Itt az idő, hogy az anyagiakra tereld a figyelmed. A pénz nem minden, de ha az a legkevesebb, problémák adódhatnak a mindennapokban. Épp ezért a mai feladat, hogy átgondold, tudnád-e csökkenteni valamilyen módon a kiadásaidat, és növelni a bevételeidet. A feladat tehát egy szóban: Ésszerűsítés.

Számokról van szó, így ezt a gyakorlatot mindenképpen írásban végezd el. A táblázatok jó szolgálatot tehetnek, de a kockás füzet is megteszi.

Vannak, akik túl sokat foglalkoznak a pénzzel – mások viszont túl keveset. Vajon te melyik csoportba tartozol? Ha az elsőbe, biztosan most is lesznek jó ötleteid. Ha a másodikba, akkor tényleg rád fér ez a feladat.

 • Azt hiszem, hogy egyikbe sem tartozom igazán. Tudatosan kezelem a pénzt, különböző területekre osztva, mondhatnám, vannak zsebeim, ezeket havonta feltöltöm, és arra is figyelek, hogy a mérleg úgy kerüljön egyensúlyba, hogy kisebb legyen a kiadás oldal, míg a bevétel az valamivel magasabb, és a különbözet pedig ne maradjod a “költős” számlán, átkerül az egy megtakarítási oldalra. Nincs hitelkártyám, nem volt, és nem is lesz, ezt nem találom jónak. Az egyik napról a másikra való élés filozófiáját pedig soha nem tartottam rám nézve igaznak.
  A megtakarítás pedig egy jó dolog, mert biztonságérzetet ad, bármi jöhet, ami miatt jó, ha van. A nyugdíjs évekre, egy esetlges munkából való kiesésre, és nem utolsó sorban a gyermekem segítésére, ami egy
  magasztos célom, hogy az idulása ne legyen nagyon nehéz.
  Eddigi életbiztosításaink kedvezményezettje is a fiúnk volt, és ha még ezen felül is támogatni tudjuk, akkor az egy jó befektetés.

 • Üdvözöllek! Én úgy gondolom, a pénz egy szükséges dolog, de a mindenáron való takarékoskodás nem az én “fő életcélom”. Mindig “addig nyújtózkodom, ameddig a takaróm ér”. Arra odafigyelek, hogy a szükséges rezsiköltségem ki legyen fizetve. Ami marad – én már nyugdíjas vagyok- abból, egy bizonyos kevés összeget magamra fordítok, és ha még mindig marad -szokott maradni egy bizonyos összeg-, abból igyekszem jótékonykodni a baráti körben. Én így érzem jól magam, így vagyok lelkileg is egyensúlyban. Egy jó beszélgetés egy számomra is kedves “emberkével” többet ér, mint valami nagy-nagy materiális ajándék. Tehát ezekre nem nagyon költök, de az én baráti köröm nem is igényli. Egy finom, egyszerű ebéd a barát kedvenc sütijével -amit én, saját magam készítek- az még kerekebbé teszi a másik és az én életemet is. Tehát a pénz valóban nem minden, az én megítélésem szerint.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Pen
  >