október 12

9 hozzászólás

3 verzió saját magadra

október 12, 2020


Induljunk hát ki abból a különös feltevésből, hogy egy csomóféle változatod van. Különféle verziókban létezel. Ezek közül van olyan, amit hosszú éveken keresztül használtál már, párat épp, hogy megvillantottál csupán, néhányat pedig még ki sem próbáltál. Ez egyébként így normális.

Ez persze csak egy feltételezés, mert mondhatnád, hogy nem vagy te szoftver, amit ilyen meg olyan verzióban fejlesztgetnek, és mivel elég rugalmas vagyok és megengedő, természetesen mondhatod ezt. Sajnos azonban valójában fafejű vagyok és makacs, és csak azért is hozzákötöm a bothoz szegény kutyát, és maradok a feltételezésemnél.

Tegyük fel tehát, hogy különféle verzióid vannak. Amikor megszülettél, az egy csodálatos változatod volt, mert még ha szüleid és nagyszüleid gondolatai, viselkedése és élete eleve meghatározta valamilyen módon az alapprogramod, akkor is tiszta lappal indultál, és egy hatalmas és kalandokkal teli tanulási folyamatba vethetted bele magad. Bár a belevetés annyira még nem ment könnyen, mert nem igazán tudtál járni, de, na... Érted, hogy értem.

Szóval miután megszülettél, egy csomó minden történt, de mielőtt még az egész evolúciódat kockáról kockára lepergetném, ugorjunk egy hatalmasat napjainkba, és állapítsuk meg, hogy akármilyen lappal is indultál akárhová, végül is most itt vagy, és a személyiséged jelentős változásokon ment keresztül. Lehet ilyen, meg olyan, de maradjunk annyiban, hogy pont olyan vagy, amilyen.

A jelenlegi verziód

Személyiségfejlesztés, 3 verzió saját magadra, jelenlegi verziód

Vitathatatlan, hogy van egy személyiséged (jó esetben, rossz esetben kettő, de ezt ne firtassuk most). Ez tehát a jelenlegi verziód, amely azt jelenti, hogy éppen most, ebben a szent pillanatban, a jelenlegi élethelyzetedben:

  • valamennyire tudatos vagy a saját életedre
  • valamennyire elégedett vagy életed különféle területeivel
  • valamennyire tisztában vagy a céljaiddal
  • valamennyire foglalkozol az egészségeddel
  • valamennyire rendelkezel emberi kapcsolatokkal
  • valamennyire tudod, hogyan célszerű viselkedned

És így tovább. Tulajdonképpen ez a sok "valamennyire" határozza meg az életed.

Hogy mi dolgod ezzel? Tulajdonképpen csak annyi, hogy MEGISMERD a jelenlegi verziód. Tudd, hogy milyen ez az élethelyzet, mennyire érzed jól magad benne, találd meg a céljaid, és egyáltalán vedd észre, hogy ez nem a sors akarata, nem a végzeted, nem előírás, hogy így kell élni az életed, ez csupán egy lehetséges változata annak, ahogyan élsz.

Lehet másképpen is.

Az ideális verziód

Személyiségfejlesztés, 3 verzió saját magadra, ideális verziód

Ehhez most szükséged lesz egy púpozott evőkanálnyi kreativitásra, legalább fél kilogramm pozitív gondolkodásra és egy csipetnyi rugalmasság sem árt.

Gondolatban utazz előre az időben, de nem egy hónapot, hanem csak bátran, érezd, hogyan suhannak el melletted az évek, és a hónapok borzolják a hajad! Csukd be a szád, nehogy néhány kósza pillanat a fogaid közé ragadjon, s úgy nézz ki, mint a vidám motoros.

Na most, ne csak úgy repülj bele a vakvilágba, hanem célozz be egy olyan jövőt, amikor minden jól sikerül, amikor az események szerencsésen alakulnak, és te eléred a céljaid, megszabadulsz a problémáidtól, és pontosan azt az életet élheted, amelyre mindig is vágytál. Ha nem vágytál semmire, akkor pedig egyszerűen csak vedd észre, hogy végre maximálisan elégedett vagy az életeddel. Azt csinálod, amit szeretsz, olyan emberek vesznek körül, akiket szeretsz, és te is szeretve vagy, és még a környezeted is olyan, amilyet szeretsz, meg te magad is olyanná váltál, amilyenné tulajdonképpen mindig is válni akartál.

Nos, ez egy ideális verziód, amit optimális változatnak is hívhatnánk, mert végül is nem az számít, minek nevezzük, hanem hogy megértsd, hogy ez nem egy homályos álomkép, hanem ez egy kristálytisztán megfogalmazható és elérhető verziója saját magadnak.

Fogadd hát el, hogy létezik egy ilyen verziód is. Hogy pontosan mit kell tenni, hogy eljuss A-ból B-be, azt most hosszú volna taglalni. Talán csak végig kell menned a sárga téglás úton, talán meg kell váltanod a világot? Nem hinném, van azonban egy működő és járható út az ideális verziódhoz.

A jobbik verziód

Személyiségfejlesztés, 3 verzió saját magadra, jobbik verziód

Két pont között a legrövidebb út a légvonal, de az erdőn keresztül mindig van egy rövidebb út is.

Ha el akarsz jutni a jelenlegi verziódból az ideálisba, akkor a legegyszerűbb, ha nem a célra koncentrálsz, mert az kicsit még odébb van, és minél távolabb van egy cél, annál kevésbé motivál sajnos. A távoli cél helyett koncentrálj a közelebbi dolgokra, amelyek nem a jövőről szólnak, hanem a jelenről.

A kulcs a viselkedésedben rejlik, épp ezért a legfontosabb kérdés mostantól az lesz:

Mit teszel?

Tényleg, mit csinálsz most? Ezt a blogot olvasod, ez nagyszerű, de utána mit fogsz tenni?

Mielőtt válaszolnál, hadd mondjam meg, hogy mi vezet el a jelenlegi verziódból az ideálisba: A jobbik verziód.

A jobbik verziód MÁSKÉPPEN csinál dolgokat, mint a jelenlegi. A cselekedeteit a pozitív változás vezérli. Felismeri, hogy igen egyszerű eldönteni, mi az, ami előbbre visz, és mi az, ami nem.

Például nem visz előbbre:

  • a depresszió
  • a fásultság
  • a zabálás
  • az alkoholizálás
  • a dohányzás
  • a közösségi oldalakon lógás
  • a brazil szappanoperák
  • a körömrágás
  • mások hibáztatása
  • a rinyálás

Ezzel szemben előbbre visz:

  • a tanulás
  • a sport
  • az egészséges étkezés
  • az értékes emberi kapcsolatok ápolása
  • az alkotás
  • az önfeledt munka
  • a személyiséged fejlesztése
  • az olvasás
  • az írás
  • a csinálás

Engem a csokoládé is motivál. Nekem az is hasznos.

Valójában a transzformáció igen egyszerűen végrehajtható. Csupán ritkítanod kell mindazokat a cselekvéseket, amelyek hátráltatnak, rombolnak, vagy ártani nem használnak. Gyakrabban kell ezzel együtt olyasmit tenned, ami előbbre visz, ami a fejlődésedet szolgálja, ami közelebb visz a céljaidhoz.


Mit tegyél?

A cél, hogy a jelenlegi verziód egy kissé átprogramozd, és transzformáld át a személyiséged egy jobb verziódra. Szoftverfrissítés.

Mindehhez szerencsére nem kell, hogy távoli célok lebegjenek a szemed előtt. Ez amúgy is elég zavaró, mert eltakarja előled a fontos dolgokat. Ilyenkor szokták az emberek lefejelni a nyitott ablakot, vagy lezúgni a lépcsőn. A távoli pozitív jövőkép, vagyis az ideális verziód jól elvan, köszöni szépen, és meg fog várni téged, de most koncentrálj arra, ami van.

Az alapkérdés:

Melyik az a viselkedés, amit rendszeresen alkalmazva a megfelelő irányban tudom fejleszteni önmagam, az életem?

Vélhetően egészségesebben kell élned.
Valószínűleg a tanulás is a pozitív jövő irányába visz.
Minden bizonnyal logikus, ésszerű lépéseket kell megtenned, hogy elégedettebb lehess saját magaddal, és az életeddel.

Ezeket pedig csak úgy teheted meg, ha felhagysz a depivel, a panaszkodással, és nem gondolod, hogy a körülmények áldozata vagy.

Feladat

Személyiségfejlesztés, 3 verzió saját magadra, gyakorlat

Három feladatot is adok erre a hétre.

1. Elemezd a jelenlegi verziódat!

Mi jellemző rád? Milyen a személyiséged? Mennyire vagy elégedett az életeddel? Mi a legnagyobb problémád? Hát, a többi?

2. Álmodd meg az ideális verziódat!

Milyen volnál, ha minden pozitívan módon változna meg? Milyen volna a személyiséged? Mi az, ami körülvenne? Hogyan telne el egy napon? Milyen emberekkel élnél? Mi okozná a legnagyobb örömöt?

3. Alakítsd ki a jobbik verziód!

Hogyan tudnád megváltoztatni a viselkedésedet annak érdekében, hogy elinduljon a transzformáció, amely végül majd az ideális verziódat alakítja ki? Mi az, amivel fel kellene hagynod most, hogy helyette hasznosabb dolgokat csinálhass? Mi volna a legfontosabb lépés, ami a legnagyobb változást okozhatná az életedben?

És egy jó tanács a végére:

Tök mindegy, mit gondolsz. Nem számít, mit tudsz. Még az is indifferens, amiben hiszel. Csak az számít, hogy mit teszel.

Szörnyű egyébként, mostanában milyen provokatív vagyok. Bocsáss meg, kérlek.

  • A 3 verzió… c. írásod sokat segített nekem. Ez a “szoftverfrissítés” régóta foglalkoztat és eddig csak bukdácsoltam, nem tudtam, hogyan láthatnám át az egészet. A Belső írás is segitett, de ez most egy nagy inspiráció. Ha van esetleg valami jó ötleted, gyakorlatod a dohányzásról való leszokásra, kérlek írj.
    Köszönöm, Edit

    • Szia Edit!

      Köszönöm a visszajelzést.

      Többféle módszer létezik a dohányzásról való leszokásra, de mivel én még sosem próbáltam egyiket sem, nincs tapasztalatom. Nem azért nem próbáltam, mert sosem dohányoztam, hanem azért, mert sosem dohányoztam ANNYIT, hogy az zavaró volna.

      Két dolog jutott az eszembe.

      Az egyik, hogy ahelyett, hogy a dohányzásra figyelnél, válassz valami olyasmit, aminek semmi köze hozzá, és figyelj arra. Például az énidő. Ha minden nap beütemezel 90 perces énidőket, amikor kizárólag magaddal foglalkozol, és valami fontosat csinálsz, ami a fejlődéseset szolgálja, ÉS közben van egy olyan szabály, hogy ez alatt az idő alatt nem gyújthatsz rá, akkor máris lesz 90 perc füstmentes időszakod. Később hozhatsz egy új szabályt, hogy az énidő előtt 15 perccel, és utána 15 perccel szintén nem gyújtasz rá. (Az már két óra.) Aztán ezeket az időket tologatva, esetleg több énidőt beiktatva egyre kevesebbet fogsz cigarettázni. Ez egy játékosabb módszer, de az énidő önmagában sokat segít, így érdemes lehet a kettőt összekötni.

      A másik a motiváció.

      Tipikus eset:
      Valaki mindent megpróbál, hogy leszokjon a dohányzásról. Hosszú évek alatt sem sikerül neki letenni a cigit.
      Egyszer rosszul lesz, orvoshoz kerül, aki azt mondja neki, hogy ha nem hagy fel a dohányzással, meg fog halni.
      Mi történik? Az illető AZONNAL leteszi a cigit, és SOHA többet nem veszi fel újra.

      Mire volt szükség? Információra. EGYETLEN MONDAT képes elvégezni azt, amit hosszú hónapok vagy évek alatt nem tudtunk elérni.

      Azért ez szerintem elgondolkodtató.
      Találd ki magadnak azt az egy mondatot.
      S ha azért cigarettázol, mert szereted, akkor folytasd, de csak csökkentett módon. Napi egy szál? Már sokkal jobban hangzik szerintem. Ha nem azért gyújtasz rá, mert nem tudsz neki ellenállni, hanem azért, mert akarod.

      Ezek jutottak az eszembe.

  • Igen, provokatív vagy, de talán ez kell most, hogy felrázz minket! 🙂

  • Nagyon hasznos gyakorlat. Nem provokációt éreztem az írásban, hanem szenvedélyt. Enélkül pedig nem lehet haladni.

  • Nagyon jó feladat és hasznos is.Értékrendet is lehet ezzel felállítani.Köszönöm!

    • Köszönöm, Era! Igen, értékrendet felállítani, célt kitűzni, átgondolni… Attól függ, ki mennyire merül bele a feladatba.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Tibi

    A szerzőről

    A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

    Ez is érdekelhet:

    >