Nyugodtan gyere be! + 10 tipp kommunikációhoz

6 Hozzászólás

július 17, 2017

NLP módszer, személyiségfejlesztés, kommunikáció, nyugodtan gyere be, nyitott ajtó

Az egész onnan jön, hogy a Dani fiam volt kézműves táborban. Többször is volt már, mert szeret barkácsolni, meg agyagozni, ragasztani, nemezelni és hasonlókat művelni. Az utolsó napon mindig egy teli dobozzal jön haza, amelyben az alkotásai vannak.

Nagyon jó dolgokat készített most is, volt például egy hatalmas légy nemezből, kis kikötő híddal, házikóval fából, gipszből faragott szobor és festett kép, szóval egy csomó jópofa dolog, de ami igazán megfogott, az egy kis "ne zavarj" tábla, amit az ajtó kilincsére lehet akasztani:

NLP módszer, kommunikáció, nyugodtan gyere be, barátságos üzenet

Nyugodtan gyere be!

Ennél barátságosabb üzenettel még nem találkoztam kilincsen. Megdobogtatta a szívemet, és egyből arra gondoltam, ez a legszebb üzenet erre a hétre neked is, hiszen nem igazán tudnék fontosabb dolgot mondani az emberi kapcsolatoknál.

NLP előfeltevés
„Mindig kapcsolatban vagyunk.”

Tudom, hogy vannak emberek, akik folyton pörögnek, ezer ismerősük van, és még mellé száz haverjuk, ötven cimborájuk, húsz spanjuk és néhány igazán jó barátjuk, de azt is tudom, hogy vannak olyan emberek is, akik viszonylag kevés emberi kapcsolattal rendelkeznek, vagy magányosan élik az életüket.

Nagy különbség ez. Az NLP által megfogalmazott előfeltevés azonban arra utal, hogy még akkor is kapcsolatban állunk, amikor azt gondoljuk, hogy nincsen senkink, se kutyánk, se macskánk, és még egerünk sem, mert folyton csak a touchpad-et használjuk. Úgy is szokták ezt mondani, hogy nem tudunk NEM kommunikálni, és ha teljes mértékben el akarnád magadat szigetelni, akkor sem sikerülne, hiába csavarnál magadra húsz tekercs szigetelő szalagot, hiába zárnád be az ajtót meg az ablakot, mert előbb-utóbb úgyis ki kellene menned az utcára, akkor meg lőttek az egésznek. Persze nem szeretnénk magunkat elszigetelni direkt, és nem is szeretem a szélsőséges példákat, de a külsőségeseket sem, mert én csak a belsőséges példákat kedvelem.

Belsőséges példa például, ha nincs sok ismerősöd, mégis akad néhány olyan kapcsolatod, ami igazán sokat jelent neked, és nagy értéket képvisel az életedben. Ha vannak gyerekeid, szüleid, vagy egy jó barátod, kedves munkatársad, már az is sokat jelent. De ha kimész az utcára, egyből emberek sokaságával futhatsz össze, és ha nem is köszönsz rá mindenkire, akkor is bőséges lehetőséged nyílik a kommunikációra.

És ha már így van, szeretnék néhány tippet adni erre a hétre neked ehhez a kommunikációhoz. Ezek most nem olyan NLP-s trükkök, mint a követés meg a vezetés meg a szemmozgások, hanem csak sima tippek, olyan simák, mint mondjuk egy gyúródeszka, amit meghintettek liszttel. Nem feltétlenül az emberi közlésről szólnak, hanem inkább az emberi kapcsolatokról.

Remélem, nyitott vagy egy ilyen írásra. Ha nem, akkor kezdd az első tippel:

1. Légy nyitott!

Mondhatnám azt is, hogy légy kezdeményező, de azért nem akarok ilyen agresszíven nyomulni, még a végén elijesztelek. Nem kell senkit megszólítani, és leszólítani sem, felszólítani meg pláne, csak arra kérlek, hogy légy nyitott a kommunikációra.

Ha emberek között vagy, és látványosan elvonulsz a telefonoddal a sarokba, akkor nem igazán tűnsz nyitottnak. A testbeszédeddel folyamatosan közvetítesz a többi ember felé.

Ha például keresztbe teszed a lábad és a kezed, és úgy ülsz, az több dolgot is jelenthet. Lehet, hogy zárkózott vagy, és nem tetszik, amit a másik mondd, vagy nem akarod, hogy beszéljenek hozzád, mert szívesebben vennéd, ha végre békén hagynának, és elhúznának délre. De az is lehet, hogy nagyon is érdekel, és örömödet leled a kommunikációban, csupán valaki piszkosul feltekerte a klímát, te pedig majd megfagysz, ezért tetted keresztbe a karod, a lábad, és szíved szerint még a szemöldöködet is keresztbe fonnád, ha tudnád.

Akkor most mi van?

Hát, az van, hogy a keresztbe tett kéz és láb akkor is zárkózottságot közvetít a többiek felé, ha egyébként csak fázol. És természetesen ez csak egy példa volt, hiszen a testbeszéd igencsak összetett kommunikációs csatorna.

Az ajtó nem a tested része, mégis kifejezheted a nyitottságodat mások felé, azáltal, hogy nem csak te vagy nyitott, hanem a szobád ajtaja is. De ha már bezárod, tedd ki a kis táblát, hogy "Nyugodtan gyere be."

2. Légy kíváncsi!

NLP módszer, kommunikáció, nyugodtan gyere be, légy kíváncsi

„Két hónap alatt több barátot szerezhetsz, ha őszintén érdeklődsz mások iránt, mint két év alatt, ha arra törekszel, hogy mások érdeklődjenek irántad.”

Dale Carnegie

A kíváncsiság az a mágikus köpeny, amelyet tipikusan gyermekkorunkban viselünk. Mindenhová abban megyünk, és ha magunkra maradunk, akkor bebújunk alá, és csendben tevékenykedünk. Mint amikor a két kislányom egy reggel nem ébresztett fel, és magamban hálát adtam, hogy végre lehet egy kicsit még szunyókálni az ágyban. Aztán húsz perc múlva észrevettem, hogy teljes csendben és egyetértésben kicsomagolták a szobát (lebontották a falról a hungarocellt).

A kíváncsiság az a bűvös ruhadarab, amelyet felnőttként unottan a zsebünkbe gyűrünk, esetleg elsuvasztjuk egy szekrény mélyére, sőt, van, aki egyszerűen kihajítja, mert kinek van kedve kíváncsinak lenni, amikor annak is örülünk, hogy élünk, különben pedig, aki kíváncsi, hamar megöregszik.

Nos, ha barátokat akarsz szerezni, vagy ismerősöket, szerető társat, szerető szeretőt, szóval bármilyen minőségű és nemű emberrel szeretnél szorosabb kapcsolatba kerülni, akkor ne magadra akard felhívni az ő figyelmét, hanem a te figyelmedet hívd fel őrá. Légy kíváncsi másokra, akard őket megismerni, és így közelebb kerülsz majd hozzájuk. És persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy olyasmibe üsd az orrod, amitől elered a vére, szóval, csak úgy kedvesen légy kíváncsi, semmiképp se tolakodj.

3. Figyelj!

„A kókuszára fókuszáltál?”
Madagaszkár

Figyelj csak... Nem elég kíváncsinak lenni, tudni kell figyelni is.

A figyelem azt jelenti, hogy meghallgatod a másikat, és megpróbálod megérteni őt.

Manapság divatossá, sőt, egyes esetekben szükségszerűvé vált a multitaszkolás. Talán hatékonynak tűnik, hogy miközben dolgozunk, vigyázunk a gyerekre is, és közben még meg is ebédelünk. Valójában egyáltalán nem hatékony. Igazából az volna az ideális, ha egy időben csupán egyetlen dologra fókuszálnál. Tudom, hogy ez nem mindig lehetséges, nem is kérem, hogy ezt tedd. Amennyiben azonban kommunikációról van szó, akkor bizony erre van szükséged.

Ha valaki beszél hozzád, miközben te időnként a telefonodra sandítasz, az idegesítő. Az nem figyelés, csupán fél füllel hallgatás és fél szemmel nézés és félvállról vevés és - most gondolj bele - kinek van kedve egy félszemű, félfülű, félvállú félnótással társalogni?

A figyelem tehát azt jelenti, hogy tényleg arra figyelsz, akivel beszélgetsz, és másra NEM.

A másik fontos dolog, hogy lehetőleg tarts a szájad CSUKVA.

Legalábbis addig, ameddig a másik beszél.
Vannak emberek, akik teljes természetességgel kezdenek el beszélni, miközben a másik még be sem fejezte. Nekik a legnehezebb megtenni azt, amit most kérek. Várd meg, amíg a másik ember befejezi. Tiszteletlenség félbeszakítani valakit, aki épp hozzád beszél. Hagyd, hogy végigmondja. Gazdagabb leszel így, és a végén, amikor majd te is megszólalsz, okosabbat fogsz mondani.

4. Mosolyogj!

NLP módszer, kommunikáció, nyugodtan gyere be, mosolyogj

Ez azért elég egyszerű nem? A mosoly az a kulcs, amely ajtót nyit az emberek felé. Ráadásul megvan az a varázslatos tulajdonsága, hogy nemcsak a jó ismerősöket ajándékozhatod meg vele, hanem a vadidegenek is. Sőt, a mosoly átváltoztatja a vadidegeneket szelíd idegenekké, akiktől már csöppet sem idegen az, hogy szóba elegyedjenek veled, és elegyedés közben sokkal kellemesebb a csevegés.

A mosolyban az a jó, hogy bárhol megkaphatod. Kereshetsz mosolyt a buszon, az utcán, a boltban, mert a mosolyok legtöbbször váratlanul és különösebb figyelmeztetés nélkül bukkannak fel. Én egyszer a bugyis fiókban is találtam egyet. És (miközben eltávolodom gondolatban s fizikálisan is a bugyis fióktól), el kell mondanom, hogy jobban szeretem a mosolygós óvónénit, a nevetős boltost, a kedves pénztárost, mint a másikat, akiről nem lehetne ugyan rosszat mondani, hiszen udvarias és korrekt, meg minden, de azért, na. Érted, hogy értem.

Amúgy embere válogatja, mert azt vettem észre, hogy van, aki mindenkire mosolyog, és van, aki a gyerekére sem.

Ja, meg van a műmosoly, az őszintétlen, erőltetett, és még van a mézes fajta, meg a mázos is, az összeszorított fogú és a gonosz. A falra mászok ezektől, ami szép teljesítmény tőlem figyelembe véve, hogy nem vagyok egy pókember.

5. Válaszolj!

Szoktál válaszolni, ha kérdeznek?
Hallod, te?
Szoktál felelni, ha megkérdeznek valamiről? Mondd már!

A legrosszabb az, aki tényleg nem válaszol. Úgy csinál, mint aki nem hallotta, hogy szóltak hozzá, pedig de. Az ilyenek nem figyelmetlenek, nem süketek, nem némák, és nem is süketnémák, hanem mufurcok. Kukabúvárok. Meg undik.

Aztán vannak még az őszintétlenek is, akik felelnek ugyan, de ahelyett, hogy visszadobnák a labdát ügyesen, csak beütik azt egy bokorba.

Például ha megkérdezed tőlük, hogy "Mi van veled, jól vagy?", akkor kedvesen mosolyognak, és azt mondják: "Kiválóan, persze!" Az ilyen akkor is ezt fogja mondani, ha épp lerobbant a kocsija, felrobbant a háza, kirobbant a főnöke, bedurrant a háta, és az orra hegyére épp kijövő hatalmas pattanásig feszültek az idegei.

Miért teszik ezt az emberek?

Szerintem azért, mert azt gondolják, a másikat nem is érdekli igazán mi van velünk, csak úgy kérdezik, udvariasságból. Ez valóban előfordulhat, de sokszor őszintén érdeklődnek, tudni akarják, mi van velünk.

Aztán van olyan is, hogy azért nem mondjuk el az igazat, mert szégyelljük azt. Ami a vicces az egészben, hogy sokszor más emberek miatt szégyenkezünk mi magunk, pedig azért csakis nekik kellene szégyenkezniük. Ha iszik az urad, ha csal a nejed, ha a probléma gyökere a gyökér főnöködben rejlik, azon nincs mit szégyellned.
Ugye?

6. Segíts!

Ez nem annyira kommunikáció, de mégis az. Sokszor az a bajunk, hogy nem merünk kezdeményezni, nem tudjuk, milyen ürüggyel szólítsunk meg valakit, pedig szeretnénk kapcsolatba lépni másokkal.

A segítség a legszebb ürügy arra, hogy kapcsolatba kerülj egy másik emberrel. Az emberek mindenféle problémákkal küzdenek, és neked talán nehéznek tűnik felajánlani a segítségedet ezeknek az embereknek, igazából van ennél egy sokkal nehezebb feladat, nevezetesen a segítség kérése.

Bizony, nem szívesen kérünk meg másokat, hogy segítsenek, mert ciki, mert nem akarunk senkit sem terhelni a magunk bajával, mert nem akarunk tartozni, majd megoldjuk egyedül. Nos, épp ezért kell felajánlanod a segítséged azoknak, akik rászorulnak. Ez lehet egy teljesen hétköznapi, egyszerű avagy mezei összefutás jellegű egyperces kapcsolat, például, hogy kiveszed egy néni kezéből a nehéz szatyrot, és felkíséred az emeletre. (Feltétezve, hogy ő is oda akar felmenni.)

Aztán vannak a közepesebb segítségek, amikor a munkatársadnak a nyakába varrnak egy csomó melót, és te bent maradsz vele egy órát még, hogy együtt csináljátok meg a munkát. Vagy vigyázol valakinek a gyerekére, vagy elviszed valahova kocsival az illetőt, vagy bevásárolsz neki a boltban.

És a nagy segítségek, a nagy-nagy jó tevések, amikor valaki komoly bajban van, mert elfogyott a pénze, beteg lett a gyereke, vagy elhagyta a kedvese. Ilyenkor aranyat ér az a segítséged, amelyért nem vársz el semmit, mert önzetlenül teszed. Az ilyen tettek mindenkiben jó érzéseket keltenek, és igazán értékessé teszik az emberi kapcsolatokat.

7. Mondj igent!

NLP módszer, kommunikáció, nyugodtan gyere be, mondj igent

Igent mondani legalább annyira nehéz, mint nemet. Nem? (De igen.) És az összefüggést sem nehéz felfedezni.

Mivel nem tudsz nemet mondani, bevállalsz mindent, amire csak megkérnek, és mindenkinek megteszel mindent, a rajtad lévő felelősség súlya alatt pedig majd megszakadsz, de azért valahogyan megpróbálsz mindenkinek megfelelni.

Amikor azonban azt kérdezik tőled, hogy van-e kedved átmenni este egy kicsit dumálni, elmennél-e kávézni vagy sörözni, mit szólnál egy mozihoz, akkor bezzeg tudsz nemet mondani, pedig pont ilyenkor volna szükséged egy határozott igenre.

Gondolj arra, hogy az emberi kapcsolataid éltetnek, márpedig nem azok a kapcsolatok, amelyek hatalmas terhet jelentenek, hanem azok, amelyek nem csak a felelősségről szólnak. Ne hagyd ki az osztálytalálkozódat, ha meghívnak egy italra vagy egy vacsorára, feltétlenül fogadd el, és ha valaki segíteni akar neked, akkor engedd el a félelmeidet, lépd át a korlátaidat, és mondj igent.

8. Ne sajnáld az időt!

Azért, azt gondolom, az eddig tippekből ez már lejött valamennyire.
Vannak azok a dolgok, amelyek fontosak az emberi kapcsolataid elmélyítése végett, de nem igazán tudsz ezekkel foglalkozni, mert nincs rá energiád, mert nem teheted meg, nincs ezekre időd.

Valójában pont arra van időd, amire akarod, így az, hogy "nincs időm", csak egy kifogás.

Nemcsak az emberi kapcsolatokra vonatkozik az, hogy áldozatot kell értük hoznod. Általában minden változás áldozattal jár, vagyis neked kell eldöntened, hogy minek a kedvéért miről mondasz le.

Ha a nagyit meglátogatni egy fél napba kerül, akkor szánd rá.Ha a testvéreddel töltenél egy hétvégét, de erre rámegy a hétvégéd, nem baj az. Pont ez a cél, hogy rámenjen.

Ha velem akarsz lenni, nagyon örülök neki. Pazarold rám az idődet, kérlek, mert pont ettől leszek boldog. Gyere be nyugodtan, nyitva az ajtóm.

9. Mozdulj ki!

Bizony, a világ odakint van. Az emberek is odakint vannak. Épp ezért, ha a szabadidőd kilencven százalékát otthon töltöd, ne csodálkozz rajta, ha nincsenek barátaid.

Főleg igaz ez azokra, akik a munkájuk során sem találkoznak túl sok emberrel, és munka után is csak otthon ülnek.Tedd rendszeressé, hogy elmész sétálni. Vagy boltba mész, vagy futni, vagy az uszodába.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ezen alkalmak során ismerkedj, csupán arra célzok, hogy egyszerűen mozdulj ki a szobádból, és lépj ki a bolygó felszínére, ahol ugyanolyan csodálatos emberi lények közlekednek, amilyen te is vagy. Csak lépj ki az ajtón, és vegyülj el az emberek között. Közben tedd a dolgod, sétálj, vásárolj, ügyintézz, sportolj, tedd, amit jónak látsz, és élvezd, hogy mások is vannak körülötted.

Ezzel esélyt is adsz arra, hogy megismerkedj vagy legalább kapcsolatba kerülj másokkal. Ez jó dolog.

10. Keresd a társaságot!

Ez majdnem ugyanaz, mint az előző, de most arra kérlek, hogy kifejezetten törekedj arra, hogy más emberek társaságába kerülj. Amíg az előző tipp csak arról szólt, hogy vedd magad körül emberekkel, most azt tűzd ki célként, hogy kapcsolatba is kerülsz velük.

Ha magányos vagy, keress olyan programot, ahol másokkal együtt tevékenykedhetsz. Menj el kirándulásokra, járj el klubokba, vegyél részt mindenféle közös programban.

Ha tanulni akarsz, ne egy otthon elvégezhető online tanfolyamot válassz, hanem menj el egy élő képzésre.

Ha sportolni akarsz, ne egyedül ugrálj a szőnyegen, hanem mozogj másokkal együtt egy csoportban.

Ha játszani vágysz, ne a telefonodat nyomkodd, hanem menj el egy közös társasjáték estre.

Annyi, de annyi lehetőséged van, és csak három dolgot kell hozzá használnod: a szemedet, hogy észrevedd ezeket. A kezedet, amelyet kinyújtasz, hogy megragadd a lehetőségeket. És a lábadat, hogy elmenj oda.
És a fenekedet, amit felemelsz. De ez már a negyedik. A francba ezekkel a fenekekkel. Mindig elszámolom magam valahol.

Jó hosszút írtam erre a hétre, ugye?
Elolvastad mind?
Úgy kell neked!

Emberekkel teli napokat, sok nevetést, ölelést, gyengéd pillanatokat, forró éjszakákat, és minden olyasmit kívánok neked, amire csak vágysz.

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Szuper! A mai nap arról beszélgettünk, hogy mennyire nem mondunk igazat a “nagy fehérnek”- minden kifogást megtaláltunk,( idős, beteg, elfáradt), empatikusak voltunk, de a választ itt találtam meg:

    azért nem mondjuk el az igazat, mert szégyelljük azt. Ami a vicces az egészben, hogy sokszor más emberek miatt szégyenkezünk mi magunk, pedig azért csakis nekik kellene szégyenkezniük. Ha iszik az urad, ha csal a nejed, ha a probléma gyökere a gyökér főnöködben rejlik, azon nincs mit szégyellned.

    Köszönöm a felismerés lehetőségét!

  • Igen, ez JÓ hosszú volt – mert a nem jó hosszú kifejezetten rossz lett volna, de olyat nem tudsz írni. Be jó, hogy te se tudsz éppen mindent :-)!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >