NLP, Neuro Lingvisztikus Programozás, személyiségfejlesztés, hogyan kérj segítséget másoktól

A korábbi hétindítóra sok hozzászólás érkezett, aminek azért is örülök, mert az az írás a kommunikációról szólt, és pont ezt indította el.

Amit elmondtatok, mind nagyon érdekes volt, ráadásul fény derült a legnehezebb kommunikációs feladatra is. Többen mondtátok, hogy:

Kérni a legnehezebb. 

Ez egyrészt érhető, mert kérni valóban nehéz, hiszen:

  • El kell ismernünk, hogy valamit nem tudunk megoldani.
  • Elvárjuk valaki mástól, hogy ránk szánja a drága idejét.
  • Állati ciki tud lenni a kunyerálás.
  • Senkinek sem akarunk az adósa maradni.
  • Biztosan visszautasítanak.
  • Majd kitalálunk valamit egyedül.
  • A francnak sincs kedve felhívni azt az embert.

Amint az látható, legalább hét oka van annak, hogy NE kérjünk másoktól segítséget. Erre már mondhatnánk, hogy hótziher, hogy nem éri meg másoktól segítséget kérni.

Márpedig én akkor is szeretek másoktól kérni. Például tőled is kérek: 

Légy szíves, tedd meg nekem, hogy elolvasod ezt az írást, és a végén még hozzá is szólsz! Köszönöm szépen.

Rendkívül pofátlan tudok lenni, és erre büszke vagyok.
Mentségemre szóljon, valami nagyon fontosat fogok mondani:

KÉRNI JÓ

Ezer meg ezer oka van annak, hogy miért érdemes másokat megkérni bizonyos dolgokra. 

Ha azt hitted eddig, hogy egyedül mindenre képes vagy, akkor ez egy igen erős támogató meggyőződés - de azt kell mondanom, baromi nagyot tévedtél. Egyedül nagyszerű dolgokat vihetsz véghez, de valójában azokat sem teljesen egyedül teszed. Az emberi kapcsolataid az összes eredményedben benne vannak valahogyan.

Ha a céljaidat nem egyedül próbálod elérni, hanem másokkal együtt, szárnyalni fogsz ahhoz képest, mint korábban. Már ez az egy ok is elegendő volna ahhoz, hogy most azonnal felkapd a telefont, és felhívd az egyik rokonod, ismerősöd, munkatársad, barátod, spanod, akárkicsodád, és megkérd őt, hogy segítsen így vagy úgy neked.

Van azonban még nagyon sok más előnye is annak, ha tudsz kérni, de ebben az írásban a MIÉRT helyett a HOGYAN-ra fókuszálunk


Hogyan kérj másoktól dolgokat?

Hét dolog, amire figyelned kell.


Ha az alábbi kritériumokat betartod a kéréseid során, azzal sok örömteli pillanatot szerezhetsz magadnak és másoknak is, és a kéréseid számos pozitív következménnyel járnak majd. Profi leszel a kérésben, de másban is. 

Miközben ezt a hét pontot elolvasod, hagyd, hogy megfogalmazódjon a fejedben az, hogy kitől és mit volna hasznos kérned magadnak a jelenlegi élethelyzetedben. 

Íme, a hét pont.

1. Lehetőséget kínálj fel!

NLP, személyiségfejlesztés, hogyan kérj segítséget másoktól, lehetőség

Az emberek szeretnek segíteni. Kérni sokaknak nehéz, de adni jó és könnyű. Viszont nem mindenki szereti ráerőszakolni a segítségét másokra, és ez nem is mindig hasznos. "Fiacskám, de hát én nem akarok átmenni a másik oldalra."

Nem szívesen kínáljuk fel a segítségünket másoknak, mert még azt gondolják rólunk, hogy nyomulunk, tolakodók vagyunk, széles az arcunk, okostojások vagyunk, tudálékoskodunk, és sok más negatív tulajdonsággal ruháznak fel bennünket.

Ha azonban valaki MEGKÉRDEZ vagy MEGKÉR minket, akkor az azt jelenti, hogy a másik KÍVÁNCSI arra, amit mondunk. Megkapjuk a lehetőséget, hogy segíthessünk. Ez nagyon jó.

Ha kérsz, azzal lehetőséget kínálhatsz fel valakinek arra, hogy megnyílhasson. Ez kommunikáció. 

Ha egy régi osztálytársadtól akarsz kérni valamit, és felhívod, lehetőséget adsz neki arra, hogy beszéljen veled, és ha akar, segíthessen neked. 

Mindig úgy kérj, hogy az egyben lehetőség is legyen a másik embernek. Tulajdonképpen szívességet teszel neki. Természetesen nem mindegy, mit kérsz. Feltétel nélkül erről szól a második feltétel.

2. Ne dolgoztass, tanulj!

Neuro Lingvisztikus Programozás, személyiségfejlesztés, hogyan kérj segítséget másoktól, tanulj

Ha nem tudod megírni a szakdolgozatod, megkérheted az osztálytársad, hogy írja meg helyetted. Ez azonban - bár lehetőség -, nem túl vonzó az osztálytárs számára. Napokon át dolgozni valaki helyett egyáltalán nem örömteli.

Ha azonban arra kéred őt, segítsen neked, és mondja el, hogyan tudnád ezt a dolgozatodat gyorsan és jól megírni, akkor örülni fog, mert lehetőséget kap arra, hogy megmutasson neked olyan dolgokat, amiket talán ő jól tud. Ez neki örömöt okoz. Neked pedig hasznos megismerni mindazt, amit mond, és többet fogsz fejlődni közben, mintha megírná helyetted a dolgozatot.

Ez azt jelenti, hogy legtöbbször a kérés inkább KÉRDÉS legyen.

"Tudnál-e segíteni abban, hogy hogyan oldjam meg a problémám?"

Ez egy jó kérdés. Az emberek más dolgokat tudnak, mint te. Kérd őket, hogy osszák meg veled a tudásukat. Ez a jó kérések és a saját fejlődésed alapköve is egyben.

3. Jókor kérj!

Mondjuk, hogy felhívod a barátod:

- Helló, hogy vagy?
Mire ő:
- Ne is kérdezd, épp beázott a lakásom, minden cuccom tönkrement.
Erre te:
- Tényleg? Figyelj csak, szeretnék tőled kérni valamit..."

Nos, ez olyan mintha füldugóval és bekötött szemekkel kommunikálnál a másikkal. Az üzeneted célba érhet, de nem érheti el a célját. 

NLP, személyiségfejlesztés, hogyan kérj segítséget másoktól, jókor kérj

Nem mindig alkalmas másoktól kérni.  Ez főként az élő kommunikációra igaz, amibe a személyes vagy telefonos beszélgetés is beletartozik. Írásban könnyebb a helyzet, mert arra nem kötelező azonnal válaszolni, így a másik akkor ír vissza, amikor az neki alkalmas. Persze írásban is lehet figyelni a megfelelő időzítésre, de ott tágabbak a kereteink.

Akkor kérj valakitől valamit, ha az illetővel jóban vagy, de legalábbis szimpatikusnak találjátok egymást. Ha ez a feltétel nem adott, akkor elsőként ezt oldd meg. Teremts kapcsolatot, hangolódj a másikra. (Az NLP-ben erre való a "követés" technikája.)

Ha jóban vagy a másikkal, akkor sem mindegy, mikor állsz elő a kéréssel. Akkor kérj, amikor a másik nyugodt és jókedvű, vagyis amikor pozitív testi és lelki állapotban van, és tud rád figyelni. Ezt az állapotot ki lehet várni, de ki is lehet VÁLTANI a másikból. (Az NLP-ben erre való a "vezetés" technikája.)

Mindig a megfelelő pillanatban kérj, és a kérésed jó eséllyel célba talál. Segítséget fogsz kapni.

4. A legnagyobb problémádat célozd meg!

Neuro Lingvisztikus Programozás, hogyan kérj segítséget másoktól, a legnagyobb probléma

Ez inkább neked lesz jó. Ha segítséget kérsz a szomszédodtól a konyhaszék lábának megjavításához, és ez meg is történik, az lehet örömteli és hasznos változás. Ha azonban közben évek óta tartó migrén gyötör, aminek viszont semmi köze sincs a széklábhoz, akkor ez nem túl nagy előrelépés. Inkább az orvostól kellene segítséget kérned, vagy egy természetgyógyász barátodtól vagy valakitől, aki talán tud megoldást a fejfájásra.

Ne a szék lába miatt fájjon a fejed, ha nagyobb bajod is van annál.

A hatékonyság mindig fontos. A kérésben is fontos. Úgy kérj, hogy az NAGY változást jelentsen. 

Már húzhatod is ki az elsuvasztott problémák fiókját, és túrhatsz annak legmélyére. Húzd elő a legnagyobb problémád, amit még nem tudtál megoldani, és jusson az eszedbe, milyen könnyen kérhetnél segítséget, véleményt, tanácsot mástól.

Nem kell tutira menni. Egy próbát megér, és előbb-utóbb egy próba be fog jönni.

5. Légy kapcsolatban!

NLP, személyiségfejlesztés, hogyan kérj segítséget másoktól, légy kapcsolatban

Nem jó valakit csak akkor keresni, amikor kérni akarsz tőle.

Épp ezért hasznos, ha eleve kapcsolatban vagy másokkal. Ha zárkózott, félénk típus vagy, aki nem igazán áll szóba csak úgy az emberekkel, akkor a kéréseidnek egyrészt örülni fognak (mégis tud beszélni!), másrészt egy idő után mindenki tudni fogja, hogy úgyis csak kérni akarsz valamit.

Ha ehelyett te kedves és nyitott ember vagy, aki szívesen beszélget másokkal, aki sokat mosolyog, aki olyan jókat tud mondani, akkor ❤️SZERETNI❤️ fognak az emberek. Nem kell nyomulni, csak légy önmagad. Kedves és nyitott. 

Ha te NEM volnál kedves és nyitott

Ha te nem ilyen vagy, akkor valahol, valamikor, valahogyan elromoltál. Korábban kedves voltál és nyitott, de történt valami, amitől megváltoztál.

Semmi gond!
Csak vissza kell változnod. Vesd le az álarcod, bújj ki bádogember jelmezedből, és légy újra önmagad. Tudod, kedves és nyitott. Ez a természetes emberi állapotod.

6. Segíts te is!

NLP, személyiségfejlesztés, hogyan kérj segítséget másoktól, segíts te is

A kommunikációban mindig van egy bemenet és egy kimenet. Adók és vevők vagyunk, akik folytonosan kapcsolatban állnak, a kommunikáció végtelen és folyamatos. Valami mindig történik valamelyik irányban. 

Segítséget adunk és kapunk. Aki sokat ad, az könnyebben kap, mert az energiák így egyenlítődnek ki. Talán vannak időszakok, amikor inkább segítségre szorulunk, és nehezen tudunk másoknak segíteni, de ezek a helyzetek változnak, és szintén kiegyenlítődnek az idők során.

Ha valakitől segítséget kérsz, fontos, hogy te is segíts. De ne feledd: Ez nem kereskedelem. Nem üzlet.

Ha a zöldségestől kérsz egy csomó zöldhagymát, ki kell fizetned. Ha a szomszéd kertjéből, nem tartozol semmivel (csak ha a zöldséges a szomszédod).

Tartsd észben:
Nem tartozol semmivel. Nem kell viszonoznod a másik segítségét. Ettől persze még segíthetsz neki, ha erre szükség van, de ezt amúgy is megtennéd.

Viszont bármikor segíthetsz másnak. Légy nyitott, és segítőkész, és ha tudsz adni bárkinek valami jót, tedd meg. Ha segít rajtad valaki, segíts te is valaki másnak. Egyenlítsd ki a pozitív energiákat. 

7. Nálad a labda

NLP, hogyan kérj segítséget másoktól, nálad a labda

A kérés egy kommunikációs folyamat. Ahogy mondtam, adók és vevők vagyunk, de csak azt a jelet tudjuk fogadni, amit valaki leadott.

Amint az kiderült az eddigiekből, a kérés mindkét félnek jó. Te felkínálsz egy lehetőséget a másiknak, és ő segíthet. 

Előfordulhat azonban, hogy nem érkezik válasz. A másik elgondolkozik, és azt mondja, keresni fog. De nem keres. Talán még egyszer rákérdezel, és azt mondja, nem felejtette el, de egy kicsit később fog keresni. De nem keres.

Először is, ez természetes. Te sem segítettél eddig mindenkinek, mert ez nem lehetséges. Tehát nem minden esetben kapod meg a kért segítséget. 

Másodszor, tartsd észben, hogy a labda mindig nálad van. Pontosabban nálad mindig van egy labda. Ha odadobtad valakinek, és nem kaptad vissza, dobhatsz egy másik labdát valaki másnak. 

A várakozás az a bilincs, amely a cselekvés kezére kattan. Ha valakire vársz, hogy valamit tegyen, ahelyett, hogy te magad csinálnál valamit, akkor bezártad magad.

Az idő telik, s neked meg kell ragadnod a pillanatot, különben elillan. A kérés nem azt jelenti, hogy valaki másnak adod át a feladataidat. Maradj aktív, cselekvő, és miközben kapcsolatban állsz másokkal, mindig te legyél az irányító. 

Nos, érzed a kezedben azt a kis gömbölyű tárgyat? Az a labda. Kinek is fogod pattintani? És mit teszel azután? Van még valami, amit nehéznek találsz abban, hogy másoktól segítséget kérj? Ha igen - és ha nem -, szívesen olvasom a gondolataidat a hozzászólások között.


További bejegyzések a kommunikációról:

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Szia Tibi !

    Nagyon tetszik ez az írásod is … mint mindig. Kérni tényleg nem egyszerű , főleg , ha már falakba ütköztél. ilyenkor van az , hogy inkább magad uram , ha szolgád nincsen . Ha kérünk és ígéretet is kapunk , de a cselekvés az valahogy elmarad… Egyszerű dolgok … ” Kivinnéd a szemetet?”… ” Majd később. ” Aztán megint kéred , de a cselekvés újból elmarad..
    Mostanában ” beágyazom ” a kéréseimet , hogy ne lehessen visszautasítani . Pl. Mivel én kelek korábban , mint a férjem , és soha nem nyitotta ki az ablakot , kis sugallattal éltem. ” Kedvesem , lehetséges-e , hogy amikor felkelsz , kinyisd az ablakot ? ” . A válasz nagyon kedvező volt . ” Jaj , bocsi , természetesen , csak még felkeléskor olyan álmos vagyok . De oda fogok figyelni. ” Megköszöntem. És azóta tökéletesen működik . Olyan is van , hogy kérek valami szívességet , vagy akármit és cserébe felajánlok valami egyebet , amit viszont az illető nem szívesen csinál meg .
    ez is működik.

    • Zsuzsa, hát te már haladó szinten állsz a sugallatok adásával. Gratulálok ehhez 🙂 Mindig az számít, hogy vajon tudjuk-e működtetni azt, amit tudunk. Nem csak elméletben ismerni. Úgy látom, te képes vagy erre 🙂

  • Szia Tibi, te látnok vagy!
    Én nem szeretek kérni, pontosabban bárkinek bármit bármikor szívesen kérek, elintézek, de magamnak szinte sohasem.
    Ma reggel viszont felvettem a telefont, és magamnak kértem, illetve kérdeztem, ahogy te a blogban leírtad. Bár akkor még mit sem tudtam arról, hogy kérdeznem kell.
    Láss csodát, az ismeretlen, akit felhívtam azonnal segített, mi több végigvezetett a folyamaton. Nyertem egy új barátot!

    • Éva, vagy én vagyok látnok, vagy neked vannak remek megérzéseid. Vagy mind a kettő? 🙂

  • Szia
    Nagyon tetszett a Hogyan kérj másoktól segítséget? Hét dolog, amire figyelned kell című írásod.

    Kérni igazán nehéz, mert ilyenkor sebzettnek és kiszolgáltatottnak érezzük magunkat másokkal szemben.

    Kérni nem csak azért nehéz, mert félünk, hogy visszautasítanak vagy mert ciki. Olyan szituáció is előfordulhat, hogy szeretnék segítséget kérni, azonban nem tudjuk szavakkal kifejezni mondanivalónkat.

    Köszönöm, hogy a rengeteg ötletedet, mely nap mint nap feldobja a napom, megosztod velem és még sok emberrel.

    • Köszönöm, Zsófi! Igazad van, sokszor azért nehéz kérni, mert nm tudjuk, hogyan mondjuk el, amit szeretnénk. Ez is egy jó kis kommunikációs téma.

  • Szia Tibi!

    Nagyon sokban igazad van és éppen egy ilyen helyzetben vagyok.Kérni nehéz,adni,ösztönösen felajánlani a segítséget sokkal könnyebb.Vannak olyan emberek,akik megtehetnék,hogy segítenek,mégis annyiszor kihasznàltàk màr őket,hogy még jó szót sem tudnak adni,elfogadni,mert minden mögött rémeket làtnak,ezért falat emelnek maguk köré.
    Hiàba kérünk olyan lehetőséget,ami a megvalósítás soràn minket is előbbre vinne,benne ott lenne a siker élménye,hogy ebben vagy abban közrejàtszhatott,nem tud nyitni kérésre sem kifelé.
    Ha szétnézünk úgy igazàn,hàny kérésre kapunk elutasítàst,sokan megijednek és megrekednek egy helyen.
    Értem amit írsz,tapasztaltam màr,és nekem most van egy kérésem.
    Csupán annyi lenne,hogy segítsen mindenki aki tud azokon,akik megrekednek,és falat építettek maguk köré.Kevés mosolyt làtok az emberek arcàn.Kérhetem,hogy mosolyogjunk ràjuk mi?
    Akik nem mernek még beszélgetni sem,egykor elnyomtàk.Kérhetem,hogy beszélgessünk többet velük,hogy újra legyen bàtorsàguk?
    Akinek valami nehéz,s nem tud kérni mint mi,ha elsőre elutasító,kérhetem,hogy felajànljuk újra azt,hogy ne erőlködjön abban ami nem megy egyedül?
    Sok minden megfogalmazódott bennem és én tudok kérni mióta enelpézem,és a többi ember aki nem tud kérni x,y okból?
    Era

    • Erika, köszönöm, hogy ezt leírtad, és csak annyit tennék hozzá, hogy maximálisan támogatom a kérésed.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >