Az NLP Comprehensive-ről

1979-es alapítása óta az NLP Comprehensive intergratív módszereiről, sokéves megbízhatóságáról és holisztikus szemléletéről híres, vezető szerepe az NLP fejlesztésében kétségbevonhatatlan. Az alapítók, Steve Andreas és Connirae Andreas az elsők között adtak ki könyveket, amelyek közül több NLP-s alapműnek számít. Az idő vas fogát is kiállták az Andreas család által kiadott ma már NLP klasszikusnak számító könyvek, mint például:

  • Békából Királyfi
  • Elmés változások
  • Trans-formations

Ezeket a fantasztikus könyveket azoknak a jegyzeteknek a nyomán állították össze, amelyeket az NLP Comprehensive szervezésében Richard Bandler és John Grinder tartottak. Az utóbbi több, mint két évtizedben ezek a könyvek alkották világszerte az NLP gyakorlásának alapjait.

A számos könyvük népszerűségének hatására az NLP Comprehensive, amelyet a kezdetekkor NLP Coloradonak hívtak, 1979-ben megalapította külön, tréningekkel foglalkozó cégét. A fenti gazdag listát az Andreas család további művekkel gazdagította: Change Your Mind and Keep the Change ( 1987), Heart of the Mind ( 1989), és Mély Belső átalakulás (Connirae & Tamara Andreas, 1994). Steve modellezte a család-terapeutát, Virginia Satirt, a Virginia Satir: The Patterns of Her Magic (1991) című könyvében. Steve legújabb, és legfontosabb munkája a Transforming Your Self, amit 2002-ben adtak ki. Ezek a könyvek az NLP területén szerzett több, mint 25 év kiválóságát, kutatását és gyakorlását foglalják magukba.

Hasonlóan fontos szerzők, trénerek és újítók, akik az NLP területén alkottak, például.: Leslie Cameron Bandler, Michael LeBeau, Robert Dilts, Lara Ewing, Charles Faulkner, David Gordon, Michael Grinder, Tim Hallbom, Robert McDonald, Joseph O’Connor, Suzi Smith és még sokan mások. Az alapítók közül sokan az NLP Comprehensive-nél kezdtek és itt ismerkedtek meg azzal, hogy milyen és mi a kiváló NLP tréning, mégpedig az NLP Comprehensive modelljén keresztül. Ezek a trénerek és iskolák többek között az NLP Institute of California (Tom Dotz), Anchor Point Institute (Tim Hallbom és Suzi Smith), NLP Institute of Chicago, Venezuela, San Antonio (Tom Best), és a Centro Mexico de PNL.

Míg a sokéves megbízhatóság hasznos dolog, és egy szervezet a hitelességét az időtállóságának is köszönheti, az integritás még ennél is fontosabb dolog. Az NLP Comprehensive még ma is olyan etikai elvek szerint használja és tanítja az NLP-t, amelyeket Steve és Connirae Andreas állítottak fel. A legfontosabb elveket a következő sorokban olvashatjátok.

  • Az NLP tudomány. Steve és Connirae ezzel a hozzáállással alkalmazta az NLP-t mindenek előtt önmagukra. Saját, az NLP-ben rejlő hihetetlen lehetőségekbe vetett hitüket tesztelték, először önmaguk, majd családjuk és a klienseik életének megváltoztatásával. Az NLP világában szerzett gazdag tapasztalatuk gyümölcse sok felfedezés az NLP hatékonyságáról az élet minden területén. Az NLP Comprehensive trénerei ezért is csak azok lehetnek, akiket az Andreas család vagy az ő tanítványaik képeztek ki, és akik már bebizonyították, hogy az NLP-t az életük és a munkájuk területén is képesek sikerrel használni.
  • Az NLP rendszerszemléletű és ökologikus. Az NLP egy eszköz, és sajnos az eszközöket lehet rossz célra is használni. Tréningjeinken nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a rendszer-szemléletű és ökologikus használatra.
    Az NLP Comprehensive programjait elvégző résztvevők mélyen és alaposan belemerültek az NLP etikus használatába. Ezen kívül minden kiadványunkat figyelmesen átnézünk, hogy ezzel is biztosítsuk, hogy eszköztárunk a legjobb NLP-s munkákat foglalja magába. Amikor igazán megérted, hogy mi is az az NLP, rájössz, hogy az NLP legnagyobb értéke, hogy először önmagadra és a saját céljaidra alkalmazod. A gyakorlás természetes eredménye a személyes integritás, a belső tisztaság, amely egy mélyebb, nagyobb kiteljesedést nyújtó életben valósul meg. Emellett mélyrehatóbban értjük meg és nagyobb tisztelettel kezeljük a rendszerek ökológiáját, legyen az a család, a társadalom, egy csoport, vagy üzlet.
  • Az NLP akkor működik a legjobban, ha másokkal is megosztod az élményt, mindenki javára. Az NLP Comprehensive küldetésének része a kezdetektől fogva, hogy azok, akikkel együtt dolgozunk, vagy akiket tanítunk, pozitívan és hasznosan hassanak a világra. Steve és Connirae bőkezűen és nagylelkűen tették mindezt, arra törekedve, hogy megosszák mindazt, amit tanultak, és amit ők fejlesztettek ki, miközben elismerték a technika kifejlesztőinek érdemeit. Az 1980-as évek elején ezért is kezdett el a cég hang és video-felvételeket  készíteni, hogy még több emberrel meg tudják osztani ezt a fantasztikus tudást. Az NLP Comprehensive több, mint 160 hang és video-felvételt adott ki. A Nightingale Conant kiadóval karöltve 1990-ben az NLP Comprehensive kiadta az NLP: New Technology of achievement (magyarul: A változás te magad légy, 2009) című sorozatot, ami best-seller lett. Ennek következményeként a könyvek és multimédiás anyagok kiadása vált a cég fő tevékenységi körévé.
    Ezt kiegészítendő minden évben megtartják a “Nyári Intenzív Tréningeket” a Colorado-ban fekvő Winterpark-ban.

Az NLP még mindig gyerekcipőben jár. Sok más kiválósággal együtt, Steve és Connirae is osztja azt a hitet, hogy még csak most kezdtük el az NLP hasznosságának felfedezését. Még mindig sok megoldás létezik az emberek különféle problémáinak megoldására, amelyeket NLP-vel is meg lehet oldani. Tom Dotz, az NLP Comprehensive elnöke elkötelezett híve a további NLP modellek kifejlesztésének, mint ahogy annak is, hogy minél szélesebb réteget érjen el az NLP. Ami a legfontosabb számunkra, és számodra is, hogy hivatásunknak tekintjük, hogy a legmagasabb színvonalon tanítsuk az NLP-t.

Fordította: Szilvási Gabriella

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>