Másoktól tanulni - Mindennapi NLP - Személyiségfejlesztő tanfolyamok

Másoktól tanulni

A problémák majdnem mindig megoldhatók, és erről a mindennapi életben majdnem mindig megfeledkezünk, legalábbis nem jeleskedünk akadályelhárításból, azt gondolom. Épp ezért érdemes egy kicsit jobban is szemügyre venni életünk gondjait, bajait és fészkes nyavalyáit.

Nézelődhetnénk sokáig, de a sok apró és piszlicsáré problémácska egy kupacba söprése helyett vegyük elő inkább a gigászi bajainkat, amelyek persze nem biztos, hogy olyan nagynak tűnnek, mert már megszoktuk őket. Olyasmire gondolj, amire például már régóta vágysz, de még mindig nincs meg. Például egy új lakás, egy régi autó vagy egy kedves és lelkes házastárs, esetleg bundakesztyű vagy kacsintgatós pénztárca - a határ csak a csillagos ég, bármire vágyhatsz. Ha van egy hosszú ideje beteljesületlen vágyad, az lehet nagyobb gond, ha fontos dologról van szó.

Vagy azok a problémák, amelyeket rég elfogadtál, és most már csupán kellemetlenségként kezeled őket. Például: "Van ez a bajom, ez az allergia, már mindent próbáltam, sosem fog elmúlni." Vagy: "Nem érdemes fogyóznom, nekem ilyen az alkatom." Esetleg: "Itt az embernek semmi lehetősége sincs, de elköltözni sem tudok." Vagy az, hogy negyvenhatos a lábad. Megtanultál vele élni. Ez némi stabilitást is jelent (nem lehet hanyatt lökni), és felesleges ellene küzdeni. 

Nagyjából jól működik az a dolog, hogy

a problémákat vagy megoldani, vagy elfogadni kell. 

Ha nagy a fenekem, elmehetek futni, de mi van, ha közben esni fog az eső? Vagy sütni fog a nap? Vagy elfáradok? Belegondolni is rettenetes, ez vállalhatatlan, szó sem lehet róla. Inkább ehetnék kevesebbet, meg mást, de nem bírom a zöldséget, és a gyümölcsért sem rajongok. Inkább legyen nagy a fenekem.
Ezt hívjuk elfogadásnak, és ez egy nagyszerű dolog. Persze az is fontos, hogy rendben legyenek a prioritások, mert lehet a kényelmemnek és kedvemnek és az ízlésemnek is jót tenne egy kis mozgás meg párolt zöldség, és persze a fenekemnek is, annak meg főleg. Megérné bevállalni mindezt?

Elnézést, az előző példának túl nagy feneket kerítettem, pedig csak azt akartam mondani, hogy vagy oldjuk meg a problémát, vagy tanuljunk meg vele együtt élni. Ha egyiket sem tesszük meg, akkor viszont szenvedni fogunk. Manapság olyan sokan szenvednek így, hogy kezdem azt gondolni, az emberek szeretnek szenvedni. A szenvedés lehetőséget ad nekik, a panaszkodásra és az önigazolásra. (Már egy éve munkanélküli vagyok. Mindent próbáltam, mindenhol voltam, de sehol semmi. Én mindent megtettem, de az is kevés volt.)

A problémahalmaz

Gondolkozz csak egy kicsit, és kezdj el építeni a fejedben három kupacot. Talán egy papírlapra is készíthetsz három különféle listát, ha zavarnak a fejedben a kupacok.

Ezt írd össze:
1. Problémák, amelyeket megoldottam
(ezek fényes bizonyítékai nagyszerűségednek (de tényleg))

2. Problémák, amelyeket nem tudtál megoldani, ezért elfogadtad őket
Ezeket rakhatod két külön oszlopba is.
- Az egyikbe kerüljenek azok, amelyeknél még mindig helyesnek tartod az elfogadást. (Ezeken már nem akarsz változtatni.)
A másikba kerülhetnek azok, amelyeket elfogadtál ugyan, de ha jobban belegondolsz, akár meg is oldhatnád őket.

3. Megoldatlan problémák, amelyek még most is gondot jelentenek
Sem megoldani, sem elfogadni nem tudtad őket. Vannak ilyenek? Tudod, ez a szenvedős kategória.

Ha ezzel megvagy, akkor tisztábban látod majd a helyzeted, mint korábban. De ne elégedjünk meg ezzel, foglalkozzunk egy kicsit a megoldással is.

Megoldás

Bizonyos problémákat azért nem tudsz megoldani, mert
- Észre sem veszed őket (de az előző lista ezt kiküszöböli).
- Lusta vagy, nincs kedved velük foglalkozni (van ilyen, nekem is).
- Folyton ugyanazzal próbálkozol, de nem jön be (ezerszer megmondtam már, fiam, hogy tarts rendet a szobádban).
- Fogalmad sincs, mit tehetnél.

Az utolsó nagyon fontos. Mert ha tudnád, mi a megoldás, akkor akár meg is oldhatnád azt a gondot, nem?
De.

Itt hozzunk be egy kis NLP-t.

Modellezés - érthetően

A modellezés az NLP egyik legfontosabb folyamata. Nevezhetnénk gyakorlatnak vagy módszernek is.

Mit gondolsz, hogyan jött létre a világhírű, Ericksoni hipnózisnak nevezett módszer?
- Talán Milton Erickson, a zseniális hipnoterapeuta alkotta meg?
Igen, ő, de ő "csak" alkalmazta, és ez még kevés volna ahhoz, hogy ma más is csinálhassa.
- Talán az NLP-sek találták ki?
Nem, ők nem ismerték ezt a módszert, pontosan nem tudták, hogyan működik, vagy mit kell csinálni.
- Talán más szakemberek, pszichológusok, tudósok, tanárok kísérletezték ki?
Nem, mert senki sem ismerte a pontos módszert, csak maga Erickson.

Mi történt valójában?
Richard Bandler és John Grinder LEMODELLEZTE Erickson-t. Megnézték, meghallgatták, levideózták, megkérdezték, megfigyelték és LEÍRTÁK, hogy pontosan mit és hogyan csinál Erickson. Megtanulták tőle, és mások számára is elérhetővé tették.
Ez a modellezés.

Maga az NLP is így jött létre. Minek törjük a fejünket valamin, amit más tud? Kérdezzük meg, hogyan csinálja, és utánozzuk le. Az NLP tehát szemtelenül lenyúlja a zsenik tudását.

Modellezés - neked
Melyek is a legnagyobb problémáid? Melyek azok, amiket eddig nem tudtál megoldani? Vannak olyanok, amelyeknél azt sem tudod, mit tehetnél?


Nos, tessék egy házi modellező szakkör a problémáidnak. Nem, nem fogunk műanyag repülőgépeket és kisautókat összeragasztgatni és festegetni. Viselkedést fogunk modellezni.

A lépések:

1. Gondolj az egyik nagy problémádra, amelyet eddig nem tudtál megoldani.

2. Keress olyan embereket, aki már megoldották a saját hasonló nagy problémájukat.
Például azok az emberek, akik sikerre vitték a vállalkozásukat, akik meggyógyultak egy komolyabb betegségből, akik szót értenek a gyerekükkel, akik remekül kommunikálnak, akik boldog házasságban élnek, akik visszafizették az adósságukat. 

3. Nézd meg, ők hogyan érték el ezeket az eredményeket.
A legtöbb probléma megoldásának leírása elérhető. Elolvashatod, hogy hogyan adhatsz le húsz kilót, hogyan építhetsz ki nagyobb önbizalmat, vagy hogyan kell megjavítani a csöpögő csapot.
Az is lehet, az illető személyes ismerősöd - ebben az esetben megkérdezheted, hogy ő mit tett pontosan.

4. Próbáld ki te is ugyanazt - persze, a saját problémádhoz és személyiségedhez igazítva.

Két pontban mindez
Ha megoldatlan problémáid vannak, akkor
1. Nézz utána a megoldásnak!
2. Kérj segítséget!

Ez elég tömör két pont, de fentebb bőven kifejtettem.
Nem is zavarlak. Rengeteg a dolgod.
Azért csak mondd el a hozzászólásoknál, mi van veled!

tibi
 

>