invázió

2 Hozzászólás

június 27, 2010

NLP, önismeret, pozitív gondolkodás, problémákra reagálni, invázió, szúnyog

Meginvázióznak engemet ezek a szúnyogok. Este sötét van (gondoltad volna?), de a lakásban is, mert ha felkapcsolom a nagy villanyt, akkor kb. annyi szúnyog lesz itt öt perc alatt, hogy ennyi erővel már a mocsárba is kimehetnék aludni, de ahhoz semmi kedvem, különben sem tudom, hol van a legközelebbi mocsár.

Na persze a villany le van kapcsolva, a monitor viszont be van kapcsolva, mert úgy sokkal jobban látom, amit írok, de ezek a szúnyogok, hát ezek tényleg a fényre jönnek, szóval ide összpontosulnak az arcomba. 

Ez a szúnyog kérdés jó példa arra, hogy nem csak a pozitív gondolkodás vezérelheti az embert, vagy az, ha mindig csak célokkal foglalkozunk - a problémákra is reagálni kell. Amikor a legfontosabb dolgokat leltározzuk az életünkben, akkor nem biztos, hogy minden csak pozitív megfogalmazásban létezhet. Ha nekem fontos a béke, az anyagi biztonság és az egészség, az nagyon szép, de az is lehet, hogy nekem az a fontos, hogy senki ne piszkáljon, ne legyek beteg és ne legyenek adósságaim. Van különbség, bár a végeredmény majdnem ugyanaz. 

Ha már célokról van szó, akkor sokkal jobb az, ha azt akarom, éljek anyagi bőségben, mintha azt akarnám, ne legyenek adósságaim, mert így a cél, a bőség lebeg a szemem előtt, ellenkező esetben folyton az adósságokat látnám magam előtt, és úgy nem igazán jutnék előre.

Az emberi értékek azonban sokkal mélyebben léteznek a céloknál, és ott megengedhetjük magunknak a probléma-centrikus gondolkozást, hiszen ez is nem is annyira gondolkozás, mint inkább egy tudattalan minta. Olyan, mint egy óriási mágnes. Az egyik végén van a gazdagság, a másikon a szegénység. Igazából mindegy, hogy a szegénységtől távolodsz vagy a gazdagsághoz közeledsz, az irány ugyanaz lesz. 

A francnak se voltak céljai a szúnyogokkal -  ahogy azonban megjelentek, egyből elkezdtem velük foglalkozni. Nem lehet folyton csak a célokkal a foglalkozni, a problémákat is kezelni kell.

Baj csak akkor van, ha valaki csakis a problémáival foglalkozik, és közben elfelejti, hogy akár céljai is lehetnének. Vagyis ahelyett, hogy megoldja a problémáit, további problémákat gyárt belőle, és ezt roppant tehetségesen teszi. Na, ha megkérdezed az ilyen embert, hogy van, akkor nagyon örül neki, mégis azt mondja, ne is kérdezd! Utána jóóól kipanaszkodja magát. Ez is rossz, meg az is rossz, ráadásul ez meg az, és különben is.

Ugye, Te nem vagy ilyen nagyon sokat panaszkodós? Mire is volna az jó?

Hogy én olyan vagyok-e? Ne is kérdezd! Ezek a fránya szúnyogok, csak jönnek folyton. Nem lehet tőlük létezni, pokollá teszik az életem, a fülembe zümmögnek és a kávémban próbálgatják a hátúszást. Ráadásul még csípnek is! Szörnyű, hogy mennyi baja van az embernek, nem?

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Szia Zsuzsa!A nem panaszkodás nem azt jelenti, hogy mindent magunkban tartunk. Néha jó kiadni magunkból azt, aminek kint a helye. Ki kell ereszteni a felesleges gőzt, hpgy megmaradhassunk pozitívnak.Tibi

  • Kedves Tibi!Nem, én nem vagyok panaszkodós. Mindig arra gondoltam, hogy rossz az a kutya, aki a házát megugatja. Talán rosszul tettem, mert a sok felgyűlt panasz most itt van a torkomban, se kijönni nem tud se bennmaradni nem tud, csak szorongatja a torkomat.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >