Sok jó dolog

1 Hozzászólás

augusztus 5, 2013

Hogy is szokták mondani? Sok jó dolog kis helyen is elfér? Például a fejemben. Bár az elég nagy. Na mindegy, a fejemben tényleg sok jó dolog elfér, például a támogató meggyőződések, van is egy rakattal benne, például:

  • Én minden jót megérdemlek.
  • Bármilyen célt elérhetek, ha hajlandó vagyok tenni érte, és vállalom az áldozatot.
  • Ha valamit sehogy sem sikerül elérnem, arra nincs is szükségem.
  • Ha valamit jól megszívtam, abból lehet csak sokat tanulni.
  • Igazi eredményekhez tettek kellenek.
  • Nagyon jó képességeim vannak.
  • Ami nem megy, az nem számít.
NLP, személyiségfejlesztés, pozitív megerősítés, Brian Tracy

Na persze ezeken el lehet gondolkodni, hogy biztosan pozitív-e, de az én fejemben ez mind az. Ezek nem ajánlott meggyőződések, nekem sem ajánlotta senki, csak úgy kinőttek a fejemből, mint a mezei virágok.

Ha mégsem nőnek ki, akkor el kell ültetni. A virág a támogató meggyőződés, mag alakban úgy hívjuk, hogy megerősítő állítás. A megerősítő állítás kezdetben egy egyszerű mondat. Például, vagy ahogy kisfiam szokta mondani "példájul":  Folyamatosan javítok a helyzetemen.

Ez a helyzet egyébként is jó megközelítés, Brian Tracy is azt mondja a Főnix szemináriumban, ne mondd azt, hogy probléma, hanem azt mondd: helyzet. Leégett a házam? Hm... ez valóban érdekes helyzet. Azért szerintem a problémák is fontosak.

A helyzet azért is jó, mert az egy szituáció, benne vagyunk egy bizonyos környezetben, helyszín és emberek és tényálladékok, és igenis, képes vagyok ezekre hatni.

Szóval ha van egy ilyen magocskád, egy megerősítő állításod, akkor egyszerűen vedd a fejedbe, és engedd, hogy kinőjön. Lehet erősítgetni, locsolgatni, szeretgetni. Ezt úgy teheted meg, hogy mondogatod magadban: "Folyamatosan javítok a helyzetemen." Sőt, akár le is írhatod többször egymás után: "Folyamatosan javítok a helyzetemen."

Egyszer nem elég. Ha egyszer meglocsolsz egy növényt, és utána le se öntöd többé, az kiszárad. Ha rendszeresen locsolod, akkor lesz belőle szép virág.

A megerősítő állítások lassan, de biztosan képesek beépülni. Mondogasd, írogasd, gondolj rá sokat, és valóra válnak.

Sok jó dolog kis helyen elfér. Tegyél nagyon sok jó dolgot a fejedbe.

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Nagyon cselesen átformáltad a régi közmondást! 🙂
    Sokáig észre sem vettem, pedig közismert, hogy sok jó ember kis helyen is elfér – de a te verziód még sokkal jobb:továbbviszi az eredeti gondolatot, általánosabb érvényűvé teszi:-)

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >