hiedelmek

A világ, s ami bennem van

A világ, s ami bennem van

- Jupó elmélkedései a világról és önmagáról -

Azt hiszem, ma nem lesz valami jó napom – gondoltam reggel, amikor ébredés után, alighogy kikecmeregtem a magam vájta gödörből és léptem volna a tűzhöz, hogy felszítsam a parazsat, amikor beleléptem egy kisebb mélyedésbe. Olyan fájdalom hasított belém, amint testem egész súlyát ráhelyeztem a furcsa helyzetet felvett lábfejemre, hogy majdnem az égig hallatszott a kiáltásom. Régen történt már velem bármi hasonló is, de úgy néz ki, most valamiért rám fért. Persze a nagy fájdalmak közepette nem ez jutott eszembe, hanem az, hogy én milyen szerencsétlen vagyok, hogy egy ilyen szép napon így kell kezdenem a reggelt. Szitkozódtam magamban a nagy fájdalomtól, és miközben igyekeztem kezemmel átfogni a sérült bokámat egyre csak az zengett továbbra is bennem: hogy lehetek ilyen szerencsétlen?!

Nem kellett sokat mondogatnom magamnak, mert alighogy fel tudtam állni, ismét megerősítettem a meggyőződésemet. Bicegve ugyan, de azért odaléptem a parázshoz, hogy most már tényleg legyen egy kis tüzem is, mert a reggeli napsütés bizony elég fukarul bánt a meleggel, amikor megbotlottam egy kisebb faágban, melyet éppen azért hagytam ott heverni a földön, hogy majd a tűz újraélesztéséhez jó lesz. Arccal a föld felé zuhanva még volt annyi lélekjelenlétem, hogy karjaimat magam elé helyezve tompíthassam az esést, de egyik kezemre sikerült úgy esnem, hogy abba szintén istenes fájdalom hasított belé, miközben egy reccsenést is hallottam.

Stenger Györgyi: A hiedelmekről

A hiedelmekről


Henry Ford sokat idézett mondása szerint „Akár azt hiszed, hogy sikerülni fog, akár azt, hogy nem, igazad lesz”. Gondolatainkkal teremtünk. Önbeteljesítő jóslatként működnek. Nem véletlenül történnek velünk a dolgok, hanem new age-esen szólva „bevonzzuk” őket.

Könnyű azt mondani, hogy gondolkozz pozitívan, és akkor majd a kellemes, hasznos dolgokat vonzod magadhoz. Hogyan gondolkozhat valaki pozitívan, ha tele van félelmekkel, gátlásokkal, rögeszmékkel. Az emberek nagy része nem is tudja, hogy milyen gondolatok irányítják a viselkedését, és ezen keresztül az életét. Hiedelmeink nagy része sajnos tudattalan szinten működik. Amíg nem tudjuk felhozni a tudatosság szintjére, és nem ismerjük meg őket, nem tudunk velük mit kezdeni. Hiába szeretnénk megszabadulni káros viselkedési mintáinktól, amelyeket ezek a tudattalan hiedelmek, meggyőződések irányítanak, sajnos tudatosan nem megy.

Amiben hiszel...

“Amiben hiszel, az vagy igaz, vagy igaz lesz.” Ezt legtöbbször csak úgy értelmezzük, hogy ha hiszek valamiben, az előbb vagy utóbb valóssággá válik. Azt hiszem, sosem tudom megoldani ezt a problémát, amellyel hosszú évek óta küzdök, és mivel ebben hiszek, ennek megfelelően viselkedem, vagyis nem is igazán próbálok meg tenni azért semmit, hogy változzon a helyzet, sőt, ha egy lehetőség adódik, amelyet kihasználva mégis előre léphetnék, igazából nem veszem azt észre, de ha mégis, nem ragadom meg. Ez természetesen így is van, ha én azt hiszem, hogy valamit nem lehet megjavítani, akkor minek erőlködjek, hogy mégis megjavítsam? Ilyen formán a korlátozó hiedelmeim megteremtik a saját valóságomat.

Van ennek egy másik oldala is, mert mi van, ha egyszer végre szembenézünk a kőkemény valósággal, és rájövünk, hogy bizonyos problémák valóban megoldhatatlanok? Nem azért megy rosszul a szekér, mert én abban hiszek, hanem tényleg rosszul megy, na. Azt gondolom, hogy már késő elkezdenem takarékoskodni, vagy új lehetőségek után kutatni, vagy nagy reményekkel kecsegtető üzleti vállalkozást indítani, úgysem fogok tudni nagyobb, kertes házat venni magamnak, maradhatok életem végéig a kicsike panelban. És valóban, felesleges takarékoskodni olyan nagyon, mert abból még nem lesz új ház, ráadásul az életszínvonalam is csökken. Kutathatok új lehetőségek után, de valójában nincs is kedvem mindenféle vad dologba belefogni, amiben igazából nem is bízok. Az üzleti vállalkozásokkal pedig tele már a hócipőm, nem vagyok az a típus, aki takarítószerekkel vagy kozmetikumokkal házal, esetleg főzőcskével egybekötött bemutatókat szervez, szóval kösz, nem. Ha azonban mindenre nemet mondok, akkor aztán tényleg nincs esélyem kilépni ebből a kis panelből, és végre egy kertes házat venni magamnak, igaz? Hát nem, azért ez nem igaz, mert esélyem az mindig van, csak kisebb.

Hiedelmek

Szeptemberben kezdődik az iskola, és még egy csomó minden, amiről fogalmunk sem lehet, mert ez egyénileg változó, van, aki új vállalkozást nyit, mások szerelmesek lesznek, és van, akinek beázik a padlás, és ezért legalább ennyire kapcsolódik ehhez a hónaphoz aktuális témánk: a hiedelmek.