Az információátadástól az együttműködésig (2.)

NLP, önismeret, kommunikáció, az információátadástól az együttműködésig

Ha az előző cikkünkben leírt első két feltétel teljesült, azaz elérted, hogy beszélgetőpartnered hitelesnek találjon, bizalommal forduljon feléd, és tudatában vagy annak is, hogy mi a célod, akkor már nem vaktában indul útjára az információ, hanem kitűzött célod elérését szolgálja, és beszélgetőtársad aktív figyelemmel érdeklődve várja azt a bizonyos információ-labdát, készen arra, hogy fogadja, és reagáljon rá.

A következő kérdés az, hogy úgy értelmezi-e ő is a beérkező információt, ahogy te szeretnéd, hogy értelmezze. Ez pedig nem is olyan biztos, hogy spontán módon sikerül. Vannak biztos olyan ismerőseid, akikkel fél szavakból is megértitek egymást, akikkel rögtön egy hullámhosszon vagytok, és ott tudtok folytatni egy hónapokkal, vagy akár évekkel korábban elkezdett beszélgetést, ahol abbahagytátok. Ez pedig csodálatos érzés, igazán mély kapcsolatot feltételez, és számomra az igazi barátság egyik ismérve.

Sokszor egy új ismerőssel is előfordulhat, hogy már az első találkozáskor azonnal megteremtődik az összhang. Ez alkalomadtán euforikus érzést okozhat, sőt, nagy egymásra-találáshoz, vagy akár szerelem kialakulásához is vezethet.

Másokkal meg évekig dolgoztok együtt, vagy laktok egymás szomszédságában, mégis szinte minden beszélgetés félresikerül. Hogy lehet ez?

Úgy, hogy a gyarló ember (épp, mivel gyarló) hajlamos azt gondolni, mindenki más ugyanúgy működik, ahogy ő maga. Ha pontosabban odafigyelünk, észrevesszük, mennyire különbözőképpen gondolkodunk és foglaljuk szavakba gondolatainkat.
Mindazokat az információkat, gondolatokat, érzelmeket, emlékeket, amik fejünkben járnak képekben, hangokban és érzések formájában tárolja agyunk, s a nyelv nem más, mint ezek kódolt lenyomata. Ezt a kódot kell „megfejtenie”, értelmeznie a beszélgetőpartnernek.

Ezt pedig csak akkor tudod megtenni, ha megismered a másik térképét. Hiszen ugyanarról a területről nagyon különböző térképek készülhetnek: hegy-és vízrajzi, gazdasági, műholdas kép, közlekedési térkép stb. És ahogy nincs két egyforma térkép, úgy nincs két egyforma ember sem, azaz mindenki másképp értelmezi a világot, más a világmodellje. Ezt könnyen beláthatod, ha arra gondolsz, hogy egy osztálytalálkozón az együtt töltött évekről beszélgetve szinte mindenki kicsit másra és máshogyan emlékszik.

NLP-sen értelmezve az, hogy ismerd meg a másik fél térképét,
a következőket jelenti:

Ismerd meg gondolkodásmódját!
Melyik megjelenítő rendszert használja legszívesebben?
Vagyis képekben, hangokban, vagy érzésekben gondolkodik?
Ismerd meg kódolási rendszerét!
Hogyan önti szavakba gondolatait? Mit mond el, mit hagy ki, mit torzít el?

Ha számára a gondolatok főleg képek formájában jelennek meg, te pedig érzésekről beszélsz neki, nem fogjátok félszavakból megérteni egymást. 
Elpanaszolod neki például, mennyire nyomasztanak a gondok, hogy már nem sokáig bírod cipelni ezeket a terheket, ő pedig csodálkozva azt feleli: Nem értem, miről beszélsz, túl sötéten látod a helyzetet, pedig én már látom az út végét, meglátod, ragyogó jövő vár ránk!

És akkor sem ért meg, ha mást tart fontosnak, és mást feleslegesnek, mint te, – ez utóbbit ugyanis simán kihagyja) Tipikus eset, mikor kedvesed a lakás másik végéből odakiált neked:
– Ez az izé kell még?
– Micsoda?
– Hát ez a vasdarab!
– Nem kell.

Majd kiderül, hogy pont azt a nagyon fontos és pótolhatatlan alkatrészt dobta ki, ami nélkül kidobhatod a porszívót. És mindez miért történhetett meg? Mert elmulasztottál feltenni egy kérdést: Pontosan mi is az a „vasdarab”?

Összefoglalva tehát a sikeres
kommunikáció feltételei:

– legyen célod
– légy hiteles
– ismerd meg a térképét
– kérdezz
– figyelj a visszajelzésekre
– légy rugalmas: ha szükséges, változtass

Rövidítve, hogy könnyebben megjegyezd:

CÉHIKEFÍR

 CÉL
H HITELESSÉG
I ISMERD TÉRKÉPÉT
KE KÉRDEZZ
FI FIGYELJ
R RUGALMAS LÉGY!

Ha így teszel, nemcsak pontosabban megértitek egymást, hanem még irányíthatod is a beszélgetést, éspedig úgy, hogy beszélgetőtársad is élvezni fogja!
Innen pedig már csak egy lépésnyire van a kommunikáció legigazibb értelme: a közös cél érdekében történő együttműködés!

De erről majd legközelebb…

Dinnyés Márta
NLP mester

A cikk folytatását itt találod.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>