augusztus 20

0 hozzászólás

Mi a csuda az a transz?

augusztus 20, 2021


Az "Útkereső kalandozás" c. tanfolyamunkkal kapcsolatban sok kérdés érkezett. Ezek közül szeretnék most csupán egyet tisztázni, amely a transzokra vonatkozott. Bár nálunk több tanfolyam is tartalmaz hasonló anyagokat, máshol nem igazán találkozhatsz ilyesmivel, ezért valóban nem árt, ha bővebben is beszélünk a témáról.

Rögtön érdemes azzal kezdeni, hogy egyáltalán mi a csuda az a transz.

Egyszerűen azt mondanám, hogy a transz egy hanganyag, amelyet meghallgathatsz, és kellemes állapotba kerülsz tőle. Ez persze rendkívül pongyola megfogalmazás volna, noha a transznak semmi köze az említett női ruhadarabhoz. Így inkább találóbb volna azt mondani, hogy a transz olyan, mint egy relaxáció, vagy egy meditáció.

Tehát egy olyan hangfelvételről van szó, amely többnyire zenét és szöveget tartalmaz. Valójában azonban maga a transz ennél többet jelent, ugyanis azt is transznak hívjuk, amit az előbb említett hanganyag kivált belőlünk.

A transzállapot

Ericksoni Hipnózis, NLP módszer, személyiségfejlesztés, transz

A transzállapot egy olyan tudatállapot, amely más, mint a 'normális", mindennapi állapotunk. Amikor például mész az utcán, kerülgeted az embereket, bemész egy üzletbe venni pár dolgot, felhívsz valakit a mobilodon, akkor mondhatnánk, hogy normális tudatállapotban van. Valójában a tudatállapotok sosem teljesen normálisak. Most nem a hülye szomszédra gondolok, aki eleve nem normális, hanem arra, mindig van, ami befolyásolja a figyelmünket.

Ha a figyelmünk egy része a külvilágra irányul, miközben befelé is figyelünk, és kellően mélyre jutunk, s talán már nem is vesszük észre, mi történik odakint, akkor kerülünk a transzhoz hasonló tudatállapotba, vagy valami hasonlóba.

Transzot okoz a hipnózis, de nem kell olyan messzire mennünk, hiszen egy kellően unalmas értekezlet során mélyebbre is juthatunk. Vagy egy utazás alatt, esetleg a televíziót bambulva, zenét hallgatva, a zuhanyzóban állva és még sok más helyzetben változhat meg úgy a figyelmünk, hogy a külvilágból kevesebbet vagy MÁSKÉPPEN érzékelünk, mint egyébként.

A transzállapot pedig igencsak hasznos változásokat okozhat, mivel ezen a tudatszinten közelebb kerülhetünk belső erőforrásainkhoz, így felismerésekhez juthatunk, elengedhetjük félelmeinket, feldolgozhatjuk belső konfliktusainkat vagy elindulhat bennünk a természetes gyógyulás folyamata.

Sugallatok

Ericksoni Hipnózis, NLP módszer, személyiségfejlesztés, sugallat, tollpihe

Miközben egy vállalati értekezlet során nem igazán számíthatunk olyan közlésekre, amelyek a javunkat szolgálnák ("ha nem emelkednek az eladások, mindenki megnézheti magát"), a vezetett transzokban olyan utasítások hallhatók, amelyek segítenek téged.

Sőt, egy jó transz nem is utasításokat, sokkal inkább javaslatokat, jótékony tanácsokat avagy támogató sugallatokat ad a hallgatónak.

Hogy mi a különbség?

  • Az utasítás így hangzik: "Szedd össze magad!"
  • A sugallat így: "Érdekes lehet megtapasztalni, ahogyan megtalálod a benned rejlő lehetőségeket, és ezeket felhasználva közelebb kerülsz a célodhoz."

  • A "Géza, ne vedelj már annyit!" fonéma direkt utasítás.
  • Ugyanez sugallatként: "Ahogy a kaktusz is hosszú időn át képes folyadék nélkül létezni, ideje észrevenned, milyen új utak nyílnak előtted az életben, miközben napról napra egészséges, örömteli felfedezéseket tehetsz."

Mondhatnád, hogy utóbbinak se füle, se farka, és igazad is volna. A sugallatoknak többnyire nincsen farkuk.
Fülük sincsen.
A sugallatoknak ehelyett gyengéd, s mégis erőteljes hatásuk van.

A sugallatoknak épp akkora a súlyuk, hogy lenyomják az eddig zárt ajtók kilincsét, amelyek mögött azok a lehetőségek bújnak meg, amelyeket korábban talán nem vettél észre.

A vezetett transzok sugallatok áradatával várnak. Ez azért hasznos, mert a sugallatok csak lágyan érintik a tudatunkat. Egy lágy érintés lehet kellemes, de nagy változást ritkán okoz - hacsak nem talál bele valaminek pontosan a közepébe. Sok lágy érintés azonban elindíthatja a változást.

NLP és Erickson

Az NLP Milton Ericksontól leste el a módszert, amellyel másokat transzba lehet ejteni. Ennek egy jó részét a nyelv speciális alkalmazása adja. Ilyenek a sugallatok is. Vannak még más elemek is, amelyeket használhatunk egy ilyen transzban. Összességében ezeket ericksoni hipnotikus nyelvi mintáknak is hívjuk.

Az NLP-s szemlélet és a miltoni minták különböztetik meg tulajdonképpen a transzot a relaxációtól. De valójában nincs határozott kontúrvonal, amely a kettőt elválasztja egymástól, és nem is számít, hogy pontosan minek nevezzük ezeket az anyagokat. Van azonban még egy típusa a transzoknak, amelyekről érdemes szót ejteni.

Paraliminális transzok

Ericksoni Hipnózis, NLP módszer, személyiségfejlesztés, paraliminális transz

Ezt át lehet élni élőben is, és hanganyag hallgatása közben is. Ha élőben szeretnél egy ilyen transzban részt venni, ahhoz legalább három ember kell. Az egyik te vagy, a másik kettő az a tapasztalt vezető, aki a hangját adja a folyamathoz. Úgy képzeld ezt el, mintha valaki vezetné a transzot, elmondaná, mire figyelj, hova irányítsd a figyelmed. Sugallatokat adna. De volna egy másik ember is, aki segítene ebben neki, és néhol ő venné át a vezetést, az ő hangjára figyelnél. Talán kezdetben felváltva szólna a hangjuk, később azonban együtt is beszélnének.

Amikor két emberi hangra, beszédre figyelsz egyszerre, különös érzést tapasztalhatsz. Hol az egyikre figyelsz, hol a másikra, egy ideig képes lehetsz akár mindkét üzenetet megérteni, egy idő után azonban óhatatlanul is elveszíted a fonalat, mert nem vagy képes túllépni a tudatos elméd korlátait. A tudattalan azonban ilyenkor is képes fogadni az adást, és pontosan megérti minkét üzenetet, s a kettőnek végtelen ötvözetét, amely ekkor nyújthat különösen hasznos segítőkezet, ilyenkor jut a legmélyebbre az üzenet. Ez különös élmény, amelyet kezdetben sokan enyhe zavarodottsággal fogadnak, később azonban szinte mindenki megtapasztalja az ilyen transzok jótékony erejét.

Ezzel persze még nem mondtam el mindent a transzokról, szó sem esett például a transzba ejtő történetekről, vagy a gyógyító mesékről. Ha azonban szeretnéd magad is átélni ezeket a nagyszerű élményeket, ajánlom figyelmedbe az Útkereső kalandozást, az Ericksoni hipnózis vagy a 100 nap a karcsúságért c. tanfolyamokat, és a többi nagyszerű online anyagunkat.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Tibi

A szerzőről

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

Ez is érdekelhet:

>