apró-cseprő ablaktörlő

4 Hozzászólás

szeptember 12, 2010

NLP, önismeret, önbizalom-építés, ablaktörlő

Bevallom neked, szörnyen hanyag tudok lenni (szóval nem vagyok az, csak képes vagyok rá:) ami apró-cseprő dolgokban (meg néha bazi nagyokban) is előjön, pl. abban, hogy amióta megvan az autó, nem cseréltem még ki rajta az ablaktörlőt, azt a gumit, ami törli az ablakot, ha esik az eső, de a miénk sose törölte igazából, csak maszatolta inkább, nagy esőben nem volt gond, de ha csak pár cseppet kaptunk, akkor az ablaktörlő pár másodpercre mindig elvette az első képet, és tök homályra maszatolta az ablakot, de nem volt vészes az ügy, mert általában megússzuk eső nélkül. 

De most kicseréltük, és hatalmas ajándék lett a jutalmam: szemerkélt az eső, és láttam vezetés közben! :o) (Jó, és szakadt, mint az állat, de ott is láttam rendesen.) 

Szóval el kell érte menni, és meg kellett várnom, amíg valaki megveszi helyettem, és fel kellett fognom azt a sok műanyag bigyót, amit adtak hozzá, és ki is kellett cserélnem, miközben esett az eső, amúgy nem volt nagy cucc (de azért magamban kicsit felfújtam), tehát végül is rá kellett szánni egy pici időt, na de aztán többet nem kell szívni az ablakkal esőben sem, szóval szuper. 

Nyilván, hogy egy ilyen ablaktörlős ügy nem apró-cseprő. Hallottál Te már apró-cseprő ablaktörlőről? Nem, az enelpé egyik fontos előfeltevése, hogy minden ablaktörlő szimbolikus üzenetet közvetít felénk (be ne vedd, csak én vetem fel előre, nem az enelpé).  

Az ablaktörlőm üzenete a számomra az, hogy tele van az életem olyan dolgokkal, amelyek apró kis finomhangolások csupán, mégsem teszem meg, és ezért sokkal több energiámba kerül létezni az életben. Mert folyton meg kell állni letörölni a szélvédőt, mert minden kereszteződésben nyomni kell a gázt, hogy ne álljon le a motor, és minden délután bele kell rúgni a bejárati ajtóba, mert még mindig rossz a zár, mert még mindig csöpög a csap, még mindig ég a nagy villany a pincében. Már ez sem volna apró-cseprő, de sajnos a személyes ügyeinket is szoktuk ezen az elven intézni. Még mindig nem döntöttem el, mit akarok kezdeni magammal, még mindig nem kerestem munkát, még mindig egyedül élek, vagy pont fordítva, még mindig nem tudtam kilépni egy kapcsolatból. 

A kisebb dolgokhoz nem kell hegyeket megmozgatnod. Néha az is elég, ha lekapcsolsz egy villanyt, ami egy hete ég feleslegesen. A nagyobb változásokhoz, amelyek közvetlen Rólad szólnak, ahhoz bizony magadnak kell változni. Ha úgy érzed, alacsony az önbizalmad, és emiatt nehezen tudsz emberekkel kapcsolatot teremteni, akkor az egyik legjobb lehetőség, hogy elmész egy hétvégi tanfolyamra, valami olyan pozitívan formáló tanfolyamra, amelynek témája az önbizalom-építés is. Ehhez viszont rá kellene szánnod magad, hogy elmenj egy ilyen tanfolyamra. De nem mersz, mert nincs hozzá önbizalmad. Ha a problémát tartod pajzsként a megoldás felé, akkor nem elég, hogy sosem jutsz el a megoldásig, egész életedben cipelned kell magaddal a problémádat. 

Egyszóval tessék összeszedni magadat! Meg magamat is, persze.  

Szedem, már nagyon szedem.

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Szia Tibor! Egyezek Évivel még a munkatársak segitésében is, mert ha történetesen az ember a főnökük:)…

  • Szia Évi!Le a kalappal, hogy foglalkozol a munkatársaiddal is, mert más emberek életében pozitív változást elérni nem mindig könnyű! Sok sikert hozzá!

  • Kedves Tibor, szeretem a leveleidet és minden egyes alkalommal segít is nekem. Jelenleg a munkatársaimon akarok segíteni. Azt szeretném, hogy ők is örömüket találnák a munkájukban és eredményesebbek is lennének ezáltal.Nap mint nap azt teszem amit Te a leveiddel teszel velem. Lelkesítem és igyekszem pozitív irányba tartani őket. Már kezdenek maguktól is foglalkozni önmagukkal és kezd az önbizalmuk is az egészséges önbizalom felé közeledni. Rájöttem, hogy sokkal tartósabb és nagyobb eredményeket lehet így elérni. Nem kell veszekedni, nem kell morgolódni, csak megtalálni bennük azt ami előre viszi őket. Észre kell velük vetetnem az erényeiket. Az elején járok, de minden nap igyekszem és minden nap teszek érte, hogy jobban érezzük magunkat a munkahelyünkön és örömmel, egyre eredményesebben végezzük a munkánkat. A levelidet is erőt és hitet adnak nekem, mert Te is pont ezt teszed velem. Köszönöm.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >