nyelvtanulás

Murányi Péter: A török császár kincsei

Volt már olyan, hogy azt hitted, nem tudsz valamit, pedig valójában tudtad? Murányi Péter gondolatait ajánlom figyelmedbe, ha Te is nyelvet tanulsz.

Őszi levél

“Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.”
-Weöres Sándor-

Sziasztok!

Biztosan sokan ismeritek ezt a verset. Sőt, talán még emlékeztek, mikor az iskolapadban együtt mondtátok osztálytársaitokkal: “izzik a galagonya, izzik a galagonya, ruháááája” :) Miután kijártam az iskolát, már nem kellett verset tanulni, viszont volt sok más tanulnivaló. Aztán miután már mindenféle oktatási intézményben jártam, s volt, amit ki is jártam, utána kezdtem igazán TANULNI. Persze jól jött, hogy tudtam összeadni és olvasni is már, mire odeértem az utamon.

Voltam Énkép tanfolyamon, ami nagyon érdekes volt. Steve Andreas nlp alapú módszere foglalkozik külső és belső határainkkal is. Ezért külön izgalmas volt, hogy én várandósan vettem részt ezen a tanfolyamon, hiszen volt ott belül is egy konkrét határ, egy burok, ami megóvta az új születendő életet. De volt, aki kialakított egy jó kis külső burkot, ami véd szúnyogcsípések ellen:)
Tudtommal van “énképes” kisbaba is, mármint aki ezután a tanfolyam után tudott megfoganni, miután anyukája beépítette magának a “termékeny vagyok” tulajdonságot. Ezzel a módszerrel ugyanis új tulajdonságokat is képesek vagyunk beépíteni, valamint pozitív énképünket tudjuk erősíteni, negatív tulajdonságainkat pedig megtanuljuk átformálni.
"Akár abban hiszel, hogy képes vagy rá, akár abban, hogy nem, többnyire neked lesz igazad."
Henry Ford

A képzés már akkreditált. November 11-12-13-án, Budapesten vehetsz részt ezen a tanfolyamon. Bővebb információt pedig itt találsz róla: Énkép workshop

Teljes elmés írás tanfolyamon is voltam. Tudom, tudom, azért még van mit csiszolni az írásaimon, de elindultam az úton. :) Megismertem a Walt Disney stratégiát és így könnyebben beszélgetek a bíráló énemmel is, hogy kiszűrje a hibáimat. “Kapsz módszereket a nem megfelelő időben jelentkező ihlet és önkritika kezelésére, praktikus tanácsokat a jellegzetes elakadási pontokon való túllendülésre és a folyamatos fejlődésre.” - szerepel a tanfolyam leírásában. S tényleg kaptam! Te is kaphatsz, ha ott leszel Budapesten november 26-27-én a tanfolyamon. Hogy mi mindent tanulhatsz még meg a tanfolyamon, arról ITT olvashatsz.

Merhaba, mondtuk szépen mindannyian a Természtes nyelvtanulás második napján. Egy hétvége alatt pár alap kifejezést megtanultunk a jelenlévő törököktől:) Ezt a nyelvtanulási módszert Murányi Péter (NLP- és nyelvtanár, tolmács fordító) dolgozta ki, főként az nlp eszköztárát használva. A hétvégén átalakíthatjuk korlátozó hiedelmeinket, melyek a nyelvtanulásban gátolnak minket. A két nap alatt megmutatják, hogyan lehet természetesen nyelvet tanulni, ahogyan kisgyermekként is tettük. Kapunk hasznos tanácsokat és praktikákat is, amiket bevethetünk nyelvtanuláskor. De főként sok-sok gyakorlat lesz, amik segítenek abban, hogyan tanuljunk jól, könnyen, szórakoztatóan nyelvet. Jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek, aki nyelvet tanul, aki már jól tud egy nyelvet, de mégsincs megelégedve a tudásával, és akár azoknak is, akik hosszabb ideje külföldön élnek, de mégsem sikerült úgy megtanulniuk a nyelvet, ahogyan ők azt szerették volna. A tanfolyam Budapesten lesz december 10-11-én.

Ezeken a tanfolyamokon ott voltam, és már nagyon várom az Ericksoni hipnózis II. hétvégéjét, hogy megint tanulhassak valami újat!

Ha most ezen tanfolyamok egyikén sem tudtok ott lenni, akkor is megtanulhattok egy verset, akár azt, ami most a legközelebb áll hozzátok. Mert amit egyszer megtanultatok, az örökre a tiétek marad. S ha szeretnétek, megoszthatjátok másokkal.

Bürge Viki
és a Mindennapi NLP csapata

Murányi Péter NLP alapú tanfolyamai

Szia, Hi, Hallo, Bonjour, Ciao, ¡Hola, Ahoj, Γεια σας, Merhaba, Bok, Cześć !

És ez csak egy pár nyelv, amin most köszöntöttelek. A világon számos nyelv van, amihez számos kultúra is kapcsolódik. Bármely nyelvet úgy a legkönnyebb megtanulni, ha egyúttal megismerjük az azt beszélők kultúráját is. Amikor elutazunk valahová, jól jön, ha legalább köszönni és megköszönni megtanulunk az adott nyelven. Jó néven vesszük mi is, ha hozzánk egy külföldi csak egy pár szót, de magyarul szól. Talán többen hallottátok a Queen együttes előadásában a Tavaszi szél vizet áraszt c. dalt. Megtisztelt minket azzal, hogy egy kicsit belekóstolt a mi nyelvünkbe és népdalainkba. A Természetes nyelvtanulás is erről szól. Murányi Péter sokat utazott és így is tanulta meg a nyelveket, amiket beszél. Azt mondhatom, hogy ma ehhez már utazni sem fontos. Sok a külföldi diák a különböző egyetemeken, és ott az internet is, ahol a modern technika segítségével szinte bármilyen anyanyelvű emberrel tudunk beszélni. Péter tanfolyamán nlp-s és egyéb módszerek segítségével megszüntetheted azokat az esetleges belső korlátokat, amik eddig megakadályozták, hogy könnyen és gyorsan tanulj nyelveket. Te is elmondod néha ezt a mondatot: “Á, nekem nincs jó nyelvérzékem” ? Ha igen, akkor itt a helyed a tanfolyamon 2011. október 8-9.-én.

Péter általában ősszel és tavasszal tart tanfolyamokat. Most ősz van, ezért az ő tanfolyamait szeretném figyelmetekbe ajánlani! Mint az kiderült, nagyon szereti a nyelveket.
Milton Ericksonról már olvashattatok egy korábbi levélben. Őt nevezik a hipnotikus nyelvi minták atyjának. Kommunikációd sikeresebb lehet, ha odafigyelsz arra, hogy hogyan mondod, amit szeretnél. Ezek a nyelvi minták a tudattalanodra is hatnak, és igen sok reklám használja fel őket. Megismerésükkel hamarabb észreveszed, ha rád ily módon szeretnének hatni, és hasznodra fordíthatod ezt a tudást. Biztos, hogy többször fogod azt kapni, amit tényleg szeretnél, ha ezekre a kis nyelvi trükkökre odafigyelve mondod el a kívánságod. Ezt a tanfolyamot Melocco Jánossal együtt tartja, aki szintén nagy mestere a szavaknak.
Idén még lesz egy hétvége ahol az Ericksoni hipnózis alapjait ismerheted meg. Ha ezt már elvégezted, akkor még magasabb tudást szerezhetsz az Ericksoni hipnózis II. tanfolyamán.

Kreativitás - alkotóképesség, teremtőképesség (Idegen Szavak Gyűjteménye: http://idegen-szavak.hu)
Erről a szóról szerintem minden embernek más és más jut az eszébe. A tanfolyamon megismerkedhetsz és elsajátíthatod a Walt Disney-féle kreativitás-stratégiát. Megismerkedhetsz a nézőpontváltással, aminek segítségével különféle élethelyzetekben sokkal találékonyabb lehetsz. Ha szeretnél még leleményesebb és ötletesebb lenni, idegen szóval még kreatívabb, akkor ez a tanfolyam neked szól.

Murányi Péter mellett Melocco János tapasztalatára és tudására támaszkodhatunk a Teljes elmés írás tanfolyamon. János több művészi írásművet publikált, hivatásos fordító és tolmács, aki az évek során több nyelven írt már marketingszövegtől pályázatig, honlapszövegtől szakdolgozatig, verstől színdarab-szövegig számtalan műfajban. (Pásztorok c. lírai regénye olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár lapjain). Ezen a tanfolyamon az NLP – a neuro-lingvisztikus programozás – tudattalan és tudatos eszközeit, valamint könnyedén, jól író, fogalmazó, szerkesztő emberek fogásait sajátíthatod el, hogy hatékonyabban, élvezetesebben írhass, és következetes szempontok szerint javíthasd, csiszolhasd az irományaidat.

Zárul mára Móka Miki mókatára - mondhatnám. De talán helyénvalóbb, ha azt mondom:
Zárul tavaszig Péter és János enelpés eszköztára.

Még egy valami. Ne feledjétek, szeptember 24-25-én még csatlakozhattok a Kineziológia alaptanfolyamhoz!

Esetleges kérdéseidre örömmel válaszolunk, kérlek, írj az info [kukac] mindennapinlp.hu címre.

Összes meghirdetett tanfolyamunk listája elérhető
--->ezen az oldalon<---

Mindenkinek szép őszi napsütést kívánok!
Bürge Viki
és a Mindennapi NLP csapata

Néhány tanfolyamunkat az alábbi képekre kattintva is elérheted:

JOBB AGYFÉLTEKÉS RAJZTANFOLYAMOK

Dinnyés Márta: Ez maga a tökély!!! - Hogy juthatunk a könnyed elegancia szintjére?

Ez maga a tökély!!!
Hogy juthatunk a könnyed elegancia szintjére?

Vitathatatlan tény, hogy manapság a tanulás egész életünkön áthúzódó folyamattá vált, hiszen a körülöttünk gyors tempóban változó világot másképp meg sem érthetjük. Gondoljunk csak a tudomány vagy a társadalom fejlődésére, a politikára.

Ha bármilyen újságot, folyóiratot kinyitunk, biztos vagyok benne, hogy nap mint nap találunk benne legalább egy olyan fogalmat, kifejezést, amit addig még nem hallottunk, vagy ha hallottuk is, nem értjük, hogy pontosan mit jelent. Nemrég még sem mobiltelefonunk, sem digitális fényképezőgépünk nem volt, és nem tudtuk, mi az LCD monitor.

Az, hogy mit tudunk, mi mindenre vagyunk képesek, mihez értünk, nagymértékben befolyásolja életminőségünket, az élet valamennyi területén.

Ha tudjuk például, hogy milyen választási lehetőségeink vannak, akkor képesek vagyunk dönteni. Ha tudunk biciklizni, nem kell buszra várnunk. (És még a környezetünkért is tettünk valamit!) Ha megtanultuk egy szakma minden csínját-bínját, akkor a szakma mesterévé válunk, ezáltal nagyobb elismerésben lesz részünk, többet kereshetünk, stb. Ha tudunk (és merünk is!) idegen nyelveket beszélni jobban boldogulunk külföldön, és több álláslehetőséget találunk.


Készségeink két félék lehetnek:

Tudáskompetenciánkat az elméleti ismeretek elsajátításával szerezzük, és logikus összefüggések felismerésével fejlesztjük tovább. Ilyen tudást szerzünk az iskolában a legtöbb tantárgyból (történelem, irodalom, földrajz, kémia, biológia stb.) Tudáskompetenciánk növeléséhez fontos, hogy strukturáljuk a megszerzett ismeretanyagot, és hogy eltöprengjünk rajta, hogy beépítsük már korábban megszerzett ismereteink rendszerébe. Sokszor nagy segítséget jelent, ha megbeszélhetjük valakivel a tanultakat, és - saját tapasztalatom szerint is - igaz az, hogy a legbiztosabban azt tudjuk, amit már megtanítottunk, vagy elmagyaráztunk valaki másnak.


Cselekvési kompetenciáink közé tartoznak az elsajátított mozdulatrendszerek,(a bukfenctől az autóvezetésen át a főzésig), viselkedésformáink (türelem, figyelem, udvariasság) és a gyakorlati dolgok megoldásához találmányok, vagy művészi alkotások létrehozásához szükséges készségek (írás-, beszéd-, számolás- és rajzkészség, kézügyesség, jó hallás)
Vannak olyan tantárgyak is, melyeknél tudás és cselekvés kombinációjára van szükség. Ilyenek például a nyelvek. Nem elég a nyelvtani szabályok ismerete, jó beszédkészséget is ki kell alakítani.

Mit is jelent a tanulás? Az NLP-nek erre is van egy nagyszerű modellje, amely a tanulást négy különböző szinten jeleníti meg. Akár tudásbeli képességekről, akár cselekvéskészségről van szó, mindegyik ezen a négy különböző szinten létezhet bennünk.

4. Tudattalan hozzáértés
(Nem tudom, hogy tudom)

3. Tudatos hozzáértés
(Tudom, hogy tudom)

2. Tudatos hozzá-nem-értés
(Tudom, hogy nem tudom)

1.Tudattalan hozzá-nem-értés
(Nem tudom, hogy nem tudom)

Tekintsünk egy hétköznapi példát, hogy jobban megérthessük ezeket a szinteket. Legyen az, mondjuk... az autóvezetés! Vannak dolgok, amelyekről azt sem tudjuk, hogy léteznek. Kicsi korunkban a tudattalan hozzá-nem-értés (inkompetencia) (nem tudom, hogy nem tudom) szintjén voltunk az autóvezetés képességében, amíg meg nem láttunk életünkben először egy autót. Amint megláttuk, hogy apa vezeti az autót, már a tudatos hozzá-nem-értés (tudom, hogy nem tudom) szintjére kerültünk: Jé, apa autót vezet. Én hiába könyörgöm be magam az ölébe és csavargatom a kormányt, nem tudom elindítani. De tudom, hogy van, aki tudja, és hiszem, hogy én is fogom tudni, ha nagy leszek!!!

Fél év...

Azon gondolkodtam, hogy sokan úgy vannak vele, most nincs időm elmenni a Természetes Nyelvtanulásra, mert.. mert most nincs időm - de sebaj, egy fél év múlva úgyis lesz, majd elmegyek akkor. Meg most amúgy is pont valami mást csinálok, meg mindjárt itt a télapó, a karácsony, az újév, meg a tavasz.