énkép

Mimikri

A mimikri-emberek nagyon jó megfigyelők: felfedezik arcod minden rezdülést, hangszíned változásait, elismerő vagy rosszalló pillantásaidat.
Sőt, felismerik, mi az, ami számodra pozitív tulajdonság, melyik az a viselkedésmód, ami neked szimpatikus, mi az, amit szeretnivalónak tartasz, és eszerint cselekednek, ha be akarnak vágódni nálad. Mindenkinek azt mondják, amit hallani akar, úgy viselkednek vele, hogy ezáltal szimpatikussá és szeretnivalóvá váljanak.

Az év első tanfolyamajánlója

Új év, új tanfolyami időpontok! A legtöbb tanfolyamnál felkerültek az idei év első felének időpontjai. Most ezek közül szeretnék párat a figyelmedbe ajánlani. Az összes tanfolyamot, melyre lehet jelentkezni, megtalálod az alábbi oldalon.

Összes meghirdetett tanfolyamunk listája elérhető
--->ezen az oldalon<---

November - elengedés (tanfolyamajánló)

Szalad ez a november, mindjárt itt az év vége. Novemberi témánk az elengedés, elengedtük egy kicsit magunkat is:) Minden változást saját magunkkal érdemes kezdeni. Az elengedéssel kapcsolatos eddigi írásokat a képre kattintva olvashatjátok. Remélem hamarosan Jupó gondolatai is megérkeznek a témában.

Stenger Györgyi: A kommunikációról...

A kommunikációról...

A kommunikációról az NLP úgy vélekedik, ahogy azt az egyik legfontosabb előfeltevése is kimondja: A kommunikáció azt jelenti, amit eredményezett. Ezt sokáig nem is értettem. Tehát nem arról szól a dolog, hogy én mit akarok közölni a másikkal, hanem arról, hogy a másik hogyan értelmezi azt, amit mondtam? És nemcsak a szavakba öntött gondolataimmal kommunikálok, hanem azzal is, ahogyan mondom. Vannak olyan megközelítések is, amelyek a verbális kommunikációnak csak 10% jelentőséget tulajdonítanak. Tehát a nonverbális kommunikáció viszi a pálmát. Most mégis a nyelvi kommunikációra helyezném a hangsúlyt.

 

Mi is a nyelv?

Az emberi kommunikáció egyik legfontosabb eszköze, ahol a szavak metaforikus jelentéssel bírnak. Az „alma” szó nem maga az alma, csak arra képes, hogy leírjon egy almát. Még ennek az egyszerű szónak a hallatán is, szinte mindenki másmilyen almára gondol: pirosra, zöldre, kicsire, nagyra, egészségesre, vagy akár kukacosra. Már sejthetitek, mennyi félreértésre adhat lehetőséget a nyelv. Pedig általa nemcsak tudást és tapasztalatot tudunk egymással megosztani, hanem mesélhetünk az álmainkról, még meg sem történt dolgokról, írhatunk prózában vagy versben.

Elég jó szülő vagyok?

Elég jó szülő vagyok?

Talán nem is létezik szülő, aki életében legalább egyszer fel ne tette volna magának ezt a kérdést! Szülőnek lenni az élet egyik legfontosabb és egyben legnagyobb feladata.

Vajon tudod-e, hogy miért van az, hogy gyakran édesanyád szavait hallod a szádból, holott te szeretnéd másképp csinálni, mint ahogy ő? Miért van az, hogy többet, mást szeretnél adni a gyermekednek, mint amit te kaptál, és mégis gyakran azon kapod magad, hogy hasonlóan viselkedsz, mint a szüleid. Tudod-e, hogy milyen haszontalan mintákat ültetsz át gyermekeidbe tudattalanul, amelyek a későbbiekben az ő életüket is meghatározzák, erőteljesen befolyásolják?

A legtöbbünk számára ismeretes, hogy az otthonról hozott szülői, családi minták óriási hatással vannak egész életünkre. Számos viselkedésünk – beleértve korlátainkat, és az olykor megmagyarázhatatlannak tűnő reakcióinkat – a gyerekkori, családon belüli minták követéséből származik, amelyeket tudattalanul szívtunk magunkba szüleinktől, ahogyan ők is saját szüleiktől, és így tovább, generációkon át.

Ugyanakkor nem írhatunk mindent a szüleink számlájára életünk végéig! Problémáinkat helyettünk nem oldja meg senki. Csak mi vagyunk képesek arra, hogy levetkőzzük az olykor “káros” szülői mintákat, és kialakítsuk helyette a saját nevelési elveinket.

Csakúgy, mint bármely más meggyőződésünk és véleményünk, szülői énképünk is élményeink sokaságából áll, amelyeket az életünk során átélt számtalan esemény közül választunk ki, és gyűjtünk össze úgy, hogy azok egy erős és maradandó “élménytárban” rögzülnek. Mivel mindezt szinte teljesen tudattalanul tesszük, így, mi emberek igencsak változatos módon rendezzük élményeiket. Bár az élmények szerkezetének felfedezésekor tudattalan vagy alig tudatos emlékeket hívunk elő, ha tudjuk, hogy mit keressünk, és hogyan kérdezzünk, viszonylag gyorsan és egyszerűen ismerhetjük meg énképünket.

Amikor valaki számára tudatossá válik énképének szerkezete, egyszerű változtatásokat javasolhatunk, melyekkel erősebbé, hatékonyabbá, harmonikusabbá teheti az énképét és tudatos szülőként nevelheti gyermekeit.

Stenger Györgyi
Énkép tanfolyam


“… amikor azt mondtam, hogy nem ismerem az apámat, azt is mondtam, hogy magamat sem ismerem, mert bennem van. Bennem él. Most fedezem fel, hogy félem félelmeit, élvezem örömeit, öntudatlanul követem a szokásait. Ha a tükörbe nézek, őt látom. Van egy fényképem, ahol ugyanígy tartom a kislányomat, ahogy ő tartott engem. Két ujjam közé fogom apró ujjacskáit. S ugyanilyen gyengéd, “királyi” mosollyal nézek rá. Az én hajamon is ott a “taréj”, és a lányomén is. S még az is eszembe villant: tegnap a lányommal éppúgy csattantam össze, mint valaha az apámmal – csak ebben a konfliktusban a lányom játszotta az én ifjúkori szerepemet, s én játszottam az apámét.”

Müller Péter

Tőkesúly és kormánylapát

Tõkesúly és kormánylapát

Már régóta nem teszek fogadalmat év elején, hogy ez meg ez lesz, ennyit fogok majd fogyni, meg ilyesmi. Miért nem? Mert nekem még soha nem jött be.

Szerintem nem fogadkozni érdemes, hanem komolyan átgondolni, hogy mit is szeretnék, és azt hogyan akarom elérni. Tudom, hogy sokan írnak listát céljaikról az év első napján és az év végén büszkén húzogatják ki azokat, amelyeket sikerült elérniük.

Akinek nem sikerül kipipálnia a beteljesült célokat több dologra is gondolhat. Lehet, hogy csak a vágyait vetette papírra és már akkor tudta, hogy ezt ő úgysem fogja elérni. Lehet, hogy valójában nem is akarta. A másik dolog, nem vette figyelembe saját értékeit, saját meggyőződéseit, feltehetően valaki másnak akart megfelelni, akár a szüleinek, akár a kedvesének.

Miért van az, hogy gyakran nem vagyunk tisztában azzal, hogy az életről alkotott véleményünk, az értékek, elvek, amelyek irányítanak, valójában nem is a sajátunk? Csak az olyan mondatok zökkentenek ki, figyelmeztetnek néha, hogy „Olyan vagy mint az apád/anyád!” vagy „Tegnap nagyapa pont ezt mondta.” Ha egy kicsit elgondolkozunk ezeken a megjegyzéseken, lehet, hogy ráeszmélünk arra, hogy tényleg, amikor gyerek voltam, nagyapa ezt sokszor mondta. Lehet, hogy a világról alkotott nézeteinket, viselkedési mintáinkat már kora gyerekkorban kölcsönvettük a nagyoktól és észrevétlenül lényünk lényegévé vált.

Ha valaki rájön erre, mit tehet? Hogyan alakíthat ki olyan énképet, amellyel jobban tud azonosulni?

Őszi levél

“Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.”
-Weöres Sándor-

Sziasztok!

Biztosan sokan ismeritek ezt a verset. Sőt, talán még emlékeztek, mikor az iskolapadban együtt mondtátok osztálytársaitokkal: “izzik a galagonya, izzik a galagonya, ruháááája” :) Miután kijártam az iskolát, már nem kellett verset tanulni, viszont volt sok más tanulnivaló. Aztán miután már mindenféle oktatási intézményben jártam, s volt, amit ki is jártam, utána kezdtem igazán TANULNI. Persze jól jött, hogy tudtam összeadni és olvasni is már, mire odeértem az utamon.

Voltam Énkép tanfolyamon, ami nagyon érdekes volt. Steve Andreas nlp alapú módszere foglalkozik külső és belső határainkkal is. Ezért külön izgalmas volt, hogy én várandósan vettem részt ezen a tanfolyamon, hiszen volt ott belül is egy konkrét határ, egy burok, ami megóvta az új születendő életet. De volt, aki kialakított egy jó kis külső burkot, ami véd szúnyogcsípések ellen:)
Tudtommal van “énképes” kisbaba is, mármint aki ezután a tanfolyam után tudott megfoganni, miután anyukája beépítette magának a “termékeny vagyok” tulajdonságot. Ezzel a módszerrel ugyanis új tulajdonságokat is képesek vagyunk beépíteni, valamint pozitív énképünket tudjuk erősíteni, negatív tulajdonságainkat pedig megtanuljuk átformálni.
"Akár abban hiszel, hogy képes vagy rá, akár abban, hogy nem, többnyire neked lesz igazad."
Henry Ford

A képzés már akkreditált. November 11-12-13-án, Budapesten vehetsz részt ezen a tanfolyamon. Bővebb információt pedig itt találsz róla: Énkép workshop

Teljes elmés írás tanfolyamon is voltam. Tudom, tudom, azért még van mit csiszolni az írásaimon, de elindultam az úton. :) Megismertem a Walt Disney stratégiát és így könnyebben beszélgetek a bíráló énemmel is, hogy kiszűrje a hibáimat. “Kapsz módszereket a nem megfelelő időben jelentkező ihlet és önkritika kezelésére, praktikus tanácsokat a jellegzetes elakadási pontokon való túllendülésre és a folyamatos fejlődésre.” - szerepel a tanfolyam leírásában. S tényleg kaptam! Te is kaphatsz, ha ott leszel Budapesten november 26-27-én a tanfolyamon. Hogy mi mindent tanulhatsz még meg a tanfolyamon, arról ITT olvashatsz.

Merhaba, mondtuk szépen mindannyian a Természtes nyelvtanulás második napján. Egy hétvége alatt pár alap kifejezést megtanultunk a jelenlévő törököktől:) Ezt a nyelvtanulási módszert Murányi Péter (NLP- és nyelvtanár, tolmács fordító) dolgozta ki, főként az nlp eszköztárát használva. A hétvégén átalakíthatjuk korlátozó hiedelmeinket, melyek a nyelvtanulásban gátolnak minket. A két nap alatt megmutatják, hogyan lehet természetesen nyelvet tanulni, ahogyan kisgyermekként is tettük. Kapunk hasznos tanácsokat és praktikákat is, amiket bevethetünk nyelvtanuláskor. De főként sok-sok gyakorlat lesz, amik segítenek abban, hogyan tanuljunk jól, könnyen, szórakoztatóan nyelvet. Jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek, aki nyelvet tanul, aki már jól tud egy nyelvet, de mégsincs megelégedve a tudásával, és akár azoknak is, akik hosszabb ideje külföldön élnek, de mégsem sikerült úgy megtanulniuk a nyelvet, ahogyan ők azt szerették volna. A tanfolyam Budapesten lesz december 10-11-én.

Ezeken a tanfolyamokon ott voltam, és már nagyon várom az Ericksoni hipnózis II. hétvégéjét, hogy megint tanulhassak valami újat!

Ha most ezen tanfolyamok egyikén sem tudtok ott lenni, akkor is megtanulhattok egy verset, akár azt, ami most a legközelebb áll hozzátok. Mert amit egyszer megtanultatok, az örökre a tiétek marad. S ha szeretnétek, megoszthatjátok másokkal.

Bürge Viki
és a Mindennapi NLP csapata

Küldetés Iránytű - Intenzív 5 napos -

Küldetés iránytű
- Intenzív 5 napos -

Felmerült-e már benned, hogy nem azt csinálod, amit szeretsz? Hogy a hétköznapok felőrölnek? Csodálod-e azokat az embereket, akik küldetésük által vezérelve élnek/éltek? Érezted már, hogy TE is többre születtél?

A legtöbb embernek nincs küldetéstudata. Helyette foglalkozása, karrierje van. Iskolába jár vagy dolgozik. Te hova tartozol? Mit gondolsz a küldetésedről? Tudod-e már, hogy mire születtél? Keresed-e a helyed a világban? A küldetés valahol lényed legmélyén rejtőzik, és csak belülről ismerheted meg. Ha van küldetésed, a saját céljaidat követed, örömmel tölt el a folyamat és a végeredmény egyaránt. Életutad olyan szenvedéllyel tárul eléd, amely lényed minden idegszálát energiával tölti fel.

Az első két nap alatt az NLP segítségével felfedezheted küldetésedet és ha már ismered, továbbfejlesztheted, finomíthatsz rajta.
Ezen az 5 napos tanfolyamon erre is lesz alkalmad!

Ha foglalkoztatnak ezek a gondolatok és kapcsolatba akarsz kerülni legmélyebb értékeiddel, vágyaiddal, képességeiddel, gyere el erre a nyitott KÜLDETÉS IRÁNYTŰ tanfolyamra!

::Jelentkezési lap::

Ismerd, szeresd, vállald önmagad!

Ismerd, szeresd, vállald önmagad!

Megjelent az Ezotér magazin 2010. novemberi számában.

Tudod, hogy ki vagy? Tisztában vagy azzal, hogy értékes vagy? Szereted önmagad, és vállalod azt, amilyen vagy? Ha igennel válaszolsz ezekre a kérdésekre, akkor jó esélyed van a harmonikus, kiegyensúlyozott életre. Ha a válaszod nem, de szeretnél ezen változtatni, akkor máris megtetted az első lépést a pozitív énkép kialakítása felé. Ha nem vállalod fel saját magadat, és nem is akarod, akkor... Akkor a legjobb, amit tehetsz, ha elolvasod ezt a cikket.

 

Problémák és célok az életben

Az életet több szempont szerint is élhetjük. Az egyik megközelítés a problémákra épít. Megnézzük, mi az, ami az utunkban áll, mi az, ami nem tetszik, ami zavar. Ilyenkor azonosulhatunk azzal, ha rosszul érezzük magunkat a munkahelyünkön, szenvedünk a párkapcsolatban, kevés a pénzünk, betegek vagyunk vagy egyszerűen csak fásultak, érdektelenek és unottak vagyunk. Ha ennél a lépésnél megállunk, akkor máris csatlakoztunk a panaszkodó, pesszimista, szenvedő táborhoz, akiknek folyton mindenféle bajuk van, és ezt általában hangoztatják is. Nem számíthatnak túl sok változásra.


Ha Te továbblépsz ezen, és a problémákra megoldásokat keresel, amelyekért határozott lépéseket teszel, akkor ezzel máris a másik nézőpontot alkalmazod, a problémák helyett a célok fognak irányítani. Talán kevesebb időd lesz bizonyos dolgokra, és lehet, hogy el kell hagynod a komfortzónádat, de ezek az áldozatok hamar megtérülnek - a problémák megoldódnak, de legalábbis javulnak, és újabb lehetőségek tárulkoznak föl előtted.


Belső konfliktusok

Nem csak a külvilággal lehet problémánk, hanem önmagunkkal is. Amikor nem érezzük jól magunkat, akkor ez pont erre hívhatja fel a figyelmünket: valami nincs rendben odabent. Ezek a belső ellentmondások sokszor a külső, meg nem oldott problémákból fakadnak. Elégedetlen vagy a fizetéseddel, ezért tudod, jobb volna újabb munkahely után nézni. Ez külső probléma, benne a megoldás lehetősége is. Ugyanakkor félsz, hogy nem találsz új munkahelyet, nem vagy képes megfelelően viselkedni egy állásinterjún, és a füledben cseng a régi mondás: Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Az NLP ezeket a belső ellentmondásokat ún. részekkel modellezi. Van egy részed, aki új munkahelyet akar. Van egy másik részed, aki maradni akar. Van egy részed, amelyik fél, és van egy, amelyik folyton piszkál, hogy tegyél már valamit. Sok-sok részünk van, több száz, sőt több ezer, mindegyiknek más és más célja van, s ha ezek között a részek között nincs harmónia, akkor belső ellentmondásaink alakulnak ki. Ez nem rossz dolog, ez egyszerűen így van. Így "normális".


Ahogy a külső problémák esetében, itt is kereshetünk megoldásokat, és maradhatunk szenvedő (és panaszkodó) alanyok is.


Énkép

A világról alkotott véleményünk, hiedelmeink, tapasztalataink alapján jön létre a világképünk. Ha ez pozitív, akkor valószínűleg a külső problémáinkat is megfelelően tudjuk kezelni. Erre a világképre építve, de a belső ellentmondásainkat és további tapasztalatokat is felhasználva alkotjuk meg saját magunkról azt a képet, amelyet énképnek nevezünk. Az énkép minősége, vagy milyensége még a világképünknél is nagyobb erővel alakítja életünket. Ha valaki erős pozitív énképpel rendelkezik, akkor könnyebben boldogul az életben még akkor is, ha a világképe nem kifejezetten pozitív. Ha valakinek túl sok belső, feloldatlan ellentmondása van, akkor az rányomja a bélyegét az énképére is. Elégedetlen lesz önmagával, súlyosabb esetben erőteljesen csökken az önértékelése. Negatív véleménnyel lesz önmagáról, és ez az egyik legrosszabb dolog, ami történhet velünk.

 

Intenzív Átalakulás

 

Intenzív Átváltozás

Énkép és Mély, belső átalakulás módszerek segítségével
 

Kinek ajánljuk?

Aki:

  • 5 napon keresztül kész kizárólag önmagával foglalkozni,
  • hisz abban, hogy változni bármikor lehetséges,
  • önértékelésén, énképén szeretne alakítani,
  • haszontalan szokásokat és érzelmi állapotokat kíván elhagyni,
  • javítani akar kapcsolatain,
  • jobban akarja magát érezni a bőrében,
  • új, hasznos tulajdonságokat szeretne,
  • egészséges határokat akar kiépíteni,
  • aki jól bírja a „gyűrődést”, napi 10 óra NLP :)

 

 

 

 

 

 

A pozitív énkép: hogyan indítsuk gyermekeinket a siker felé (3.)

A most következő cikk szerzője a világhírű Conniare Andreas, aki a Mély, belső átalakulás (Core Transformation) című könyv egyik szerzője, amelyre 2 napos tanfolyam is épül. Ezt a cikket Melloco János, a könyv fordítója tolmácsolja magyar nyelven.

A cikk előző részeit itt olvashatod: Pozitív énkép 1. Pozitív énkép 2.

A pozitív énkép: hogyan indítsuk gyermekeinket a siker felé

Írta: Connirae Andreas

3. rész

A máshoz való hasonlítás átalakítása saját magához való hasonlításra: amikor a másik a „rosszabb”.

1. lépés: elismerjük a gyermek véleményét
„Tényleg szépen vágsz…” Így fogalmazva anélkül is elismerhetem Mark képességeit, hogy Lorenhez kellene hasonlítanom.

2. lépés: megtaláljuk gyermekünk bizonyítékát

3. lépés: a sikert viselkedéshez kötjük

4. lépés: az a biztos, ha minden jelenlevő gyermeknek nyújtunk egy-egy önmagához való hasonlítást

Miután azt mondtam: „Mark, te jobban vágsz, mint korábban”, hozzáteszem: „És ugye Loren is jobban vág majd, mint most, amikor akkora lesz, mint te”. Így Loren is jobban gondolhat előrehaladására, mint ha képességét bátyjáéhoz kellene hasonlítani. Lorent is biztosíthatjuk, hogy jobban vág, mint korábban, és később még jobban vág majd, mint most.

Ha érdekel a teljes cikk, kérlek, lépj
be
az oldalra!

Ha
még nem vagy tag, akkor regisztrálj most nálunk teljesen ingyen, így sok más
tartalomhoz is hozzáférhetsz, ráadásul megkapod az olvasói ajándékokat!

Regisztráció itt.

A pozitív énkép: hogyan indítsuk gyermekeinket a siker felé (2.)

A most következő cikk szerzője a világhírű Conniare Andreas, aki a Mély, belső átalakulás (Core Transformation) című könyv egyik szerzője, amelyre 2 napos tanfolyam is épül. Ezt a cikket Melloco János, a könyv fordítója tolmácsolja magyar nyelven.

A cikk elsõ részét itt olvashatod: Pozitív énkép 1.

A pozitív énkép: hogyan indítsuk gyermekeinket a siker felé

Írta: Connirae Andreas

2. rész

Hogyan épül fel a saját magához való hasonlítás?

Az alábbi módon írhatjuk át a másokhoz való hasonlítást saját magunkhoz tett hasonlításra: Tegyük fel, azzal jön haza a fiad, hogy „A Jóska jobban kosarazik, mint én!” – és ezzel máshoz hasonlítja magát, amennyiben saját képességét máséval veti össze. Ahhoz, hogy ezt saját magához tett összehasonlításra írhasd át, figyelmét érdemes arra irányítani, hogy most mire képes, saját múltbeli képességeivel összehasonlítva.

– Szóval a Jóska jobb?

– Aha.

– Honnan tudod, hogy Jóska a jobb?

– Mert háromszor is bedobta egymás után! Nekem csak kétszer sikerült!

– Hát úgy hangzik, Jóska tényleg nagyon jól kosarazik. Biztos sokat gyakorolt… Tudod, te is sokkal jobban kosarazol, mint régen. Észrevetted már?

A másokkal való hasonlítás átalakítása a saját magához történő hasonlításba lépésről lépésre: amikor jobb a másik ember.

1. lépés: Elismerjük gyermekünk véleményét

– Szóval a Jóska jobb?

Ha érdekel a teljes cikk, kérlek, lépj
be
az oldalra!

Ha
még nem vagy tag, akkor regisztrálj most nálunk teljesen ingyen, így sok más
tartalomhoz is hozzáférhetsz, ráadásul megkapod az olvasói ajándékokat!

Regisztráció itt.

A pozitív énkép: hogyan indítsuk gyermekeinket a siker felé

A most következő cikk szerzője a világhírű Conniare Andreas, aki a Mély, belső átalakulás (Core Transformation) című könyv egyik szerzője, amelyre 2 napos tanfolyam is épül. Ezt a cikket Melloco János, a könyv fordítója tolmácsolja magyar nyelven.

A pozitív énkép: hogyan indítsuk gyermekeinket a siker felé

Írta: Connirae Andreas

1. rész

Legtöbbünket arra tanítottak, hogy másokhoz hasonlítsuk magunkat; ez mélyen gyökerezik a mi kultúránkban. „Nem vagyok olyan szép, mint Jessica…” „Ralph jobban síel nálam…” Nem vagyok olyan jó bridzsjátékos, mint Elaine …” Mindig találunk valakit, aki nálunk jobban tesz valamit: és ez különösen gyerekkorunkban igaz. A gyermek nála idősebb, nála sokkal többet tudó szülőkkel nő fel – gyakran vannak nagyobb testvérei is, akik szintén többre képesek.

Az iskolában a gyermeket gyakran osztálytársaihoz hasonlítják, nem ahhoz, ő milyen jól teljesített az előző év folyamán, vagy két évvel azelőtt. Így a gyermek jelentős előrehaladást érhet el anélkül, hogy azt bárki is észlelné – mivel még mindig „az átlag alá” sorolható többi osztálytársához hasonlítva. Az olyan iskolarendszerben, ahol néha évente új tanító vagy tanár tanít, még a jó pedagógusnak is nehéz időben felmérni a gyermek fejlődését – ami nehezíti dolgát, hogy a gyermeket hozzásegítse saját fejlődése pozitív értékeléséhez, amit saját önbecsülésének, motivációjának alapjául használhatna.

Csak akkor hasznos magunkat máshoz mérni, ha ezáltal fölfedezhetjük, mit lehetséges elérnünk. De hányszor csodáljuk valakinek a képességét úgy, hogy azonnal hozzátesszük: „Én erre sose lennék képes…” Aki ilyet mond, arról tesz kijelentést, hogyan is gondol magára – ezt hívják általában „önértékelésnek”. Az alacsony önértékelés, és az abból fakadó stressz leggyakoribb oka, hogy magunkat mással hasonlítjuk össze. Közismert, hogy sokféle problémához az alacsony önértékelés és a stressz vezet, mind lélektani, mind fizikai szinten. A pszichológus is gyakran erre hivatkozik, amikor az öngyilkosságtól a mások zaklatásáig terjedő viselkedésbéli problémák gyökerét vizslatja. Bizonyos, hogy sokat segíthet a gyermek pozitív irányba terelésében, ha minden egyes gyermeknek abban segítünk, hogy jó érzései legyenek saját magáról.

Ha arra tanítjuk a gyermeket, hogy önmagához hasonlítsa magát, büszkeséget, elégedettséget találhat magában, és saját fejlődését pozitívan értékelheti. Ez másoktól független, így akkor is jól érezheti magát, ha mások jók valamiben, és akkor is, ha nem.

A sikeres felnőtteket tanulmányozva azt észleltük, hogy akik saját magukkal hasonlítják össze magukat, gyakran sikeresebbek, és kevesebb személyes stresszt élnek át, mint azok, akiket a másokkal való összehasonlítás vezérel.

Kevésbé nyilvánvaló, hogy az is káros lehet, ha másokhoz hasonlítjuk magunkat, amikor mi vagyunk a jobbak. „Jobb vagyok az X terén, mint Jane…” A magát gyakran másokhoz hasonlító gyermek úgy érezheti, jobbnak kell lennie, hogy egyáltalán értékes lehessen. Az ilyen gyermek valószínűleg versenycentrikusként nő fel, és csak akkor vesz részt a versenyben, amikor nyer. Végletes helyzetben az ilyen verseny gyakran veszekedéshez vezet, sértődött érzésekhez és ellenségességhez a gyermek és a többiek között.

Ha érdekel a teljes cikk, kérlek, lépj
be
az oldalra!

Ha
még nem vagy tag, akkor regisztrálj most nálunk teljesen ingyen, így sok más
tartalomhoz is hozzáférhetsz, ráadásul megkapod az olvasói ajándékokat!

Regisztráció itt.

Karácsonyi akcióóó!

Örömmel jelentem be, hogy a Mindennapi NLP-nél különböző karácsonyi kedvezményeket vehetsz igénybe. Ha szeretnél ezekkel a kedvezményekkel élni, kérlek, írd a jelentkezési lap "kedvezménykód" mezőjébe a következő kódot:

"KAR-09"

A kedvezmények a következő tanfolyamokra érvényesek

Villámolvasás tanfolyam

40 %
(más kedvezményekkel NEM vonható össze)

A tanfolyam teljes díja: 22 000 Ft
Kedvezményes díj: 13 200 Ft
A tanfolyam időpontja: 2010. január 9-10.,
mivel ez a tanfolyam megtelt, új időpontot hirdetünk, melyre szintén érvényes a karácsonyi kedvezmény!:)

2010. január 16-17.

 

A kedvezmény érvényes, ha 2009. december 23-ig leadod a jelentkezési lapot, és befizeted a kedvezményes összeget.


Online Célkitűző Tanfolyam
40 %
(más kedvezményekkel NEM vonható össze)


A kedvezmény érvényes, amennyiben 2009. december 23-ig leadod a jelentkezési lapot, és befizeted a kedvezményes összeget. (Ha utánvéttel kéred a célkitűző naplót, akkor december 17-ig add le a jelentkezési lapot!)

A tanfolyam a következő részekből áll:

Megjelent: Steve Andreas - Énkép

Megjelent Steve Andreas: Énkép című könyve.

"Ez a könyv felfedező és kísérlezető útra hív, amelynek során a tanultakat önmagad alakítására és tökéletesítésére használhatod. Sosem véletlen, hogy éppen milyen könyvet kapunk ajándékba, vagy veszünk le a polcról. Kész vagy elindulni? Vagy előbb összecsomagolsz a nagy útra? Tudnod kell, hogy amikor visszatérsz, már más ember leszel. Ha figyelmesen olvasol és követed a gyakorlatokat, megtanulhatsz elegánsan tartós és mély változást elérni. Az Énkép segítségével feltérképezhetjük a múltból származó korlátozó viselkedéseinket, és a magunkról alkotott, tudattalanul megjelenő gondolataink módosításával feloldhatjuk ezeket. Ha céljainkat el akarjuk érni, önmagunk képének gyakran új oldalait kell kifejlesztenünk Több mint tíz év lázas kutatómunka, egyéni és csoportos fogalkozás eredményeként Steve Andreas ebben a könyvben írta meg a változás csodáját."

2008 őszi tanfolyamajánló

Tanfolyamok a közeljövőben (és egy kicsit később)

Természetes Nyelvtanulás

Lassan lezárul a jelentkezés a Murányi Péter féle Természetes Nyelvtanulás tanfolyamra, amely 2008. november 15-16-án kerül megrendezésre. Gyakorlatilag az összes hely betelt. (Azért gyakorlatilag, mert még 1, azaz egyetlen egy szabad hely van rá.) Mivel addig még van 2 hónap, lázasan igyekszem összehozni még egy időpontot a közeljövőben. Hamarabb biztosan nem lesz, mint a már meghirdetett tanfolyam. Most kilátásba került még egy novemberi időpont, de biztosat nem ígérhetek.