Helyesírási stratégia Dr. Stenger Györgyi tolmácsolásában (2. rész)

Stratégiák (a jó helyesírásra kihegyezve:)
Az első rész itt olvasható.

NLP stratégiák, helyesírás

Részletek a levelezésből:

Kipróbáltam itthon a helyesírási stratégiát, de nem működött igazán. Szeretném megkeresni az okát, mert nagy hasznát vennénk. Szóval úgy csináltam, hogy megkértem, legyen egy kis táblája, ahol elképzeli a szavakat balra fent.

Ha a kislányod jobbkezes, akkor neki balra fent (a jobbkezes emberek általában balra fent tárolják az emlékezett képeket) legyen egy táblája, amire felírja a szavakat. Csak akkor tudja elképzelni, újra felidézni, ha már egyszer felírta, és helyesen írta fel.

Most lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de ez nem azt jelenti ugye, hogy minden szót, amit helyesen akar leírni, azt először le kell írjon, csak azt, hogy kell egy rutin…ugye?

Tudom, hogy ez munkás, és időigényes is, de egyszer mindenképpen fel kell írnia főként azokat a szavakat, amelyeknek bonyolult a helyesírása pl. ly vagy j betűket tartalmazó szavakat, hogy legyen emlékképe. Oda és olyan módon, ahogy a gyermeknek a legkényelmesebb. Megéri ebbe elegendő energiát befektetni, hiszen innentől már magától megy:)

Első lépés: Írja fel a szót. Jelenítse meg! Amikor látja, hogy ezt így írják, ez a szó helyes írása, akár mondhatja is magában, ha ez jobban segít a megjegyzésben (erre egyébként nincs szükség).

Második lépés: Ehhez találja meg a „tudom, hogy ez így jó” érzését! Amennyire tudja, fogalmazza meg, hol érzi a testében, hogy tudja a szó helyes írását. Aztán érdemes időt adni, legalább 10 percet, amikor elkezdheted tesztelni.

Mégy egyszer a szükséges és elégséges lépések: A szó helyes belső emlékezett képe + jó érzés valahol a test középvonalában, ami azt súgja:), hogy ez így helyes. Nem kell súgnia, az érzés maga adja tudtára, hogy így helyes.

És aztán diktáltam szavakat. Kértem, hogy ha jó az érzés az elképzelt szóval kapcsolatosan, akkor írja le.

Te itt sajnos pont fordítva csináltad. Előbb kell látni a jól leírt szót és utána jön a jó érzés! Remélem nem túl sok szó esett áldozatul:) Kezdjétek újra! Először leírja, és amikor helyesen leírta és látja a teljes szót, ahhoz kössön jó érzést, a
tudom, hogy így kell írni érzését! Lehet, hogy az elképzelni és a látni szó között nem tettél különbséget. Elképzelni lehet egy szót nem megfelelő helyesírással is. Ők a kreatív helyes írók:) Egyébként úgy ellenőrizheted, hogy elképzeli-e vagy látja, hogy megfigyeled, merre néz. Ha jobbra fel, akkor éppen abban a pillanatban alkotja meg a szó képét. (Ami persze lehet jó is, de nem biztos.) Csak amikor balra néz fel, akkor hívja elő a múltból az információt, azaz látja, amit korábban látott, amit előzőleg helyesen felírt.

Ha valamilyen kellemetlen érzése támad, akkor pedig változtasson rajta, és úgy figyelje meg ismét?

Kellemetlen érzése csak akkor támadhat, ha a szó nincs jól leírva vagy már belefáradt az egészbe… 


Azért töltöttem ilyen sok időt a legegyszerűbb stratégiával, mert azt gondolom, hogy hasznát vehetitek. Különösen olyan nyelveknél fontos, amelyekben egészen máshogy írják a szavakat, mint ahogy ejtik.

Arra is szolgált ez a bemutató, hogy még egy kétlépéses stratégia is milyen bonyolult lehet, ha tudatosan akarjuk megérteni és végigvinni. Ha belegondoltok abba, hogy hány száz – sok lépésből álló – stratégia fut egyidejűleg tudattalan elménkben, remélem, felértékelődik rendkívüli szerepe!

Egyébként konkrét képességek szintjén is gondolhatunk a stratégákra. Így mindennek van stratégiája a főzéstől kezdve az autóvezetésig, az öltözködésen
keresztül a festésig, az éneklésig.

Az életünket leginkább befolyásoló stratégiák: a választó stratégia – hogyan hozom meg a döntéseimet; a késztető stratégia – hogyan veszem rá magam, hogy amit eldöntöttem, meg is tegyem; valóság-érzékelési stratégia – honnan tudom, hogy valami megtörtént vagy sem, hogy valamit megtettem-e már, vagy még csak tervezem, vagy éppen csak álmodom róla. Az NLP Alaptanfolyamon elkezdjük feltérképezni ezeket a stratégiákat, a Mestertanfolyamon pedig már módosítani is tudjuk őket. Ha valaki arra jön rá, hogy az általa használt stratégia úgy „rossz” ahogy van, lecserélheti egy teljesen újra, melynek segítségével jobban el tudja érni céljait:) 

Dr. Stenger Györgyi
nlpakademia.hu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>