Nincs kudarc

0 Hozzászólás

április 12, 2013

NLP módszer, személyiségfejlesztés, nincs kudarc

Azt hiszem, az egyik legnehezebben elfogadható... vagy inkább alkalmazható NLP előfeltevés, hogy nincs kudarc, csak visszajelzés. Ez ugye azt jelenti, hogy ha valamit megpróbálsz, és az végül nem jön be, akkor azt ne kudarcnak tekintsd, hanem csak egy visszajelzésnek. Végül is teljesen logikus, mert amikor kudarcot vallunk, az elég nagy szívás. Főleg akkor, amikor tényleg beleadunk apait-anyait, dolgozunk, hajtunk ezerrel, nem a lábunkat lóbáljuk, hanem igazán odatesszük magunkat, de végül nem az történik, amire számítottunk.

A legnehezebben akkor tesszük magunkat túl ezeken, amikor 2 választási lehetőségünk van, és mi kiválasztjuk az egyiket, ami végül is nem hoz eredményt, és közben kiderül, pont a másik lett volna a nyerő. Mit mondunk ilyenkor magunkban? Hogy elcsesztük... 

Pár gondolat, ami ezekben a helyzetekben segít:

  1. Gazdagabbak vagyunk egy igen hasznos tapasztalattal. Eddig nem tudtunk valamit, most már tudjuk. Mindig van tapasztalat! Ennek a haszna: legközelebb már másképp döntünk.
  2. Nem érdemes bánkódni amiatt, hogy elszalasztottunk egy lehetőséget, mert sosem tudhatod, hogy az valóban bejött volna, vagy mégsem. Az, hogy mi lett volna, mindig csak találgatás.
  3. Hogy a jelenlegi állapotnak mi a haszna, azt sokszor csak évekkel később vesszük észre. Az, hogy lemaradtál valamiről, az azt jelenti, hogy Te most épp máshol vagy, de ahol most vagy, ott is van egy csomó lehetőség.
  4. A kudarcokból tanulhatsz a legtöbbet, vagyis a kudarc tulajdonképpen a tanulás egyik építőeleme.

Tartsd észben ezeket "azokon a napokon" is, ahogy a reklámban szokták mondani. Én most azokra a napokra gondolok, amikor semmi sem sikerül, amikor visszadobják az ajánlatod, amikor kijátszanak vagy kihasználnak, amikor megbüntet a rendőr, amikor kiszakad a gatyád, amikor hasra esel a buszmegállóban, elhagyod a pénztárcád, hülyeségeket hülyeségekre halmozol és  alapvetően szörnyen érzed magad. 

Voltál már ilyen helyzetben? Hogy viselted?

--

Ja, kis kiegészítés. Miután ezt megírtam, elmentem tankolni, véletlenül kétszer annyit tettem bele, mint amennyit akartam, aztán út közben rájöttem, hogy nyitva a tank, a tanksapkát rág elhagytam út közben. Visszamentem, megtaláltam, pár kocsi már átment rajta. Kicsit lapos lett szegény, megtört és csalódott, de még mindig ellátja a feladatát. Rendes tőle! Szeretem a tanksapkákat!

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>