május 30

2 hozzászólás

Hogyan és miért maradj mozgásban? (1.)

május 30, 2023


Próbáltál már úgy biciklizni, hogy közben nem mész? Mármint egy helyben maradsz. Nem igazán lehetséges, mert felborulsz. És amikor még nagyon lassan mész, akkor is nehéz megőrizni az egyensúlyod.

Bármilyen hihetetlen, így van ez az élet többi dolgaival is. Induljunk ki egy olyan általánosságból, hogy “boldog” akarsz lenni. Bár ez túl rózsaszín, mondjuk inkább azt, hogy boldogulni akarsz, vagy még jobb, ha sikeres akarsz lenni. Sikeres az életnek azon területein, amelyek számodra fontosak.

Lehetsz sikeres nagymama, üzletember, vállalkozó, zenész, író, kertész, tanár, bármi. Ez nem feltétlenül a pénzről szól, de azért nem árt, ha csurran-cseppen valami néha.

Szóval, ha sikeres akarsz lenni a magad területén, és meg szeretnéd őrizni az egyensúlyt az életedben, akkor mozgásban kell lenned. Az egyensúly alatt azt is értem, hogy az életed több területén is rendben vagy, és azt is, hogy nem esel pofára.

Ahelyett, hogy azt taglalnám, miért kell mozgásban lenned, adok neked egy 7 + 1 dologból álló csekklistát, amelyen szép sorban végigmehetsz, és kipiálhatod (mert megvan), vagy feladattá alakíthatod, mert nincs meg. Úgy ám, ha sikeres akarsz lenni, akkor nagyszabású tervekre lesz szükséged.

Viszont mivel nem akarok túl hosszúra nyúlni, ebben a bejegyzésben csupán 3 + 1 dolgot írok, és majd a jövő héten is ugyanennyit.

Ne is tökölődjünk tovább a bevezetővel, nézzük, mi az első 3 + 1.

1. Elindulás

Ideje elindulni

Először is nem maradhatsz mozgásban, ha mondjuk fekszel. Mert ha így van, akkor most: Kelj fel és járj!

Ugye, milyen felemelő érzés?

Szóval, ha úgy érzed, már hetek, hónapok vagy akár évek óta egy helyben tötyörögsz, akkor bizony el kell indulnod. Ez az első. Tudom, nem könnyű. Newton is megmondta, hogy egy álló testnek külső hatásra van szüksége ahhoz, hogy elinduljon. Fekvőnek meg pláne.

Fontos kérdés:

Melyik állítás jellemzőbb rád?
A. Egy helyben ácsorgok már jó ideje.
B. Már elindultam, úton vagyok.

A francba is, honnan szerezhetnénk neked valamilyen külső hatást? Nos, itt van például ez a blog. Hát nem érzed, milyen piszkosul motivállak? Lefogadom, hogy miközben ezeket a sorokat olvasod, már-már megrándul a farizmod, annyira fel akarsz pattani a székedből, hogy most azonnal elindulj, és nekiláss megvalósítani nagyszabású, világot megváltó terveid, ugye?

De, ha ez nem elég, akkor valami élőbbre van szükséged, amit én motivációs ugródeszkának hívok. Tudom ajánlani például valamelyik írástanfolyamunkat, ahol akkora motivációt gyűjthetsz, hogy hazafelé a buszon külön ülésre kell majd pakolnod.

Vannak persze ennél kevésbé erőteljes motivációs beindító hatások, mint például egy jó könyv. És vannak erőteljesebbek is - például egy seggbe rúgás. Én az előbbit tudom jó szívvel ajánlani, bár sok esetben az utóbbi hatásosabb.

Akárhogyan is, az első, s talán a legnehezebb, az elindulás. Utána azonban, ha jól csinálod, már könnyebb dolgod lesz. Hiszen Newton is megmondta, hogy egy mozgásban lévő test mozgásban is marad egészen addig, amíg egy külső hatás útját nem állja. Ezek a hatások azonban elkerülhetők. Ügyesen kell lavírozni, és kihasználni az áramlatokat.

2. Szokások

Legyenek szokásaid

Sokan ott véreznek el, hogy fellelkesülve elmennek az első aerobik edzésre, de a másodikat már kihagyják.

Vagy megírják a könyvük első fejezetét, utána pedig aktívan halogatják a többit.

Egyik nap örömmel kelnek reggel hatkor, másnap már vadul elalszanak.

Hirtelen felindulásból sajnos nem lehet nagy sikereket elkövetni. Ahhoz rendszeresen kell munkálkodnunk. Vagyis: Szokásokra van szükségünk.

Fontos kérdés:

Vannak-e olyan szokásaid, amelyek elvezetnek a célodhoz?

Ha célod sincs, akkor ezt nehéz értelmezni, szóval gyorsan kapjál elő egy jó nagy célt valahonnan. A táskádból, a füzetedből, a konyhaasztal fiókjából - akárhonnan is, de kell neked egy jó nagy cél.

És a jó nagy célhoz szokások.

Szóval, vannak célodat támogató szokásaid?

Ha gazdag akarsz lenni, mi az, amit minden nap megteszel ennek érdekében?

Ha karcsú akarsz lenni, mit sportolsz, hogyan étkezel?

Ha vidám akarsz lenni, mivel vidítod fel magad nap, mint nap?

Szokások nélkül nem juthatsz messzire. Szedd össze a szokásaid, szedd össze magad.

3. Reggeli rutin

Reggeli rituálé

Ez is egy szokás, de annyira fontos, hogy muszáj beszerezned egyet, ha még nincsen ilyened.

A szokások három részből épülnek fel:

  • Kapcsoló
  • Akció
  • Jutalom

Máshogyan is nevezhetjük ezeket, de most nem ez a lényeg, csupán a kapcsolóra térnék ki egy pillanatra. A kapcsoló az, ami beindítja a szokást. Vannak rossz kapcsolók, mint például az, ha meghallod az Anyám tyúkját a rádióban. Mert azt ritkán adják. Pláne, ha sosem kapcsolod be a rádiót. A jó kapcsolók rendszeresen ismétlődnek, és neked nem is kell tenni értük semmit. Ilyen mondjuk a déli harangszó (ami számodra csak akkor jó, ha elhallatszik hozzád.)

Nos, a legjobb kapcsoló a reggel, mert

  • tőled független, nélküled is reggeledik
  • 100%-osan megbízhatóan bekövetkezik minden nap (nem marad el)
  • reggel vagy a legjobb állapotban

Reggel két dolog miatt is jó állapotban vagy. Egyrészt kipihent vagy, feltöltődtél, másrészt nem rakódtak még rád a mindennapi nyavalyák (feladatok, stressztényezők, hülye főnökök, stb.)

Fontos kérdés:

Van olyan reggeli rutinod, amely összefügg a nagy céloddal?

Óriási az ereje a reggeli rutinnak. Persze nagyon nem mindegy, hogy milyen reggeli rutinról beszélünk. Legalább három fokozatot megkülönböztetünk.

  • Robotrutin: Pisilés, fogmosás, öltözés, gyereket beindítani, elindítani, irány a meló. (Jó, ez kell, de nem elég.)
  • Reggeli rutin (sima avagy bézik): Aminek már több értelme van. Megiszol egy kávét, közben átgondolod a napodat, aztán öt perc alatt átmozgatod a tested, s pár pozitív gondolattal ráhangolódsz a napra.
  • Reggeli rituálé: 15 perc meditáció, 12 perc szabad írás (reggeli jegyzetelés), egy kis torna, vagy jóga, napi feladatok összeírása, hálanapló, kis tanulás, stb.

Érzed a különbséget? Neked milyen a reggeli rutinod? Mi volna, ha most elkezdenéd kialakítani, javítani rajta? 

Ez egy fontos összetevője annak, hogy mozgásban maradj.

+ 1: Ritmus

Az élet ritmusa

Ez nagyjából adja is magát, mert a szokások és a reggeli rutin ismétlődése is megfelelő időben történik, tehát van egy ritmusa az életednek. Amikor biciklivel megyünk, akkor sem összevissza tekerjük a pedált, ugye? Hová vezetne az? Vélhetően az árokba, amit nem szeretnénk.

Így van ez az életeddel is. Ha mozgásban akarsz maradni, akkor figyelembe kell venned, hogy

  • Vannak reggelek, nappalok, esték és éjszakák.
  • Vannak hétköznapok és hétvégék.
  • Vannak munkafeladatok, házimunkák és egyéb teendők.
  • Vannak jó és rossz napok, van bioritmusod
  • Vannak körülötted más emberek, akikre tekintettel kell lenned.
  • Vannak évszakok.

És még egy csomó minden. Így hiába is állítasz fel magadnak egy szigorú szokásrendszert, nem fogod tudni azt tartani, ha nincs meg az az életritmusod, amely tekintettel van a természetre, az emberekre és önmagadra.

Fontos kérdés:

Eléggé jó, eléggé rugalmas a jelenlegi életritmusod? Jól érzed magad benne?

Az igazán jó életritmus tehát számodra természetes és örömteli, másokat figyelembe vesz, tartható, és ami a legfontosabb: változékony. Alakítható.

Neked most milyen az életritmusod? Mikor kelsz és fekszel? Mely napokon vagy legaktívabb? Hogyan alakítod a saját programjaidat, szokásaidat másokhoz, ha ez szükséges?

És mi jutott eszedbe erről az egészről?

  • Köszönöm, jó érzés volt így rálátni a napomra, tudatosítani, hol tudnék változtatni. A reggeli rituálém folyamatosan épül, s egyre jobban támogat célom felé.

    • Köszönöm, Zsóka, a visszajelzést! Sok sikert és örömöt a reggeli rituálédhoz!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Tibi

    A szerzőről

    A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

    Ez is érdekelhet:

    >