február 10

1 hozzászólás

Az idősűrítő

február 10, 2022


Ha ezeket a sorokat most olvasod, az azt jelenti, hogy van időd rám, és ez jól esik nagyon. Mondjuk ez még csak a második mondat, úgyhogy kitartás.

Akarok neked adni valami értékeset cserébe a figyelmedért, de nem töröm rajta a fejem, mi legyen az, mert ebben a hónapban az énidő a témánk, így az énidődet fedezheted fel, ha elolvasod ezt az írást. Ha nem olvasod el, akkor is felfedezheted, csak kicsit nehezebben, szóval szerintem olvasd el ezt mégis.

Nem szaporítsuk a szót, hadd mutassam be neked az évszázad találmányát.

Az Idősűrítő

Az Idősűrítő egy sci-fi-be illó szuperműszer. Meg még fényes is, és villog, meg minden. De, hogy működését megértsd, ismerned kell az idő sűrűségének fogalmát. Kőkemény fizika jön, készülj fel. (Nem is!)

Van az időnek egy olyan tulajdonsága, amikor változást okoz és jó dolgokat hoz. Ha mondjuk a gyerekeddel játszol és nevettek közben, nagy a nyugalom otthon, minden rendben, és te csak rá figyelsz, s közben mindketten jól szórakoztok, nos, ez egy nagyon sűrű idő. Súlya van, de jóleső érzés megtartani az érzést.

Vagy akkor, ha valamit alkotsz, mondjuk könyvet írsz, vagy naplót, és közben sok mindent átgondolsz, szintén értékekben sűrű az idő, mert nagyon jó neked, ami történik veled. Valami fontos az, amit teszel.

És akkor még nem beszéltünk a zenéről, a művészetről, a szexről, és arról a sok jó dologról, ami gazdagabbá teszi az idődet.

Sajnos olyan is előfordul, hogy nem jól érzed magad, vagy semmit sem csinálsz, semmi jó sem történik, vagy valamiből túl kevés van neked, vagy már sok, vagy szomorú vagy vagy mérges vagy ijedt, vagy simán csak unatkozol, és az is lehet, hogy tele van a tökfejmintás hócipőd az egésszel. Ez az idő nem sűrű, hanem híg vagy ritka, sajnos. Semmi hasznos nem történik, a dolgok rosszabbak lesznek vagy vegetációra kárhoztatnak.

Bárcsak minél több sűrű időd lenne, és minél kevesebb ritka! Milyen szuperül élnél!

Na, csak eddig kellett aggódnod, direkt keltettem a feszültséget, hogy most még jobban örülj annak, hogy itt a legújabb gyakorlatunk.

A gyakorlat

Ez egy hét lépésből álló NLP gyakorlat, amelyet fejben végezhetsz el. Szóval ezek olyan lépések, amelyekhez fel sem kell állnod. Ha azonban le akarod írni a gondolataidat, természetesen megteheted azt is.

Az Idősűrítő ezüstös színű tárgy, fényesen csillogó, amelyen egyetlen zöld gombot találsz. Süllyesztett gomb, halványan világít rajta a zöld. Nyugodtan berakhatod a táskádba, a gomb nem reagál semmire, csak az ujjad érintésére. Tudod, olyan mint a telefonod, hogy ujjlenyomattal is be tudsz már lépni vele mindenhova. De ez egyből felismerte mind a tíz ujjadat, be sem kellett neki táplálni. Hozzád tartozik mindenképp, és mindenki csak a saját idősűrítőjét tudja használni. (De néha ketten egyszerre használják egy helyen a sajátjukat, és a kettő gyakran szédületesen jól kombinálható.)

Képzeld el, hogy...

Neked is van egy ilyen kütyüd.

Amikor akarod, mondjuk, ha időd engedi, előveheted, leteheted a szobában bárhova magad mellé, vagy a padon a buszmegállóban (de ott inkább fogd a kezedbe, mert sosem lehet tudni).

Ha megnyomod rajta a kis zöld gombot, akkor az halkan pittyen, majd felizzik a zöld gomb, és smaragd fénnyel világít, az ezüst test kissé felmelegszik, és mintha vibrálna is közben az egész. Ez persze csak figyelemelterelés, valójában sokkal fontosabb dolgokat is csinál. Besűríti az időt. Olyan dolgot kezdesz el csinálni, ami jó neked. Vége a bambulásnak, az unalomnak, a szerencsétlenkedésnek és tökölődésnek. Ha megnyomod a zöld gombot, minden megváltozik, s rendesen föl kell kötnöd a gatyádat. De végül is, pont erre van most szükséged.

Meg akarod nyomni a zöld gombot, hogy besűrítsd az időd? Ha nem, visszakerülsz az elejére, és újra kell olvasnod az egészet, szóval jobb megnyomni az a gombot.

Zöld gomb (kattints ide!)

Szóval megnyomtad. Hát, jó.

Az első lépésben csupán az agyadat kell használni.

A lista

Mennyi fontos dolgod van, igaz? Mindenkinek sok fontos dolga van, nekem speciel van vagy tíz. Minimum. Gondold csak át, vagy írd össze az összes fontos dolgot az életedben, amivel törődnöd kell vagy csak kéne. A sorrend nem számít, csak mondj minél többet.

Például: egészség, szerelem, gyerekek, család, bőség, nevetés, utazás, önbizalom, erő, férfiasság, nőiesség, hősiesség - minden jöhet, ami tényleg számít neked, amit jónak tartasz, amiből sokkal több kéne, mint van. Ahol javítani kéne.


Csak három

Valószínűleg egy csomó ilyen dolgot elő tudsz húzni hirtelen a zsebedből, és kezd megtelni körülötted a tér, de egy idő után az Idősűrítő erősebben fénylik, és aztán sorra visszarepíti a dolgokat oda, ahonnan jöttek, így csak a három legfontosabbat tarthatod meg. Melyik három marad? Mondd meg, vagy írd le.


Marad egy

Mindjárt tisztább lesz a kép előtted. Mind a három dolog nagyon fontos. Valójában már ez az információ is elég izgalmas, mert semmi mást nem kell tenned, minthogy ezzel a három dologgal foglalkozol ügyesen, de az idősűrítő csak egyet fogad el egyszerre, és épp azt várja, hogy egyet rákapcsolj. A többi sem vész el, máskor választhatod azokat. Vagyis: Válassz ki EGYET a háromból!

Most melyiket választod, melyikkel foglalkoznál szívesebben a háromból?


Amit megteszel

Ha kiválasztottad, akkor jön az idősűrítő, amely megkeresi a legjobb módját a kiválasztott dolog építésének, átélésének.

Ha például a családot választottad, akkor például fel is hívhatnál valakit, és elbeszélgethetnél vele. (Ha ehhez olyan személyt választasz, aki családtag, akkor nagyon jól csinálod.) De belemehetsz egy közös játékba is a gyerekeddel. Vagy családi vacsorát készítesz, vagy beszélgetsz, nagyit látogatsz, simogatsz. Valami jót választasz.

Sosem választod az unalmat, a tespedést, az önsajnálatot, ezek nem működnek ebben a dimenzióban. De akkor mit választasz? Mit fogsz csinálni, hogy jobb legyen? (A dolog, amit választottál.)

Mondd meg, írd le.


A videó

Amint megfogalmazod ezt a dolgot, az idősűrítő eléd vetíti azt, amit tenni akarsz, s láthatod magad előtt, milyen jó és milyen hasznos ezt a dolgot tenni. Ez egy színes videó, amit bármikor megállíthatsz és elindítasz, és téged mutat, amint megvalósítod a terved. Figyeld meg alaposan ezt a filmet, de ne örüljél, nem úszod meg ennyivel. Pedig hasznos már ez is, de ez egy haladóbb gyakorlat, van még két lépése.


Mikor is?

Határozd meg az időpontját annak a jó dolognak, amit láttál az Idősűrítőben. Mikor kellene csinálni? Mikor lesz legközelebb lehetséges megtenni ezt a dolgot?

Találd meg a legjobb időt!

Például:

  • a hétvégén meglátogatom a nagyit
  • holnap reggel elmegyek futni
  • egy hónap múlva beiratkozom egy tanfolyamra
  • most azonnal elkapom a Gizit (Bélát, stb.)
  • egy év múlva új házat veszek

És persze mindenki másképpen gondolkodik, van aki csak egy év múlva kapja el a Gizit, de rögtön vesz egy házat. (Pénze már van, csak bátorsága nincs, de ez ritka, pont fordítva szokott lenni.) Talán a ház segít a Gizit bevonzani.


Mágikus ez az Idősűrítő, amely most az utolsó feladatot adja át neked, mielőtt kikapcsolna. Akkor hajtod végre, amikor időd engedi, vagy eleve betervezted.

A feladat, hogy hajtsd végre azt az adott dolgot, amit megfogalmaztál, akkor, amikor az ideális.

Szóval, csináld meg. Akkor, amikor a legjobb. Igazából, ha most azonnal meg tudod csinálni, akkor innentől nem olvasol tovább. Minek is olvasgtanál, van fontosabb dolgod is, nem?

A fenébe, ezt nagyon elszúrtam. Na, mindegy. Akkor megyek. Menj te is, és csináld most azonnal, ami jó.


  • Nagyon tetszik, ahogy a diffúz figyelemből erős fókuszt teremt a gyakorlat és a reflektorfényben már csak az látszik ami a legfontosabb és amit a legjobban szeretek csinálni és a legmegfelelőbb időben. Kész önismereti utazás befelé. Hála érte.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Tibi

    A szerzőről

    A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

    Ez is érdekelhet:

    >