szeptember 13

4 hozzászólás

Pozitív hét

szeptember 13, 2021


Az írás hónapja van most nálunk, és miután a múlt héten mindenkit a szabad írásra buzdítottam, most egy kicsit mélyebbre merülünk, és a belső írással fogunk foglalkozni.

Most nem is mennék bele abba, hogy mi a csuda az a belső írás, azt megtudhatod például ezen az oldalon.

Beszéljünk inkább arról, mire jók ezek az írásgyakorlatok. A szabad írás önmagában is hasznos, és akik az életük részévé teszik ezt, tulajdonképpen egy olyan univerzális önfejlesztő eszközt kapnak, amely mellé talán nem hiányzik már semmi más. Ennek ellenére a Belső írás újabb szintre emelheti a szabad írást is.


Miért használjuk a belső írást?

Mielőtt a kérdésre válaszolnánk, azért annyit mondjunk el a belső írásról, hogy az összes gyakorlatot szabad írással végezzük el. Vagyis a Belső írás tulajdonképpen azt jelenti, hogy meghatározott módon használjuk a szabad írást.

Célzottan használható

A szabad írás univerzális áradása után a Belső írást meghatározott problémákra vagy célokra tudod használni.

 • Ha például van egy kellemetlen emléked, akkor átírhatod azt.
 • Ha egy célod elérését akarod megerősíteni, akkor a jövőbe vitel technikáját alkalmazhatod.
 • Ha beteg vagy, a gyógyító írás-gyakorlatok hatására építhetsz.
 • Ha emberi kapcsolataidban szeretnél előrelépni, az elküldetlen levelek technikája nyújthat segítséget.

A Belső írás tehát különféle célokkal használható.


Keretet ad a változáshoz

Kreatív írás, Belső írás, önfejlesztés, keret a változáshoz

Vannak egyszerű gyakorlatok, mint például a fekvőtámasz, amely megerősít, ha rendszeresen végzed. Egy idő után azonban egysíkúvá válhat ez a mozgásforma, és igényed támadhat összetettebb gyakorlatsorokra, amelyek másképpen mozgatják meg a testedet.

Így van ez az írással is. A Belső írás épp ezért nyújt stabilabb és harmonikusabb fejlődési lehetőséget. Ha rendszeresen végzed a gyakorlatait, és váltogatod azokat, akkor nemcsak jobban érzed majd magad a bőrödben, hanem tisztábban láthatod majd a céljaid, erősítheted az önismereted, átformálhatod a korlátozó hiedelmeid, megszabadulhatsz belső konfliktusaidtól, kreatív ötletekkel gazdagodhatsz.


Színt visz az írásodba

Nem, még nem tartunk a színes írásnál, mégis elmondhatjuk, hogy a Belső írás gyakorlatai színt visznek a mindennapos írásaidba. A gyakorlatok változatosak, szórakoztatók, újabb és újabb kihívások elé állítanak.

Ha tehát rendszeresen gyakorolod a Belső írást, akkor garantáltan élvezni fogod a gyakorlatokat, és az írás szórakoztató kihívássá válik számodra.

Egy újabb lépcsőfok

Kreatív írás, Belső írás, önfejlesztés, újabb lépcsőfok

Az önfejlesztő írásnak egészen magas szintjeit is elérheted, ha örömmel és hosszú távon alkalmazod az írást.

A szabad írás mindennek az alapja, de nem mindegy, milyen szintig tudsz eljutni. A szabad írás az első lépcsőfok. A második a Belső írás. Itt hosszabb időt is eltölthetsz, és érdemes lesz megtapasztalnod közben a különféle gyakorlatok erejét. Ezt követően pedig ismét egy szinttel feljebb léphetsz majd – de erről egy másik írásban.

Gyakorlat neked

Kreatív írás, Belső írás, önfejlesztés, napi rutin gyakorlat

Nos, csinálni jobb, mint beszélni róla. Így erre a hétre hoztam neked egy összetettebb Belső írás-gyakorlatot. Az összetettebb alatt azt értem, hogy több lépésből áll. Jó szívvel ajánlom, hogy végezd el, mert nemcsak a Belső írásba nyerhetsz így bepillantást, hanem ráhangolódhatsz egy nagyszerű, pozitív hétre is.

Pozitív hét

Az egész gyakorlatot folyamatos, megszakítás nélküli kézírással végezd el. Ha tehát nem jut eszedbe semmi, akkor írd ezt: "Nem jut eszembe semmi." Ez tehát az egyetlen követelmény: Nem állhatsz meg közben.

Mire lesz szükséged?

 • egy füzet
 • egy jól fogó toll
 • egy szövegkiemelő
 • 30 nyugodt perc

Kezdhetjük?

1. Ráhangolódás

Írd le szabadon a gondolataidat a füzetedbe. Teljesen mindegy, miről írsz. Hat percet tölts ezzel a lépéssel.

2. Problémás

Most írj három percen át azokról a problémákról, amelyek ezen a héten nehezítik a dolgodat, vagy kihívást jelentenek számodra.

3. Amerre tartasz

Ebben a lépésben írj hat percen keresztül arról, hogy milyen célokat akarsz elérni ezen a héten. Hová szeretnél eljutni a hét végéig, hogy elégedettség töltsön el?

4. Csudahét

Most képzeld el, hogy – talán magad sem tudod, hogy miért, de – az előtted álló hét minden egyes napja örömteli meglepetéseket tartogat. Vajon, ha tényleg így történne, milyen pozitív eseményeket tudnál elképzelni a hét napjaira?

A feladat, hogy minden egyes napra, hétfőtől péntekig írj egy-két mondatot arról, hogy miért fog nagyszerűen sikerülni az adott nap.

Hét perc szabad írás során tedd ezt meg.

5. Felemelő kiemelő

Most egyszerűen olvasd át az előző lépésben leírtakat, és emelj ki minden olyan szót vagy kifejezést, amelyet pozitívnak tartasz, vagy amely jó érzéseket kelt benned.

6. Leg-leg-leg

A kiemelt szavak közül válassz ki egyet. Azt a szót válaszd, amely a legfontosabb, legpozitívabb, vagy a legerősebben hat rád. Írd ki külön ezt a szót.

7. Hétre való útravaló

Most a kiválasztott szóval fogalmazz meg magadnak hét pozitív állítást erre a hétre. Ne gondolkozz túl sokat, írd le, ami az eszedbe jut, nem baj, ha nem tökéletes a mondat.

Nos, ha megcsináltad ezt a gyakorlatot, akkor számíthatsz rá, hogy ez a hét nagyszerűen fog sikerülni. A gondolataidat, tapasztalataidat pedig örömmel látom a hozzászólások között.

 • Zseniális,nagyon tetszik,csinálom.Hálásan köszönöm.Külön köszönet a nagyszerű,könnyed stîlusèrt!!!

 • Huhhh.. Micsoda lendületet tud adni ez a hét tervező!!! 🙂
  Imádom a pozitív hetemet, amit terveztem magamnak és a családomnak! Mennyivel másabb, mint naptárba rendszerezni egymás után a teendőket! Köszönöm szépen. Ez igazán testhezálló Nekem. 🙂
  Szép napot, gyönyörű hetet kívánok mindenkinek. 🙂
  Timi.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Tibi

  A szerzőről

  A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  Ez is érdekelhet:

  >