Pár-beszéd…

„Asszonybeszéd az csak zaj!”

...avagy miért nemigen érti egymást a két nem

Asszonyok, lányok!

Ha megkérdeznélek, mit tennél, ha egy varázsszer segítségével egy hétre férfivá változhatnál, mit válaszolnál?
Kényelmesebb ruhákba öltözködnél, és nem húznád be a hasad?
Vagy bosszút állnál az ex-barátodon?
Netán megpróbálnád megfigyelni a gondolataidat, érzéseidet, hogy megértsd, hogyan is működik egy férfi?
Esetleg azt kutatnád, hogyan kommunikál egy férfi?

Hát képzeld: van ilyen „csodaszer”, és vannak nők, akik kipróbálták,és beszámoltak a hatásáról. 

Hormonok és készségek

Nemrég olvastam egy tanulmányt, melyben egy holland nő, aki szedte ezt a készítményt, beszámol annak hatásairól. Ez a transz-szexuális nő, alávetette magát egy tesztoszteron-kezelésnek, hogy pszichésen is férfivá változzon, mielőtt átoperáltatta magát. Tudta, hogy ez a hormon fokozza az izmok és a testszőrzet növekedését, és mélyebbé teszi a hangot.
Azok a járulékos szellemi változások viszont, amiket észlelt, sokkolták.

NLP, pár-beszéd, titok

Mindössze két hónap hormonterápia után a következőkről számolt be:

„Nehezebben tudom megválasztani a megfelelő szavakat. Hirtelen egyszerűbben fejezem ki magam, és belegabalyodok a mondataimba. Az iskolában mindig kitűnő voltam nyelvtanból, de most úgy érzem, leegyszerűsödött a nyelvezetem. Viszont gyorsabban találok összefüggést két dolog között. Kevesebbet gondolkodom, és főleg gyorsabban cselekszem, anélkül, hogy előtte meggondolnám, mit teszek.
Vizuális megfigyelőképességem extrém módon felerősödött. Hirtelen olyan dolgokat is felfedezek, meglátok, amelyeket korábban alig vettem észre. Művész vagyok, de ez már szinte túl sok számomra. Ha megyek az utcán, hiányzik az összkép. Helyette hirtelen sokkal pontosabban észlelem az egyes apró részleteket. Már nem tudok egyszerre több dologra koncentrálni, egyik dolgot a másik után kell megtennem.”

Mit gondolsz? Ha már két hónap után ilyen változásokat okoz a tesztoszteron, vajon hogy érzi magát a férfi, akinek testét már kamasz korától kezdve átjárja ez a hormon? 

Női és férfi agy

NLP, pár-beszéd, férfi agy, női agy

Más kísérletek azt vizsgálták, hogyan fejlődik csecsemőkorban az agy, s megfigyelték, hogy a bébi-agy is másképp fiúknál és lányoknál. A fiúknak jobb a térlátásuk, de kevesebb színt észlelnek.
Talán ezért van az, hogy a lányokat általában jobban érdeklik a színek, ha ruhákról öltözködésről, vagy lakberendezésről van szó?
A fiúk, férfiak pedig jobban odatalálnak bárhová, ahol már jártak egyszer? Meg oda is, ahol még nem!

Ez valószínűleg azzal függ össze, hogy míg a férfiak már az ősidőkben is jó messzire elkóboroltak lakhelyüktől, miközben vadásztak, a nők viszont nagy gyakorlattal választották ki a bogyók és egyéb növények közül színük és formájuk alapján azokat, amelyek nem mérgezőek.

Ebben is különbözőek vagyunk, nők, és férfiak. Ne csodálkozzunk hát, mi nők, ha életünk párja még akkor sem találja a sört a teli hűtőben, ha ő tette oda. (mert idő közben a hátsó sorba került).

És kedves férfiak! Ti se álljatok értetlenül az előtt a tény előtt, hogy kedvesetek huszadszor is megkérdezi, pontosan hogyan kell eljutni kedvenc barátaitok házához.

A jó hír: Változtathatsz!

Mint látjátok, e téren is jelentős különbségek fedezhetők fel a nemek között. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeknek a különbségeknek meg is kell maradniuk, vagy, hogy feltétlenül problémát okoznak a párkapcsolatban. Hiszen változtathatunk is a helyzeten.

NLP, pár-beszéd, változtatás

Persze nem szükséges mindjárt nemet változtatni, ha amúgy jól érzed magad a bőrödben!
De jobban megérthetjük egymást, ha elfogadjuk, hogy mindannyian jók vagyunk egy csomó dologban, és kevésbé jók másban. Sőt épp ezáltal tudjuk egymást jól kiegészíteni.

Ráadásul azokat a készségeinket, amelyek eredendően nem a legtökéletesebbek, fejleszthetjük is.
Bár van annak is egy jó oldala, ha valami nem nagyon megy…

Nagynéném súgta meg nekem egyszer, miért nem tud ő szódát csinálni, (Emlékeztek? Voltak régen a patronos szódás üvegek), és kávét főzni (a nem-egy-gombnyomásra-működő kotyogóban).
Na, mit gondoltok?
Hát, mert ha tudná, hogyan kell, még azt is neki kellene csinálnia…..:-)

Dinnyés Márta
NLP mester

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>