szeptember 18

1 hozzászólás

Bevezetés a színekbe: sötétkék, zöld és piros

szeptember 18, 2021


Direkt rossz címet adtam ennek az írásnak, hogy minél többen megnézzék, de valójában csak a színes írás három fontos színét fogom megmutatni. Ráadásul még azzal is csalok, hogy az első a sötétkék, az alapszín, amit úgyis ismer mindenki. Vagyis most csak két színről írok, a zöldről meg a pirosról. A francba, azt is ismeri már mindenki. Ugye, ott a közlekedési lámpa, meg magyar zászló, meg a tűz, a fű, meg minden.

Miért is nem választottam a rózsaszínt! Na jó, azért az túl merész volna. A rózsaszín kissé tolakodónak tűnne így az elején. A lila meg túl bizalmaskodó. Az arany meg csilli-villi.

Tehát maradjunk a minimalizmusnál, és vegyük sorra ezt a három egyszerű színt.

Kreatív írás - színes írás, kék szín

Sötétkék

Ez a sima, a mezei, a snassz. Sötétkék, mint egy egyszerű paca.

Szerencsére van a sima golyóstoll. Vagy golyótlan, de akkor is sötétkék. Szerencsére van egy alapállapotunk is, ami jó esetben stabil, és kellemes. Amikor ez jellemző ránk, akkor írunk a sima tollal. És ez jó.

Ebben az is jó, hogy az írásnak meg kell őrizni a maga pimasz egyszerűségét. Ha valami az eszembe jut, vagy ha szükségem van az írásra, akkor írnom kell. Akkor is, ha csak egy rongyos füzet és gyerekkori Parker toll van nálam.

Ezt az alapvető egyszerűséget mindig meg kell őrizni, erre jó a sötétkék. Aztán jöhetnek a zselés tollak a tűfilcekkel, szövegkiemelők, fehér toll és színes lapok, az ezüst, az arany, meg minden.

A sötétkék kontrasztot is teremt az írásaidban. Elkülönít a többi színtől, mi pedig visszatérhetünk alapállapotunkba.

Próbáld csak ki!

Gondolkodó

(amúgy ez egy gyakorlat és hat perc)

Ha három fontos dolgot elintézhetnél ezen a héten (és tudod, hogy sikerülne is), akkor melyik hármat választanád annak érdekében, hogy a legjobban sikerüljön ez a hét?

Írj erről szabad írással sötétkék tollal hat percen át.

Ez egy nagyon egyszerű kis gyakorlat. Menjünk is tovább a zöldre.

Kreatív írás, színes írás, zöld szín

Zöld

A zöld a nyugalom színe. Állítólag. De én hajlamos vagyok ezt elfogadni, mert a fű zöld, meg az erdő is, egyszóval a zöld a természet, az meg csak jó lehet.

A zöld az elengedés színe is. Amikor az ember foggal körömmel ragaszkodik például a problémájához, és elkezd zölddel írni, akkor máris nem tud körömmel kapaszkodni, mert a kezében van a tolla. Aztán pedig lassan a fogával is elengedi a problémát, így lehetősége lesz az egész problémától megszabadulni.

A zöld a pozitív gondolatok színe is, amikor nem a problémára figyelünk, hanem a célra, vagy a megoldásra.

A zöld szólhat a háláról is, amikor örömmel fordulunk mások vagy más dolgok felé.

Szóval a zöld egy igen kellemes szín.

Íme egy zöld gyakorlat. Inkább csak gyakorlatocska.

Kilenc

(Gyakorlat, 9 perc)

Beugró

3 perc szabad írás sötétkékkel.

Amiért hálás lehetsz 

Sorolj fel kilenc dolgot az életedből, amiért hálás lehetsz. Ne gondolkozz túl sokat, készíts el egy listát ezekről. Ezután írd le szabadon a gondolataidat ZÖLDDEL. Hat perc szabad írás zölddel.

Ez a gyakorlat kilenc perc alatt feldob, de ha akarod, hosszabb ideig is csinálhatod.

Kreatív írás, színes írás, piros szín

Piros

Tűz van, tűz van! A pirosról nem lehet megfeledkezni. Veszélyes szín, és kicsit ijesztő is. Mert hát, tényleg, nem elég a tűz, még a vér is piros.

Ugyanakkor nem járhatunk örökké a fellegekben. A világ nem kifejezetten támogató manapság, amennyiben a személyes fejlődésünket vagy boldogulásunkat nézzük. Adódnak problémák.

Amikor pirossal írsz, a problémákra gondolsz. Néha pont erre van szükséged. Minél alaposabban szemügyre veszed a problémát ugyanis, annál könnyebben túljutsz rajta. Érdemes néha elidőzni a gondjainkkal. Később meghálálják és elmennek.

A piros nemcsak a problémák színe, hanem az erős érzelmeké is. Sőt! Az indulatoké. A megmondós szín a piros. Többnyire azt is pirossal írjuk, hogy "a franc essen a hülye pofájába".

A harmadik gyakorlat egy már nem annyira apró, inkább kissé összetett feladat lesz. Dolgoztasd meg az elméd vele.

Túlmozdító

(Gyakorlat, 18 perc)

Beindító 

Hat perc szabad írás bármiről sötétkékkel.

Megvizsgáló 

Gondolj életed legnagyobb problémájára, és írd le az ezzel kapcsolatos legfontosabb gondolataidat pirossal.

Hat perc szabad írás pirossal.

Megoldó

Most írj a probléma megoldásáról ZÖLDDEL hat percen keresztül. (Csak semmi "de". A megoldásról kell írni.)

Hat perc szabad írás zölddel.


Nos, mindhárom gyakorlat önmagában is értékes. Ha azonban párszor megismétled, a színek sínekké válnak, és egyre gördülékenyebben megy majd az írás, és egyre jobban tudod használni azt. A színek erősítik az írásod.

Remélem, kellemesen elmerültél a gondolataidban írás közben.

  • Bár már kedd van, így nem a hetemet indította be ez a szuper gyakorlat, hanem a mai napomat. Nincs olyan alkalom, amikor a szabad írás nem segít, és nem oldja meg vagy fel a bennem kavargó gondolatokat.Most is ez történt, már a hála gyakorlása, ennek leírása is önmagában egy nagyon pozitívan ható, mély és felszabadító érzéseket előcsalogató feladat.
    Köszönöm ezt a hétindító gyakorlatodat 🙂

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Tibi

    A szerzőről

    A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

    Ez is érdekelhet:

    >