NLP, Neuro Lingvisztikus Programozás, személyiségfejlesztés, kreatív írás, célkitűzés

A címben szereplő kérdés nem túl bonyolult. Sőt, kifejezetten egyszerű volna, hiszen a válasz minden esetben úgy szól, hogy "igen". Mivel azonban az emberi lélek oly bonyolult, és minden élethelyzet más és más, érdemes lehet átgondolni alaposabban is ezt a dolgot. S miközben olvasod ezt a cikket, elsősorban a saját életedre vonatkoztatva merengj el a kérdéseken.

Rögtön az elején tisztázzuk, hogy önfejlesztés alatt olyan tanulási folyamatot értünk, amelyet a saját döntésed alapján végzel, és a saját érdekedet szolgálja. Ide tartoznak azok a területek, amelyeket személyiségfejlesztésnek is nevezünk, hogy néhányat fel is soroljak, íme:

  • célkitűzés
  • kommunikáció
  • hiedelmek átformálása
  • öngyógyítás
  • kreatív írás
  • NLP

De ugyanígy önfejlesztés, ha nyelvet tanulsz, vagy egy hangszeren játszol, meditációs gyakorlatokat végzel - tehát olyan tevékenységet folytatsz, amitől te magad több leszel. A tortazabálás sajnos nem ide tartozik, pedig attól is több leszel. Na mindegy, majd találunk arra is valami jó okot.

Ha tehát tudni szeretnéd, hogy érdemes-e energiát fektetned az önfejlesztésbe, akkor gondold át a következő kérdéseket:

1. Jól érzed magad a bőrödben?

Ez egy alapvetően fontos tisztáznivaló. 

Lehetnek problémáid, gondjaid, sőt, adott esetben még nyavalyáid is (de a fittyfene nem ide tartozik!). Hitem szerint mindenkinek adódnak ilyen dolgok az életében, így vegyük ezt természetesnek. Cseppet sem természetes azonban, hogy miként dolgozod fel életed nehézségeit. 

Ha nem vagy jól, ha sokat vagy szomorú, mérges vagy unott, akkor ez egy áldatlan állapot. Természetes, hogy megvan az oka, ha ebben a helyzetben vagy. Ezeket az okokat azonban most ne firtassuk, maradjunk csak annyiban, ha nem érzed magad jól a jelenlegi élethelyzetedben, és nem látod magad előtt a kivezető utat, akkor szükséged van az önfejlesztésre. 

Ha alapvetően jól vagy, akkor viszont ezt a pontot kipipálhatod.

2. Elégedett vagy az életeddel?

Ez a kérdés nem ugyanaz, mint az előző. Lehet ugyanis, hogy valaki teljesen jól elvan, vidáman éli a világát, de közben tudja, hogy valami nem klappol. 

Te hogy vagy ezzel? Klappol minden? Beéred azzal, amid van, vagy többet akarsz?

Ne érts félre, nem kapzsiságra buzdítalak, hidd el, én sem vagyok mohó - kivétel, ha édesség kerül elérhető közelségbe (már megint a torták).

Lehetsz - és legyél is - hálás mindazokért az értékekért, amelyekkel rendelkezel. Ugyanakkor jó, ha többet tudsz kihozni az életedből és magadból, mint ami eddig "megadatott". 

Csak te tudhatod, hogy elégedett vagy-e azzal, ami van, vagy szeretnél ennél többet. Ha többet akarsz, érdemes az önfejlesztés útjaira lépned.

3. Harmonikus az életed?

NLP, személyiségfejlesztés, kreatív írás, célkitűzés, harmonikus élet

Érdekes ez a szó, aminek semmi köze sincs a harmonikához. A harmónia ugyanis valami olyasmit jelent, hogy több területen is rend van, és ez a több terület egymást segíti, kiegészíti. Összhangnak is nevezhetnénk.

Az életednek vannak fontos területei, és a fontos területeknek is vannak egyéb területei.

Például itt van az egészség, azon belül a testi és a lelki egészség. Az, hogy nem vagy beteg, és az, hogy erős vagy, és tele vagy energiával.

Vagy a pénzügyi terület. Hogy van elég pénzed ahhoz, hogy megvehesd, amire szükséged van, esetleg másoknak is tudj segíteni.

Itt vannak még az emberi kapcsolatok (szerelem, család, barátok, munkatársak meg a Tót), de akár a művészetek, a sport, és még egy csomó egyéb fontos életterület is. 

Nem "kell", hogy mindenben tökéletes legyél, de jó, ha megvan a harmónia. Ha nincs, az önfejlesztés segíthet.

4. Vannak céljaid?

A célok többet jelentenek az álmoknál és a vágyaknál. A cél azt jelenti, tudod, hogy hol tartasz most, és tisztában vagy azzal is, hogy hova szeretnél eljutni. Továbbá a cél azt is jelenti, hogy van egy igen jól kidolgozott terved arra, hogy miként fogsz eljutni az áhított állapotba, és rendszeresen teszel is ezért dolgokat. A cél tehát tisztánlátás, terv és cselekvés. Megvan nálad ez a három? Gondold csak át:

1. Tudod, hogy hol tartasz, és hova akarsz eljutni?
2. Kidolgoztad már a tervet ehhez?
3. Rendszeresen teszel is érte?

Ha valamelyik kérdésre a válasz nem, akkor az önfejlesztésre a válasz igen. Különösképpen ajánlom a célkitűzés módszerét.

5. Tanulsz valamit jelenleg?

Nem a szigorú értelemben vett tanulásra gondolok, hanem arra, hogy saját örömödre valami olyan dologgal foglalkozol, ami egy képességedet fejleszti, vagy a tudásodat növeli. Követelmény, hogy a képesség és a tudás a javadat szolgálja.

Ha például nyelvet tanulsz, vagy jógázol, rendszeresen zongorázol, festesz (nem magadat), akkor az hasznos.

Ha semmi ilyesmit nem csinálsz, mert nincs ezekre időd, mert ott a munka, a háztartás, a kert meg a Piri néni, és egyéb sokminden - nos, egy újabb érv, hogy elkezdj önfejlesztéssel foglalkozni.

Tudom én, hogy "könnyű azt mondani". Épp ezért mondom. Aki viszont az előbb felvázolt nehéz helyzetben van, annak nehéz ezt megoldani. Hova tegye a gyereket? Mit csináljon a munkájával? Mi legyen a mosogatással? És a Piri nénit kinek a nyakába akassza?

Tudjam én? Benne van a címben: Csak te tudhatod a választ.

Érdemes ezeket mélyebben is átgondolnod. Feltételezem, hogy jót akarsz magadnak. Jó lenne tenni is ezért a nemes célért.

Most, hogy látom ezt az öt kérdést, rájöttem, hogy csak egy esetben nem szükséges az önfejlesztéssel foglalkoznod: Ha már eleve csinálod.

Te már eleve csinálod?

És hogyan? 

Nagyon kíváncsi vagyok erre, örömmel olvasom a hozzászólásodat.

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Már eleve csinálom egy ideje és elég jól állok az öt ponttal. Több területen is fejlesztem magam(rajz és festés) és úgy érzem nagyon is érdemes csinálni.Jobban érzem magam, harmonikusabb az életem (még ha nem is százas) és változott a kommunikációm, ezáltal a körülöttem levőké is. Ráadásul szívesen csinálom az egészet, élvezem és jót tesz a határaim erősítésének is. Az egész már életformámmá vált és eszembe sincs abbahagyni. Jó úton járok és haladok. Jövőre terveztem be a zongorázni tanulást. Kösz Tibi!

    • Köszi, Márta. Azt tudom, hogy te ezekben a dolgokban nagyon jó vagy! A zongorázás engem is érdekel, sőt, már el is kezdtem! 🙂 ?

  • Jó pap holtig tanul. Bár nem vagyok pap, de a holtig tanulást komolyan veszem. Már megvettem mindent tőletek, de rendesen elmaradtam az anyagok elsajátításával. Igy most önmérsékletet fogadtam, és a már meglévő anyagokkal foglalkozom. Azt hiszem órarendet kell csinálnom, hogy a sürgős, de nem túl fontos dolgok ne vegyék el az időt az önképzéstől.

    • Szia Éva!
      Én azt javaslom, hogy legyen a napnak egy kijelölt időszaka, amikor csak és kizárólag saját magaddal foglalkozol, és mindig azt vedd elő, amit a legfontosabbnak tartasz. Ezt akár hétvégenként is (vagy főleg akkor) lehet tartani.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >