kötelesség - nos, mindezeket csak módjával vedd figyelembe.

Ilyen egyszerűen csináld.
Bepakoltál mindent?
Akkor hát...

Jó hetet, jó utat, jó napot!

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Jól fog indulni a hetem! 🙂 Ezt a fajta humort kedvelem, egy kis kreativitással fűszerezve, egyszerűen és vidámsággal! Tibi utolérhetetlen vagy! Eredményes hetet Neked is!

  • Én úgy vélem, legkönnyebben arra az elhatározásra tudnék jutni, hogy elkapom a Gizit. Azonban a tény, hogy nem ismerek egy Gizit sem, továbbá, hogy nem is menekül előlem, akit nem is ismerek, olyan mértékű további problémákat vet fel, amihez a rendelkezésre álló kreativitás valószínűleg nem lenne elég, bár lehet, hogy egy szövegkiemelővel lépre tudnék csalni egy Gizit. Bár itt fölmerül a kérdés, hogy a meglévő nyugalmamból mennyit kellene föláldoznom a várakozásra és ez mennyire nehezíteni a sodromban maradást az életem olyan más területein, amelyek nem érintenek Giziket.
    De az egyszerűség kedvéért, inkább megyek és rendbe vágom a lakást.
    Ui. A macskát én azért semmiképpen nem hagynám ki a táskámból, már csak azért sem, mert a macskák maguktól másznak a táskákba, tehát különösebb erőkifejtés sem igényeltetik eme kellék mindennapi magunkkal hurcolásához. Csak az a pici, amivel a lakásból kilépés előtt eltávolítjuk az állatot az említett táskából. (Illetve a nap folyamán a szőrök folyamatos eltávolítása.) A lakásban nyugodtan cíbolhatjuk magunkkal a macskás táskát. A függönyt azért húzzuk be, nehogy a szomszédok messzemenő következtetéseket vonjanak le.

  • Tibi, téged receptre kéne felírni!!
    Kérek is egy ilyen képet a következő hírleveledben! 😉

  • És amikor kotorászom a táskámban, mert szokás szerint nem találom, amit keresek, tuti, hogy valamelyiket előveszem! 🙂 😛
    Szép hetet!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >