december 11

17 hozzászólás

Mit ne mondj, és mit mondj, ha változást akarsz?

december 11, 2023


Az NLP középső bötűje (a lö) a lingvisztikára utal, ami a nyelvet jelenti. Ezt valahogyan úgy jó értelmezni, hogy a szavainknak súlya van. Egy szó súlya pár milligrammtól a 2,5 tonnáig terjed, attól függ, milyen komolyan mondjuk ki. Én ezt egyáltalán nem komolyan mondtam, csak képletesen szóltam. Mondhatni, hogy csupán metaforikusan fejeztem be magam. Illetve ki.

Nem új felfedezés, hogy a szavainknak mélyebb jelentése is van, és miközben nem értelmezzük szó szerint a metaforákat, tudat alatt mégis számít, hogy pontosan mit jelentenek a szavak. Erre jó példa, hogy a magyarok keresik a pénzt, az amerikaiak csinálják, a németek megszolgálják, a franciák nyerik, a kínaiak harcolnak érte, az olaszok valóra váltják, a mongolok meg találják. Szóval már ezen el lehetne mélázni, mert nem fura, hogy mi keressük a pénzt, erre a mongolok megtalálják?

Na mindegy. Nem erről akartam írni, hanem arról, hogy valahogy az elhatározásainkkal is hasonlóképpen van ez, és most maradhatunk a magyar nyelvnél. Így oda fogunk kilyukadni, hogy hogyan érdemes megfogalmazni a céljainkat.

Mielőtt kilyukadnék, induljunk el onnan, hogy  valamilyen szinten elégedettek vagyunk az életünkkel, ha optimistán gondolkodunk. Ha azonban pesszimistán, akkor valamilyen szinten elégedetlenek vagyunk vele. Mindegy is, mert a fontos kérdés ugyanaz:

Van-e igényed a változásra?

Itt jön be az első szint, hogy észrevesszük-e egyáltalán, hogy változásra van szükségünk. Mert ez egy előfeltevésem, hogy mindannyiunknak változásra és változtatásra van szüksége. A kettő nem azonos. Előbbi az utóbbi eredménye.

Nos, amíg csak szenvedünk és senyvedünk, amíg összeszorított foggal húzzuk az igát, amíg szemet hunyunk idióta embertásaink beszólásai felett, amíg szorgalmasan igyekszünk mindenkinek megfelelni, addig nem sok jót remélhetünk. Meg kell bennünk érnie ugyanis annak a gondolatnak, hogy ez így nem jó.

Ez az első lépcsőfoka a boldogságunknak. Észrevesszük, hogy ami van, az nem jó.

A következő szint az, ami a legnépszerűbb, itt vagyunk a legtöbben.

Kéne

Hogyan ne fogalmazd meg a célodat

Ez a “kellene”fázisa, becenevén “kéne”.

Kéne már egy új munkahely. Beszélni kéne a Dezsővel. Le kéne már fogyni úgy tíz kilót.

Ezen a szinten hosszú időt el lehet tölteni, akár egy teljes életet is. Innen nem könnyű továbblépni. Ez bizony a halogatás zsákutcája, ahonnan valahogyan ki kell tolatnunk. A legegyszerűbb, ha a kellenének a felét lefelejtjük, és akkor nem marad belőle csak a "kell".

Kell

A kell (tájjellegű verzióban "köll") sokkal erősebb, mint a kellene.

Kell most már egy új lakás. El kell menni futni. Meg kell javíttatni a kerítést.

A kell az bizony kényszer. Ebben az esetben szerencsésebb a felszólító mód a feltételesnél. Farkaszemet nézünk a valósággal, és ha elég kemények vagyunk, ő pislogja el magát hamarabb, az pedig már elvezet egy újabb szinthez, sőt, ez már egyesen szintlépés.

Akarok

Le akarok vizsgázni. El akarok menni a fogorvoshoz. Le akarok szokni a cigarettáról.

Ez már egy beismerő vallomás. Nem titkolhatom tovább, hogy én irányítom az életemet. Kőkemény szándékaim vannak.

Van ám ennek egy finomított, eludvariasított verziója, a “szeretnék.” De az egyrészt csak egy felesleges lépcsőfok, amit simán átlépünk, másrészt meg visszaránt minket a feltételes módba. Így a szeretnéket úgy hagytuk magunk mögött, hogy az csak bambán bámult utánuk a lépcsőfordulóban.

Szóval eljutottunk az akarásig, és onnan már csak jó nagy lendületet kell vennünk, s máris a csúcson vagyok, amit úgy hívnak.

CSINÁLOM

Célkitűzés cselekvés

Vagyis cselekszem. Megvalósítom, valóra váltom, alkalmazom és véghezviszem.

Lecsukom a laptopom tetejét, felhúzom a futócipőmet, kimegyek akár az esőbe is, és futok öt kilométert.

Megírom a könyvemet. Jelentezem az egyetemre. Felépítem a házam.

Lerakom a cigarettát. Sőt, már le is raktam. Többet fel sem veszem.

Így fogalmazd meg a jól átgondolt céljaid: cselekvő módban: Csinálom.

Az a nagy igazság, hogy ha már alaposan átgondoltál mindent, hogy mi az, amit szeretnél, tehát megvan az irány, akkor a csinálással fogsz eredményeket elérni.

Talán már jó ideje csak azt érzed, hogy valami nem jó, és kellene és kéne tenni valamit, de… Nos, akkor nincsen semmi “de”. A “de” az, amire a legkevésbé van szükséged.

Mi akadályozott meg eddig abban, hogy cselekedj?

Csak azt nem mondd, hogy a körülmények. Ugye, meg sem fordult a fejedben?

  • Kedves Tibor!
    Őrületesen kell a gyógyulásomra koncentrálnom, és mindent meg is teszek érte.
    Igaz, hogy egyre romlok, de tudom, javulni is fogok.
    Ágyban is lehet tornázni!!!
    Üdv: Németh Gabi

    • Kedves Gabi!

      Ha megteheted, olvass is, és relaxálj. Tudom ajánlani, José Silva “Gyógyíthatsz” c. könyvét, és dr. Joe Dispenza könyveit.

      Jó egészséget kívánok!
      Tibi

  • Szia Tibi!
    Igen, a szavak nagyon jól kifejezik a szándékot.
    Én azt szoktam volt mondani, hogy történhetne már valami (csoda), ami megoldja ezt a dolgot. Sokáig hittem ebben. Hogy majd úgy megoldódik. De rá kellett jönnöm, hogy az a csoda vagy én Vagyok, vagy senki. Ez a hozzáállás kicsivel több sikert fog hozni, remélem.
    Szép estét.

  • Én azt vettem észre, hogy nagyon gyakran használom a “majd” szócskát szóban és írásban is. Nekem például erről kell leszoknom, ha változást akarok..

    • “Majd”. Köszönöm, Emese! Felírom a szótáramba. 😊 Vagy töröljem belőle? 🤔

  • Kedves Tibi! Ez az írásod is annyira egyedi és igaz, hogy erre nehéz azt mondani, hogy igen, de..
    A körülmények, amire olyan egyszerű sok mindent rárakni, mert nem én tehetek róla, hanem valami vagy valaki más, és már kenjük is tovább a saját felelősségünket, és magyarázkodunk, mentegetőzünk, mert megint ez a könnyebbik út. S ha kéne, akkor bekuckózunk a halogatás melegébe, mert még ráérünk, ugye? Majd holnap. Aztán az a nap is elalszik egy vastag, puha takaró alatt.
    Ha kifutunk az időből? Akkor aztán puffogunk, picsogunk, pampogunk, és igen még panaszkodunk is, mert nem tehetünk róla.
    A rendszer, a világ, a konkurencia, meg a szomszéd és a körülmények.
    Utána pedig jöhet a BÁRCSAK, ami a KÉNE barátja, mert egyszer csak felbukkan: bárcsak megtettem volna, bárcsak cselekedtem volna, bárcsak csináltam volna.
    Köszönöm ezt a mélyen elgondolkodtató írásodat, na látod: ezt KÉNE tanítani az iskolában.

    • Köszönöm, Zsuzsi, az értékes gondolatokat, és mennyire igazad van! A “bárcsak” is megérne egy misét. 😃

  • Minden szavad igaz. Mostanában éppen agyalok, jó vagy rossz amit akarok. Koszonom.

    • Köszönöm Rózsika. Amin még érdemes elgondolkodnod, hogy amit akarsz és amire szükséged van, az nem minden esetben ugyanaz.
      Jó egészséget neked!

  • Az agyalás. A könnyebbik út választása, és az, hogy a cél túl távoli. A mai nap fájdalmát enyhíteni könnyebb nekem (még), mint kitartani egy ábránd mellett, még akkor is, ha ezzel csak a fájdalmamat, bűntudatomat növelem tovább. Egy off gomb és egy újrahuzalozás jót tenne az agyamnak.

    • Szia Edina!

      Azt hiszem, itt könnyű elakadni.
      Amit javaslok:
      Ha a cél túl távoli, akkor határozz meg kisebb állomásokat, részcélokat, mérföldköveket. Az első állomás egész közel lesz, és legalább már elindultál. Teleport sajnos még nem létezik. 🙂

      Off gomb és újrahuzalozás: A meditáció vagy szabad írás ezeket is megteszi.

      Jó elindulást!

      • Köszönöm szépen a hozzászólást! Napi rutin, feladatlista segíti a napjaimat már régóta, és azt is tudom, hogy ha egy cél eléréséhez a lépéseket visszafelé fejtem le/ki, akkor jobban lehet a jó irányba tartani. Progresszív relaxáció és edzés megy minden nap, a meditációtól valamiért ingerültebb leszek, mintha az egész lényemnek kárt okozna a meditáció okozta jó érzés. Amikor írok (csak úgy vagy épp novellát), az tehermentesíti a fejem, de az idén, mint valami dacoló kisgyerek, képtelen voltam eddig néhány alkalomnál többször tollat ragadni.
        Kusza, káoszos a fejem, ködös a környezet, olykor fel-felbukkan valami konkrét cél vagy értelmes gondolat, de már tova is suhan, mire egyáltalán utána kapnék. Érdekes év a 2023, és nem éppen pozitív, de lehet ez még jobb jövőre.
        Köszönöm a tanácsokat! Elgondolkodom, hogyan tudnám rendszeresebbé tenni ezeket az életemben. Szeretem olvasni az írásaid, még ha sokszor kellemetlenül is érint (jajj, nekem miért nem megy mindez?). 🙂
        Be nem tervezett rinyaposzt kipipálva, jöhetnek a betervezett dolgok. 🙂

        • Edina, akkor te eléggé benne vagy a jó dolgokban (is), így azt gondolom, 2024-ben már kilábalsz minden kilábalnivalóból.

          Még egy dolog jutott eszembe, a harcos attitűd. Ez a “Mi van, Univerzum, csak ennyit tudsz? Ez nekem semmi!” hozzáállás, vagyis a csak azért is megoldom módszere. Nekem néha ez segít, amikor nagyon összejönnek a dolgok. 🙂

          • Tényleg… Erről is olvastam már itt. Sajnos ez nem alapbeállítás nálam (még). Az a program fut, hogy: Neee, ez nekem úgyse megy, meg se próbálom.
            Akkor tudom felülírni, ha gondolkodás nélkül cselekszem. De most felírom a füzetembe a Heti fókuszhoz.
            Köszönök minden választ és sok lelki, szellemi erőt kívánok a munkádhoz!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Tibi

    A szerzőről

    A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

    Ez is érdekelhet:

    >