szeptember 28

4 hozzászólás

Hét akadály, amitől nem éred el a céljaid

szeptember 28, 2020


Remélem, nagyszerűen indult ez a heted. Tele vagy lelkesítő célokkal, amelyekért már ma is tettél, cselekedtél, és jó érzéssel tölt el a tudat, hogy folyamatosan közeledsz az áhított állapot felé.

Nem tudom, milyen célokkal rendelkezel, de el tudom képzelni, ahogyan

  • napról napra egyre jobban nézel ki
  • folyamatosan javítod az egészségi állapotodat
  • egyre több pénzt keresel
  • elismerik a munkádat
  • kiegyensúlyozott, örömteli párkapcsolatban élsz
  • vidám perceket töltesz a barátaiddal
  • valami nagyszerű alkotáson munkálkodsz

És számos hasonló fantasztikus célod lehet még.

Ugye van ilyen? Talán több is? És tényleg cselekszel ezekért?

Remélem, hogy igen, de azt is gondolom, ezzel kilógsz a sorból (ami jó), mert az emberek jó része nem igazán közeledik a céljai felé.

Akárhogyan is van, hasznos lehet áttekinteni azt a hét igen nagy akadályt, amely az utadban áll. Ezek a dolgok meg akarnak téged gátolni abban, hogy elérd a fantasztikus céljaid, de ha képes vagy ezeket észrevenni, akkor tulajdonképpen ki is kerülheted azokat az akadályokat.

Nézzük hát, mitől kell óvakodnunk (a törpén kívül) napjainkban.

Hét akadály, amitől nem éred el a céljaid

1. A világ

Neuro Lingvisztikus Programozás, célkitűzés, 7 akadály amitől nem éred el céljaid, világ

Hát ez most nem túl optimista nézőpont, de valahogyan, amíg a tavaszi szél vizet áraszt, addig az őszi szél elfújja a rózsaszín fellegeket, hogy rányithasd a szemed erre a cseppet sem támogató, számtalan visszatartó erővel és hamis értékekkel rendelkező világra.

Minden elismerésem a pozitív gondolkodásé, hidd el, magam is optimistán tekintek a jövőbe, meg a múltba, s többnyire a jelenbe is, de most eljött az ideje, hogy lerántsuk a leplet a valóságról, és szembenézzünk a pucér tényekkel:

A világ cseppet sem támogató hely.

Egy kicsit sem. De tényleg. Legalább is most és itt és ebben a formában nem az. A társadalom, a politika, az oktatás, az egészségügy, és általában az ilyen dolgok nem kifejezetten támogatják, hogy elérjük a személyes céljainkat. Sokkal inkább szolgálnak egyéb célokat, amelyeket nem nevezhetnék emberinek.

A szeptemberi szelek ellenére sem szeretnék szélmalomharcot folytatni a világ elvetemültebb részével, és hosszabb magyarázatba sem merülnék most, mert röviden csak annyit akartam mondani: Ami most van, az nem jó.

Szerintem ide kell kitenni a pontot, mert más célom nem is volt ezzel, mint felhívni a figyelmet arra, hogy ha esetleg úgy érzed, hogy valami láthatatlan erő az utadat állja, és nem jutsz ötről a hatra, akkor ne csodálkozz. Ebben a világban nem egyszerű boldogulni.

Viszont nem is lehetetlen. Tehát nincs semmi gond, csak kösd fel a gatyádat jó alaposan, és veselkedjél neki rendesen a céljaidnak, mert most a veselkedés a jó viselkedés, mert azzal igenis elérheted a céljaidat.

A világ tehát olyan, amilyen, de te más vagy. Ezzel indulj neki az utadnak.

2. A technika ördöge

Neuro Lingvisztikus Programozás, célkitűzés, 7 akadály amitől nem éred el céljaid, technika ördöge

Nagyon örülök annak, ha valódi céljaid vannak. A valódi célok azok, amelyek örömöt okoznak, saját és szeretteid fejlődését szolgálják, tehát a benne foglalt értékek valós, emberi értékek.

Az előző pontból fakadóan azonban nem mindig könnyű ezeket a célokat megtalálni. Óriási digitális zajban élünk. A mindent behálózó média, a harsogó reklámok, a közösségi oldalak csillogó nyüzsgése és az elégedetlenkedők nyüszítése,  a rólad mindent kitaláló videós oldalak mind azt akarják, hogy több és több időt tölts el velük. Rendkívüli mesterséges intelligenciával felvértezve az internetes oldalak már mindent tudnak rólad. Ismerik a szokásaidat, a lakhelyedet, tudják, mit kedvelsz és mit nem, milyen fogkrémet használsz, ki az eseted, mivel közlekedsz, hányas cipőt hordasz, és hány cukorral iszod a kávéd - olyan személyre szabott tartalmat zúdítanak rád, amelynek szinte lehetetlen ellenállni.

Hatalmas tévhit az, hogy a technikai vívmányai a javadat szolgálják. Bizonyos szinten persze igen, csodálatos fejlesztések történtek az elmúlt néhány évben, amelyeket HA okosan használsz, könnyebben boldogulhatsz. Nagyon óvatosnak kell azonban lenned az internettel, a mobiltelefonoddal, s lassan már a kenyérpirítóddal is, mert minél erősebbé válik a függőséged ezekhez a dolgokhoz, annál életképtelenebbé válsz.

És ami most a témánkhoz kapcsolódik: Minél nagyobb teret engedsz a modern világ vívmányainak az életedben, annál kisebb az esélye, hogy értékes, a személyes fejlődésed szolgáló célokra lelj.

3. A tudás mítosza

Neuro Lingvisztikus Programozás, célkitűzés, 7 akadály amitől nem éred el céljaid, tudás mítosza

Tanulni jó, a világ megismerése megnyithatja a változás kapuit. Az információ az egyik legnagyobb kincs, így minél többet tudsz, annál könnyebben boldogulhatsz.

Sajnos azonban a fel nem használt információ nemcsak meztelen, de hasztalan is egyben.

  • Hiába vagy tisztában a pozitív gondolkodás erejével, ha folyton csak panaszkodsz.
  • Semmire sem mész a határidőnaplóddal, ha nem írsz bele semmit.
  • Nem különösebben válik a javadra a tizenöt darab reform szakácskönyved, ha hamburgeren élsz.

Sokan tudnak sokat. Nagyon kevesen alkalmazzák azonban a tanultakat.

Tipikus esete ennek, amikor valaki elolvas egy könyvet, elvégez egy tanfolyamot, vagy egy iskolát, és megismer, megtanul valamit, de sosem használja. És azt mondja esetleg: "Ó, én már ismerem ezt a módszert, de nekem nem vált be."

Az ismeretek nem válnak be, a gyakorlat válik be. Így, az egyik legnagyobb akadálya a céljaink elérésének, hogy csak rendelkezünk a lehetőségekkel, de nem ragadjuk meg azokat.

Gondolj csak bele: Mennyi mindent NEM teszel meg a céljaidért? Mennyi mindent ki sem próbálsz?

4. Megrögzött viselkedések

Neuro Lingvisztikus Programozás, célkitűzés, 7 akadály amitől nem éred el céljaid, megrögzött viselkedések

Az NLP azt mondja, ha el akarod érni a céljaid, három dologra lesz szükséged:

  1. Mindig tudd, mit akarsz!
    Legyenek egyértelmű. jól meghatározott céljaid.
  2. Tartsd nyitva az érzékszerveid, figyelj!
    Vedd észre, mi történik körülötted, ne menj el a lehetőségek mellett!
  3. Addig változtasd a viselkedésed, ameddig el nem éred a célodat.
    Ebben van a kulcs.

A fenti három pontot már többször megosztottam másokkal. Mindazok, akik nemcsak megértették, hanem el is kezdték használni azokat, egészen biztosan sok változást elértek azóta.

Sokszor azért nem találjuk meg a megoldást az életünk problémájára, mert benne vagyunk. A problémán belül gondolkodunk, és onnan nem látszik a kiút. A megoldás többnyire a komfortzónánk kényelmes és biztonságos határain túl helyezkedik el.

Ha mindig csak ugyanazt csinálod, ha nem vagy elég rugalmas ahhoz, hogy új dolgokat próbálj ki, talán sose fogsz továbblépni. Ha bátran vállalod a rizikót, és hajlandó vagy új utakat felfedezni, messzire juthatsz.

Ha azonban folyton csak ugyanazt teszed, ugyanott fogsz maradni.

5. A múlt csapdája

Neuro Lingvisztikus Programozás, célkitűzés, 7 akadály amitől nem éred el céljaid, múlt bilincsei

Nem mindenki fut bele ebbe az akadályba, de bizonyos emberek olyan erősen beleszorultak, hogy nem sok esélyük van arra, hogy kiszabaduljanak.

Ez a csapda a múltban vert gyökereket.

Történt például régen egy szerencsétlen esemény, ami lehet egy baleset, egy csalódás vagy egy minden elsöprő kudarc. Különösen nagy ereje van a csapdának, ha valaki elárult, becsapott vagy kihasznált bennünket. Még rosszabb, ha a mai napig viseljük a következményeit.

Például:

  • Elhagyott valaki, és azóta is magányosan élünk.
  • Becsapott az üzlettársam, és azóta pénzügyi mélyrepülésben vagyok.
  • Kifúrtak az állásomból, és még mindig nem találtam jobbat.

Azt gondolom, mindannyiunk életében vannak ilyen és hasonló sötétebb pillanatok. Ha ezen túl tudsz lépni, akkor utad nyílik a céljaid felé. Ha azonban nem, akkor beragadtál a múltban.

Ennek a tipikus jelei:

  • Gyakran panaszkodsz.
  • Még mindig érzed a veszteség fájó terhét.
  • Nap közben gyakran az eszedbe jut, mi történt régen.
  • Magyarázatként hozod fel a negatív eseményt, önigazolásként használod.
  • "Örömmel" megosztod másokkal a történeted.

Sajnos a sebek nyalogatása nem igazán juttat előre senkit. Engedd el a múltat, és nézz a jövőbe.

6. Szétforgácsolódás

Neuro Lingvisztikus Programozás, célkitűzés, 7 akadály amitől nem éred el céljaid, multitasking

Ez szintén a mai világ egyik negatív hozománya. Túl vagyunk pörögve, multitaszkolunk, azt gondoljuk, végtelen a teherbírásunk, ezért több feladatot próbálunk megcsinálni egy időben. Márpedig az egyidejűleg futtatott "projektek" sosem lesznek olyan eredményesek, mint amikor csak egy feladatra koncentrálunk.

Elindulni nehezebben, mint az úton maradni. Ha egyszerre tíz dolgot akarsz beindítani, valószínűleg egyik sem fog igazán sikerülni. Ha csak egy dologra fókuszálnál, akár végig is vihetnéd azt.

Gondolj csak a saját életedre, és vedd észre: Hány életterületen próbálsz meg egyidejűleg eredményeket elérni? Család, munka, tanulás, egészség, háztartás?

Hány embernek akarsz megfelelni? Férj/feleség, gyerek, főnök, barátok és még a Gizike néni is?

Ha túl sok a teher, ne egyszerre akard elvinni az egészet a válladon. Több részletben mindet elbírod, ha egyszerre emeled meg, akkor bele is szakadhatsz.

7. Halogatás

Neuro Lingvisztikus Programozás, célkitűzés, 7 akadály amitől nem éred el céljaid, halogatás

A halogatás nagyjából azt jelenti, tisztában vagy a feladataiddal, de valamilyen okból nem hajtod azokat végre. Az ok nagyjából kivetíthető az előző pontokra. Halogatsz, mert nem támogat a világ, mert hozzánőtt az ujjad a telefonod képernyőjéhez, mert azt hiszed, már mindent tudsz, mert mindig is halogattál, és különben is, téged becsaptak és kihasználtak. Még jó hogy halogatsz. Legalább ennyi maradjon neked. Ja, és annyi rettentő sok dolgod van, hogy azt úgysem lehetne mind megcsinálni.

A halogatást nem lehet csak úgy pikk-pakk felszámolni az életedben. Ahhoz először rendet kell raknod a fejedben. A halogatott feladataidnak jó részét ugyanis egyszerűen elfelejtheted. Nem kell mindent megcsinálni, mert nem lehetséges, és nem is fontos.

A másik, hogy csak azokat a feladatokat érdemes megcsinálni, amelyekről tudod, hogy valóban hasznosak. Ha azért nem hívsz fel valakit, mert nem hiszel abban, hogy segíteni tudna, akkor nem csoda, ha nem akarod felhívni.

Végül azonban szembenézhetsz azzal a ténnyel, hogy csak azért halogatsz, mert lusta vagy. Nem fáj még eléggé a jelenlegi állapot ahhoz, hogy végre cselekedj. Könnyebb a tévé elé ülni, vagy like-olni a Facebook-on, vagy a telefonod simogatni.

Mindezeknek a pontoknak akkor van értelme, ha valamelyest önmagukra alkalmazod őket. Vagy önmagadra.

Ha ezeket már mind tudtad eddig is, akkor mostantól ne csak tudd, hanem csináld is. És nagyon kérlek, ne halogasd!

  • Namaste!
    Igazán átfogó írás, a benne leírtak saját tapasztalataim is alátámasztják. Tudatos Nőként végigjártam mindezeket több körben úgy, hogy megtapasztaltam mindezt, mégis a fókuszom megmaradt mindegyik stádiumában azon, hogy én ki vagyok. A tanulásom fő gerincét ez képezte igy mindig jutottam eszközökhöz, támogatókhoz és Önmagam képességeinek kiaknázásához. Ezek összessége mindig átlendített, mert a biztonság keresését már nem kint, hanem bent kívántam folytatni. Sokáig abban a gondolatiságban éltem, hogy ha az akadályok nagy részén túlvagyok, egyre könnyebb lesz. Egyre nehezebb, ill. esszenciálisabb akadályok, leckék jöttek, pontosan azért, hogy saját magam erejére támaszkodjak legfőképp, a külső lehetőségeket is felhasználva. A konklúzió számomra az, hogy az élet hullámmozgásban áramlik, aki lent és fent van időnként, az mögött mindig ugyanaz a szilárd biztonság áll ami adja az állandó erőforrást. Szóval továbbra is maradt a legfontosabb, ami mindig vitt tovább a céljaim megvalósításában, sok-sok “mellékvágány” mellett, (amikért hála) az az, Aki vagyok, amennyit folyamatában ismerek meg, ahogy haladok eredetem felé. Nekem az írásban felvázoltaktól való túllendülést, ez a fő vonal adta, ebbe fektettem mindig a legtöbb energiát. Mindenképp gyümölcsöző és számos erőrőim tapasztaltam meg az akadályok elhárítása közben. Az elkövetkező hetekben válik valóra közel 10 éve dédelgetett álmom, amiért képes voltam áldozatokat hozni, megtanultam elengedni, egyszerűsödni és ami a legfontosabb, szilárdan hinni Magamban! Köszönöm az írást, hűen visszatükrözte a tapasztalataim és inspirált! Üdvözlettel Nalini.

    • Köszönöm a visszajelzést, kedves Nalini! Ritka kincs az, amikor valaki a mellékvágányokra is képes hálával gondoln.

      Sok sikert és örömöt a hamarosan megvalósuló célodhoz!

  • Tibi! Végig simogattam a telefonom, mert érdekes volt az írásod, a gondolataid! Még mosolyt is csaltál az arcomra. Köszönöm szépen a töltekezési lehetőséget! 🙏🤗

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Tibi

    A szerzőről

    A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

    Ez is érdekelhet:

    >