szeptember 26

4 hozzászólás

Tanulj meg repülni!

szeptember 26, 2022


Szerintem az egyik legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ha ez megvan, valójában minden rendben van. S ha ez megvan, akkor azt gondolom, az igényünk is megvan a változásra.

Itt van egy kis ellentmondás, hiszen ha jól elvagyunk, ha minden rendben, minek változtatnánk?

Gondolj csak a hála érzésére, amely meggyőződésem szerint a boldogságunk egyik alappillére. A hála arról szól, hogy észreveszed és értékeled azokat a pozitív dolgokat (tárgyak, emberek, lehetőségek, stb.), amelyek az életedben vannak. Ez azonban nem egyenlő azzal, hogy meg is elégszel ezekkel.

Szeretem a gyerekem, hálás vagyok a házért, amelyben élek, örömet okoz, ha érezhetem az arcomon a Nap melegét, órákon át képes volnék a madarakat figyelni, ahogy a madáretetőből csipegetik a magokat, hálával tölt el, ha egy órát egy jó könyv olvasásával tölthetek - de...

Többet akarok.

Mohó volnék, vagy telhetetlen? Nem hinném.

Nem hiszek a stagnálásban. Ami nem javul, az romlik. Ami számomra valódi örömöt jelent, az a fejlődés.

Ha tehát ezt elfogadjuk, akkor ott tartunk, hogy

1. Légy hálás azért, amid van!
2. Akarj még többet és jobbat!

MINDIG szükséged van arra, hogy javíts az életeden. De itt hiányzik egy nagyon fontos lépés. Mert magától nem fognak javulni a dolgok. Legalábbis nem pont úgy, ahogyan az számodra kívánatos. A harmadik lépés a kulcs:

3. Tegyél a változásért.

Úgy is mondhatnánk, hogy:

Tegyél magadért!

Ez nagyon jól hangzik, csak épp nehezen értelmezhető.
Itt az a nagy kérdés, hogy mit vagy hajlandó megtenni magadért.

Három fontos lépésben tudom összefoglalni, amit érdemes megtenned.

Rázd meg magad!

Az élet ragadós. A problémák hozzánk nőnek. A feladatok csőstül jönnek.

Gondolj csak bele, ha veszünk mondjuk egy hétköznapi életet. Például egy anya életét.

Foglalkoznia kell a gyerekével. Bármilyen korban is jár, vannak teendők, kötelességek, amelyek nem elengedhetők.

Van még a munka. Azt muszáj ellátni.

Jó esetben nemcsak gyermek, hanem család is van. Ez további feladatokat ró az anyára.

Háztartás. Természetesen ez is komoly teher.

És akkor, ami erre rájön. Mert van, aki még gondoskodik egy szülőről, esetleg egy betegséggel kell szembenézni, egy másodállás, vagy egy vállalkozás, amely nagyobb szabadság és nagyobb kötöttség is egyben.

Ahogy mondani szokás, erre varrjál gombot.

De férfit is hozhattam volna példaként.

Mindezek mellett hogyan is alkalmazzuk a változás három szükséges összetevőjét? A hálát, az igényt a változásra, és a cselekvést?

Azt mondom, az embernek nem szabad hagynia, hogy a világ maga alá temesse a legfontosabbat, a saját személyiségét. 

Rázd meg magad, és vedd észre, hogy vannak olyan dolgok, amelyek csak fontosnak tűnnek, de valójában nélkülük is megvagy. Muszáj találnod magadnak egy kis időt, amelyet magadra fordítasz. Mert amíg azt mondod, hogy neked most nincs időd, energiád, erőd, figyelmed magadra, az életedre, addig semmi nem fog történni. Legalábbis semmi olyan, amit pozitív változásként tűznél ki magad elé.

Rugaszkodj el!

Személyiségfejlesztés - Rugaszkodj el!

Egyszer el kell indulni. Az első lépést nem a legkönnyebb megtenni, de nem is lehetetlen. Azt mondom, érdemes röviden átgondolni, hogy mi a legésszerűbb döntés a jelenlegi élethelyzetben, de aztán el kell indulni. Valamit tenni kell.

Túl sokan tökölnek egy életen át. Aminek talán az az oka, hogy hiába is rázzák meg magukat. A világot talán még le tudnák rázni magukról, de a saját béklyóikat nem.

Mire gondolok? Ha például a fejedbe vetted: 53 évesen ugyan, mit is kezdhetnék magammal? Nekem már nincs esélyem! Nos, ebben az esetben nem is lesz esélyed. Ne állíts magad köré korlátokat. Ne építsd magad köré kalitkát. 

Nem szabad túlgondolni, túlaggódni a jelenlegi helyzetet. A képlet nagyon egyszerű: Ha teszel valamit, történni fog valami. Ha nem, akkor marad minden a régiben.

Repülj!

Személyiségfejlesztés - Tanulj meg repülni!

Ha már egyszer elrugaszkodtál, maradj a levegőben.

A veréb, ha egy fa csúcsára akar eljutni, nem egy ugrással teszi azt meg. Repülnie kell.

Ha magasabbra törsz, neked is repülnöd kell. A világ ma nem ezt sugallja. Mindent azonnal kínál. Nem kell pénz egy hatalmas tévéhez, csak áruhitel. Nem kell elmenned a barátaidhoz, hogy beszélgess velük. Elég egy mobiltelefon hozzá. Nem kell elolvasni egy könyvet, hogy elmerülj egy varázslatos történetben. Elég a tévé elé ülni.

Nem hiszem, hogy erre volna szükségünk.

Amiben hiszek, az az életmódváltás. Találj új szokásokat.

Mozogj, sportolj, állítsd magad új kihívások elé.

Tanulj, fejlődj, képezd magad.

Alkoss, hozz létre valami maradandót.

Repülj.

Most akkor mit is kell csinálni?

Mert szép-szép ez a metaforikus bigyó, de tudom, hogy nem tollas a hátad, meg repülni sem tudsz, ezért hadd fordítsam le az üzenetet az egyszerű feladatok szintjére.

Ha el akarsz indulni a pozitív változás felé, ha jobbá akarod tenni az életed, a következőket tedd:

  1. Gondold át a jelenlegi élethelyzeted!
  2. Vedd észre, mennyi érték van most is az életedben, amelyért hálás lehetsz!
  3. Fogalmazd meg, lehetőleg írásban, milyen céljaid vannak, milyen változásra vágysz!
  4. Szabadulj meg a felesleges terhektől, engedd el az időt rabló rossz szokásokat!
  5. Alakíts ki új szokásokat, változtasd meg az életmódod.
  6. Tanulj, fejlődj, cselekedj, és ezeket soha ne hagyd abba.

Tudom, könnyű ezt mondani. Egyébként tényleg könnyű. Ezért is mondom. A nehezét rád hagyom. Úgy kell neked. Minek olvastad el.

Valamit kifelejtettem? Nincs igazam? Mondd el a hozzászólások között.

  • Kedves Tibor! Minden alkalommal érdeklődéssel olvasom az írásaidat, gondolataidat, bölcseleteidet! Én, személy szerint sokat merítek belőlük minden téren!!! A mai napiból, ami engem nagyon megfogott: a “Rázd meg magad” című rész. Magamra ismertem, és rögvest el is kezdtem… Olyan dolgokon problémáztam, ami a leveled után, nem is volt annyira “fontos”. Köszönöm, hogy ismételten felhívtad a figyelmemet, hogy mi is a fontos életünkben, és mi az, ami csak hátráltat, amin feleslegesen rágódunk, töprengünk…
    Szeretem, hogy minden fontos és hasznos dologról -a többit fel sem sorolom..- nagyon jó stílusban, élvezetesen, humorosan, ám nagyon is bölcsen írsz! Legyen nagyon szép őszöd, és várom a további írásaidat, gondolataidat! Jó egészséget, sok-sok derűt kívánok Neked és Családodnak! Üdv: Édua.

    • Köszönöm, kedves Édua. Örülök, hogy visszhangra találtak a gondolataim. Nagyra értékelem az értő figyelmed.
      Sok örömöt neked minden napra!

  • Köszönöm. Én szerencsés vagyok, sokszor magamtól is tudok változtatni az életmódomon. Van akit el kell indítani, hogy merjen változtatni. Remélem sokan élnek majd az Ön tanításaival. Sok sikert kíván Bodor Nani 74 éves antik bakfis, aki még 25 évet tervez magának, a mesebeli 99 évig.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Tibi

    A szerzőről

    A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

    Ez is érdekelhet:

    >