szeptember 6

8 hozzászólás

Hét dolog, amiben segíthet neked az írás

szeptember 6, 2021


Ebben a hónapban az írással fogunk foglalkozni a Mindennapi NLP oldalán. Úgy is mondhatnám, az írásról fogunk írni. És beszélni. És gyakorlatokat csinálni. Hogy te pontosan milyen mélységekben tartasz velünk ebben, az csakis rajtad múlik.

Az írásnak több típusa is van, vagy fajtája. Módja. Mindegy, a lényeg, hogy sokféle írás van, hogy csupán egy párat említsek:

 • szabad írás
 • belső írás
 • színes írás
 • metaforaírás
 • történetírás
 • rovásírás
 • sírás-rívás

Na jó, kissé elragadtattam magam a végére, mert kreatív voltam, de éppen erről van szó: Minket elsősorban a kreatív írás-módszerek érdekelnek. Miért: Mert az írást nem feltétlenül úgy használjuk, mint produktumot, hanem úgy, mint egy folyamatot, vagy eszközt.

Nos, ebben a mai bejegyzésben a legegyszerűbb, legalapvetőbb írásfajtát ajánlom a figyelmedbe.

A szabad írás

Kreatív írás, belső írás, metafora, önfejlesztés, szabad írás

A szabad írás csupán annyit jelent, hogy kézzel írsz egy füzetbe megállás nélkül. Úgy is mondhatnám, hogy nem áll meg a kezed, a tollad folyamatosan rója a szavakat a papírra, és csak akkor emeled fel, amikor a betűk, sorok azt megkívánják.

Ilyen egyszerű az egész.

Azért tisztázzuk a legfontosabb kérdéseket.


Mi a csudáról írjak?

Tök mindegy. De tényleg. Írj arról, amiről akarsz.

Nem viccelek, tényleg bármiről írhatsz, akár arról is, hogy milyen színű a zoknid, ki lakik a szomszédban, vagy miért repülnek a gólyák olyan piszok messzire.

De azért tegyünk hozzá valamit: Ha már egyszer mindegy, akkor valószínűleg arról fogsz írni, ami számodra fontos. A céljaid, a problémáid, a félelmeid, az örömeid, a feladataid.


Mit írjak, amikor semmi sem jut az eszembe?

A gondolataid. Írd azt "Semmi sem jut az eszembe. Jaj, de üres a fejem..." És ilyesmit. Addig írd ezeket, ameddig nem jut eszedbe valami értelmes.

A szabad írást úgy képzeld el, és úgy is használd, mint a gondolataid diktafonját. Van olyan, hogy nem jut az eszedbe semmi értelmes, de olyan nincs, hogy nem gondolsz semmire.


Mi van, ha valaki elolvassa, mit írtam?

Nem olvashatja el. A füzeted a te privát tulajdonod. A telefonodat sem nyomogathatja akárki, a pénztárcádban sem turkálnak mások, az email-fiókodban sem mazsolázgatnak illetéktelenek. Ugye?

A füzetedbe senki sem nézhet bele.

Nos, ennyit dióhéjban a szabad írásról, és most beszéljünk végre arról, hogy mi haszna lehet, ha magad is rendszeresen használnád ezt a módszert.

Hét dolog, amiben segíthet neked a szabad írás

Miért pont hét? Mert a hétnek is hét a napja, a sárkánynak a feje, meg a hetedhétországra szóló lagzi, és így tovább.

1. Nagyszerűen indítja a napod.

Kreatív írás, belső írás, metafora, önfejlesztés, szabad írás

Bizony. A szabad írás legismertebb formája a Julia Cameron által megfogalmazott Reggeli jegyzetelés. Ha olvastad "A művész útja" c. könyvet, pontosan tudod, mire gondolok. Minden reggel írj tele három oldalt a füzetedben.

Ha a reggelt írással kezded, akkor megszabadulhatsz a stressztől, pozitív hullámhosszra hangolódhatsz, áttekintheted a napi teendőket, és mindezek az egész napra kivetítik fényüket.

Kicsit olyan ez, mint a mozgás. Egy reggeli torna csodákra képes. Egy séta, egy kis futás, húsz fekvőtámasz, és mindenféle testmozgás feldobja a napodat. Ahogyan a testedre jól hat a mozgás, úgy a lelkednek is jót tesz az írás.


2. Egészségesebbé tesz.

Feltételezzük, hogy a betegségek hátterében lelki okok állnak. Félelmek, belső konfliktusok, elszigetelten megélt negatív események, idegesség, stressz.

Ahogyan azt az első pontban leírtam, az írás segít neked elengedni a negatív érzelmeket, letenni a terheket. Megszabadít téged azoktól a lelki problémáktól, amelyek előbb vagy utóbb testi szinten is jelentkeznének.

Ez akkor is igaz, ha "csak" a reggeli jegyzetelést csinálod, de azért hasznos lehet tisztában lenni azzal, hogy vannak gyógyító írásfajták.


3. Felszabadítja a kreativitásod.

A szabad írásnál, ahogy azt már fentebb említettem, nem a produktum a lényeg, hanem a folyamat. Magyarul: Nem az számít, hogy mi kerül a papírra, hanem az, amit írás közben átélsz.

Valójában a szabad írásnál az esetek kilencven százalékában el sem olvassuk azt, amit leírtunk. Nálam ez inkább kilencvenkilenc százalék. Nem azért írok, hogy elolvassam az írást, vagy bárhol felhasználjam azt.

A szabad írás egy gondolkodási eszköz, ami hihetetlen mértékben felszabadítja a kreatív énünket. Olyan megoldásokat találhatsz, ami korábban eszedbe sem jutott volna.

4. A legjobb társ a mindennapokban.

Kreatív írás, belső írás, metafora, önfejlesztés, szabad írás

A füzeted és a tollad a legjobb barátoddá válhat. Nincs az a téma, amelyet ne írhatnál ki magadból.

Természetesen semmi sem pótolhat egy igazi jó barátot. Egy embert. De, valljuk be őszintén, nem mindenkinek adatik meg, hogy legyen egy igazán jó barátja, aki ráadásul mindig ott van, mindig nyitott rá, hogy meghallgasson, soha nem ítél el, a figyelme teljes és őszinte.

A füzetedre és a tolladra mindig számíthatsz. Előbb-utóbb megtapasztalod, milyen felszabadult élményt ad, amikor kiírod magadból a dolgokat.


5. Segít az írásban.

Ez most hülyén hangzik, hogy az írás segít az írásban. Pontosítok: A szabad írás segít az egyéb írások létrehozásában.

Gondolok itt azokra az írásokra, amikor maga a megszületett írásmű a fontos. Például egy szakdolgozatot írsz, vagy egy blogot, egy szerelmes levelet, titkos üzenetet, vagy mit tudom én.

Az ilyen írások esetén, MIELŐTT belefognál az írásba, vedd elő a füzeted és a tollad, és kezdj el ötletelni, hogyan és miről szeretnél írni, milyen gondolataid vannak, mitől lenne az írásod ütős, vagy szép, vagy szórakoztató (attól függően, mire van szükség). Ezután - meglátod -, a "valódi" írás során égni fog a kezed alatt a billentyűzet. (Munkavédelmi kesztyű használata javallott.)


6. Minden alkotói folyamatot elmélyít.

Mert az írás csak egy kis szelete az alkotásnak. Mi van akkor, ha te nem megírni akarsz valamit, hanem megformázni, lefesteni, lerajzolni, leforgatni, felépíteni, megsütni, kifaragni?

Legyen szó egy képről, egy filmről, de akár egy vállalkozás felépítéséről is, a szabad írás, mint kezdeti lépés mindig jó döntésnek bizonyul.

Miért? Mert a szabad írás tényleg SZABAD. Olyan, mint a "brainstorming", nincsenek kötöttségek, szabályok, csak áradó kreativitás. Ne hagyd ki ezt a lépést.


7. A legjobb személyiségfejlesztő eszköz.

Mert itt van a célkitűzés, a produktivitást segítő módszerek, a Neuro-lingvisztikus programozás, a meditáció - mindezek nagyszerűek. Használd őket saját fejlődésedért.

De az írás mindezeket egyben tartalmazza. Ha csak egyetlen módszert adhatnék neked, hogy jobbá tedd az életed, az a szabad írás volna. A szabad írással bármit megtehetsz, a létező összes önfejlesztő módszerrel összhangban van, és az egész személyiséged formálásában használhatod.


Nos, ez hét dolog volt, de ezeket továbbgondolva találhatnánk még hetvenhetet.

Írni jó. Ne is tudom, mi lenne velem írás nélkül. Még belegondolni is szörnyű.

Te ezek közül melyiket használod? S ha egyiket sem, volna kedved kipróbálni?

Megosztanád a gondolataidat a hozzászólások között?

 • Kedves Tibor, miután elovastam Julia Cameron: A művész útja c.munkáját,elkezdtem a reggeli írást, nem most, már négy évvel ezelőtt. Tele is írtam három spirál füzetet. Meg kell mondjam, hogy változásokat észleltem magamon, például tudatosabb lettem, határozottabb. Írtam a gyerekkoromról, a családomról, testvéreimről, szüleimről a legtöbbet az unokámról. Aztán egyszer rávitt a fene és elkezdtem olvasgatni az első füzetet és utána, mint akit kettévágtak nem tudtsm rávenni magam az írásra. Pdig hát Julia Cameron figyelmeztetett, hogy ne nagyon foglalkozzunk a visszaolvasással. Ezért most szeretnék résztvenni ebben a havi programban, hátha segít. Tudom, hogy a döntés az enyém kell legyen és a külső segítségek semmit sem érnek ha én nem győzöm le a kifogásaimat , lustaságomat, de szeretném kipróbálni. Régóta követem a munkásságodat és bár még nem vettem részt benne eddig, tisztelem a tevékenységedet, kreativításodat, humorodat. Köszönöm a türelmedet. Könyves Mária.

  • Kedves Mária!

   Köszönöm szépen, hogy megosztottad a gondolataidat. Engem sosem tántorított el az írástól, ha visszaolvastam a saját írásomat, de nem is érzek rá késztetést. Érdekes, hogy nálad ez állította meg a folyamatot.

   Nagy örömmel fogadlak a programban. Ezek mindig nagy motivációt adnak, sokat lehet fejlődni általuk.

   Itt tudsz jelentkezni az ötrészes írásgyakorlat-sorozatra:
   https://mindennapinlp.hu/onfejlesztok-klubja/

   Ha bármi másban segíthetek, jelezd.

 • Igen írni szeretek,verseket,történéseket,naplót,szinte minden nap ezt teszem. Reggel már rímekre ébredek. Imádom!

 • Kedves Tibor!
  Én is nagyon szeretek írni, mondják is, hogy kissé grafomán vagyok(nem kissé, nagyon! 😀) Vezetek naplót úgy 10 éve (régebben is írogattam, de a sok költözéssel a gyermekkori versikéimmel együtt elvesztek), néha még írok verset, most a prózával is próbálkozom.
  Nagyon jó kis oldalt hoztál létre, szívesen olvasgatom (mert persze olvasni is imádok) és a hírleveleknek is nagyon örülök! A sok lila rizsával csak annyit akartam mondani, hogy bármennyire is szerettem írni, még erre is rá tudtál tenni egy lapáttal. Ami szuper, köszönöm szépen! És köszönöm az új ötleteket is, mert néha szükségem van rá, hogy tematikusan írjak, legyen valami támpontom. Most aztán betelnek az összevásárolt szebbnél szebb füzeteim!
  Remélem, még nagyon sok klassz cikket olvasható tőled, mert máris nagyon sokat adtak! (Uhh… Ezt most visszanéztem:ugye, hogy kényszeres grafomán vagyok? Csípőből, egy szuszra… 🤦‍♀️🤣)
  Legyen szép napod!
  Kata

  • Örülök, kedves Katalin, hogy rá tudtam tenni egy lapáttal. 🙂
   A grafománia számomra kiemelkedő erény, milyen jó, hogy te is az írásmániások táborát gazdagítod! Köszönöm, hogy leírtad 🙂

 • Sziasztok!
  Én az írást több mint 10 éve kezdtem el, amikor a családdal új életet kezdtünk. Naplóíráshoz hasonló volt, kiírtam magamból, milyen érzések kavarognak bennem, és ezt milyen események váltották ki belőlem.
  Ha túl sok minden történt velem, addig nem tudtam napirendre térni felettünk, míg ki nem írtam magamból.
  De előfordul, hogy leírom az érzéseimet annak a személynek címezve, aki iránt érzem őket. De segít a gyermekkori traumákat is feldolgozni.
  Nekem az írás az egyik legjobb barátom. Tucatnyi füzetet sikerült már teleírni. Szívesen visszaolvasom őket, érdekes olvasmány sztem.

  • Köszönöm, Hajni, hogy ezt megosztottad. Örülök, hogy ilyen szinten tudod használni az írást. Én is használom a másnak címzett írást, de nemcsak személyeknek írok így, hanem pl. egy betegségnek, testrésznek, személyiségrésznek, bárkinek. Nagyon jól működik.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Tibi

  A szerzőről

  A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  Ez is érdekelhet:

  >