kontrasztos

10 Hozzászólás

február 14, 2010

NLP, önismeret, személyiségfejlesztés, nézőpontok, kontrasztos

Sokat szoktam gondolkozni a nézőpontokon. Minden attól függ, hogy honnan nézzük. Ilyenek a legkisebb dolgok is, pl. egy csésze tea. Az is lehet, hogy bele sem szagolok, mert nem érdekel, mert úgyis van otthon egy raklappal, különben sem vagyok szomjas. De az is lehet, hogy isteni ajándéknak tekintem, mert hosszú ideje az utcán vagyok, s rettentő hideg van, s gyengének és fáradtnak érzem magam. Ilyenek a nagyon nagy dolgok is, mint pl. az élet. Az is lehet, unalmasnak találom az életem, s csak a tévét lesem egész nap, mert úgyis megvan mindenem, de nem érdekel, különösebben nem élvezek semmit, csak unatkozom, s lesem a képernyőt. De az is megeshet, hogy történik velem valami, s egy hajszálon múlik az életem, s akkor végiggondolom, mi az a sok minden, amivel nem foglalkoztam az életemben, és most már lehet, hogy nem is fogok. Ilyenkor hirtelen minden átértékelődik, s előveszem azokat a dolgokat, amelyeket eddig elhanyagoltam, mert rájövök, hogy sokkal értékesebbek, mint az a hülye tévé.

Ha van eszem, akkor nem várom meg, amíg valami rossz történik, hanem szándékosan megváltoztatom a nézőpontom. Ha a jelenlegi munkahelyemet utálom, akkor arra gondolok, mennyire örülnék ennek a munkának, ha már hosszú ideje munkanélküli volnék. Néha nagyon jó kontrasztosan gondolkodni. Ha van valami, amit nem becsülök meg eléggé, mellé teszek valami mást. Kontrasztossá teszem. Neked van olyan dolog az életedben, ami értékes, de nem foglalkozol vele annyit, amennyit kellene, vagy egyáltalán nem foglalkozol vele? A családod? A munkád? Az egészséged? A vágyaid? A céljaid? Gondolatban tedd kontrasztossá, s nézd meg, mi az, ami megváltozik!

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • A Pont Neuf szerelmesei nekem is az egyik kedvenc filmem – és Juliette Binoche-t amúgy is nagyon imádom. A másik film, amiben játszott, a Csokoládé (2000), mely nemcsak az élet élvezetére buzdít, hanem a kontrasztok témakörbe is beleillik.Ráadásul még Johnny Depp is szerepel benne!!! A Don Juan Demarco (1995) pedig azt az NLP előfeltevést támasztja alá, hogy az alkotott élmények ugyanúgy hatnak, mint az átéltek, (Johnny Depp és Marlon Brando főszereplésével.)

  • Jáksó Lacitól hallottam egyszer egy ilyen, „kontrasztos" mondást, azóta is szívesen idézgetem (nem csak akkor, ha esik 😉 „Örülök neki, hogy esik. Ha nem örülnék, akkor is esne."

  • Csak kérdésem lenne.A film, amit említettél a Pont Neuf szerelmesei:szinkronizált film? és hol lehet rálelni, mert szívesen megnézném.

  • 1992-ben -amikor még azt sem tudtam ó, mi az NLP-, egy rekkenően forró nyári délután utaztam a Margit-hídon a 6-os villamoson. Iszonyú sokan voltak és izzadságszag volt. Kellemetlenül éreztem magam, és ekkor próbáltam keresni valamit (öntudatlanul, védekezésképen) és azt gondoltam: "Milyen jó nekem itt a villamoson, hiszen nyár van, süt a nap és békében élek, nem úgy, mint most Szerbiában . Nem kell bujdosni, óvóhelyre menni, félni a fegyverropogástól, nem dől össze a házunk, nem halnak meg a szeretteim.Szabad vagyok! És ettől olyan boldog lettem. Ennyi.üdv. Nóra

  • Igazad van, Trixi, ez is egy ilyen "kontrasztos" dolog. Az egyik kedvenc filmem a Pont Neuf szerelmesei pont erről szól. Nagyon szép film.

  • Néha- sajnos mostanában egyre többször elnézem a hajléktalanokat.A legtöbb ember megveti őket,mert, hogy ugye oda jutottak, ahova,biztos alkoholista volt, (mert, hogy most is kunyerál és vedel!),biztos bántotta a családját, stb.Valóban, ilyen is van köztük, persze, de én ismerek olyanokat, akik valaha felelős beosztásban dolgoztak, egyetemet végzett emberek.Ők biztosan nem hallottak az NLP-ről, mert esetleg a karriejük csucsán hajtották a család megélhetését, jólétét.Akikről beszélek intelligens emberek!!!! És – igen isznak,mert a legtöbbjük a társadalom megbélyegzettje lett,nem kellenek sehova!És nem gondolnak az öngyilkosságra, hanem megharcolják minden egyes napjukat a túlélésért és még vidámak is tudnak lenni.Ilyenkor gondolok arra, hogy, " te jó ég, én elégedetlenkedek,mikor nekem fedél van a fejem felett,van mit ennem, van tiszta ruhám….a többi pedig RAJTAM múlik!"sajnos a legtöbb ember csak itélkezik,de nem néz a dolgok mögé!Manapság mindenki kerülhet ilyen helyzetbe, jobb felkszülni rá!Nekünk itt az NLP, őket meg a SORS tanitotta meg arra, mit hozzon ki abból, ami éppen adatik Nekik.Persze van a "rosszabb" hajléktalan, ők olyanok, mint mi a "Kényelmes" világunkban,lusták vagyunk és nem teszünk önmagunkért.Ez persze nem a gyakorló NLP-ekről szól.Trixi

  • Szia Tibi, (és Mindenki!)Fodor Ákos ezt így mondta:"Nem a világ lettrosszabb (igaz, hogy jobb se)- én fáradtam el."

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >