Hét kommunikációs feladat hét napra

58 Hozzászólás

február 10, 2020

NLP, Neuro Lingvisztikus Programozás, személyiségfejlesztés, kommunikációs hiba

Van egy igen fontos előfeltevésem. Azt gondolom, az emberek a legnagyobb kommunikációs hibát ott követik el, hogy nem csinálják. Vagyis nem kommunikálnak.

Ez persze ellentmond az NLP egyik szintén fontos előfeltevésének, amely szerint: Nem tudsz nem kommunikálni.

Az elsőt (hogy az emberek nem kommunikálnak) úgy értem, hogy számos helyzetben, amikor egy információt be kellene szerezni valakinek, vagy épp át kellene adni, az emberek nem tesznek semmit. Például fáj a fejem, és a szobában van még egy másik ember, aki talán tudja, hogyan lehet elmulasztani a fejfájást, mégsem kérdezem őt meg, hogy tud-e segíteni. Ez egy kommunikációs hiba. Legtöbbször nem mondjuk el és nem kérdezzük meg azt, amit meg kellene.

A második előfeltevés (nem tudsz nem kommunikálni) azt jelenti, hogy képtelen vagy elszigetelni magad a többi embertől, folyton jeleket adsz le a külvilágnak. Akkor is kommunikálsz, ha nem akarod. Mondjuk, hogy nagyon szereted a párod, de valami okból (félelem, félénkség, játszmázás, hiúság, vakság) nem mondod neki sosem, hogy szereted. Nem akarod mondani, ezért nem mondod. Márpedig ezzel is mondasz valamit, a hallgatásod talán azt jelenti: Nem vagy fontos nekem. 

Ha mindkét előfeltevést eleve igaznak tekintjük (nem kommunikálunk + folyton kommunikálunk), akkor komoly ellentmondásba bonyolódunk. Két axiómából összeraktunk egy paradoxont. Ez azért igen szép eredmény.

Ha azonban helyesen értelmezzük a két előfeltevést, eljutunk egy igen lényeges megfigyeléshez:

Az emberek legnagyobb kommunikációs hibája, hogy megpróbálnak nem kommunikálni, valójában azonban így is kommunikálnak, csak nem a megfelelő információt adják át.

Az emberek sokszor
- Nem kérnek fizetésemelést.
- Nem köszönik meg a segítséget.
- Nem mondanak igazat.
- Nem kérdezik meg a gyereküket, milyen volt a napja.
- Nem mondják el, mi nyomja a szívük.
- Nem kérnek segítséget.
- Nem fogadják el a segítséget.

És így tovább. Az emberek nem csinálnak dolgokat.

Nem szeretném, hogy ebbe a hibába ess, ezért most hoztam neked hét kommunikációs feladatot, amellyel előbbre léphetsz az életedben. Emberi lényként legfontosabb funkciód a kapcsolódás, így ha ezeket a kapcsolatokat erősíted, akkor mindenképpen jobb lesz neked.

Hogy melyik napon melyik feladatot hajtod végre, az legyen a te döntésed. Nem az a kérdés, hogy melyikkel kezdesz, vagy hányat csinálsz meg egy nap alatt - csak az számít, hogy VALÓBAN megcsinálod-e a feladatokat. Ha nem, akkor a legnagyobb kommunikációs hibát véted (nem csinálod). Ha igen, csodás változások jőnek.

1. Beszélj valakivel!

NLP, Neuro Lingvisztikus Programozás, személyiségfejlesztés, kommunikációs hiba, beszélj valakivel

Természetesen nem elég csak úgy akárkivel elcsevegni az időjárásról. A feladat az, hogy beszélj egy emberrel valamiről, ami fontos neked. A kommunikációd tehát egy számodra jelentős cél érdekében történjen.

Beszélhetsz a gyerekeddel, a szerelmeddel, a munkatársaddal, a barátnéddal, egy ügyfélszolgálatos munkatárssal, bárkivel. Úgy is mondhatnám, hogy intézz el egy fontos dolgot úgy, hogy valakivel beszélsz. Ez mindenféleképpen előbbre fog vinni. 

Ha nem teszed meg, az is elvisz egy bizonyos irányba, de az nem biztos, hogy számodra kedvező lesz.

2. Írj valakinek!

A feladat ugyanaz, mint az előbb, ámde most az írásos kommunikációt gyakoroljuk. Miközben vitathatatlan, hogy az élő beszéd sokkal élőbb az írott szónál, az írásnak is megvannak a maga előnyei.

Írásban például:

- Jobban át tudod gondolni a mondandód.
- Biztosan végighallgatnak.
- A másik félnek van lehetősége átgondoltan reagálni.
- Örök érvényű marad a kimondott szó.
- Képesek vagyunk remekelni a kommunikációban.

Írni könnyebb, mint beszélni, mert mindent át tudunk gondolni, javíthatunk az üzeneten. Épp ezért fontos, hogy gyakorolj. Intézz el egy fontos dolgot, úgy, hogy valakinek levelet írsz. 

3. Kérj segítséget!

A feladat igen egyszerű, valakitől segítséget kell kérni - s még ha unalmas, akkor is tegyük hozzá: Egy számodra fontos cél érdekében tedd ezt. Ez a feladat leírhatatlanul megkönnyíti bizonyos célok elérését. Sőt, néha elengedhetetlen feltétele a sikernek, mert vannak olyan dolgok, amelyeket egyedül egyszerűen képtelenek vagyunk megtenni. 

Nos, jussanak eszedbe azok a céljaid, amelyek elakadtak valahol. Félbehagyott fogyókúrák, félig olvasott könyvek, be nem teljesült szerelmek. Olyasmire gondolj, amit megpróbáltál, de nem jött össze. Ezeket ugyanis egyedül nem tudtad megoldani, épp ezért fontos, hogy valaki mással is próbáld meg. A másik ember tudása még akkor is hasznos lehet, ha sokkal kevesebbet tud nálad. Nem a tudás számít ugyanis, hanem a nézőpont. Más ember másképpen lát, te egyedül csak a saját fejeddel tudsz gondolkodni.

Legalább egy dologban kérj segítséget!

4. Ismerd meg egy másik ember élethelyzetét!

Egyszerűbben is lehet mondani: Tudd meg, mi van a másikkal. 

Előfeltevésem, hogy alapvetően szeretünk magunkról beszélni. Szívesen elmondjuk a másiknak, hogy mi van velünk. A zárkózottság nem normális állapotunk, sokkal jobb, ha megnyílhatunk másoknak. Ez akkor a legjobb érzés, ha értő figyelemre, kíváncsiságra lelünk. 

Lehetsz adó és lehetsz vevő is. A kommunikáció duplex, vagyis kétirányú. Most kapcsolj vevő üzemmódba, és hívd le a másik ember üzeneteit. Ismerd meg, mi foglalkoztatja, mik a problémái, mit akar elérni.

Igyekezz megérteni, és ha kell, KÉRDEZZ. Húsz perc hallgatás helyett néha feltehetsz pár kérdést, hogy jobban megértsd, milyen a helyzete a másiknak. A jó kérdések egyben üzenetek is, segíthetsz velük.

Kit akarsz jobban is megismerni?

5. Írj szabadon!

Ez nagyon egyszerű lesz. Hat perc szabad írás, vagyis hat perc folyamatos, megszakítás nélküli kézírás. Az írás a legkoncentráltabb gondolkodási folyamat, olyan fókuszt teremt, amelyben a gondolataid képes vagy egy fontos téma körül áramoltatni, ráadásul kreatív ötletek sokasága támadhat a fejedben.

Ez a szabad írás azonban az áradó gondolatfolyam helyett legyen most bizonyos módon mederbe terelve. A mederbe terelt szabad írás egy meghatározott témáról kell szóljon.

Ez alkalommal válassz egyet a következő témákból:

- Valami, amit régóta halogatsz.
- Valaki, akivel szívesen beszélnél.
- Valami, amit el akarsz érni.
- Valami, amit meg akarsz oldani.
- Valami, amit nagyon szeretsz csinálni.

Bármelyikről írhatsz önmagadnak. Az írást senkinek sem kell megmutatnod (el sem kell olvasnod). Ez a feladat a belső kommunikációd fejleszti.

6. Tanulj meg valakitől valamit!

NLP, Neuro Lingvisztikus Programozás, személyiségfejlesztés, kommunikációs hiba, tanulj

Egy kreatív feladat. Keress egy másik embert, aki valamit jól csinál, amit te még nem tudsz, és te is szívesen megtanulnád azt a dolgot. Bármi lehet, ami hasznos, például kereket cserélni a biciklin, krumplilevest főzni, másokat meggyőzni, eljátszani a Für Elise-t, vagy mondjuk motoros kapával végigmenni a kerten. Mire van szükséged?

Ez persze egész összetett, komoly kommunikációs feladat, végrehajtása nem piskóta. Te azonban nagyon jó vagy, így megérdemled, sőt, kiérdemled e nemes küldetést.

Jó tanulást!

7. Írj egy hozzászólást!

Hah, mily könnyű feladat! Csupán írj néhány sort ide a hozzászólások közé. Írd meg, melyik feladat a legnehezebb számodra, vagy azt, melyik a legkönnyebb. Csak erről a két dologról írj, vagy valami másról.

Ha minden kötél szakad, csak annyit írj "Helló."

Ha mind a hét feladatot megcsinálod, számíthatsz őszinte elismerésemre. Ha csak hatot, akkor is.

Beszélj sokat!

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Szia Tibi!
    Mivel csak most olvastam ezeket a feladatokat,még nem tudok eredményről beszámolni,de amikor elvégeztem ezeket,akkor megírom,hogy sikerült-e és hogyan.Üdvözöllek Éva

  • Hello! -:)

    Számomra a 4.a legkönnyebb, a 3.nehézkesen megy.
    És épp válaszolni készülök kézzel írt levélre egy kézzel írt levéllel, külföldre, idegen nyelveken (2-3 vegyesen, ahogy sikerül) – köszönöm a lendületet, Tibi, kedves!

    Legyen derűs napod (ma is)!

  • Kedves Tibi!

    Remekül összefoglaltad, én szinte mindegyiket gyakorlom naponta, legtöbbet spontánul ,némelyiket tudatosan odafigyelve, kivéve a 7.pontot.Ez valahogy nem jön zsigerből, szégyenérzet van bennem, hogy frappáns-e a hozzászólásom, hasznos-e , érdekel-e valakit egyáltalán? Na most átléptem a korlátaimat, így ha másnak nem is, nekem mindenképp hasznos volt:-)

  • Helló Tibi!Nekem is ,mint sok más embernek,a 3. feladat a legnehezebb,az hogy segítséget kérjek másoktól.Nagyon sokat segítenek az írásaid.Köszönöm!

  • Nahyszerű ötletes gondolat. Viyzont kivel beszéljen az, aki egyedül van? És ha megszokta, hogy mindent és mindíg magának kell elvégeznie, akkor kitól kérjen seģítséget? És mihez is?

    • Kedves Marianna. Ebben az esetben minden feladatot duplán célszerű teljesíteni. Hogy mihez kérj segítséget? Ennek a megfejtése lehet bónusz feladat.

  • Kedves Tibi! Hogyan van az, hogy csütörtökön olvastam el az emil-ben megadott 7 feladatodat és végig tekintve a napokon, azt vettem észre, hogy minden nap megcsináltam egyet-egyet? Ez fantasztikus érzéssel töltött el és így a mai 6 perces írás is folyamatosan ment, pedig ettől tartottam. Holnap megyek “valakitől megtanulni valamit”, konkrétan citerázni fogok tanulni. Régi vágyam teljesül ezzel, nagyon várom a holnapot és hogy el ne maradjon a 7. feladat, most ez is megvan! Írtam egy hozzászólást! Köszönöm a feladatokat! Üdvözlettel: Ilona

    • Kedves Ilona, erre van az a fura szó, hogy szinkronicitás? 🙂
      Gratulálok mindenhez!

  • Kedves Tibi! Szuperek a feladatok, nagyon köszönöm! Most is jókor jöttek. ? Szép napot neked is!

  • Szia! Nekem a hozzászólás nehéz, de most megtettem. 🙂 A többi feladat nagyon tetszik!

  • Az első négyet folyamatosan gyakorlom……a többivel is foglalkozni fogok a héten. Kb. 1 órája regisztráltam…
    Tetszik a dolog…..

    • Ha folyamatosan csinálod az első négyet, akkor biztosan rendben vannak a kapcsolataid, kedves Katalin. Köszönöm a hozzászólást.

  • Helló Tibi!
    Van amikor nincs hangulatom kommunikálni. Ilyenkor inkább önmagammal kommunikálok. Számomra ez is épp olyan fontos mint amikor másokkal teszem.
    Amit írtál tetszik.
    Legyen szép napod!
    Üdv:Beus

    • Mindkettő fontos, másokkal, és magunkkal is. Egyébként nekem sincs mindig kedvem másokhoz. Köszönöm a hozzászólást, Beus!

  • Szia Tibi !

    Igazából a hatodik lesz a legnehezebb . Mit is szeretnék valakitől megtanulni… lehet , hogy egy belső erőforrásra fog esni a választásom . A hármas sem piskóta , de mivel én is szeretem a kávét , és különösen egyik fajtáját , és a gép nem működik előírásszerűen , megkérem valamelyik férfit a házból , hogy segítsen a javításában. Elég hétköznapi , de ha valami egyéb háztájit kérnék , azt hinnék , elmentek otthonról nálam.

  • KÖSZÖNÖM A SEGÍTŐ KEZET!!!HÁLÁS VAGYOK ÉRTE NEKED KEDVES TIBI!!!
    KÉRJ SEGÍTSÉGET! SZÁMOMRA IS EZ A LEGNEHEZEBB FELADAT!!!

  • Nekem az írás megy a legkönnyebben és a “magam megosztása” a legnehezebb.
    Sokáig mumus volt, hogy elfogadjam mások felajánlott segítségét. Most már az őszinte köszönet mellett azt is el tudom mondani, hogyan lenne nekem a legjobb az a segítség.

  • Helló!

    Én az egyes és ötös feladattal azt hiszem jól tudnék most haladni a cél felé. A kettessel próbálkoztam, de egy korábbi negatív élmény miatt az nem volt sikeres.
    Hasznos volt az írás, most is mint általában, úgyhogy tényleg köszi a tippeket! Legyen szép napod! üdv, Gabi

  • Nagyon izgalmas feladatok, nekem befogni a szám lesz a kihívás, mert ha hallgatok akkor azt hiszik valami baj van velem… De nem csak szeretem azért a másikat is hallani.. Most jelenleg a párom pl aki antiszocabb mint én és szeretenem ha többet osztana meg magából nekem.

    • Hát, ez egy komolyabb feladat, valaki mást rávenni, hogy megnyíljon. Egyben szép feladat is.

  • Kedves Tibi!

    Nagyon jól írtad, valóban nem kommunikálunk eleget. Én is így vagyok vele.
    Számomra a legnehezebb: segítséget kérni. Gyakran nem is ismerem fel, hogy szükségem van rá. A másik dolog, hogy magamról beszéljek, megnyíljak mások előtt, ez is nehezemre esik. Másokat szívesen meghallgatok 🙂
    Pár napja viszont felhívtam egy ismerősömet, akivel már jó egy éve nem találkoztam. Tulajdonképpen semmi célom nem volt vele, csupán kíváncsi voltam rá, hogy van és valahogy éreztem, hogy beszélnünk kell. Mint kiderült, volt miről. Nagyon szükségünk volt mindkettőnknek erre a beszélgetésre.
    Biztatlak bennetek, hogy tegyétek meg ti is, hogy néha csakúgy felhívtok valakit. Jól tud esni az ilyen!

  • Ez nagyon jó!
    Nekem a hozzászólás a legnehezebb, de ezek a feladatok nagyon felvillanyoztak.
    Muszály volt szavakba öntenem.
    Jól indul a hetem!
    Köszönöm !

  • Szia! Én el kezdtem már írni, egyébként is régóta érlelődött bennem ez a vágy. Köszönöm a végső lökést. Nekem a segítség kérés és elfogadás megy nehezen. Senkitől nem szeretek kérni,úgy érzem, akkor gyengének gondolnak. Tudom, ezen van mit dolgozni. Szép napot neked, Orsi

  • A szabad írás …nekem ez a legkönnyebb….a többit is megoldom….izgalmas feladatok..

  • Nagyon jó, de ezzel-azzal vitáznék … vagyis hozzászólnék, ami elemi kommunikáció – ugye ? Gondolom, kedves Tibi ezért is gyűjtötted ezt a csokrot.
    Nagyon jók a képek ! 🙂

  • Szia Tibi!:)
    Számomra a 4-es és a 6-os jelenti a legnagyobb kihívást.
    És az 5-ös számomra a legkönnyebb:)

  • Elég zárkózott vagyok, úgyhogy bele fogok izzadni, ezt már előre látom. De nem baj 😀

  • Nagyon tetszenek a feladatok. Különösen az 5. és a 6. Remélem hamarosan megcsinálom őket.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >