Cukor a habban

0 Hozzászólás

október 10, 2011

NLP, személyiségfejlesztés, gyereknevelés, cukor a habban, sütemény

Használati útmutatás 1-5 gyermekhez

Ha az ember sokat pihenteti az agyát, akkor előbb-utóbb pihent agyúvá válik, talán így született ez a gondolatom is a gyerekekről. 

Ha van gyereked, akkor maximum ötig vannak tippek. Ha tehát neked van pl. 6 gyermeked, sajnos csak az első öthöz fogod tudni használni ezt a cikket. Ha egy gyereked sincs, akkor meg sose lehessen tudni alapon érdemes ezt elolvasnod. 

1 gyerek

Ha van egy gyereked, akkor elég egyértelmű, hogy nem kell sokat gondolkoznod, hogy kitaláld, mi a legfontosabb dolog az életedben. Mert a gyerek mindig a legfontosabb, s ha mégis van valami, ami fontosabb nála, hát ő még annál is fontosabb lesz. Persze szem előtt kell tartanod egy csomó mindent, pl. saját magadat, meg néha másokat is, de mindezek mellett végül mindig is ő lesz a legfontosabb. 

Azt gondolom, ez így teljesen rendben van. Ha nem csak saját magunkra gondolunk, hanem az egész emberi fajra, akkor egész logikus magyarázatot kaphatunk erre, hiszen aki fenn akar maradni, az vigyázzon a gyerekére, és már fenn is maradt. (a szó több értelmében) 

Ha tehát neked gyermeked születik, akkor megkapod életed legfontosabb dolgát. Nincs már idő lazsálásra meg depire, mindig tudod, mit kell tenned, ami néha nem könnyű, de a gyerek annyira hálás természetű, hogy minél többet foglalkozol vele, annál kedvesebb, okosabb és viccesebb, szóval ez is nagyon jó dolog. Jó ha van egy gyereked. Ha Te nem ezt tapasztalod épp, keresd a társaságát minél többet! 

Ja igen, a lemondások! Tudod, a legtöbb jó dolog lemondásokkal jár, mint pl. ez is: mivel a gyermek jelentős felelősséggel jár, a szabadságodat enyhén szólva korlátozza. Tehát nagyon. 

2 gyerek

Mi van, ha még egy gyereked van, szóval van neked kettő? Az első gyerek úgymond abszolút prioritással rendelkezik az életünkben, ráadásul soha sem lesz kevésbé fontos. Még akkor sem, ha jön egy másik gyerek. De mivel a másik gyerek is gyerek, ő is legalább olyan, de inkább pontosan ugyanolyan fontos, mint az első gyerek. Ennek az az oka, hogy két legfontosabb, az teljesen egyenlő, mert náluk semmi sem fontosabb. 

Itt már adódhatnak nehézségek, ha pl. az egyik azt akarja, hogy olvassatok, a másik meg labdázni akar. Meg lehet tanulni ugyan a labdázó olvasás technikáját, de hosszú távon ez nem vezethet sikerhez, mert a végén könnyen sarokba szoríthatnak. (Úgy olvass, hogy közben nem labdázol.) 

Arra mindenképp figyelned kell, hogy mind a kettő tudja, hogy pontosan ugyanolyan fontosak, mint a másik.  

Vagyis külön szervezést igényel. Nagyobb meló és idegileg is lefáraszthat néha, de végül is 2 legfontosabb dolgod is van, megéri.  

3 gyerek

A harmadik gyerekkel tovább tetőzöd a dolgot. Ha még nincs, jól gondold meg. A helyzet, amiben a két gyerek van, most bővül egy harmadikkal, és nem elég mindenre még sokkal jobban figyelni, most 3 közül kell választanod sok-sok pillanatban, hogy éppen melyiknek mi a legfontosabb. Tehát ha valaki egy harmadik gyereket vállal, akkor kösse föl a gatyáját rendesen, és különösen figyeljen rá, hogy bele ne csináljon. A saját szabadságod még jobban korlátozódik ezzel, és még ha ez fáraszt is néha, mindig a topon kell lenned. Ha nagyon pörögsz, sikerülhet, és amikor hárman együtt vannak teljes egyetértésben, és te is, hát azt igazán fogod élvezni. Vagyis három gyerek a tuti. 

4 gyerek

Szerintem, ha annyit mondok, hogy gondold végig még egyszer ezt a hármat, és aztán csak úgy szelíden tegyél bele ebbe a helyzetbe még egy gyereket, akkor magad is rájössz, mi történik a 4. gyermek színre lépésekor. Ha három gyerekkel éldegélsz boldogan, akkor egy negyedik már nem jelenthet gondot. Komoly kihívást, azt igen, mert szükséged lesz egy jó adag türelemre, kreativitásra, rugalmasságra, kitartásra, fáradhatatlanságra és sok másra, ha 4 ember életét irányítod egyetlen kézből. Ha van valaki, aki segít ebben, pl. férj, feleség, és hasonszőrű társaik, nos, az cseppet sem mérsékeli a saját felelősségünk, ami rajtunk múlik, azt így is, úgy is megtesszük. 

Ettől függetlenül csak egyetlen dolog van, ami annál is jobb, mint ha 3 gyereked volna: ha 4 gyereked van. 

5 gyerek

Ha valakinek van már négy gyereke, teljesen felesleges megpróbálni lebeszélni őt az ötödikről, nem fog sikerülni.

Igazából ha teljesen rendben van minden a 4 gyerekünkkel, valószínűleg az 5. is csak tovább fokozza boldogságunk, ha azonban a jelenlegi 4 is mondhatni különösebb odafigyelésünk nélkül tengődik, úgysem volna időnk erre az újabbra.

Sajnos nem tudsz mindenre felkészülni, vagyis mindig adódhatnak váratlan  vagy nehezen megoldható helyzetek, amiket meg kell oldanod, de ez eddig is így volt, csak most még több lesz. Összességében minden sokkal bonyolultabb lesz, de ha ügyesen csinálod, mindenki jól érzi majd magát.

Attól, mert valakinek még van 5 gyereke, nem lesz feltétlenül életművész. Ha mind az 5 jól érzi magát, és megfelelően fejlődik, az már igen. 

Az 5. gyerek nem a hab a tortán, az valójában a 4. volt. Az 5 gyerek a cukor a habban, az pedig nagyon jó. 

Több?

Sajnos az 5 fölötti létszámról nem rendelkezem számottevő (semmilyen) tapasztalattal. Ha te igen, kérlek, mondd el! 

Kérlek tartsd szem előtt, hogy ezek csupán szimpla megfigyelések és gondolatok végtelenül leegyszerűsítve, hiszen meg sem említjük pl. a gyermekek korát, egyéb szülő és családtag jelenlétét, speciális helyzeteket, körülményeket, vagy szereplőket, mint pl. Zolika, aki természeténél fogva rendkívül barátságos, fajánál fogva azonban kutya.

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>