Szabadság!!

Hogyan közelítsem meg ezt a fogalmat? Sok filozófus, író, költő koptatta már a tollát és írta meg, hogy neki mit jelent. Mi a szabadság? Egy magasztos eszme, amelynek zászlaja alatt már sokan áldozták életüket.

Ha az NLP eszköztárát használom a fogalom kibontásához, akkor a „nominalizáció” címkével láthatom el. Ez olyan elvont főnevet jelöl, amelyet nem lehet talicskába rakni.

NLP előfeltevés, Stenger Györgyi, szabadság

Más megközelítésben: fontos érték. Talán az egyik legfontosabb az értékek hierarchiájában. Azon túl, hogy a szabadság szó mindenkinek mást jelent, mit érthetünk alatta? Kinek és mit szabad megtennie? Csak ennyit jelentene? Vagy mégis többet? Szabad akaratot, szabad döntést, szabad gondolatot, szabad lelket, szabad szellemet? Csupa filozófiai kategória. Több mázsa könyvben olvashatók a különböző megközelítések.

Voltak korok, amikor nem minden ember volt szabad. Ma sincs ez másként. De vajon el lehet-e venni a szabadságot? Azt embert fizikai körülményeiben lehet korlátozni, bezárni, száműzni, de a gondolat szabadságát nem lehet elvenni.

A szabadság mindig választás kérdése. Az, hogy képes vagyok a lehetőségek között szabadon – külső kényszer nélkül – választani. A szabadság nagyon erős motivációs tényező. Gyakran még a nem kívánatos viselkedésünket (pl. dohányzás, túlzott csoki fogyasztás, stb.) is a szabadság iránti vágy irányítja. Az NLP egyik csodálatos folyamata a Mély, belső átalakulás győzött meg arról, hogy a szabadság belülről fakad. Szabadnak érezhetjük magunkat akár korlátozott fizikai vagy anyagi körülmények között is.

A mai világban sajnos erőteljesen jelen van a szabadság árnyoldala – a szabadosság. Amikor szinte mindent szabad, mindent meg lehet tenni. Nagyon sokan és sokféle módon visszaélnek a szabadságjogokkal. Szilárd erkölcsi alapok kellenek ennek felismeréséhez és annak eldöntéséhez, hogy korlátozom a saját szabadságom, mert ha élek vele, akkor másoknak ártok. Ez a fajta önkorlátozás nem képezi a közgondolkodás részét, nem tanítják sehol. Ellenkezőleg a média azt közvetíti, hogy legyél sikeres, valósítsd meg önmagad. Bármi áron érd el a célodat, a lehető leggyorsabban. A következmények nem számítanak. Még mindig szabadon szennyezhetjük környezetünket, a bolygót, ahol élünk.

Ha már ez az iromány egy kicsit elvontra sikerült, így a végére megkísérlem lehozni a mindennapok szintjére. Meggyőződésem, hogy mindenki mást gondol a szabadságról. Ezért erről csak eszmét cserélni érdemes, és nem a definíción vitatkozni. A hasonlóságokat és ne a különbségeket keressük. Egy élhetőbb világ kedvéért érdemes lenne mindenkinek meghúzni a saját határait és szabadságát ennek megfelelően „szabadon” korlátozni.

Mégis boldogító hír: a gondolat végtelen szabadsága. És mi is a gondolat? Kép, hang, érzés… meg íz és illat.

AZ ALKOTOTT ÉLMÉNYEK ÉPPÚGY BEFOLYÁSOLNAK, MINT A MEGTÖRTÉNTEK!!

Dr. Stenger Györgyi
nlpakademia.hu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>