képességek

5. feladat: Képes vagy rá?

Képes vagy rá?

A képességekhez kapcsolódó feladatunk most agyalás helyett igazodik előző havi témánkhoz a cselekvéshez.

A feladat igen egyszerű:

Tanulj meg három dolgot, amit eddig nem tudtál!
Tanuld meg, hogyan kell csinálni valamit és tedd is meg!

Például tanulj meg
- főzni valamit
- tankolni
- számítógépet kezelni
- gyertyát cserélni
- pelenkát cserélni
- idejében elindulni
- kávét főzni
és hasonlókat, szóval bármit.

Valamit, amit eddig nem csináltál, vagy más csinált, nem pedig Te, azt csináld meg most Te. És ezt tedd meg három különböző dologgal.

Bármikor elkezdheted, most is, és annyi időd van, amennyire szükséged van, de nem több, szóval igyekezz.

Ha van kedved elmondani, mit tanultál, akkor kérlek, ide írj.

Sok sikert, és jó szórakozást!

Üdvözlettel:
Szűcs Tibor
Mindennapi NLP

Öngondoskodás Expo

Öngondoskodás expo

Ebben a hónapban igyekszünk a bennünk levő képességeinknek nagyobb figyelmet szentelni.

Hosszú a lista, hogy ki, mire képes, de az igazi kihívás az, ha megtanulunk valami olyat, amire eddig úgy gondoltunk, hogy nem vagyunk képesek, vagy egyszerűen csak nem tartottuk fontosnak, hogy figyelmet szenteljünk rá.

Ehhez a témához úgy érzem szorosan kapcsolható egy rendezvény, amit szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. Ez pedig az Öngondoskodás Expo, ami 2012. június 8-9-én kerül megrendezésre a Lurdy Házban.

Mint ahogyan már a neve is sejteti, itt olyan dolgokba kaphatsz bepillantást és gyakorlati tanácsokat, amelyek ma már elengedhetetlenek ahhoz, hogy saját kezedbe vehesd sorsod irányítását.

Világunk rendkívül gyorsan változik. Régen, ha volt szaktudásod, biztos állással rendelkezhettél, és azzal a tudattal fekhettél le esténként, hogy az állam felelősséget vállal érted és gondoskodik rólad, ha Te is teszed a dolgod. Bízhattál abban, hogy a rendszer felelősséget tud vállalni a jólétedért. Az állam és a munkáltató stabil pont volt, helyzeted 10-20-30 év távlatában is belátható volt. Mára azonban a helyzet sokkal bizonytalanabbá vált. Sokan érezzük, hogy valami nincs rendben, változásra van szükség.

Egyre több emberben születik meg a felismerés: „senki nem oldja meg helyettem”. Kiszolgáltatva érezzük magunkat sok területen. Hogy csak a leglényegesebbeket említsem: egészségügy, élelmiszeripar, energia, stb.... Itt az ideje, hogy tegyél valamit önmagadért. Vedd kezedbe saját sorsod és ismerd meg mielőbb a lehetőségeidet. Sajátítsd el az öngondoskodás képességét.

Képességek

KÉPESSÉGEK

"A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot."
Mahatma Gandhi

Gregory Bateson, aki szintén inspirálta Richard Bandlert és John Grindert, az NLP megalkotóít, érdekes rendszert dolgozott ki a tanulási folyamat megértésére. Ő hívta fel a figyelmet arra, hogy a tanulás, a változás folyamatának természetes hierarchiája van. Minden szinten más-más szabályok szerint változtathatunk meg valamit. A magasabb szinten zajló változás mindig kihat az alatta lévő szintekre, és az alacsonyabb szintű változás is hathat a magasabb szintre, de ez nem szükségszerű.
Robert Dilts a következő szinteket tartja a legalapvetőbbnek és figyelembe veendőnek, amikor változtatni akarunk valamit/valamin: környezet, viselkedés, KÉPESSÉGEK, értékek-meggyőződések, identitás, spiritualitás.

Bármely viselkedés, esemény valamilyen környezetben, valahol térben és időben történik. Az, hogy milyen viselkedésre vagyunk KÉPESEK, tudásunk, KÉPESSÉGEINK határozzák meg. Minél több KÉPESSÉGET fejlesztettünk ki, annál több viselkedési mintát ismerünk.

Képességeink jelentős részét már gyermekkorban elsajátítjuk. Teljesen ösztönösen átvesszük a körülöttünk élő felnőttek viselkedési mintáit. Úgy beszélsz, mint apád. Úgy szürcsölöd a levest, mint nagyapád. Minél többet gyakorolunk bizonyos viselkedéseket, annál inkább készség szintűvé válnak.

Képességek

Képességek

Az NLP egyik remek előfeltevése így szól: Ha valaki képes valamire, akkor arra Te is képes vagy. Végül is az egész NLP a modellezésből indult ki. Nem kell rájönnünk, hogyan legyünk kiválóak valamiben, elég, ha keresünk valakit, aki az adott dolgot kiválóan csinálja, meg kell figyelnünk, és aztán csak utánozni. A megfigyelés persze rendkívül összetett folyamat, mint ahogy az egész modellezés is, melynek során nem csak a modellező tanul sokat, maga a modell is felfedezhet a saját viselkedésében eddig csupán tudattalan szinten létező mintákat, így ő maga is fejlődhet.

Saját képességeink igen értékes erőforrást jelentenek az életünkben. Nehéz volna őket önmagukban vizsgálni, hiszen szorosan kapcsolódnak a hiedelmeinkhez, a viselkedésünkhöz, még a környezetünköz is. Ha a meglévő képességeinket fejlesztjük, és új képességeket sajátítunk el, minden könnyebben megy majd. Mit tehetünk ennek érdekében?

A képességeink tekintetében érdemes elgondolkoznunk az alábbi kérdéseken:

  • Mire vagyok képes? Milyen képességekkel rendelkezem, és mi az, amiben eleve jó vagyok? Hogyan ismerjem fel a bennem szunnyadó tehetséget? Új dolgokat tanuljak, vagy azt fejlesszem, amiben már jó vagyok?
  • Hogyan tanuljak meg egy új képességet? Milyen hatékony tanulási módszerek vannak?
  • A tanulás lépcsőfokai
  • Képességek és hiedelmek. Hiszel benne, hogy képes vagy rá?
  • Modellezés - kitől tanulhatunk? Hogyan legyünk nyitottak a visszajelzésekre? Mit kezdjünk a bírálattal?
  • Másoktól tanulni és másokat tanítani. Hogyan adhatod át a tudásod a gyerekeidnek? Milyen képességek a legfontosabbak egy gyereknek?
  • Milyen magasra tedd a lécet, amikor célokat tűzöl ki? Milyen módon befolyásolják a céljaid nagyságrendjét a jelenlegi képességeid?
  • Mi a különbség a “nem vagyok rá képes” és a “nem akarom” között? Egyáltalán, van különbség?
  • Mik a legfontosabb képességek az élet különböző területein? (Akár egy-egy területet kiemelve.) Vannak-e univerzális képességek, amelyek szinte mindenhol hasznosak?

Figyeld az oldalunkat, olvass, tanulj, fejleszd a képességeid, játssz és nyerj!

Jó szórakozást!

Üdvözlettel:
Szűcs Tibor
Mindennapi NLP

Ha szeretnél bármit hozzátenni a témához:
Képességek - fórum

 

Minden megvan benned, amire szükséged van.

NLP előfeltevés: Minden megvan benned, amire szükséged van.

Azt gondolod, bőven van még hova fejlődnöd? Nagyon helyes, hiszen a fejlődés a világ mozgatórugója. Ezért szívesen tanulsz, olvasol, ismerkedsz meg új dolgokkal, emberekkel.

Néha azonban előfordul, hogy azt hisszük, valami hiányzik belőlünk. S mint az az önkorlátozó hiedelem, amely szerint nem vagyunk képesek bizonyos dolgokat megtenni, amelyek pedig igenis lehetségesek - arra gondolunk, vannak képességek, erőforrások, amelyek nincsenek meg bennünk.

Mindenki képes mindenre

Mindenki képes mindenre

Ha valaki először hallja ezt az előfeltevést: "Mindenki képes mindenre", akkor talán egy kicsit megdöbben. Mit jelent ez a mondat?

Fogalmazzunk egy kicsit másképpen:
Ha valaki képes valamire, akkor Te is képes vagy rá.

De mégis, hogyan?

Úgy érzem, célszerű megemlítenem, hogy ez egy olyan előfeltevés, ami már az NLP megszületése előtt nyílvánvalóvá vált. Mondjuk inkább úgy: az NLP fogantatásának pillanatában felfedezték, hogy mindenki képes mindenre.

Grinder és Bandler, - az NLP atyjai - kezdetben kivételes képességű terapeutákat figyeltek meg. A megfigyelést vegyétek igen komolyan: Bandler pl. a világ legjobb családterapeutáját, Virginia Satir-t követte az egész Egyesült Államokon keresztül, és videóra vette minden mozdulatát, mondatát, amelyet az munkája közben tett és mondott. Később kielemzték ezeket a felvételeket, és rájöttek: ők is képesek számos olyan dolgot megtenni, amelyet Virginia csinált. Ők is ugyanolyan kiválók tudtak lenni sok mindenben. (Ezért is hívják az NLP-t a kiválóság művészetének sokszor.)

Mégis hogyan lehetséges ez? Egyszerűen leutánozták őt! Ilyen egyszerű! Persze csak elsőre ilyen egyszerű, hiszen itt nem csak mozdulatokról van szó, annál sokkal többről: testtartásról, szavakról, hagsúlyokról, gondolatokról, hangokról, képekről, érzésekről, azok változóiról és sorrendjéről. Azt a folyamatot, amellyel kiderítjük, valaki valamit hogyan csinál, és magunk is elkezdjük alkalmazni ugyanúgy ugyanazt a dolgot, úgy hívjuk, hogy modellezés.