június 13

2 hozzászólás

Hogyan és miért maradj mozgásban (2.)

június 13, 2023


A korábbi bejegyzésben arról írtam, miért is fontos, hogy mozgásban legyünk. Akkor megosztottam veled 3 + 1 tippet.

  • Az első az ELINDULÁS volt, mert ha nem vagy mozgásban, akkor először is el kell indulnod. Ez sokszor nehezebb, mint mozgásban maradni, ezért föl kell kötnünk a gatyát. De ha már elindultunk, nem fog lecsúszni.
  • A második összetevő a SZOKÁSOKBAN rejlik. Nem egyszer kell ugyanis mozogni. Nem megmozdulni akarunk, hanem mozgásban maradni, ehhez pedig rendszeres cselekvésre van szükségünk.
  • A harmadik a REGGELI RUTIN volt, amivel mindannyiunknak fontos rendelkeznie. A reggel mindig eljön, s ha ehhez kötöd a jó szokásaidat, azok nem fognak elmaradni. Így a nap indulásakor kellő lendületet vehetsz ahhoz, hogy estig mozgásban maradhass.
  • A +1 tipp a RITMUS volt, amelynek a lényege, hogy nem kell mindig csúcsteljesítményt nyújtanod, és nem kell folyamatosan mozognod. Időt kell adni a feltöltődésnek és más dolgoknak is - a ritmus ebben segíthet neked.

Ebben az írásban adok neked MÉG 3 + 1 fontos összetevőt, ami ahhoz kell, hogy mozgásban maradj, és egy helyben toporgás helyett közeledj a céljaid felé.

Feltöltődés

1. Feltöltődés

Pont erre utaltam, amikor a ritmusról beszéltem. Valahogy természetesnek vesszük, hogy a mesterséges dolgokat mindig fel kell tölteni, miközben magunkat képesek vagyunk totálisan széthajtani. Észrevetted már ezt?

  • Ha a mobilod lemerül, kikapcsol. Rá kell raknod a töltőre.
  • Az autóban egy csomó mindent fel kell tölteni. Üzemanyagtartályt, akkumulátort, ablakmosót, fékolajat, stb.
  • A bankszámlánknak sem árt néha egy kis töltekezés, hogy aztán mehessen a költekezés.

Azt mondtam, maradj mozgásban, de az csak úgy lehetséges, ha néha megpihensz.

Egy igen praktikus de nem eléggé magától értetődő technika: ALVÁS. Muszáj aludnod.

⛔ Egy tévhit:
Ha keveset alszol, többet teljesítesz. Ezt NAGYON sokan így gondolják. Pedig nem igaz. Rövid távon működhet a dolog, hosszabb távon romlik a teljesítmény, még hosszabb távon pedig meghalhatunk.

Tehát: Aludj. Nyolc órát javaslok. Nagyon kevés embernek hat is elég (nem, te nem tartozol közéjük, ez egy másik tévhit, tehát neked nyolc kell.)

És vannak más tevékenységek is, amelyekkel feltöltődhetsz: Meditáció, írás, olvasás, kirándulás, kertészkedés, szex, zene, filmek. Akár mind, ebben a sorrendben.

Te hogyan tudsz feltöltődni?

Fejlődés

2. Fejlődés

Ha körbe-körbe mész egy vonattal, akkor mozgásban vagy. Mint ahogyan a bakelitlemezjátszó is folyton pörög, ha valahol ugrik a lemez. Igaz, hogy a vonat ugyanazon az úton rázza szét a lelkedet, és a lemezjátszó olyan régóta játssza ugyanazt a dallamot, hogy az már nem is régi, hanem ócska - de mozgásban vagy.

Ez nem jó mozgás. Közben ugyanis fejlődnöd kell. Ha nem fejlődsz, nem jó úton jársz.

A fejlődés több dolgot is jelenthet.

  • A bankszámlád egyenlegének idővel emelkednie kell.
  • Az életszínvonaladnak is.
  • A tested izmosabb lesz, az alakod jobb.
  • A tudásod szélesebb vagy mélyebb.
  • A mozdulataid ügyesebbek.
  • A házasságod kiteljesedik.

Minden életterületen megfigyelhető a fejlődés, ha mozgásban vagy, és megfelelő mozgást végzel. Mindenhova másféle mozgásra van szükséged. A munkához dolgozni kell, az okosodáshoz tanulni, a sporthoz teperni, a párkapcsolathoz beszélni, hallgatni, figyelni, szeretni.

Gondolkodj el azon, van-e olyan területe az életednek, ahol nem érzékeltél fejlődést az elmúlt idők során. Hogyan tudnád beindítani a változást?

Újratervezés

3. Újratervezés

Nem láthatsz mindent előre.

Az rendben van, hogy az elején összeszeded minden erődet, és elindulsz. Az is oké, hogy aztán kitartóan mész abba az irányba, amit az elején meghatároztál.

De az élet változik. A körülmények mások lesznek, az emberek mást akarnak, és te is átalakulsz közben. Ezeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Az a terv, amelyet betonból készítenek, megreped, vagy rossz helyre visz. Amit tíz évvel ezelőtt a fejedbe vettél, talán még mindig megvalósítható, de MÁSKÉPP.

Nem vagy időjós, nem tudhatod, mi lesz pár év, de még pár hónap múlva sem. Időnként tehát meg kell állni, és újratervezni az utadat. Néha lehet egy olyan érzésünk, hogy ha megszakítjuk a szokásos napirendünket, vagy eltérünk a kialakított tervtől, akkor lelassulunk vagy kudarcot vallunk. Ha azonban ésszel csináljuk, épp hogy felgyorsulunk.

Az újratervezés új korszakokat jelent az életedben. A korszakok a szokásaidat érintik. Másképpen fogod élni az életed.

Észrevetted már a korszakokat az életedben?

Mozgásban maradni

+ 1. Valódi mozgás

Eddig képletesen szóltam, metaforikusan fogalmaztam, amikor azt mondtam, hogy maradj mozgásban. Most azonban szó szerint gondolom.

A legjobb módja ugyanis annak, hogy ne veszíts a lendületedből, ha valóban mozogsz. Ha sportolsz.

A reggeli futás például elkergeti a fejedből a negatív gondolatokat. A jóga nemcsak a testedet teszi rugalmassá. Úszás közben nemcsak a medencében merülhetsz el.

Azt mondják, a legjobb sportok azok, amelyek megizzasztanak. Amikor felmegy a pulzusod, és lihegsz. Nemcsak a napod lesz ettől dinamikusabb, hanem a kedved is jobb, az életed meg hosszabb.

Vannak emberek, akiknek nem kell külön sportolniuk, mert olyan az életmódjuk, hogy bőségesen végeznek fizikai munkát - persze, nem mindegy, hogy milyet.

Vannak, akik tudatosan sportolnak, hogy meglegyen a mozgás az életükben.

Egyesek azonban egy életre szóló testnevelés-felmentést adtak maguknak, s azt gondolják, ez így normális, mert nekik nincs idejük a sportra. Idejük talán nincsen, de szükségük, az volna.

Bárcsak mindenki tudná ezt!


Tudom, hogy sok más összetevője lehet még annak, hogy mozgásban maradjunk. Kíváncsi vagyok, tudnál-e adni te is egy tippet nekem. Örömmel olvasom a gondolataidat a hozzászólások között.

  • Köszi a javaslatokat Tibi, nekem mindig jól jönnek!
    Neked a javaslatom: hetente csinálj legalább egy olyan dolgot, amit még nem csináltál. Nem kell nagy dolgokra gondolni, olvass a lakásban (kertben) olyan helyen, ahol még soha nem olvastál – pl. fenn a cseresznyefán – ha nem szoktál meglepi vacsorát készíteni a családnak, akkor készíts egyet, ha szoktál, akkor keress egy új receptet és legyen meglepi, futás közben szedj egy kis mezei virágot és tedd magad elé napközben, szóval ilyen nagyon egyszerűekre gondolok. Szép estét! Ha nem szoktál este sétálni, akkor sétálj egyet, vigyél magaddal valakit, ha félős vagy 🙂

    • Nagyon tetszik az ötlet, Júlia! Meg is fogadom. 😊
      Ez elmozdít a megszokásokból és színesíti a napomat!
      Köszönöm!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Tibi

    A szerzőről

    A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

    Ez is érdekelhet:

    >